kale 233127 1280

Boerenkool – een schatkamer van gezondheid en vitaliteit. Welke eigenschappen heeft boerenkool en wat kun je ermee doen in de keuken?

Boerenkool is in vele opzichten een geweldige groente. Het is veelzijdig in culinair gebruik en rijk aan stoffen die goed zijn voor de gezondheid. Het bevat een ongelooflijke hoeveelheid antioxidanten (waaronder enkele van de krachtigste), waardoor het geweldig is voor het immuunsysteem. Door zijn aantrekkelijke, gekroesde bladeren is hij ook zeer decoratief. Boerenkool, hoewel het een grote invloed heeft op het lichaam en zich onderscheidt door een interessante smaak, is nog niet erg populair. Het loont echter de moeite om het zo vaak mogelijk te zoeken in winkels bij het boodschappen doen en het op verschillende manieren in het dagelijkse menu op te nemen. Welke waardevolle ingrediënten vinden we in boerenkool? Wat doet het met ons lichaam? Hoe moet je boerenkool klaarmaken?

Wat is boerenkool?

 Boerenkool

Boerenkool is een koolsoort, maar in feite lijkt het meer op een sla dan op een kool. De smaak van boerenkool kan worden vergeleken met witte kool, Chinese kool of broccoli. De groente heeft lange, tamelijk taaie, gerimpelde bladeren die donkergroen, groen-bruin of groen-violet van kleur zijn. Boerenkoolbladeren zijn een gewaardeerd culinair ingrediënt. Ze kunnen aan allerlei gerechten worden toegevoegd, rauw worden gegeten of warm worden gekookt.

Er is ook boerenkool in poedervorm te koop, die kan worden toegevoegd aan groene smoothies uit een blender, yoghurt, sauzen, soepen, enz. Zowel gemalen als verse boerenkool hebben een zeer hoge voedingswaarde.

Boerenkool wordt al sinds de oudheid geteeld, en in de Middeleeuwen was het een van de meest verbreide en meest gegeten groenten. Tegenwoordig wordt deze ongewone koolsoort in vele delen van de wereld geteeld, met de grootste oogsten in Noord- en Midden-Europa, Noord-Amerika en Azië. Boerenkool is geen veeleisende plant en past zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan. Hij groeit in elke vruchtbare grond, het enige wat hij nodig heeft is een goede drainage.

Boerenkool – voedingswaarden

Een belangrijke troef van boerenkool is zijn zeer hoge verzadigingsgraad met waardevolle bio-stoffen. Het bevat veel betacaroteen, waaruit het lichaam vitamine A aanmaakt, aanzienlijke hoeveelheden vitamine K, vitamine C en een schat aan andere vitaminen en minerale zouten. Bijzonder opmerkelijk is de veelheid van bestanddelen die als antioxidant (antioxidant) fungeren. Hiertoe behoren flavonoïden, vitamine C en chlorofyl. Boerenkool is, net als andere koolsoorten, ook rijk aan sulforafaan, een van de sterkste antioxidanten.

Welke waardevolle dingen kunnen we in boerenkool vinden? Lijst van ingrediënten:

  • B-vitamines (waaronder foliumzuur, thiamine, niacine, riboflavine),
  • vitamine C,
  • vitamine E,
  • vitamine K,
  • ijzer,
  • kalium
  • calcium,
  • magnesium,
  • mangaan,
  • koper,
  • zink,
  • selenium,
  • natrium,
  • fosfor,
  • omega 3-zuren (alfa-liponzuur),
  • polyfenolen (flavonoïden),
  • carotenoïden (luteïne, zeaxanthine),
  • chlorofyl,
  • sulforafaan,
  • indolen,
  • voedingsvezels,
  • proteïne.

Boerenkool – gezondheidseigenschappen

 Gestoofde boerenkool

Het systematisch eten van boerenkool is een van de beste manieren om het lichaam volledig te voeden en tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen. De groente vertoont veel positieve acties. Het versterkt het immuunsysteem en het zenuwstelsel, heeft kankerbestrijdende eigenschappen, is een waardevolle ondersteuning bij de preventie van vele ziekten (bijv. hart- en vaatziekten). Het vermindert ook het risico op beschavingsziekten en helpt bij het kwijtraken van vele kwalen, waaronder die welke verband houden met de ophoping van gifstoffen in het lichaam.

