Citroenmelisse – koningin van de goede nachtrust

citroenbladeren

Het leven onder stress en in hoog tempo brengt een aantal gezondheidsproblemen met zich mee, waaronder verschillende soorten slaapstoornissen. Citroenmelisse is een van de meest gebruikte en meest effectieve kruiden met een ontspannende, kalmerende en slaapverlagende werking. Het is zeker de moeite waard om in uw keuken te hebben, en niet alleen vanwege het kalmerende en slapende effect. Naast de bekendste eigenschappen bevat het ook melisse, wat minder bekend is, maar niet minder nuttig. Ontdek alle heilzame eigenschappen van citroenmelisse!

Melisse – samenstelling, voorkomen, teelt

melisse

Melissa officinalis (Melissa officinalis) is een vaste plant afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en Centraal-Azië, algemeen verbouwd in Polen en in heel Europa. Het is een gewaardeerde medicinale en honingproducerende plant. Het karakteristieke kenmerk is een unieke, citroenachtige, zeer aangename geur. Melissa wordt geteeld op plantages, maar ook in huizen, tuinen en percelen, hoewel het ook in het wild voorkomt. Het bloeit wit van juni tot september, maar de medicinale grondstof is geen bloemen, maar citroenmelissebladeren, waarin je veel waardevolle stoffen kunt vinden die de bijzondere eigenschappen van deze plant bepalen.

De samenstelling van citroenmelisse omvat: essentiële oliën (cytral, linalol, cytronelol, geraniol), tannines, triterpeenverbindingen, suikerverbindingen, organische zuren (chlorogeenzuur, koffiezuur), bitterstoffen en minerale zouten.

Melisse – Kalmerende eigenschappen

De belangrijkste voordelen van citroenmelisse zijn de kalmerende en slapende eigenschappen. Wat belangrijk is, is dat dit kruid niet radicaal handelt, zoals de geneesmiddelen op recept, maar op een manier die in overeenstemming is met het natuurlijke ritme van ons lichaam, veilig, zonder het bewustzijn te onderdrukken en zonder ons dagelijks functioneren aan te tasten. Melissa “verdooft” voorzichtig onze zenuwen, verlicht spanningen, vermindert angsten, helpt bij het bereiken van mentaal evenwicht en neemt afstand van problemen en stress.

In de regel is de beste manier om citroenmelisse te gebruiken het drinken van infusies in de avonduren, hoewel er niets is dat u ervan weerhoudt om citroenmelisse te proeven, zelfs overdag – het kruid zal een irritatie-uitstroom veroorzaken en u in een staat van ontspanning brengen, maar het zal geen dementie, motorische vertraging, verstoring van concentratie en geheugen of overmatige slaperigheid veroorzaken, wat vaak wordt veroorzaakt door benzodiazepines, barbituraten en andere kalmerende tabletten op recept.

Wanneer is het de moeite waard om naar een melisse te grijpen? Het zal ons zeker verlichting brengen van spanning, nervositeit, nerveuze uitputting en chronische stress. Het zal ook nuttig zijn in het geval van angst, neuroses, overmatige prikkelbaarheid, explosiviteit, om negatieve emoties te verminderen en bij het verlaten van verslaving. Het is ook de moeite waard om er naar te grijpen als we klagen over hartritmestoornissen en drukpieken veroorzaakt door emotionele factoren.

Melisse om te slapen

melisse

Ondersteuning van citroenmelisse zal van onschatbare waarde blijken bij mensen die lijden aan slapeloosheid of andere slaapstoornissen. Dit kruid zal ons helpen om te ontspannen, angstige gedachten te spelen, problemen met in slaap vallen te verminderen, de kwaliteit van de slaap te verbeteren en de neiging tot frequent en vroegtijdig ontwaken te remmen.

Andere kruiden hebben een vergelijkbaar effect als citroenmelisse, bijvoorbeeld geitenvoet, hopbellen, lavendel, verbena, vleesmartelaar. De kracht van deze gewaardeerde medicinale planten kan worden gecombineerd om beter om te gaan met slaapproblemen.

Andere kostbare eigenschappen van citroenmelisse

Citroenmelisse wordt voornamelijk geassocieerd met het bestrijden van nerveuze en slaapproblemen, maar het heeft ook eigenschappen die ons kunnen helpen bij spijsverteringsstoornissen. Deze plant vermindert de spanning in de gladde spieren van de darmen, heeft een krampstillend effect, stimuleert de productie van spijsverteringssappen. Wat belangrijk is, melisse heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Melisse wordt aanbevolen bij spijsverteringsstoornissen, darm- en maagrinitis, maagpijn, maagzweerziekte en ziekten van de galwegen. Vanwege hun krampstillend en ontspannend effect worden ook bij menstruatieklachten inscripties van balsem aanbevolen.

