Inhoudsopgave
- 1 Antioxidanten – wat is het? Belang van antioxidanten voor het organisme
- 2 Soorten antioxidanten. Endogene en exogene antioxidanten. Natuurlijk en kunstmatig
- 3 Wat is de antioxiderende werking van vrije radicalen en wat is de invloed van vrije radicalen op de gezondheid?
- 4 Antioxidanten in levensmiddelen
- 5 Antioxidanten in cosmetica
- 6 Antioxidanten in tabletten
Antioxidanten – wat is het? Belang van antioxidanten voor het organisme
Chemische verbindingen, ook wel antioxidanten genoemd, gaan het “bederf” van organisch materiaal als gevolg van het oxidatieproces tegen. Ze neutraliseren de schadelijke effecten van zogenaamde vrije radicalen en verwijderen hun overtollige hoeveelheid uit het lichaam. Als gevolg daarvan voorkomen ze niet alleen celbeschadiging, die onvermijdelijk gepaard gaat met veroudering, maar minimaliseren ze ook het risico op ernstige beschavingsziekten – atherosclerose, hypertensie, beroerte, hartaanvallen, diabetes, kanker, de ziekte van Alzheimer, maculadegeneratie en andere ziekten.
De aanwezigheid van vrije radicalen, d.w.z. reactieve zuurstofatomen, is natuurlijk en ongevaarlijk voor het lichaam, zolang ze niet overdreven zijn. Helaas zorgen wij er zelf vaak zelf voor dat er te veel van hen opduiken, door een ongezonde levensstijl en het onvermogen om de juiste hoeveelheid antioxidanten te leveren. Verstoring van het natuurlijke evenwicht veroorzaakt oxidatieve stress, de belangrijkste factor van veroudering en vele ziekten. Het menselijk lichaam is als een goed geprogrammeerde multifunctionele machine. Alles werkt goed, tenzij we de werking ervan door verschillende factoren beginnen te verstoren.
Zuurstof is immers essentieel voor het leven en de vrije radicalen die door de ademhalings- en stofwisselingsprocessen ontstaan, worden in evenwicht gehouden door even natuurlijke antioxidanten. Dit delicate evenwicht wordt verstoord door het roken van sigaretten, alcoholmisbruik, te veel zonnebaden, vervuilde omgeving, constante stress, slechte voeding. Om oxidatieve stress en de negatieve gevolgen daarvan te voorkomen, moet het lichaam worden geholpen door het te voorzien van de juiste hoeveelheid antioxidanten.
Soorten antioxidanten. Endogene en exogene antioxidanten. Natuurlijk en kunstmatig
Antioxidanten worden onderverdeeld in endogeen, d.w.z. door het lichaam geproduceerd, intern en extern, extern, exogeen, extern, en voornamelijk van voedsel voorzien, alsmede in de vorm van voedingssupplementen en cosmetica. Wat de endogene antioxidanten betreft, hebben we in principe geen invloed op hun gehalte, en het is bekend dat ze met de leeftijd afnemen. In ieder geval heeft het lichaam echter een externe voeding nodig en compenseert daarom de tekorten door het gebruik van antioxidanten bij de inname van voedsel.
Deze externe antioxidanten zijn natuurlijke stoffen in levensmiddelen, met name groenten, fruit en granen. Kunstmatig, beurtelings, zijn chemische samenstellingen die aan voedsel worden toegevoegd om zijn houdbaarheid, zoals natriumascorbaat E301, melkzuur E270, of vetzuuresters E304, te verlengen.
Endogene antioxidanten:
- endogeen co-enzym Q10 – beschermt tegen oxidatie van lipiden in bloed en celmembranen;
- glutathion – geproduceerd op basis van aminozuren, een zeer sterke antioxidant die de binnenkant van de cellen beschermt tegen vrije radicalen;
- melatonine – een hormoon dat door de pijnappelklier wordt geproduceerd, het zogenaamde slaaphormoon, heeft ook een sterke antioxiderende werking;
- oestrogenen, dat zijn geslachtshormonen;
en ook:
- catalase;
- liponzuur;
- urinezuur;
- albumine;
- Polyamines;
- Overdracht;
- Ceruloplasmatine;
- glutathionperoxidase.
Natuurlijke exogene antioxidanten:
- antioxidant vitaminen – vitaminen A en E die in de cellen werken en de lipiden beschermen tegen oxidatie en vitamine C die vrije radicalen uit bloed en intercellulaire vloeistof opvangen, waardoor de immuniteit en conditie van de bloedvaten wordt aangetast;
- Polyfenolen en de belangrijkste daarvan, bioflavonoïden, die als de sterkste antioxidanten worden beschouwd, verdienen speciale aandacht, vooral quercetine vanwege de antioxiderende werking;
- carotenoïden – beta-caroteen, lycopeen, luteïne, zeaxanthine, versterking van het immuunsysteem, bescherming tegen UV-straling;
- anthocyanen – bijzonder waardevol voor de bescherming van het gezichtsvermogen en de hersenfuncties;
- mineralen – zoals zink, selenium, koper, mangaan, kobalt (die ook hun endogene equivalenten hebben);
- xanthofylen – plantaardige kleurstoffen uit de groep van de carotenoïden;
- glutathion en het co-enzym Q10 verschijnen ook als endogene antioxidanten.
Wat is de antioxiderende werking van vrije radicalen en wat is de invloed van vrije radicalen op de gezondheid?
Antioxidanten hebben de mogelijkheid om vrije zuurstofatomen te neutraliseren door het ontbrekende elektron toe te voegen en het vervolgens om te zetten in een neutrale molecule die wordt uitgescheiden uit het lichaam. Het aanvullen van het gehalte aan antioxidanten door een gezonde levensstijl en een gevarieerde voeding heeft daarom een grote invloed op de conditie van het hele lichaam.
Door de schadelijke effecten van vrije radicalen te neutraliseren, verminderen antioxidanten het risico op kanker, hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes, gezichtsproblemen, Alzheimer-ziekten en vertragen ze het verouderingsproces. Bovendien bieden ze een betere weerstand tegen infecties.
Regelmatige, maar matige lichaamsbeweging (zeer intensieve lichaamsbeweging resulteert in een snellere stofwisseling en dus een verhoging van het niveau van vrije radicalen) en gezonde, overvloedige hoeveelheid verse groenten en fruit, volkoren graanproducten, vis, melk en melkproducten, zaden, noten en dieetspruiten, zal niet alleen de gezondheid bevorderen, maar ook een slank figuur. Minstens zo belangrijk is een goede nachtrust, regelmatige rust en het vermogen om stress te verlichten.
Antioxidanten in levensmiddelen
Volgens de moderne voedingsprincipes moet het gebaseerd zijn op groenten. We zullen er een hele reeks belangrijke antioxidanten in vinden. De rode, oranje en gele groenten omvatten anthocyanen, bètacaroteen, de zogenaamde provitamine A, en de vitaminen C, A en E. Daarom moet ons dieet bestaan uit: wortelen, tomaten, paprika’s, bieten, radijs, pompoenen, pompoenen, pompoen, pompoen, pompoen, pompoen, maïs.
Tomaten en tomatenconserven bevatten ook veel lycopeen, een van de sterkste antioxidanten, die een goede werking van de bloedbaan garandeert. Groene groenten – spinazie, broccoli, peterselie, boerenkool, groene salades, spruitjes, courgette, komkommer, erwten, rijk aan luteïne, het voorkomen van oogziekten en chlorofyl – gekenmerkt door ongelooflijke antioxiderende eigenschappen groene kleurstof van planten.
Natuurlijk mag fruit niet over het hoofd worden gezien in de dagelijkse voeding. In bessen, pruimen, druiven, frambozen, aardbeien, zwarte bessen, bramen, bramen, bramen en bramen vinden we belangrijke antioxidanten en polyfenolen die kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Citrusvruchten zijn in dit opzicht ook waardevol, terwijl noten en zaden het lichaam van een even belangrijk selenium zullen voorzien. Tot slot is het onmogelijk om de antioxidanten in vloeistoffen – groente- en vruchtensappen en -cocktails, groene thee, rode wijn of cacao, en specerijen zoals kaneel, kruidnagel, gember, kurkuma, kerrie, chili – niet te vergeten.
Antioxidanten in cosmetica
Antioxidanten zijn al lange tijd in veel cosmetische preparaten opgenomen. Vroeger waren ze echter bedoeld om de achteruitgang van cosmetica tegen te gaan, maar tegenwoordig worden ze ook, of liever gezegd, vooral gebruikt als een instrument om de huid te beschermen en de conditie van de huid te verbeteren. In formules van alle soorten crèmes of lotions vinden we zowel synthetische antioxidanten als natuurlijke stoffen met antioxiderende eigenschappen, ook van plantaardige oorsprong.
Een van de natuurlijke antiradicale ingrediënten in cosmetica is vitamine E, de zogenaamde jeugdvitamine. Het voorkomt veranderingen in verband met huidveroudering en ziekten, beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf en verzacht irritaties. Andere natuurlijke antioxidanten, zoals vitamine C of het co-enzym Q10, dat de biologische regeneratie van de huid versnelt, spelen ook een belangrijke rol in de cosmetologie. Plantaardige stoffen zoals polyfenolen en waarschijnlijk de belangrijkste flavonoïden, tannines, catechines en andere verbindingen zijn van groot belang vanwege hun sterke antioxiderende werking.
Antioxidanten in tabletten
Omdat antioxidanten cruciaal zijn voor de gezondheid en het goed functioneren van het lichaam, is het soms raadzaam om voedingssupplementen te gebruiken die deze stoffen bevatten. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een voeding die weinig groenten en fruit bevat en gebaseerd is op verwerkt voedsel, of ter voorkoming van het risico van bepaalde ziekten. De aanbevolen doses moeten echter strikt worden aangehouden, aangezien het niet zeker is of overschrijding van de normen een gezondheidsrisico vormt bij dubbelzinnige testresultaten.