5706891549 39c7e8b769 c

Bacopa monnieri (kleinbladige bacopa, brahmi) – een prachtig kruid dat een onmisbare steun is voor de hersenen en het hele lichaam.

Bacopa monnieri, of fijnbladige bacopa, ook bekend als brahmi, is een van de meest waardevolle natuurlijke geneesmiddelen die gebruikt worden in de oude Indiase geneeskunde – Ayurveda. De gezondheidseigenschappen van deze plant zijn onmiskenbaar en zijn het resultaat van de aanwezigheid in de samenstelling van een rijk spectrum aan werkzame stoffen, waaronder onbetaalbare bacosiden en antioxidanten. Bacopa wordt gebruikt bij vele ziekten en kwalen (bijvoorbeeld slapeloosheid, epilepsie, neurotische aandoeningen, depressie). Het wordt ook graag gebruikt door mensen die blootgesteld zijn aan grote intellectuele of fysieke inspanningen – om de hersenfunctie te verbeteren en de gevoeligheid voor psychofysische vermoeidheid te verminderen. U kunt over de geweldige eigenschappen van Bacopa monnieri lezen in het volgende artikel.

Bacopa monnieri – rijke traditie plus uitzonderlijke genezende eigenschappen

Het is afkomstig uit India, waar het al enkele duizenden jaren voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Het is zelfs een van de belangrijkste kruiden in de beroemde Ayurveda – een oud Indiaas medisch systeem dat meer dan 5000 jaar oud is, een rijke kennis bevat over het functioneren van het menselijk lichaam, veel effectieve methoden biedt om ziekten te bestrijden, de behandeling combineert met psychologie en filosofie en een breed compendium is van kennis over geneeskrachtige planten en hun onschatbare invloed op de menselijke gezondheid.

De tweede naam van kleinbladige bacopa, brahmi, komt van een van de drie belangrijkste goden van de Hindoeïstische religie, de god Brahm. Niet voor niets kreeg de plant een goddelijke naam – zijn eigenschappen bleken zo waardevol en zo nuttig voor de mens in de strijd tegen zijn gezondheidsproblemen dat hij moest worden gekroond met de naam van het allerhoogste wezen.

Brahmi (Bacopa monnieri) groeit tegenwoordig op bijna alle continenten. Het behoort tot de familie van de lepralijders en houdt van wetlands, dus het bewoont meestal de omgeving van watermassa’s, stranden, moerassen, moerassen en andere wetlands. Het is een laag kruid, dat groeit tot een maximum van enkele tientallen cm. Het is geclassificeerd als een klimplant en heeft vele drijvende of hangende naakte stengels tot 40 cm lang. Bacopa bladeren worden in een donkere tint groen gehouden, hebben een hartvormige, kleine, dichte en delicate vorm. Het blad is ofwel volledig gekarteld ofwel gekarteld. Uitgerust met 5 bloemblaadjes zijn de brahmi bloemen enkelvoudig, hebben ze een kleine, fijne textuur en zijn ze wit, rozig of blauwachtig van kleur.

Deze schijnbaar veel voorkomende plant heeft een groot gezondheidspotentieel, dat al honderden jaren met succes wordt gebruikt. Brahmi heeft sterke antioxiderende eigenschappen, wat uiterst belangrijk is in de context van de ongezonde levensstijl die zo velen van ons leiden en die bijdraagt aan vroegtijdige veroudering.

Naast antioxiderende eigenschappen toont brahmi anti-inflammatoire, koortswerende, ontgiftende, regenererende cellen en weefsels, cardioprotectieve, neuroprotectieve, adaptogene en nootrope. Door de veelheid aan positieve effecten van bacopy op het menselijk lichaam is het spectrum van de toepassingen ervan zeer breed. Soms wordt, om complexere effecten te bereiken, bacopa gebruikt in combinatie met andere stoffen met vergelijkbare effecten.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri – samenstelling

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van Bacopa monnieri zijn te danken aan de rijke samenstelling van de plant, waarbij steroïde saponinen die bacosiden (bacosiden A en bacosiden B) worden genoemd in de eerste plaats moeten worden vervangen. Dit zijn stoffen met een hoge biologische activiteit, die het functioneren van het lichaam op vele manieren ondersteunen.