Thee gemaakt van citroenmelisse, of misschien citroenmelisse in tabletten?

thee met citroen en melisse

Melisse kan worden gekocht in de vorm van een droge kruiden, express thee, maar ook tabletten, capsules en zuigpastilles met extracten. Als het gaat om melisse voor het brouwen, is het het beste om het te kopen in apotheken en kruidenierswinkels. Het doel is ervoor te zorgen dat de grondstof van de hoogste kwaliteit is en een passende concentratie essentiële oliën bevat, die verantwoordelijk zijn voor de kalmerende en slapende eigenschappen van dit kruid. Echter, veel mensen geloven dat zelfs een eenvoudige citroenmelisse thee gekocht van een marktplaats is een bondgenoot voor een beter welzijn en slaap.

Bereid de citroenmelisse-infusie voor door kokend water te gieten en gedurende 10 minuten onder een deksel te stomen. We kunnen ook een infusie van gedroogde kruiden bereiden – plaats 2 eetlepels kruiden in een kleine pot, giet lauw water (ongeveer 400 ml), zet op een laag vuur en warmte voor een half uur, proberen niet te brengen aan de kook. Zelfs verse citroenmelisse kan worden gebruikt om een ontspannende thee te bereiden door een handvol bladeren in kleinere stukken te pletten en er kokend water overheen te gieten.

Als u geen liefhebber bent van het brouwen van kruiden, laten we ons richten op melisse tabletten, die vaak verrijkt zijn met andere ingrediënten om slaapstoornissen te elimineren. Een dergelijk complex voedingssupplement kan een optimale oplossing zijn, vooral een die niet alleen ontspant en het inslapen vergemakkelijkt, maar ook een diepergaand effect heeft – het reguleert de biologische klok en verbetert permanent de kwaliteit van de slaap.

Lees een overzicht van slaapcapsules met citroenmelisse, hopbellenextract, melatonine en tryptofaan: Melatoline Plus.

Category: gezondheid

7 comments

  1. Melissa is geweldig, het heeft me altijd geholpen in verschillende nerveuze situaties. Er was geen situatie waarin het niet zou werken. Elke keer als ik erg nerveus en overweldigd ben door iets of als ik een veelheid aan negatieve gedachten heb, is melisse de redder 🙂 Ik raad het zo veel mogelijk aan, en als je wilt dat het met meer kracht werkt, ga dan niet naar een supermarkt, maar naar een apotheek en koop het in echte droogte.

  2. na een melisse slaap ik als een kind. Soms is de slaap na het slapen zo goed dat deze zich uitstrekt tot 9 uur. Maar dan sta ik volledig uitgerust en met een vreugdevolle levenshouding op.

  3. Ik heb onlangs de volgende mix gemaakt om te slapen en te ontspannen: een zak melisse, een zak kamille en een zak Sint-Janskruid. Ik brouw het allemaal in een grote mok en drink het ongeveer 21 uur voor het slapen gaan. Zo’n mix heeft een groot effect op mij – het geeft me een goed humeur en een snelle slaap.

  4. Melissa is een goed kruid, maar ik denk dat je voorzichtig moet zijn met de hoeveelheden, vooral als je het ’s nachts drinkt. Als ik bijvoorbeeld te veel citroenmelisse of andere kruiden drink om te slapen (bijv. 2 glazen), dan is het ’s morgens moeilijk voor mij om wakker te worden en voel ik zo’n algemene stilte.

  5. @ Dorothy101 Iedereen heeft andere reacties. Ik kan citroenmelisse in hectoliters drinken, dag en nacht, zonder enig verschil, en toch voel ik me niet stil. Aan de andere kant elimineert dit kruid perfect mijn stressniveaus en introduceert algemene ontspanning.

  6. Als een kruid om de zenuwen van de melisse te kalmeren is geweldig, maar met vaak voorkomende problemen met de slaap, kan het niet voldoende zijn. De tabletten met melatonine plus kruiden hielpen me.

  7. Na het lezen van het artikel heb ik melodieën voor menstruatiepijnen geprobeerd en het helpt echt! Maak kennis met zijn volgende waardevolle bezit 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr