Een suikerdetox is een methode om het lichaam te reinigen en te vernieuwen door de suikerconsumptie radicaal te verminderen. Wanneer suiker in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, ontmantelt het een functionerende hormoonbalans, bevordert het de ophoping van gifstoffen, veroorzaakt het snelle schommelingen in het energieniveau en draagt het zelfs bij tot ernstige ziekten. Overmatig suiker eten is heel gewoon, omdat het wordt toegevoegd aan de meeste producten die dagelijks op het menu staan. Ontdek hoe je een suikerdetox doet en je lichaam verbetert!
Inhoudsopgave
Wat is een suikerdetox?
Niet voor niets luiden artsen en voedingsdeskundigen sinds enkele jaren de noodklok over de overmatige suikerconsumptie in de samenleving. Volgens WHO zou men meer dan 12 theelepels suiker per dag moeten consumeren, maar toch consumeren we veel meer. Het gaat natuurlijk niet alleen om traditionele witte suiker, maar om alle producten die suiker bevatten. Volgens de statistieken consumeren we ongeveer 20 theelepels suiker per dag. En elk jaar consumeren we ongeveer 45 kg suiker, wat enkele kilo’s meer is dan zelfs een decennium geleden.
Suiker zit in bijna alle soorten voedsel en in de meeste dranken. Het meeste zit natuurlijk in snoep en gekleurde bruisende dranken, maar niet onaanzienlijke hoeveelheden zitten ook in: kant-en-klare maaltijden, zoute snacks, wit brood en gebak, sauzen, ketchup, honing, jam, vruchtenyoghurt, kant-en-klare ontbijtgranen en muesli.
Oververzadiging met suiker is niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je figuur. Suiker is een belangrijke oorzaak van overgewicht en obesitas en een van de belangrijke factoren voor versnelde veroudering en het ontstaan van ziekten. Voortdurende consumptie van suikerhoudende producten heeft ook een negatieve invloed op de hersenfunctie. Metabolismeafwijkingen en pH-stoornissen in het lichaam die gepaard gaan met een overmatige consumptie van eenvoudige koolhydraten dragen bij veel mensen ook bij tot huidproblemen.
Eensuikerdetox is een bewezen en sterk aanbevolen manier om de conditie van het lichaam grondig te verbeteren, van het verbeteren van de werking van organen en systemen, via het verminderen van overtollig vet, tot het verbeteren van de huidstructuur.
Aangezien bij een suikerdetox suiker uit de voeding moet worden verwijderd en vervangen door andere voedingsmiddelen, is het voor veel mensen een hele uitdaging. Als je al jaren een suikergebaseerd dieet volgt, is het moeilijk om je voor te stellen om over te schakelen op een volledig dieet.Als je al jaren een suikergebaseerd dieet volgt, is het moeilijk voor te stellen om over te schakelen op een volledig ander dieet, zonder plaats voor snoep, fastfood of instant voedsel.
Een suikerdetox is echter niet zo moeilijk als je zou denken. Het enige wat we moeten doen is onze voeding geleidelijk en niet abrupt aanpassen en geschikte suikervervangers gebruiken.
Bekijk: Vetverbranders Ranking
Hoe beïnvloedt suiker de hersenen?
Suiker beïnvloedt de neurotransmitters in de hersenen en beïnvloedt zo de stemming, het energieniveau en de mentale prestaties. Door in te werken op het zogenaamde beloningssysteem verhoogt het de niveaus van dopamine, endorfine en serotonine – de neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van plezier en geluk. Het eten ervan brengt ons in een betere stemming en zorgt ervoor dat we ons tevreden en gelukkig voelen.
Suiker wordt niet voor niets hersenvoedsel genoemd. Het voorziet de hersenen van een snel vrijkomende energiebron, werkt opwekkend en vergemakkelijkt de verwerking van informatie. Het is ook nuttig tijdens periodes van intense fysieke inspanning, vermindert de vermoeidheid en helpt de “batterijen op te laden”. Dit is een groot voordeel van suiker, maar het is één ding om het lichaam te voorzien van lage doses eenvoudige koolhydraten om het lichaam goed te laten werken, en een ander om veel te veel suiker te consumeren en daarmee je emoties te reguleren.
Suikerverslaving
De geconsumeerde suiker werkt in op het genotscentrum, en daarom is het zo moeilijk om te stoppen met het eten van een hapje of stukje, in plaats daarvan verlangen we naar meer, en meer. Hoewel de uitbarsting van positieve emoties na het nuttigen van suiker op zich een positief verschijnsel is, kan het soms gevaarlijk zijn. Af en toe twee stukjes chocolade om ons humeur op te peppen heeft nog nooit iemand kwaad gedaan, maar wanneer we ongecontroleerd suiker gaan consumeren om van slechte emotionele toestanden af te komen, kunnen we een probleem hebben.
Te veel gebruik van suiker kan leiden tot verslaving. De verslaafde persoon gebruikt het om negatieve emoties uit zijn hoofd te “krijgen”, zijn stemming te reguleren, prikkelbaarheid en stress te compenseren. Daarbij ondervindt hij of zij de hele reeks gevolgen die elke verslaving met zich meebrengt, van wroeging, algemene geestelijke achteruitgang en een gevoel van gebrek aan controle, tot langdurige negatieve gevolgen in de vorm van ziekte.
Naarmate we steeds vaker en intensiever suiker gebruiken om onze stemming te verbeteren of stress te verdrijven, raakt ons lichaam eraan gewend en eist het steeds grotere doses voor hetzelfde effect. Net als alcohol, drugs of sigaretten is suiker fysiek en psychologisch verslavend.
Waarom de suikerconsumptie beperken?
Langdurig misbruik van suiker heeft een negatief effect op de gezondheid en de lichaamsconditie. Tot overmaat van ramp kunnen de negatieve effecten van de consumptie van buitensporige hoeveelheden suiker pas jaren later optreden.
Wanneer een maaltijd rijk aan eenvoudige suikers wordt genuttigd, stijgt de bloedsuikerspiegel snel, gevolgd door het vrijkomen van insuline om dit in evenwicht te brengen. Vervolgens daalt de glucosespiegel en worden de overtollige suikers opgeslagen in vetweefsel. Constante schommelingen in de bloedsuikerspiegel leiden tot de ontwikkeling van insulineresistentie en vervolgens tot diabetes, en voeden het proces van gewichtstoename. Glykemische problemen en obesitas zijn echter niet de enige gevolgen van suikermisbruik.
Negatieve effecten van de consumptie van grote hoeveelheden suiker zijn onder andere:
- tandbederf,
- overgewicht,
- obesitas,
- hypertensie,
- cardiovasculaire aandoeningen, versnelde progressie van atherosclerose,
- insuline resistentie,
- diabetes,
- plotselinge afname van energie, aanvallen van slaperigheid overdag,
- constante vermoeidheid,
- hyperactiviteit (vooral bij kinderen),
- stemmingswisselingen,
- concentratieproblemen,
- verzuring,
- verstoorde stofwisseling,
- verminderde zelfreiniging,
- verminderde immuniteit, verhoogde vatbaarheid voor infecties en ziekten,
- huidaandoeningen (bv. puistjes, grauwe en vermoeide teint, blauwe plekken onder de ogen, seborroe, overmatige droogte van de huid, snellere veroudering van de huid).
Als u wilt zorgen voor uw gezondheid, uw figuur en het uiterlijk van uw huid, is het de moeite waard te kiezen voor een suikerdetox die bestaat uit een aanzienlijke vermindering van het aanbod van enkelvoudige koolhydraten in uw dieet.
Het is echter belangrijk te onthouden dat niet alle eenvoudige suikers even slecht zijn en niet allemaal moeten worden vermeden. Fruit en andere producten die naast eenvoudige suikers ook voedingsvezels bevatten, worden beter door het lichaam verdragen en opgenomen. Veel slechter voor het lichaam zijn producten die grote hoeveelheden kunstmatig toegevoegde suiker bevatten en producten die verzadigd zijn met enkelvoudige suikers en tegelijkertijd vezels missen.
Voordelen van een suikerdetox:
- normalisering van het glucose-insulinemetabolisme,
- vermindering van het risico op vele beschavingsziekten,
- afslanken van het figuur,
- normalisering van het energieniveau, vermindering van aanvallen van vermoeidheid en slaperigheid,
- efficiëntere ontgifting van het lichaam,
- beter metabolisme,
- betere slaap,
- langzamere veroudering van het lichaam,
- betere huid en tanden.
Wat belangrijk is voor mensen die het moeilijk vinden om af te vallen – het stevig beperken van suikers in de voeding en tegelijkertijd het verhogen van de lichaamsbeweging is een van de meest effectieve methoden om snel overtollig gewicht kwijt te raken.
Eetlustremmer en vetverbrander in één: NuviaLab Keto
Hoe kan ik afkicken van suiker? Hoe doe je een suiker detox?
Om suiker in je dieet effectief te elimineren, kun je het beste beginnen met het geleidelijk afbouwen van suikerhoudende voedingsmiddelen om je lichaam voor te bereiden op je nieuwe eetstijl. Een kleine waarschuwing: we moeten eenvoudige suikers nooit helemaal uitsluiten, want een kleine hoeveelheid is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Het is echter de moeite waard om natuurlijke bronnen ervan te gebruiken, zoals fruit, pap, rijst en granen. Ook honing in kleine hoeveelheden kan geen kwaad.
Hoe kunnen we suiker beperken? De beste manier is om het in 6 eenvoudige stappen te doen:
- Verminder geleidelijk de hoeveelheid suikers die u eet en hoe vaak u ze eet. Probeer in eerste instantie het eten van suikerhoudende producten te beperken tot 1-2 keer per dag en in kleinere porties (bijv. in plaats van 4 koekjes, 2 koekjes, in plaats van een hele reep, een halve reep, enz.
- Gebruik suikervervangers, vooral aan het begin van een suikerdetox als je lichaam nog sterk gewend is aan de zoete smaak. Gezonde zoetstoffen zoals xylitol en erythrol zijn een uitstekende optie. Ook plantaardige producten die een zeer zoete smaak hebben maar geen eenvoudige suikers bevatten, werken goed. Deze omvatten stevia en zoethout.
- Gebruik voedingssupplementen met chroom, HCA en extracten die het verlangen naar zoet verminderen. Ze helpen u een suikerarm dieet vol te houden en versnellen tegelijkertijd het verlies van overtollig gewicht.
- Drink veel water en groene thee, en gebruik kruiden en kruidenpreparaten die de afvoer van gifstoffen uit het lichaam stimuleren, de stofwisseling verbeteren en de bloedsuikerspiegel normaliseren (bv. witte moerbei, brandnetel, blaaswier).
- Als u trek hebt in iets zoets, neem dan vruchten met een laag suikergehalte (bv. grapefruit, aardbeien, appels, aalbessen, bosbessen, frambozen) of kleine zoete snacks met een hoog vezelgehalte (bv. rozijnen, pruimen, gedroogde abrikozen, zelfgemaakte haverkoeken en suikervrije mueslirepen, bananenchips, pistachenoten).
- Volg niet de regel om radicaal te breken met alle zoetigheid, maar verwerp alleen de in de winkel gekochte, met suiker verzadigde snacks. Begin zelf zoete snacks te maken, zonder toegevoegde suiker. Zulke dieetdesserts als fruitmousses, bessenpudding, gebakken peren met noten, bonenbrownies, pindakaas- en lijnzaadballetjes, kokospralines van gierstgrutten en andere kunnen echt heerlijk zijn.
Een suikervrij dieet – wat kunnen we eten tijdens een suikerdetox en wat moeten we vermijden?
Bij een suikervrij dieet schrappen we alle bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klare maaltijden, kant-en-klare sauzen, snoep en gekleurde dranken van het menu. In het algemeen vermijden we voedingsmiddelen met een hoge GI (glykemische index). Deze leiden tot bloedglucosepieken en bevorderen de ontwikkeling van diabetes. Maar als we de conditie van het lichaam en het figuur grondig willen verbeteren, is het beperken van suiker alleen niet voldoende. Het moet gepaard gaan met de invoering van nieuwe gezonde voedingsgewoonten op permanente basis.
Om het gebrek aan suiker te compenseren is het de moeite waard te grijpen naar producten die rijk zijn aan complexe koolhydraten, zoals fruit, groenten, havermout, zemelen, volkorenbrood, bruine rijst en grove gort. Zij vormen een doeltreffende energiebron voor ons en bieden het lichaam een hele reeks voordelen. In tegenstelling tot enkelvoudige koolhydraten veroorzaken complexe koolhydraten geen bloedsuikerpieken en verstoren ze de stofwisseling niet, noch maken ze dik.
Tegelijkertijd is het een goed idee om meer granen, noten en ook zeevis te eten. Deze producten bevatten gezonde soorten vetten (onverzadigde vetzuren), leveren grote hoeveelheden energie, en zijn uiterst gunstig voor de hersenen, het hart, het hart- en vaatstelsel en het immuunsysteem.
Bij een suikervrij dieet is het ook een goed idee om vaak naar zuivelproducten te grijpen, vooral magere zuivelproducten(bv. kwark, yoghurt, kefir, karnemelk). Ze zijn uitstekend om de honger te stillen en het verlangen naar zoete smaken te beteugelen.
Bekijk: Ranglijst van afslanktabletten
Bronnen:
- https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-effects-cut-added-sugar
- https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms
- https://www.healthline.com/health-news/quitting-junk-food-produces-similar-withdrawals-as-drug-addiction
- https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-diabetes-too-much-sugar