Schildklierziekten – hypothyreoïdie, knobbeltjes, zeldzame ziekten

laboratoriumtests

Problemen met de schildklier zijn onder meer een relatief grote groep mensen, vooral vrouwen. Ongeacht de oorzaak, ziekten van de schildklier geven meestal vrij karakteristieke symptomen, hoewel niet altijd geassocieerd met dit orgaan. Een goede diagnose en behandeling is belangrijk omdat een defecte schildklier een goede invloed heeft op het functioneren van het hele lichaam. De meest voorkomende schildklierziekten zijn hypothyreoïdie, ontsteking en kanker.

Schildklierhypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een hormonale aandoening, de schildklier produceert een tekort aan hormonen, wat leidt tot verstoringen in de stofwisseling, een verhoging van het cholesterolgehalte, aandoeningen van het hart, de bloedsomloop en het zenuwstelsel, en een aantal andere aandoeningen. De bron kan de ziekte van Hashimoto, externe factoren of schade aan de schildklier zijn. Onbehandelde hypothyreoïdie kan zeer gevaarlijk zijn, omdat het de kans op diabetes, atherosclerose en een slechte bloedsomloop verhoogt.

We moeten ons zorgen maken over verschijnselen zoals…:

 • geheugenzwakte, concentratieproblemen, hoofdpijn;
 • vermoeidheid, slaperigheid, apathie;
 • geen externe reden om het koud te hebben;
 • droge huid en haar;
 • het verschijnen van zwellingen in het gezicht en de nek;
 • zwakte, stijfheid, spier- en gewrichtspijn;
 • ongerechtvaardigde gewichtstoename.

Het optreden van ten minste enkele van de hierboven genoemde symptomen zou een alarmbel moeten vormen en u naar de dokter moeten gaan, omdat onbehandelde hypothyreoïdie negatieve gevolgen kan hebben voor het hele lichaam.

Hyperthyreoïdie van de schildklier

Het is een van de meest voorkomende endocriene ziekten die ongeveer 2% van de volwassen bevolking treft. Het zijn vooral vrouwen die het tegenkomen. Het substraat kan Graves-Basedow ziekte, pathologische veranderingen in de klier, knobbeltjes, en de essentie is het produceren van te veel hormonen door de schildklier. Hyperthyreoïdie is moeilijker te genezen dan hypothyreoïdie, en jodiumbehandeling en chirurgische behandeling komen vaker voor.

Hyperthyreoïdie geeft zeer karakteristieke symptomen:

 • versnelde hartslag, hartkloppingen;
 • zenuwachtige en psychomotorische stimulatie die zich manifesteert door beven van handen, prikkelbaarheid, angst, emotionele instabiliteit;
 • intolerantie voor hitte, overmatig zweten;
 • spierzwakte;
 • vermoeide ogen, zwelling en roodheid van de oogleden, soms gezichtsstoornissen;
 • spijsverteringsstoornissen, frequente diarree;
 • een ongerechtvaardigd gewichtsverlies.

Hyperthyreoïdie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of aandoeningen van de voortplantingscyclus bij vrouwen, wat kan leiden tot moeilijkheden om zwanger te raken.

Schildklierontsteking – Hashimoto en Graves-Basedow ziekte

De meeste schildklierontstekingen zijn gebaseerd op auto-immuunziekten, ook wel auto-immuunziekten genoemd, die het gevolg zijn van het feit dat het immuunsysteem de eigen cellen van het lichaam aantast, wat leidt tot ontstekingsverschijnselen in verschillende organen. Ze worden soms beschouwd als psychosomatische aandoeningen (vooral Basedow), waarbij stress vaak de activerende factor is.

Wat de schildklier betreft, zijn de meest voorkomende auto-immuungerelateerde ontstekingen de ziekte van Hashimoto, die meestal hypothyreoïdie en Graves-Basedow ziekte veroorzaakt, die meestal hypothyreoïdie veroorzaakt.

Lymfocytische schildklierontsteking, meestal Hashimoto genoemd, kan zich op verschillende manieren manifesteren en kan in de beginfase geen symptomen geven. In feite zijn de symptomen, net als de behandeling, kenmerkend voor de hypothyreoïdie die het veroorzaakt. Zwakte en vermoeidheid, het constante gevoel van kou, apathie en depressie, concentratieproblemen, droog en broos haar, bleke en droge huid, gewichtstoename, dit zijn de typische symptomen van hypothyreoïdie.

In dit geval speelt naast de mogelijke farmacologische behandeling of aanvulling van preparaten die de schildklierfunctie ondersteunen, een belangrijke rol door een gezonde levensstijl en een goede voeding – zowel therapeutische als profylactische factoren.

Lees: Dieet met hypothyreoïdie

Terwijl de ziekte van Hashimoto zich soms niet of zelfs maar zelden ontwikkelt, wordt de ziekte van Graves-Basedow gekenmerkt door een terugkerend beloop, met perioden van verergering. Het wordt gedomineerd door symptomen die typisch zijn voor hyperthyreoïdie: constant gevoel van warmte, versnelde hartslag, angst en nervositeit, opwinding, gewichtsverlies ondanks verminderde eetlust, vermoeide ogen, vasculaire struma. Soms gaat deze ziekte gepaard met andere auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of leukemie, evenals vitiligo en alopecia.

Schildklierkanker

Het is de meest voorkomende kwaadaardige tumor van interne secretieklieren, het is verantwoordelijk voor ongeveer 1% van alle kwaadaardige tumoren die mensen treffen. De symptomen van schildklierkanker zijn meestal niet-specifiek en daardoor soms moeilijk te onderscheiden van de symptomen van andere schildklierziekten. Wat onze aandacht moet trekken is zeker lymfeknoopvergroting, waarneembare tumor, snelgroeiende struma, dyspneu, langdurige heesheid.

Schildklierkanker is meestal een papillaire kanker. Het wordt gekenmerkt door een trage groei en belooft over het algemeen een goed herstel. Het ruggengraatcarcinoom, dat ongeveer 25% van alle gevallen vertegenwoordigt, is echter een zeer kwaadaardig neoplasma, evenals een zeldzaam type van zeer cellulair schildkliercarcinoom.

Schildklierziekten – behandeling en preventie

Om de diagnose schildklierziekten te kunnen stellen, worden tests op de aanwezigheid en concentratie van hormonen uitgevoerd. De endocrinoloog kan ook opdracht geven tot beeldvormende onderzoeken – echografie, röntgenfoto’s, tomografie, magnetische resonantie beeldvorming en in sommige gevallen biopsie.

In het geval van kanker die gepaard gaat met een tumor die als kwaadaardig wordt gediagnosticeerd of die waarschijnlijk kwaadaardig is, wordt een chirurgische behandeling toegepast. Een chirurgische ingreep bestaat uit de volledige uitsnijding van de schildklier of de kwab. Bij sommige vormen van kanker wordt als aanvullende behandeling jodiumisotoop toegediend, bij andere vormen van thyroxine. Radiotherapie wordt ook in beperkte mate en in sommige vergevorderde staten gebruikt. De operatie wordt ook uitgevoerd bij andere schildklieraandoeningen, als een grote krop de luchtpijp samenpersen en daardoor ademhalings- en slikproblemen veroorzaken.

De behandeling van een schildklierontsteking is gebaseerd op de eliminatie van veranderingen die door de gevolgen ervan – hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie – worden veroorzaakt. En dus – behandeling van hypothyreoïdie is de toediening van hormonen om hun niveau gelijk te trekken aan de juiste, soms jodiumhoudende toediening, als de afwezigheid ervan de oorzaak van de ziekte is. De behandeling van hyperthyreoïdie is op zijn beurt gebaseerd op de toediening van middelen die de productie van hormonen, soms jodium, en chirurgie remmen.

De bescherming van de gezondheid van het hele lichaam betekent ook de zorg voor de gezondheid van de schildklier. Het is de moeite waard om te zorgen voor een goede voeding, regelmatig te sporten, veel in de lucht te blijven, en u kunt ook gebruik maken van supplementen. Een daarvan, die de schildklier volledig ondersteunt, is Thyrolin, dat plantaardige stoffen, vitaminen en mineralen bevat die bekend staan om hun positieve eigenschappen.

thyrolin

Category: gezondheid

2 comments

 1. Sinds enige tijd voel ik me vreselijk, ik ben in een stemming van stemmingswisselingen, ik ben apathisch en depressief zonder reden, ik ben onverwacht aangekomen, mijn huid is verslechterd…… alles wijst op een hypothetische situatie. Ik heb een beetje gelezen en de gedachte om de rest van mijn leven hormonen te gebruiken is voor mij niet optimistisch. Is er hier iemand met hypotensie die zonder hormonen kan, maar wel op een natuurlijke manier kan vechten?

 2. Ik ben hypothetisch en ik neem geen hormonen en ik leef op een of andere manier. En het is een vrij koel leven dat ik leef: D Lees over ijs, probeer het up-to-date te houden. Stel een schildklierdieet voor, neem lichaamsbeweging, vermijd stress…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr