Depositphotos 152242576 S

Wat tegen een opgeblazen gevoel en darmgas – huismiddeltjes, kruiden, medicijnen en supplementen. Hoe kom je van een opgeblazen gevoel en darmgas af en normaliseer je de spijsvertering?

Winderigheid is een veel voorkomende maagkwaal waar zowel jongeren, mensen van middelbare leeftijd als senioren last van hebben. Het is meestal het gevolg van slechte eetgewoonten. Het uit zich als een teveel aan darmgassen die de buikholte uitzetten, wat leidt tot het verschijnsel van de zogenaamde ballonachtige buik. Winderigheid is een zeer lastige en vermoeiende aandoening, vooral als ze vaak en hevig optreedt. Er zijn echter vele eenvoudige manieren om van een opgeblazen gevoel af te komen, waaronder een heel arsenaal aan beproefde kruiden en natuurlijke preparaten.

Wat is een opgeblazen gevoel?

Het voedsel dat we eten wordt afgebroken in kleinere deeltjes. Noodzakelijke voedingsstoffen worden opgenomen in de weefsels en onnodige voedingsstoffen worden gemetaboliseerd door bacteriën (darmgisting) en vervolgens uitgescheiden. Een bijproduct van de verteringsprocessen is het gas dat in het darmkanaal wordt gevormd. Darmgas omvat onder meer waterstof, methaan, kooldioxide en waterstofsulfide.

Onder normale omstandigheden bedraagt de hoeveelheid gas in de darmen ongeveer 200 ml. Deze hoeveelheid is volkomen natuurlijk. Het wijst niet op een spijsverteringsstoornis en veroorzaakt geen ongemak. Het is anders wanneer er te veel gas in de darmen ontstaat. Een opgeblazen gevoel in de buik is precies het gevolg van te veel darmgas. In de meeste gevallen is een opgeblazen gevoel het gevolg van slechte eetgewoonten, zoals het grijpen naar ongezond of zwaar verteerbaar voedsel, te veel eten, een verkeerde manier van eten (bv. te snel eten).

 afbeelding van een opgeblazen maag en darmen

Samen met constipatie is winderigheid een van de lastigste spijsverteringsproblemen. Dit probleem treft mensen van alle leeftijden, maar vooral mensen met een opgeblazen gevoel:

  • mensen die veel gasvormend voedsel eten,
  • mensen ouder dan 65 jaar,
  • mensen met overgewicht en obesitas,
  • mensen die niet erg lichamelijk actief zijn,
  • mensen die lijden aan darmziekten en voedselallergieën,
  • zwangere vrouwen.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel en darmgas

Iedereen die kampt met een opgeblazen gevoel en winderigheid weet heel goed dat dit het dagelijks leven ernstig verstoort en een onaangenaam gevoel geeft. Hoe kunnen we deze onaangename kwaal bestrijden? We moeten zeker beginnen met ons eigen lichaam te observeren, de oorzaak van het probleem te achterhalen en deze vervolgens weg te nemen, hetzij door onze voedingsgewoonten aan te passen, onze levensstijl te veranderen, hetzij door de juiste kruiden en thuisbehandelingen te gebruiken.

De meest voorkomende oorzaken van verhoogde gasophoping in het spijsverteringskanaal en de vorming van een opgeblazen gevoel in de buik zijn:

  • overmaat aan eenvoudige suikers in de voeding,
  • consumptie van vette en zware maaltijden,
  • een dieet gebaseerd op sterk bewerkte voedingsmiddelen,
  • consumptie van opgeblazen gerechten,
  • te veel vezels in de voeding (zonder ook veel te drinken),
  • een zittende levensstijl,
  • het drinken van koolzuurhoudende dranken,
  • meer zuigen en slikken van lucht (vooral als gevolg van te snel eten en het nemen van te grote happen),
  • overeten en het vasthouden van voedsel in de maag en darmen,
  • overmatige darmgisting,
  • inflammatoire darmziekten,
  • darmobstructie,
  • ziekten van de lever, alvleesklier, galwegen,
  • prikkelbare darm syndroom,
  • verminderde darmperistaltiek,
  • onvoldoende afscheiding van lactase (het enzym dat de vertering van lactose mogelijk maakt) en andere spijsverteringsenzymen.

Wat zijn de symptomen van winderigheid?

 een man die zijn opgeblazen buik vasthoudt

De directe oorzaak van een opgeblazen gevoel is de ophoping van gas in het spijsverteringskanaal, voornamelijk de dikke darm.

Symptomen van een opgeblazen gevoel zijn:

  • vergroting van de buikomvang,
  • zwelling van de buik (zogenaamde ballonachtige buik),
  • buikpijn,
  • een gevoel van verhoogde spanning in de buik en uitzetting van binnenuit,
  • toegenomen “wind” afscheiding,
  • een gevoel van overbevolking in de buikholte,
  • oprispingen,
  • darmkolieken, darmkrampen,
  • overloop in de buik,
  • misselijkheid.

Hoe kom je van een opgeblazen gevoel af door voeding, d.w.z. wat te eten om darmgas te verminderen?

 een menukaart, naast een salade in een slakom

Winderigheid is heel vaak het gevolg van een ongezond dieet, het eten van te rijke en moeilijk verteerbare maaltijden en een teveel aan koolhydraten. Vooral als een opgeblazen gevoel en winderigheid ons vergezellen na het eten, moeten we ons menu onder de loep nemen.

7 tips om toe te passen als je worstelt met een opgeblazen gevoel:

  • Pas op voor groenten met opgeblazen eigenschappen, zoals uien, bieslook, knoflook, prei, peulvruchten (bijv. Pas op voor groenten met opgeblazen eigenschappen, waaronder uien, bieslook, knoflook, prei, peulvruchten (bijv. erwten, bonen, tuinbonen, kikkererwten), koolsoorten (bijv. kool, spruitjes, bloemkool, broccoli). Hoewel ze heel gezond zijn, dragen ze bij grote hoeveelheden vaak bij tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. U hoeft ze niet helemaal te vermijden, maar probeer ze in kleine porties tegelijk te eten en niet te vaak. Het is een goed idee om na een maaltijd met opgeblazen groenten een kruidenthee te drinken.
  • Als u van het eten van zuivelproducten een opgeblazen gevoel krijgt, lijdt u misschien aan lactose-intolerantie. Als dit het geval is, beperk dan melk (u kunt kiezen voor lactosevrije in plaats van traditionele melk), zuiveldranken, zachte kazen en room, en grijp vaker naar gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt, kefir) en harde kazen, die veel minder lactose bevatten.
  • Beperk uw consumptie van honing en fruit met een hoog fructosegehalte. Fructose is een soort suiker die vrij slecht wordt opgenomen en in de darmen kan blijven hangen, wat leidt tot de productie van overmatig darmgas. Sorbitol, mannitol en xylitol kunnen dit effect ook hebben.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken. Ze bevatten veel koolzuur, wat de vorming van darmgas versterkt. Pas ook op met alcoholische dranken, die ook tot een opgeblazen gevoel kunnen leiden. Drink in plaats van ongezonde dranken veel stilstaand water. Water met citroen werkt ook goed (u kunt er ook een paar verse muntblaadjes aan toevoegen).
  • Vermijd het eten van grote, vullende, stevige porties in één keer. Het is beter om vaker te eten, maar in kleinere porties. Dan verlopen de spijsverteringsprocessen soepel en wordt het voedsel opgenomen en gemetaboliseerd in plaats van in de darmen te blijven hangen en meer gas af te geven.
  • Vermijd zoetigheid, kant-en-klare maaltijden, vet en meelachtig voedsel. Concentreer u op licht verteerbare, natuurlijke dieetmaaltijden.
  • Eet niet gehaast, maar neem kleine hapjes. Slik voedsel niet meteen door na het eerste kauwen, maar maal het grondig en langzaam in uw mond, en slik alleen door.

Kruiden tegen winderigheid – verbetering van de spijsvertering en vermindering van een opgeblazen buik

 Kruidenthee in een kopje

Het drinken van kruiden is een reeds lang beproefde remedie tegen winderigheid. De kruiden hebben het voordeel dat ze het hele spijsverteringsstelsel verbeteren, waardoor niet alleen een opgeblazen gevoel, maar ook andere ongemakken verminderen. Bovendien hebben ze geen tijdelijk en ad hoc effect, maar herstellende eigenschappen. Door de spijsverteringsprocessen te ondersteunen, de stofwisseling te reguleren, de werking van de organen van het spijsverteringsstelsel te stimuleren en de afscheiding van spijsverteringssappen te bevorderen, bestrijden ze zowel de gevolgen als de oorzaken van maagproblemen.

Hoe gebruik je kruiden tegen winderigheid? U kunt ze het beste regelmatig drinken. Ze leveren dan veel betere resultaten op dan een eenmalige consumptie van een kruidenthee. Optimale resultaten worden verkregen door dagelijks infusies te drinken (1 of 2 keer per dag afhankelijk van het kruid) gedurende minimaal een maand. Als u niet elke dag kruiden wilt drinken, maak dan in ieder geval elke keer een sterke infusie na het eten van een moeilijk verteerbaar gerecht of een maaltijd met voedsel met flare-ups.

Enkele van de meest bekende en effectieve kruiden tegen winderigheid zijn: pepermunt, venkel, karwij, kamille, zoethout, anijs, citroenmelisse, boldo, angelica litvora, gember, artisjok en valeriaan.

Hoe werken de afzonderlijke kruiden tegen winderigheid?

Kamille voor winderigheid

Heeft uitstekende diastolische eigenschappen. Door de spieren in het spijsverteringskanaal te ontspannen, geeft het verlichting van buikpijn. Het stimuleert ook de afscheiding van spijsverteringssappen. Het stimuleert de darmpassage, wat leidt tot een efficiëntere uitscheiding van fecale massa’s en eliminatie van overtollig gas.

Venkel tegen winderigheid

Vermindert de gladde spierspanning in het maagdarmkanaal, waardoor lastige krampen worden tegengegaan. Het verbetert de darmperistaltiek en voorkomt de productie van overtollig darmgas. Het heeft een windende werking, bestrijdt kolieken, gevoelens van volheid en winderigheid.

Boldo tegen winderigheid

Ondersteunt de functie van de galwegen, de lever en de darmen. Door de verhoging van de afscheiding van spijsverteringssappen gaat het indigestie, een te trage spijsvertering, constipatie en winderigheid tegen. Vermindert maagpijn.

Munt tegen winderigheid

Verlicht effectief krampen in het spijsverteringskanaal, helpt om darmgas gemakkelijker kwijt te raken, neemt het gevoel van zwelling en volheid in de buik weg. Het heeft een cholagogische werking, verbetert de darmmotiliteit en bestrijdt winderigheid.

Komijn tegen winderigheid

Werkt krampstillend, verbetert de darmwerking en de spijsvertering. Het remt de productie van gas in de darmen, waardoor de kans op winderigheid afneemt. Het helpt ook bij constipatie, brandend maagzuur, misselijkheid en buikpijn.

Anijs voor winderigheid

Stimuleert de voedselvertering, gaat maag- en darmkrampen tegen, vergemakkelijkt de afvoer van gas uit het lichaam, voorkomt overmatige gisting in de darmen, vermindert winderigheid. Het stimuleert ook het proces van reiniging van het lichaam van gifstoffen.

Geneesmiddelen tegen buikpijn en darmgas

De meeste in de apotheek verkrijgbare geneesmiddelen tegen een opgeblazen gevoel en darmgas bevatten simethicone, een oppervlakte-actieve stof die de oppervlaktespanning van de in de darmen aanwezige gasbellen neutraliseert. Het effect is dat de gasbellen uiteenvallen en gemakkelijker uit het lichaam kunnen worden gedreven.

Dergelijke geneesmiddelen helpen weliswaar tot op zekere hoogte, maar hebben een vrij kortdurend effect en zijn geen allesomvattend hulpmiddel zoals kruiden of sommige kruiden- en probioticapreparaten met meerdere ingrediënten. Zij bestrijden alleen de effecten van gasophoping, maar hebben geen invloed op het herstel van de darmflora, het metabolisme of de maagdarmfunctie en normaliseren de spijsverteringsprocessen niet.

Multicomponent voedingssupplementen – uitgebreide ondersteuning bij constipatie, indigestie, een opgeblazen gevoel in de buik en darmgassen

Multicomponent voedingssupplementen zijn meestal een multidirectionele hulp voor verschillende soorten spijsverteringsklachten. Ze helpen niet alleen van winderigheid en gasvorming af, maar ook van de vaak bijbehorende: constipatie, buikklachten, oprispingen, een vol gevoel in de buik, zwaarte, stofwisselingsstoornissen, indigestie, overgewicht, malaise.

Door de afscheiding van spijsverteringssappen te stimuleren, maken kruidensupplementen de vertering van vetten, koolhydraten of eiwitten efficiënter. Veel supplementen activeren door hun vezelgehalte peristaltische bewegingen van de darmen, waardoor de darmen efficiënt worden gereinigd van afzettingen, gifstoffen, gassen en metabolische bijproducten.

Probiotica tegen winderigheid

 vrouw houdt handen op haar platte buik

Probiotica zijn uiterst nuttige stammen van melkzuurbacteriën die zorgen voor de juiste samenstelling van onze darmflora en zo het maagdarmkanaal, zorgen voor een goed verloop van de spijsvertering, verbeteren de immuniteit en beschermen tegen infecties.

De consumptie van probiotische producten wordt aanbevolen voor mensen die klagen over diverse spijsverteringsproblemen, waaronder een verzwakte darmperistaltiek, een opgeblazen gevoel en constipatie. Probiotica kunnen worden ingenomen in de vorm van kant-en-klare preparaten met geselecteerde stammen van melkzuurbacteriën of gefermenteerde melkproducten (karnemelk, yoghurt, kefir).

Bekijk het ruime assortiment probiotica verrijkt met plantenextracten die de spijsvertering verbeteren: Probiosin Plus

 Probiosin Plus

Huismiddeltjes tegen winderigheid – beproefde traditionele recepten

Verbeter de spijsvertering en beperk de productie van darmgas dat leidt tot een opgeblazen gevoel met een paar directe en eenvoudige recepten:

  • Giet 1 theelepel gemalen komijnzaad over een kop kokend water. Laat afgedekt 15 minuten trekken. Zeef. Drink deze infusie in kleinere porties (2-3 keer per dag) rond de maaltijd.
  • Neem voor de maaltijd 1 afgestreken theelepel gemalen komijn gemengd met marjolein en drink een glas water.
  • Maak een kruidenmengsel met ingrediënten als: venkelvrucht, muntblad, artisjokkruid, weegbreeblad, citroenmelisseblad, kamillebol. Giet kokend water over een lepel van het mengsel en laat het (afgedekt) ongeveer 20 minuten trekken. Drink 2-3 keer per dag.
  • Voeg aan maaltijden (vooral aan maaltijden die zwaar en gezwollen zijn) kruiden toe met eigenschappen die de spijsvertering verbeteren en overmatige darmgasafscheiding voorkomen: basilicum, tijm, oregano, marjolein, rozemarijn, karwij, dille.
  • Giet een theelepel gemalen lijnzaad in een onvolledig glas warm gekookt water. Wacht even tot het opzwelt, roer en drink (bij voorkeur ongeveer een half uur voor de maaltijd). Denk eraan de dosis van 2-3 eetlepels lijnzaad per dag niet te overschrijden. Vergeet niet tijdens de lijnzaadkuur de hoeveelheid water die u overdag drinkt te verhogen.
  • Meng in een blender: 1 grapefruit, 1 appel, 1 banaan, 1 eetlepel lijnzaad, 1,5 kopjes water. Een op deze manier bereide smoothie voor darmreiniging kan het beste meerdere keren per week ’s morgens worden gedronken.

Wat nog meer helpt bij een opgeblazen gevoel – onschatbare lichamelijke activiteit

De darmen houden absoluut niet van stagnatie. De meeste mensen die weinig wandelen, niet sporten en de meeste tijd zittend doorbrengen, kampen met een opgeblazen gevoel en constipatie.

Daarom is het een goed idee om regelmatig en frequent te gaan wandelen of een andere vorm van activiteit in uw schema op te nemen, bijvoorbeeld jogging, aerobics, zwemmen, teamspellen, matoefeningen, enz. Onze “luie” darmen worden dan gestimuleerd om actief te worden, wat weer resulteert in een snellere verplaatsing van voedselresten in de dikke darm, een gemakkelijkere gaspassage en geen opgeblazen buik effect.

Bronnen:

  • https://www.healthline.com/health/gas-flatulence
  • https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-bloating
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating

Category: gezondheid

Article by: admin