Bacosiden reguleren onder andere de afscheiding van hormonen, verbeteren het werk van het zenuwstelsel, versnellen het vetmetabolisme, stimuleren de afscheiding van spijsverteringssappen en verbeteren de opname van voedingsstoffen. Bacosiden hebben ook een aantal andere gunstige effecten – ze stimuleren de zuivering van het lichaam, bestrijden micro-organismen, normaliseren het cholesterolgehalte, voeden en vernieuwen de cellen, enz.

Andere ingrediënten van fijnbladige bacopa zijn flavonoïden, die fungeren als antioxidanten, die het hart en de bloedvaten beschermen, maar ook: eiwitten en aminozuren, organische zuren, waaronder betulinezuur, alkaloïden, terpenoïden, tannines.

Bacopa monnieri – antioxiderende eigenschappen

Brahmi is een rijke bron van onvervangbare antioxidanten (antioxidanten) voor onze gezondheid. Hun rol in deze plant wordt gespeeld door fenolverbindingen en flavonoïden. Dankzij antioxidanten worden we beter bestand tegen vele beschavingsziekten, waaronder kanker, neurodegeneratieve ziekten en hart- en vaatziekten.

Antioxidanten bestrijden schadelijke vrije radicalen, voorkomen oxidatieve stress op cellen en schade aan ons genetisch materiaal. Ze voorkomen de vermenigvuldiging van kankercellen, blokkeren het mechanisme van vernietiging en vroegtijdige dood van gezonde cellen, stimuleren het regeneratieproces van het lichaam. Op deze manier verminderen de antioxidanten in de bacopa niet alleen het risico op gevaarlijke ziekten, maar vertragen ze ook het verouderingsproces, waardoor de vitaliteit en het jeugdige uiterlijk langer behouden blijven.

Bacopa – anti-stress actie, verbetering van de hersenfunctie, uitgebreide ondersteuning van het zenuwstelsel

Kleinbladige bacopa ondersteunt ons zenuwstelsel op een veelzijdige manier, wat zich vertaalt in verbeterde cognitieve functies, een betere hersenfunctie in vele aspecten en een beter welzijn. Het behoort tot de groep van de nootropen, d.w.z. stoffen die de communicatie tussen de neuronen verbeteren en het niveau van belangrijke neurotransmitters zoals acetylcholine, GABA of serotonine reguleren.

Nootropische eigenschappen van brahmi vertalen zich in normalisering van de stemming, vermindering van negatieve emotionele toestanden, verbetering van de concentratie en het geheugen, verhoging van de motivatie, verbetering van de denkprocessen. Bacopa monnieri vertoont ook adaptogene eigenschappen, waardoor het de verdedigingsmechanismen in het lichaam stimuleert, het lichaam helpt zich aan te passen aan de heersende omstandigheden, de weerstand tegen stress verhoogt, nerveuze spanning bestrijdt, angst vermindert, de effecten van verhoogde (zelfs langdurige) fysieke en mentale inspanning verzacht.

Wat de moeite waard is om te benadrukken is dat kleinbladig spek een van de meest gewaardeerde en meest effectieve kruiden is die het geheugen verbeteren. De plant heeft een positieve invloed op het limbisch systeem en stimuleert de doorbloeding van de hersenen, wat resulteert in een beter geheugen en terughaalvermogen. Studies die zijn uitgevoerd op een groep mensen van middelbare leeftijd hebben aangetoond dat langdurige suppletie van fijnbladig spek (enkele weken) een duidelijke verbetering van de mentale prestaties en het geheugen tot gevolg heeft. Het kruid heeft ook een positieve invloed op de snelheid van de informatieverwerking en de gedachtevorming en het vermogen om te focussen en te associëren.

Een ander belangrijk aspect van de impact van bacopy op de hersenen is de bescherming van neuronen tegen degradatie, vroegtijdige dood, alsook tegen neurotoxines en vrije radicalen. De plant remt het verouderingsproces van de hersenen en stimuleert bovendien de regeneratie van de zenuwcellen, waardoor een hoge efficiëntie van de geest tot op hoge leeftijd wordt behouden en het risico op het optreden van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer of Parkinson wordt verminderd.