Het lijdt geen twijfel dat boerenkool een van de gezondste bladgroenten ter wereld is. Hier zijn de belangrijkste gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Positieve effecten van boerenkool op het bloed

Veelvuldige consumptie van boerenkool is een methode om de kwaliteit van het bloed te verbeteren. Als een van de weinige plantaardige producten bevat boerenkool vitamine K in grote hoeveelheden, wat zeer belangrijk is voor de goede werking van ons lichaam. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine zijn donkergroene groenten zoals broccoli, spinazie, romaine sla, spruitjes, rucola en savooiekool. Een tekort aan vitamine K leidt tot stoornissen in het bloedstollingsproces, bloedingen, slechtere toestand van de bloedvaten (lekkage, verkalking), verhoogde vatbaarheid voor virale, bacteriële en schimmelinfecties.

Boerenkool vult tekorten aan vitamine K aan, en verbetert zo de bloedstolling, verhoogt de weerstand tegen de inwerkingHet vermindert ontstekingen in het lichaam, vermindert de neiging tot bloedingen en de vorming van blauwe plekken. Het in boerenkool aanwezige foliumzuur en chlorofyl hebben ook een positief effect op het bloed.

Bovendien verhoogt boerenkool het gehalte aan ijzer, hemoglobine en rode bloedcellen in het bloed, watBoerenkool vermindert het risico op bloedarmoede of helpt bloedarmoede beter te bestrijden als het zich voordoet.

Boerenkool voor een gezond cardiovasculair systeem en een sterk hart

Boerenkool bevat grote hoeveelheden polyfenolen, alsmede kalium, magnesium en calcium, die bijdragen tot het behoud van een gezond cardiovasculair systeem. Het sluit de bloedvaten af en verhoogt de elasticiteit van hun wanden, helpt de bloeddruk te verlagen, versterkt het hart en stabiliseert de werking ervan, verbetert de bloedstroom door de weefsels. Het vermindert het risico op hartaanvallen en hart- en vaatziekten. Het verlaagt het gehalte aan slechte cholesterol, remt het proces van samenklontering van bloedplaatjes en voorkomt de vorming van klonters en atherosclerotische laesies.

Antioxidante en immuunversterkende effecten van boerenkool

Een van de belangrijkste voordelen van boerenkool is het ongewoon hoge gehalte aan antioxidanten. Deze functie wordt vervuld door het hele gamma van stoffen die in deze groente aanwezig zijn: chlorofyl, vitamine C, vitamine E, polyfenolen, carotenoïden, sulforafaan, alfa-liponzuur (ALA). Het indrukwekkende gehalte aan antioxidanten betekent dat boerenkool actief:

  • remt de verouderingsprocessen van het lichaam,
  • versterkt de immuniteit,
  • bestrijdt schadelijke vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor oxidatieve stress van cellen, beschermt DNA cellen tegen schade en voorkomt veranderingen in hun structuur en mutaties,
  • vermindert het risico op kanker, bijv. borstkanker, longkanker, colorectale kanker, eierstokkanker, slokdarmkanker, blaaskanker, prostaatkanker, galblaaskanker, leverkanker,
  • in een vroeg stadium van kanker kan het de groei van de tumor afremmen en het risico van uitzaaiingen verminderen,
  • vermindert het risico op hypertensie, beroerten, coronaire hartziekten, atherosclerose, astma, diabetes en gewrichtsaandoeningen,
  • vermindert het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals dementie, Alzheimeraziekte,
  • vermindert ontstekingen in het lichaam,
  • stimuleert de regeneratieprocessen.

Boerenkool is een waardevolle ondersteuning bij de reiniging en ontzuring van het lichaam

Het is onmogelijk om de reinigende werking van boerenkool niet te vermelden. Dankzij een groot deel chlorofyl in de bladeren, alsmede sulforafaan en voedingsvezels, stimuleert het actief de processen van binding en verwijdering van alle schadelijke stoffen uit het lichaam, zelfs op cellulair niveau. Door gifstoffen, zware metalen, afzettingen en schadelijke producten van de stofwisseling te verwijderen, draagt het bij tot een efficiëntere werking van onze lichaamssystemen en organen.

Een effectieve manier om je lichaam te ontgiften: Detoxyn

Omdat boerenkool alkaliserend werkt, gaat het ook verzuring tegen en helpt het om het evenwicht tussen zuren en basen in het lichaam te herstellen en om af te komen van vervelende symptomen van verzuring zoals spijsverteringsklachten, zwakte, hoofdpijn, slechte smaak in de mond, slechte adem, spierpijn, verminderde concentratie, gebrek aan energie, prikkelbaarheid, verminderde immuniteit, huid- en haarproblemen.

Lees ook: Ontzuren van het lichaam

Boerenkool ondersteunt gewichtsverlies

Een andere waardevolle eigenschap van boerenkool is dat het u helpt gewicht te verliezen. De groente is rijk aan voedingsvezels, waardoor hij de eetlust beter onder controle houdt en de spijsvertering ondersteunt. Dankzij alfa-liponzuur verbetert boerenkool het metabolisme van vetten en koolhydraten, verhoogt het de gevoeligheid van de weefsels voor insuline, normaliseert het de bloedsuikerspiegel en vermindert het de hongeraanvallen. Door de stofwisseling te verbeteren, verhoogt het de energie-uitgaven van het lichaam (de calorieën uit de voeding worden actiever verbrand).

Boerenkool – calorieën

Boerenkool is een van de minst calorierijke groenten. In 100 g van het product zitten slechts 36 kcal. Twee handenvol boerenkool leveren ons ongeveer 15 kcal. Niet alleen vanwege het lage caloriegehalte, maar ook vanwege het hoge vezelgehalte en de kracht van vitaminen en mineralen(waaronder elektrolyten zoals kalium, magnesium en calcium), is boerenkool een product dat sterk wordt aanbevolen in het dieet van mensen die streven naar vermindering van het lichaamsgewicht.

Check: Rangschikking van tabletten voor gewichtsverlies

Waarom zou je anders boerenkool eten?

  • Dankzij een grote dosis calcium heeft boerenkool een positief effect op de conditie van botten en gewrichten (verstevigt ze, verhoogt de stevigheid, maakt ze bestand tegen beschadiging).
  • Talrijke antioxidanten, alsmede vitamine A, E en B-vitaminen die in boerenkool aanwezig zijn, hebben een positief effect op de conditie van huid, haar en nagels.
  • Dankzij luteïne, zeaxanthine en vitamine A is boerenkool zeer heilzaam voor de ogen. Het ondersteunt een goed gezichtsvermogen en beschermt het netvlies, voorkomt nachtblindheid en beschermt tegen oogziekten, waaronder maculadegeneratie en cataract.
  • Dankzij een hoge dosis vitamine C vermindert boerenkool de vatbaarheid voor verkoudheden en infecties, verlicht het het verloop ervan en verkort het de duur.
  • Boerenkool is een uitstekende bron van sulforafaan, waardoor het Helicobacter pylori bacteriën bestrijdt. Het voorkomt dus gastritis en maag- en duodenale zweren die door deze bacteriën worden veroorzaakt.
  • Het zuur ALA en de antioxidanten in boerenkool helpen de lever te ontgiften en hebben een regenererende en beschermende werking op dit orgaan.
  • Boerenkool is een bondgenoot voor mensen die sporten. Door eiwit, complexe koolhydraten, vitaminen en mineralen te leveren, helpt het bij de regeneratie van het organisme na de training, bevordert het het welzijn en heeft het een positief effect op onze fysieke prestaties en spierarbeid.

Boerenkool – contra-indicaties. Wie mag er geen boerenkool eten?

Boerenkool is een veilig product, maar er zijn enkele contra-indicaties voor een frequente consumptie ervan. Mensen met nierstenen en jicht kunnen beter geen boerenkool eten omdat het een hoog gehalte aan oxalaten bevat.

Vanwege het gehalte aan goitrogenen, die de opname van jodium belemmeren, moet het ook worden vermeden door patiënten die aan schildklierziekten lijden. Er is echter een manier om dit te omzeilen – goitrogenen oxideren bij hoge temperaturen, dus door de boerenkool gewoon een warmtebehandeling te geven (bijvoorbeeld door blancheren of kort koken) wordt het veilig voor mensen met schildklierproblemen.

Hoe bewaar je boerenkool?

Boerenkool is geen erg duurzaam product. Als we boerenkool niet meteen na aankoop gaan gebruiken, moeten we het op de juiste manier bewaren. Het is een zeer gevoelige groente die bijzonder slecht reageert op vochtigheid en hoge temperaturen. Dat moeten we onthouden:

  • bewaar de boerenkool te allen tijde in de koelkast,
  • Doe de boerenkool voor het bewaren in de koelkast in een plastic zak met kleine luchtdoorlatende gaatjes (dan blijft hij langer vers),
  • was de boerenkool niet onmiddellijk na het thuisbrengen, doe dit pas voor het eten (vocht versnelt het bederfproces).

Als u boerenkool langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen.

Boerenkool recepten. Wat doe je met boerenkool? Hoe gerechten met boerenkool samen te stellen?

 Boerenkool soep

Hoewel het misschien moeilijk lijkt om er een specifiek gerecht van te maken, is boerenkool zeer veelzijdig als het gaat om culinaire toepassingen. Het is een geweldige aanvulling op zowel koude als warme gerechten en is geschikt voor zowel kleine hapjes als hoofdgerechten.

Boerenkool is natuurlijk het voedzaamst als hij rauw wordt gegeten (bv. als toevoeging aan smoothies, salades). Als u boerenkool warm wilt serveren en tegelijk zoveel mogelijk voedingsstoffen wilt behouden, kunt u in plaats van de boerenkool lang te koken, er gewoon kokend water over gieten, de boerenkool blancheren of de boerenkool kort stomen.

Hoe moet je boerenkool rauw bereiden?

Er zijn tientallen manieren om rauwe boerenkool te gebruiken. U kunt het toevoegen aan sandwiches, tortillachips, salades en kleine hapjes met beleg, zoals broodjes, wraps en tartelettes. Boerenkool smoothies zijn ook een zeer gezond en dieet idee.

Je kunt een smoothie maken van boerenkool door de bladeren te blenden met andere groenten en eventueel met fruit, noten en zaden.

Voorbeeld sets van smoothie ingrediënten:

  • boerenkool, kiwi, appel, selderij, komkommer,
  • Boerenkool, spinazie, sinaasappel, gember,
  • boerenkool, wortel, selderij, peterselie, citroensap,
  • boerenkool, banaan, mandarijn sinaasappels, zonnebloempitten,
  • boerenkool, selderij, peer, peterselie.

Hoe kook je boerenkool heet?

Een vullende en voedzame boerenkoolroomsoep is een optie die vooral in de smaak zal vallen bij mensen die een caloriearm dieet volgen.

U bereidt het door boerenkool en andere groenten naar keuze (zoals groene erwten, kikkererwten, verse uien of bieslook, knoflook, peterselie, selderij, wortelen, enz.) te stoven en vervolgens te combineren met brood.), dan de ingrediënten combineren met magere bouillon, alles mengen tot een gladde massa, en ten slotte op smaak brengen.

Er zijn ook andere interessante boerenkoolrecepten. Het is eigenlijk een zeer veelzijdige groente die goed samengaat met de meeste culinaire producten. Het kan worden gesmoord, gebakken, gekookt, gebakken, toegevoegd aan vullingen, soepen, stoofschotels, pizza’s, sauzen, en ook worden verwerkt tot groentekoteletten.

Een van de snelle, gemakkelijk te bereiden en uiterst smakelijke gerechten is de boerenkoolomelet.

Was verse boerenkoolbladeren (ongeveer 5 stuks), snijd de taaie steeltjes eraf en snijd in kleinere stukken. Snijd de rode peper in blokjes. Bak de boerenkool en paprika’s in olie of olijfolie. Giet 2-3 losgeklopte eieren in de koekenpan. Bak op laag vuur tot de eieren gestold zijn, beweeg de pan zo nu en dan. Voeg aan het eind van het bakken de verbrokkelde feta toe. Als de kaas smelt, is het gerecht klaar.

Andere interessante boerenkool gerechten:

  • gebakken boerenkool met macaroni en kaas,
  • taart met boerenkool, olijven en ham,
  • pasta met boerenkool en zongedroogde tomaten uit een pan,
  • boerenkool pesto,
  • kipfilet gevuld met boerenkool,
  • eenpanssoep met boerenkool, kikkererwten, knoflook en tomaten,
  • pap met boerenkool en champignons,
  • lichte groentesoep met boerenkool, wortelen, prei, paprika, courgette en tomaten,
  • groene boerenkool aardappel knoedels,
  • gezonde boerenkool chips,
  • boerenkool en kaas knoedels.

Check: Kuisbessen en hun eigenschappen

Category: gezondheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin