34861477275 e33f0665d9 z

Alopecia androgenetica – oorzaken, symptomen, behandelingen. Hoe stop je kaalheid?

Alopecia androgenetica, of kaalheid bij mannen, is een vaak voorkomend verschijnsel. Deze vorm van alopecia wordt veroorzaakt door erfelijke en hormonale factoren (nadelige invloed van het hormoon DHT op de haarfollikels). Alopecia androgenetica begint meestal na de leeftijd van 40 jaar, maar het kan ook op zeer jonge leeftijd beginnen. Het proces kan ook langzamer of sneller verlopen, afhankelijk van individuele genetische omstandigheden.

Het is waar dat kaalheid bij mannen niet volledig kan worden genezen en teruggedrongen, maar met behulp van een paar beproefde methoden is het mogelijk om haaruitval te stoppen en zelfs haarzakjes te activeren en nieuwe haargroei te stimuleren! Het belangrijkste is dat u, wanneer u de eerste symptomen van androgene alopecia bij uzelf hebt opgemerkt, onmiddellijk moet beginnen om dit proces tegen te gaan. Dan heb je een veel betere kans om je kapsel te redden. Wat zijn de oorzaken en behandelingsmethoden van alopecia androgenetica, welke factoren kunnen het proces van haaruitval verergeren? Hoe kan verdere progressie van alopecia androgenetica thuis worden tegengegaan?

Alopecia androgenetica – oorzaken. Een familie erfenis of het resultaat van een ongezonde levensstijl?

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij alopecia androgenetica is een hoge concentratie van DHT (een testosteronderivaat). Door de werking van het enzym 5-alfa-reductase wordt testosteron omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Het bevindt zich hoofdzakelijk in de hoofdhuid, in de haarfollikels. Als de haarzakjes overgevoelig zijn voor dit hormoon, treedt een geleidelijke krimp en atrofie op.

Als gevolg van de miniaturisatie verliezen de haarfollikels hun vermogen om normaal gezond en sterk haar te produceren. De groeifase van het haar (anagene fase) wordt verkort, terwijl de rustfase van het haar (telogene fase) wordt verlengd. Het gevolg is dat het haar dun, zwak en kort is, geen intense kleur heeft, gevoelig is voor beschadiging en snel uitvalt. Naast hormonale factoren is een andere oorzaak van alopecia androgenetica genetisch bepaald (de neiging tot kaalheid wordt geërfd van een ouder of grootouder).

Bovendien kunnen onze gezondheid en levensstijl bijdragen tot meer haaruitval bij mannen. Veelvuldige, zware stress, langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, slaapgebrek, overmatig gebruik vaning, dermatologische en auto-immuunziekten kunnen het lichaam verzwakken, ook de huid en het haar, en alopecia veroorzaken.

Heel vaak draagt ook een ongezond voedingspatroon bij tot het versnellen en verergeren van het kaalheidsproces. Als onze voeding grotendeels bestaat uit junkfood en sterk bewerkte voedingsmiddelen, is het niet moeilijk om het verouderingsproces en de achteruitgang van organen en weefsels, waaronder de haarstructuur, te versnellen.

Is het mogelijk om de oorzaken van alopecia androgenetica bij mannen weg te nemen en haaruitval te stoppen?

 de kalende man

In een groot aantal gevallen kan kaalheid worden vertraagd, tot staan gebracht en soms zelfs gedeeltelijk ongedaan worden gemaakt. De belangrijkste factor voor succes is tijd. Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met de bestrijding van kaalheid.

Als u slechts lichte, delicate haarlijnbochten hebt en een lichte verdunning op andere plaatsen van de hoofdhuid, hebt u een goede kans om het kaal worden te blokkeren en de hergroei van het haar te stimuleren. Als we daarentegen een duidelijk terugwijkende haarlijn hebben en ernstig dunner worden in de frontale en pariëtale gebieden, kunnen we niet hopen dat we weer een weelderig kapsel krijgen. In dit geval kunnen we alleen verdere haaruitval voorkomen, de haarstructuren versterken, de algeheleHet enige wat we in dit geval kunnen doen is verdere haaruitval voorkomen, de haarstructuren versterken, de algemene conditie van de hoofdhuid en het haar verbeteren en het haar eventueel iets dikker maken, vooral in het occipitale gebied.