De belangrijkste effecten van de Bacopa monnieri in termen van ondersteuning van het zenuwstelsel en verbetering van de mentale conditie:

 • Het verbetert de concentratie en het geheugen,
 • verhoogt de mentale prestaties,
 • verbetert het denkproces, versterkt het effect van de helderheid van geest,
 • Het heeft een positief effect op de absorptie van nieuwe kennis, zorgt voor effectiever leren,
 • vermindert de stress,
 • leidt tot innerlijke stilte, ontspant, kalmeert de zenuwen,
 • Het vermindert de symptomen van depressie,
 • vecht tegen slapeloosheid, verbetert de slaap,
 • het verlicht angst, angst,
 • Het verbetert de stemming,
 • het versterkt het gevoel van innerlijke harmonie,
 • het verhoogt de motivatie.
Bacopa monnieri, brahmi

Andere gezondheidseigenschappen van bacopa

Een waardevolle eigenschap van bacopa is de controle van alle schadelijke micro-organismen die ons systeem bevolken. Dit omvat bacteriën, schimmels, protozoën en andere parasieten, maar ook virussen. Naast het remmen van de verspreiding van micro-organismen, vermindert brahmi de ontsteking in het lichaam en blokkeert het de ontwikkeling van verschillende soorten infecties. Er wordt ook gesproken over de pijnstillende werking van dit kruid. Het effect van een langdurige inname van brahmi resulteert ook in een algehele versterking en verbetering van de immuniteit van het lichaam.

Het is ook de moeite waard om de uitstekende ontgiftende eigenschappen van kleinbladig spek te vermelden. Het absorbeert en vergemakkelijkt de uitscheiding van zware metalen en andere giftige stoffen, die in onze organismen terechtkomen, bijvoorbeeld als gevolg van contact met chemische stoffen of door vervuilde lucht, stimulerende middelen, voedsel vol met conserveringsmiddelen en andere synthetische additieven.

Een ander voordeel van de Bacopa monnieri is dat het een positief effect heeft op het spijsverteringsstelsel. De plant bestrijdt maagzweren, verlicht darmstoornissen, heeft een diastolisch effect, intensiveert de productie van slijm, dat fungeert als een schild voor het spijsverteringsstelsel. Bovendien verbetert bacopa de leverfunctie en beschermt het de cellen tegen schade. Het kan ook helpen om verhoogde niveaus van leverenzymen te normaliseren.

Bacopa monnieri – opinies

Fijn bladspek wordt zeer gewaardeerd door degenen die de gelegenheid hebben gehad om het te gebruiken. De eerste positieve resultaten komen al na enkele doses. Dan zie je een verbetering in je humeur, gemakkelijker in een staat van ontspanning of slaap komen, minder nerveuze spanning, betere hersenfunctie, verhoogde motivatie en handelingsbereidheid.

Volgens velen “onthult” de bacopa elke week meer en meer macht. Na een paar of meer weken suppletie is er een duidelijke verbetering in het geheugen en de concentratie, het mentale potentieel neemt toe, we voelen een blijvende verbetering in het welzijn, we worden beter bestand tegen fysieke en mentale inspanning en veel minder gevoelig voor stress. Veel mensen die commentaar geven op het effect van bacopa benadrukken ook andere voordelen die met het gebruik van dit materiaal naar voren kwamen, zoals: effectieve ondersteuning van de lever, efficiënte ontgifting van het lichaam, effectieve bestrijding van ziekteverwekkers (bijv. schimmels, bacteriën), verbetering van de immuniteit en nog veel meer.

Bacopa – wat te combineren met?

Alleen, de Bacopa monnieri geeft zeer goede resultaten, maar in combinatie met andere vergelijkbare ingrediënten kunnen we nog sterkere resultaten krijgen. De combinatie van Bacopa monnieri en goth cola en Bacopa monnieri en ashwagandha werkt briljant. De combinatie van bacopa en cafeïne, die het effect van de brahmi in de verbetering van de hersenfunctie en de bescherming tegen vermoeidheid versterkt, is ook zeer goed geëvalueerd.

Wat de moeite van het benadrukken waard is, is dat we niet elk van deze stoffen afzonderlijk hoeven te nemen. Sommige voedingssupplementen, zoals Brain Actives, bevatten alle vier deze componenten plus enkele andere die het effect ervan versterken.

Brain Actives

Bronnen:

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin