De acnehuid is een van de meest veeleisende huidtypes. Het wordt gekenmerkt door een teveel aan talg, voortdurend opkomende puistjes en mee-eters, frequente ontstekingen en, in ernstiger gevallen, chronische purulente veranderingen.
Bij de verzorging van de acnehuid is het belangrijkste dat de dode huidcellen systematisch worden geëxfolieerd, dat de huid wordt getonifieerd en dat de huid grondig wordt gereinigd (’s morgens en ’s avonds) met gebruikmaking van cosmetica die geschikt is voor ons huidtype. Interessant is dat we ook van binnenuit voor een acne teint kunnen zorgen door het lichaam te voorzien van ingrediënten die de afvoer van lichaamseigen toxines stimuleren.die vaak verantwoordelijk zijn voor de vorming van onvolkomenheden in de vorm van puistjes, papels en verkleuringen. Leer hoe je je huid met acne moet verzorgen!
Inhoudsopgave
Acne huid – kenmerken
Hoewel een acnehuid een domein van de adolescentie zou zijn, ook na de puberteit, kampen veel mensen op volwassen leeftijd in meer of mindere mate met acne. Zowel bij jongeren als bij ouderen is het een groot esthetisch probleem. Gelukkig levert de juiste verzorging van de acnehuid in de meeste gevallen bevredigende resultaten op. Wanneer u de strijd voor een schone en gladde huid begint, is het de moeite waard om de oorzaken van acneveranderingen te achterhalen. Sommige ervan kunnen worden geëlimineerd, waardoor huidproblemen verminderen.
Acne huid – de oorzaken van het verschijnsel. Op welke basis ontstaan acneveranderingen?
Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor acne vulgaris, de belangrijkste zijn:
- genetische aanleg – in dit geval zijn een overmatige talgafscheiding, een abnormale werking van de talgklieren en stoornissen in het keratinisatieproces die leiden tot de vorming van puistjes, individuele kenmerken die in de genen zijn vastgelegd en meestal van de ouders of grootouders worden geërfd;
- hormonale achtergrond – in dit geval ontstaan mee-eters, cysten, papels, puistjes als gevolg van snelle hormonale veranderingen die zich in het lichaam voordoen (dit(dit type acne houdt vooral verband met de leeftijd van de puberteit, wanneer er een intensieve afscheiding van geslachtshormonen is);
- mechanische factoren – als gevolg van huidbeschadiging (bv. overmatige zonnestraling) gaan talgklieren overgroeien, wat leidt tot overmatige talgproductie en de vorming van huidveranderingen, zoals papels, knobbeltjes, zwellingen;
- leefstijlgebonden factoren – overmatig gebruik van stimulerende middelen, te veel enkelvoudige suikers in de voeding, te veel sterk bewerkte voedingsmiddelen met veel chemische additieven (deze factorenleefstijlfactoren – te veel stimulerende middelen, te veel eenvoudige suikers in de voeding, te veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met veel chemische additieven (deze factoren veroorzaken de ophoping van gifstoffen in het lichaam en de “uitscheiding” daarvan op de huid in de vorm van vlekken);
- stress – een overmaat aan het stresshormoon in het lichaam, d.w.z. cortisol, kan leiden tot overmatige activiteit van de talgklieren en intensivering van acneletsels;
- ziekte- en geneesmiddelenachtergrond – in dit geval zijn acneveranderingen het gevolg van een ziekte (bv. polycysteus ovariumsyndroom) of van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bv. anticonceptiepillen, anabole steroïden, anti-tuberculosemiddelen);
- factoren die verband houden met onjuiste gezichtsverzorging – in dit geval zijn onze nalatigheden op het gebied van verzorging verantwoordelijk voor de overproductie van talg en huidveranderingen, zoals In dit geval zijn nalatigheden in de verzorging verantwoordelijk voor de overmatige talgproductie en huidveranderingen, zoals: een te zwakke of te intensieve gezichtsreiniging, het niet aanbrengen van make-up, het niet voldoende hydrateren van de huid, het gebruik van allergene cosmetica van lage kwaliteit, het gebruik van te vette en te zware cosmetica die de poriën verstoppen (bijvoorbeeld cosmetica die plantaardige oliën of olie bevat of die niet geschikt is voor gebruik op de huid), het gebruik van cosmetica die te vet of te dik is, en het gebruik van cosmetica die te uitdrogend is. Het gebruik van cosmetica die de poriën verstopt en te vet of te zwaar is (bijvoorbeeld cosmetica met plantaardige oliën of siliconen);
- infectieuze basis – in dit geval wordt acne veroorzaakt door infectie met Propionibacterium acnes bacteriën, P. granulosum, P. avidum of Malassezia furfur schimmels.
Check: Acne tabletten – Rangschikking
Hoe herken je een acne huid?
Bij een acnehuid hebben we te maken met voortdurende huidveranderingen en ontstekingen die roodheid, huidontsteking, een onaangenaam branderig gevoel en ongemak veroorzaken.
De meest voorkomende onvolkomenheden bij acne zijn: vergrote poriën, puistjes, mee-eters (mee-eters), papels, knobbeltjes, zwellingen, etterende cysten.
Ook de textuur en het uiterlijk van de acnehuid zijn kenmerkend. De gezichtshuid is vet, enigszins plakkerig, glimmend (vooral op de neus, het voorhoofd en de kin). Het ontbreekt aan gladheid en uniformiteit van kleur, op veel plaatsen heeft het een roodachtige tint. Meestal zijn er talrijke onregelmatigheden en zijn grote delen van het gezicht bedekt met puistjes.
Al deze onvolkomenheden zijn het gevolg van een overmatige talgproductie (se bum) door de talgklieren, alsook van stoornissen in het keratiniseringsproces en de abnormale werking van de haarfollikels. De uitgangen van de talgklieren raken verstopt door overtollig talg en dode huid, wat leidt tot de vorming van mee-eters (open of gesloten). Vaak woekeren anaërobe bacteriën, ontstaan er ontstekingen, puistjes, cysten en pijnlijke bulten.
Het problematische aspect van de acnehuid (afgezien van het veelvuldig voorkomen van puistjes en ontstekingen) is ook het feit dat huidletsels de neiging hebben moeilijk te genezen en permanente littekens achter te laten. Dit is een groot esthetisch probleem. Daarom is het gebruik van preparaten met regenererende eigenschappen zeer belangrijk bij de verzorging van de acnehuid.
Wat is het verschil tussen acne en een vette huid?
Zowel acne als een vette huid worden gekenmerkt door seborroe, d.w.z. een overproductie van talg door de talgklieren. Het resultaat is dat beide huidtypes gekenmerkt worden door vettigheid en glans.
Bij een acnehuid is er echter sprake van overmatige keratinisatie van de opperhuid en voortdurende verstopping van de talgklieren, alsook van hardnekkige eczemen, knobbeltjes en mee-eters. Minder lelijke en moeilijk te verhelpen onvolkomenheden maken een vette huid gemakkelijker te behandelen dan een acnehuid.
Acne huidverzorging
Bij de verzorging van een problematische huid, waaronder een acnehuid, is de keuze van de juiste cosmetica van groot belang. Goed gekozen cosmetica is echter niet alles, regelmaat in onze huidverzorging is even belangrijk.
s Morgens en ’s avonds reinigen we ons gezicht grondig en brengen we de nodige crèmes aan. Bij acute problemen met ontstekingen, seborroe en eczeem gebruiken we overdag ook een milde toner om het gezicht te verfrissen en extra te reinigen en te ontsmetten. Het is ook een goed idee om van tijd tot tijd te scrubben. Welke producten moet ik gebruiken voor acne huidverzorging?
Acne cosmetica
Acne crème
Als u een huid heeft met neiging tot acne, moet u in de eerste plaats vette en zware crèmes vermijden, omdat die het verschijnsel van verstopping van de talgklier en ophoping van talg nog kunnen verergeren.
Voor de dag moeten we een crème kiezen met een lichte consistentie, met matterende en vochtinbrengende eigenschappen. Een goede dagcrème voor de acnehuid voorkomt (of vermindert in grote mate) tegelijkertijd glimmen en voorkomt overmatig vochtverlies van de huid en versterkt de hydro-lipidenbarrière (en beschermt zo tegen irritatie, verzacht en kalmeert, bestrijdt jeuk en branderigheid).
sNachts moeten zachte crèmes voor de problematische en gevoelige huid worden gebruikt, die naast vochtinbrengende bestanddelen ook stoffen met regenererende eigenschappen bevatten. hydraterende bestanddelen, alsmede stoffen met regenererende en gladmakende eigenschappen, die de collageen- en elastineproductie stimuleren (zoals vitamine C, vitamine E, allantoïne, zink, hyaluronzuur, vitamine A).
s Nachts kan ook een milde crème met antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen worden gebruikt (bijv. met klei, groene thee-extract, AHA-zuren, calendula, kamille).
Gezichtsreiniger voor de acne gevoelige huid
Veel mensen met een huid die gevoelig is voor acne grijpen ten onrechte naar de sterkst mogelijke gezichtsreinigers. Bij contact met agressieve stoffen (bijv. alcohol, glycol, sterke detergenten) raakt de huid uitgedroogd, geïrriteerd, rood, branderig en pruritisch. De natuurlijke hydrolipidenmantel is beschadigd en het exfoliatieproces is te intensief. Het gevolg is dat de talgklieren nog meer talg produceren en de huidproblemen verergeren.
In plaats van agressieve producten te gebruiken, is het beter mildere producten te kiezen, die geen irritatie of vochtverlies veroorzaken, maar wel belangrijke eigenschappen voor de acnehuid hebben. Zachte schuimen met reinigende, talgverwijderende, antiseptische, verfrissende en tegelijkertijd licht matterende en huidkalmerende eigenschappen zullen de beste keuze zijn.
Toners voor de acne gevoelige huid
Tonifiëren is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van de acne huid. Het afvegen van het gezicht met tonic verfrist de teint, reinigt de poriën en verwijdert overmatige vettigheid van de huid. Ook worden schadelijke micro-organismen bestreden en wordt de pH-waarde van de huid genormaliseerd. Net als in het geval van een gezichtsreiniger, kan een toner voor de acne huid niet toevallig zijn.
Agressieve, huidirriterende toners zijn niet geschikt. Zachte toners met plantenextracten (berkenschorsextract, komkommerextract, kliswortelextract, aloë vera) en bloemenwaters (rozenwater, lavendelwater) worden aanbevolen. Een goede toner voor de acne huid reinigt de huid, herstelt het evenwicht, helpt de dode opperhuid te verwijderen, remt de vermenigvuldiging van bacteriën, maar droogt de huid niet uit en belast de huid niet.
Peelings voor de acne gevoelige huid
Het is de moeite waard om eens in de paar dagen een peeling te ondergaan om overtollig talg te verwijderen, de verhoornde opperhuid te exfoliëren, zich te ontdoen van onzuiverheden en de poriën te deblokkeren. We mogen niet vergeten dat wanneer de poriën verstopt zijn, er gemakkelijker ontstekingen optreden en er vaker acneverschijnselen optreden. Peelings zijn een doeltreffend middel om poriën te deblokkeren. U kunt mechanische, enzymatische of chemische peelings gebruiken, afhankelijk van uw voorkeur en de behoeften van uw huid.
Aanvullende tips voor mensen met een acnegevoelige huid
- Van tijd tot tijd is het de moeite waard om zelf een zelfgemaakt gezichtsmasker te maken met behulp van natuurlijke ingrediënten met reinigende, bacteriedodende, antibacteriële eigenschappen.Het is de moeite waard om van tijd tot tijd een zelfgemaakt gezichtsmasker te maken met natuurlijke ingrediënten met reinigende, antibacteriële en huidregeneratie stimulerende, gladmakende en irritatie verzachtende eigenschappen. Bewezen en doeltreffende ingrediënten van zelfgemaakte maskers voor de acnehuid zijn: arnica, appelciderazijn, aloë vera, tea tree olie, lijnzaad, natuurlijke yoghurt, kurkuma, kamille, brandnetel, gist, kaneel.
- Het is de moeite waard speciale voedingssupplementen voor de problematische huid te gebruiken die bacteriën en ontstekingen bestrijden, herstelprocessen in de huid stimuleren en de werking van de talgklieren normaliseren (bv. Zinamax).
- Het is ook de moeite waard om te zorgen voor een gezondere levensstijl, die zeker door onze huid zal worden gewaardeerd – geef stimulerende middelen op of beperk ze, ga op een gezonde, natuurlijke voeding en zorg voor uw huid.geen of minder stimulerende middelen te gebruiken, over te schakelen op een gezond, natuurlijk dieet, verwerkte voedingsmiddelen te vermijden, vervuilde omgevingen te vermijden en weerbaarder te worden tegen stress.
- Af en toe is het de moeite waard een lichaamsdetox te doen bestaande uit groenteshakes, speciale kruidenmengsels en een reinigend dieet of een behandeling met een ontgiftend voedingssupplement (b.v. Spirulin Plus, Detoxyn).