Een dieet dat arm is aan mineralen, vitaminen, proteïnen of onverzadigde vetzuren, evenals stress en overmatig gebruik van stimulerende middelen behoren tot de oorzaken van haaruitval, die u kunt elimineren (niet onmogelijk).(Genetische aanleg of bepaalde gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld, kunnen niet worden veranderd, maar de levensstijl wel!). Zeker, als u de strijd tegen alopecia androgenetica wilt beginnen, is het de moeite waard om eerst te kijken naar uw voeding en andere aspecten van uw leven die uw haarverlies kunnen verergeren.

Relatief problematisch, maar beheersbaar, is de hormonale oorzaak van alopecia androgenetica. Specifiek, het is het effect van DHT op de haarfollikels. Er zijn een aantal plantaardige grondstoffen met waardevolle eigenschappen voor het reguleren van mannelijke hormonen en het remmen van de schadelijke effecten van DHT op de haarfollikels. Een voorbeeld hiervan is brandnetel, dat als onkruid wordt beschouwd, maar in feite over uitzonderlijke eigenschappen beschikt (het Profolan-supplement voor haaruitval bevat een intensief brandnetelextract en vele andere haarversterkende ingrediënten).

Samenvattend kan worden gesteld dat de meeste oorzaken van kaalheid gedeeltelijk kunnen worden verminderd en sommige volledig kunnen worden weggenomen. Of we erin slagen kaalheid te beteugelen en te bestrijden, hangt vooral af van de ernst van het proces en van onze vastberadenheid om kaalheidspreparaten en thuis- of cosmetische behandelingen te gebruiken om haarverlies te beteugelen en de haargroei te stimuleren.

Op welke leeftijd ontstaan haarballen? Wanneer begint haaruitval?

De timing van het begin van het kaalheidproces varieert. Als de kaalheid voornamelijk erfelijk is, kan ze al heel vroeg beginnen, rond de leeftijd van 20 jaar. In andere gevallen is de gemiddelde leeftijd waarop het haarverlies begint 30-40 jaar. Iets minder vaak worden de eerste tekenen van kaalheid pas op 50-jarige leeftijd waargenomen. Hoe later we beginnen met kaal worden, hoe gemakkelijker het is om de progressie te stoppen en haarverlies tegen te gaan.

Alopecia androgenetica – symptomen

De diagnose van alopecia androgenetica is zeer eenvoudig omdat de symptomen specifiek zijn. Afhankelijk van het stadium van het proces, begint de alopecia meer gebieden van de hoofdhuid te bedekken. Het eerste teken van alopecia androgenetica is een kromming van het voorhoofd. Bij de meeste mannen is een van de eerste symptomen kaalheid op de bovenkant van het hoofd. Zelden leidt alopecia androgenetica tot volledige kaalheid. Meestal blijft het haar op het achterhoofd behouden, maar geleidelijk verdwijnt het haar aan de voorkant en bovenop het hoofd.

Er bestaat een schaal met 7 stadia, de zogenaamde Norwood-Hamilton schaal, die de symptomen van alopecia androgenetica in de verschillende stadia nauwkeurig beschrijft:

  • Graad 1 – de zogenaamde tiener haarlijn. Er is nog geen uitdunning, de haarlijn blijft zoals tijdens de kindertijd en de adolescentie.
  • Fase 2 – de voorste haarlijn trekt iets terug, er zijn lichte welvingen te zien op het voorhoofd (dit is de zogenaamde volwassen haarlijn).
  • Graad 3 – dit stadium kan het vroege stadium van kaalheid worden genoemd. De voorste haarlijn blijft terugtrekken. Er is een verdieping van de rondingen. Aan weerszijden van de slapen zijn duidelijke U-vormige depressies zonder haar te zien.
  • Graad 4 – duidelijk terugwijkende haarlijn, zichtbare verdunning in het pariëtale gebied (de bovenkant van het hoofd is haarloos).
  • Graad 5 – steeds dunner worden van de bovenkant van het hoofd. De haarband die het frontale en pariëtale deel scheidt, wordt steeds smaller.
  • Graad 6 – uitgebreide haarloze gebieden worden waargenomen op het voorhoofd en pariëtale deel van het hoofd. De twee gebieden van alopecia versmelten tot één (de strook die het frontale en pariëtale gebied scheidt, verdwijnt).
  • Graad 7 – er is alleen haar aanwezig in de occipitale regio van het hoofd. In de andere streken is er geen haar of is het zeer dun en dun.

Behandeling van alopecia androgenetica. Hoe stop je alopecia androgenetica?

Voor mannen die kampen met alopecia androgenetica zijn er een aantal behandelingsmogelijkheden, zowel topische (hoofdhuidbehandelingen) als farmacologische (inname van middelen die de hormonale veranderingen afremmen die schadelijk zijn voor de haarfollikels).

Er is ook een breed scala van cosmetische preparaten (shampoos, ampullen, vloeistoffen) en voedingssupplementen beschikbaar om kaalheid tegen te gaan en de haargroei te stimuleren. Er zijn ook huismiddeltjes tegen kaalheid die de moeite waard zijn om te bekijken.

Wat de farmacologie betreft, is finasteride een vaak gebruikt middel tegen kaalheid. Door de activiteit van het enzym 5-alfa-reductase af te remmen, blokkeert deze stof het mechanisme waarbij testosteron in dihydrotestosteron wordt omgezet en beschermt zo de haarfollikels tegen miniaturisatie. Het gebruik van dit geneesmiddel gaat echter helaas gepaard met een aantal nadelige bijwerkingen. Een ander middel dat bij alopecia wordt gebruikt en dat tot gevolg heeft dat de omzetting van testosteron in DHT wordt verminderd, is dutasteride.

Van de topische middelen wordt minoxidil (minoxidil) het meest gebruikt. Het is verkrijgbaar als vloeistof die in de hoofdhuid wordt gewreven (bv. Loxon 2%, Alopexy). Het product verwijdt de vaten van de haarfollikels, wat resulteert in een verhoogde bloedtoevoer naar de follikels en een betere toevoer van voedingsstoffen. Als gevolg daarvan functioneren de follikels efficiënter en worden ze niet langer verkleind. Bovendien stimuleren preparaten met minoxidil de proliferatie van follikelcellen, waardoor nieuwe haargroei wordt geactiveerd.

Er zijn ook veel shampoos op de markt voor alopecia androgenetica, waaronder die op basis van cafeïne en kruidencomplexen. Deze ingrediënten, zoals minoxidil, verhogen de bloedtoevoer naar de follikels, versnellen de haargroei en gaan de negatieve effecten van hormonen op de follikels tegen.

Ampullen voor alopecia androgenetica zijn ook erg in trek. Zij bevatten sterk geconcentreerde werkzame bestanddelen, meestal van plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld extract van sabalpalm, ginseng, brandnetel, salie, enz.), vitaminen, bio-elementen en eiwitten. De behandeling is bedoeld om tegelijkertijd haaruitval te verminderen, de haarstructuren te voeden en opnieuw op te bouwen en de haargroei te stimuleren.

Behandelingen tegen haaruitval

Met de ontwikkeling van de esthetische geneeskunde en de cosmetologie is er geen tekort aan doeltreffende behandelingen tegen kaalheid, zowel behandelingen die sterker ingrijpen op het lichaam als minder ingrijpende, zoals bestraling.

Een van de meest doeltreffende behandelingen van alopecia androgenetica is mesotherapie van de hoofdhuid. Hierbij wordt de hoofdhuid op talrijke punten aangeprikt en worden speciaal geselecteerde preparaten met een diep voedende, regenererende en herstellende werking in de huid geïnjecteerd.De meest toegepaste mesotherapieproducten zijn mesotherapie van de hoofdhuid. De meest gebruikte mesotherapeutische werkzame stoffen zijn: minoxidil,silicium, zink, vitamines, plasma dat rijk is aan bloedplaatjes, nucleïnezuren, co-enzymen, hyaluronzuur, aminozuren, peptiden en stamcellen afkomstig van het eigen weefsel van de patiënt.

Een andere populaire behandeling met een hoge doeltreffendheid is de laserbehandeling van alopecia, waarbij een straal laserlicht met een speciale frequentie op de hoofdhuid wordt gericht. De bestraling leidt tot een stimulering van de microcirculatie in de hoofdhuid, waardoor de celvoeding toeneemt en de haarfollikels worden geactiveerd om nieuw haar te produceren.

Een veel invasievere, maar zeer succesvolle methode om alopecia te behandelen is haartransplantatie. Het vereist echter een operatie en het gebruik van een scalpel, en het is erg duur, wat de reden is waarom relatief weinig mensen voor een dergelijke transplantatie kiezen.

Andere populaire behandelingen voor alopecia androgenetica:

  • led-therapie (bestraling met rood of infrarood licht),
  • peptide haartherapie, d.w.z. de Dr Cyj Hair Filler behandeling (waarbij een samenstelling van zeven peptiden en hyaluronzuur op de hoofdhuid wordt aangebracht),
  • carboxytherapie van de hoofdhuid (toepassing van medisch koolstofdioxide in de hoofdhuid),
  • haartransplantatie volgens de FUE-methode (moderne haartransplantatie zonder gebruik van een scalpel, zonder hechtingen en littekens, waarbij microhaartransplantaten worden gewonnen, bijvoorbeeld uit het achterhoofd of de borst. van de achterkant van het hoofd of de borst en overgebracht naar de kale plekken),

Professionele behandelingen en operaties om kaalheid tegen te gaan en de haargroei te stimuleren, kunnen zeer doeltreffend zijn, maar zijn ook niet goedkoop. Er zijn ook andere methoden om kaalheid te behandelen die veel minder duur zijn. Dit zijn orale preparaten op basis van plantenextracten, aminozuren en vitamine- en mineraalbestanddelen.

Zeer goede resultaten kunnen worden bereikt bij gelijktijdig gebruik van deze orale en topische preparaten (bv. lotions, shampoos en ampullen tegen haaruitval).

De meest doeltreffende natuurlijke ingrediënten voor de bestrijding van alopecia androgenetica

  • sabal palm,
  • brandnetel
  • akkerpaardenstaart
  • bamboe,
  • zwarte raap,
  • zink,
  • selenium,
  • vitamine E,
  • vitamine A,
  • vitamine B1,
  • vitamine B2,
  • biotine,
  • zwavel,
  • koper,
  • Jodium,
  • ijzer,
  • L-cysteïne,
Bekijk de intensief werkende capsules voor alopecia androgenetica: Folisin

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Hoewel alopecia androgenetica een typisch mannelijk probleem lijkt te zijn, komt het verschijnsel ook bij vrouwen voor. Net als bij mannen zijn de haarzakjes bij vrouwen geminiaturiseerd, wat leidt tot meer haarverlies. Dames met genetisch bepaalde overgevoelige haarzakjes, polycysteus ovariumsyndroom, het syndroom van Cushing en sommige dames in de menopauze zijn bijzonder vatbaar voor alopecia androgenetica.

Alopecia androgenetica bij vrouwen is het gevolg van hormonale afwijkingen (wanneer mannelijke geslachtshormonen, of androgenen, in overmaat aanwezig zijn in het vrouwelijk lichaam). De symptomen zijn echter anders dan die van alopecia androgenetica bij mannen.

Terwijl het belangrijkste symptoom bij mannen haarkromming en een terugwijkende haarlijn is, vertonen vrouwen een toenemende haarverdunningvan haar dat zich verspreidt over het centrale deel van de hoofdhuid, terwijl de natuurlijke haarlijn behouden blijft.

Category: schoonheid

Article by: admin