eat 3667790 1280

Dieet dat de stofwisseling versnelt (menu, regels, recepten) – hoe eet je om af te vallen?

Wat is de stofwisseling?

Metabolisme is een reeks biochemische processen die in het lichaam plaatsvinden en die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van cellen en het behoud van alle vitale functies en de bijbehorende processen van het continue energiemetabolisme. Metabole reacties zijn onderverdeeld in katabole (reacties van desintegratie van grotere, meer complexe deeltjes in kleinere, eenvoudigere) en anabole (reacties van groei, d.w.z. het samenvoegen van kleinere deeltjes in grotere, meer complexe deeltjes).

De term “metabolisme” (door elkaar gebruikt met de term “metabolisme”) is extreem breed en betreft alle processen die in ons lichaam plaatsvinden, waaronder onder andere de ademhaling, het op peil houden van de juiste lichaamstemperatuur, de vertering (en het afbreken van voedingsstoffen in kleinere deeltjes) of het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. We gebruiken het echter meestal in de context van de snelheid van de calorieverbranding door het lichaam en de individuele neiging om aan te komen of af te vallen.

Metabolisme en het effect ervan op het gewichtsverlies

lopende

In het geval van een trage stofwisseling besteedt het lichaam spaarzaam energie en duwt het eventuele overschot in de vetreserves, waardoor het fenomeen van de gewichtstoename ontstaat. En in het geval van een snelle stofwisseling gebruikt het lichaam intensief energie, worden de calorieën die in het voedsel worden geleverd doorlopend verbrand, worden de reserves in de vorm van vetweefsel praktisch niet geaccumuleerd, blijft het lichaamsgewicht op hetzelfde niveau of daalt zelfs (als de energiebehoefte nog groter is dan de hoeveelheid calorieën die in het voedsel worden geleverd).

Ieder van ons heeft bepaalde aangeboren aanleg voor een snelle of trage stofwisseling. Er zijn mensen die zeer grote hoeveelheden voedsel kunnen eten en toch slank blijven. Er zijn ook mensen (en dat is de overgrote meerderheid) die bij elke stap hun calorieën moeten bewaken, moeten oppassen voor overcalorierijke maaltijden, overmatige porties voedsel, snoep, verwerkt voedsel, etc., want elke afwijking van het dieetmenu leidt direct tot gewichtstoename.

Het goede nieuws is dat de snelheid van de stofwisseling slechts tot op zekere hoogte genetisch bepaald is. De snelheid ervan wordt ook beïnvloed door verschillende andere factoren, waaronder leeftijd en levensstijl. Het belangrijkste is dat er voor degenen die worstelen met een te trage stofwisseling, effectieve en eenvoudige manieren zijn om het te versnellen, en zo het proces van gewichtstoename te remmen en zich te ontdoen van overtollig lichaamsvet.

Factoren die de snelheid van het metabolisme beïnvloeden

 • leeftijd (hoe ouder we worden, hoe langzamer de stofwisseling is),
 • niveau van lichamelijke activiteit (sedentaire levensstijl vertraagt de stofwisseling),
 • omgevingstemperatuur, het klimaat waarin we leven,
 • maaltijdgehalte (sommige voedingsmiddelen hebben een thermogene werking en veroorzaken een postprandiale hitteverhoging in het lichaam, wat een hogere stofwisselingssnelheid bevordert),
 • eetstijl – het aantal en de frequentie van de maaltijden (als we onze stofwisseling permanent willen versnellen, zullen 5 kleine maaltijden per dag beter zijn voor ons dan 2-3 rijken),
 • maaltijdsamenstelling (verwerkt voedsel is een killer van de snelle stofwisseling, eiwitproducten, groenten, fruit, gezonde plantaardige vetten zijn bondgenoten van de snelle stofwisseling),
 • de hoeveelheid verbruikte vloeistof, vooral water,
 • de verstoring van de hormonale economie,
 • te weinig slaap, chronische stress.

Wat is een trage en snelle stofwisseling?

De term “snelle stofwisseling” wordt geassocieerd met de mogelijkheid om te eten achter twee eigenaren van een ultraslank figuur, waarop geen plooien of sporen van opgehoopt vet te vinden zijn. Er zijn echter nog een paar tekenen van een snelle stofwisseling en die hebben niet alleen betrekking op het niveau van het vetweefsel, maar ook op andere aspecten van de lichaamsfunctie.

Symptomen van snelle stofwisseling

 • een frequent, bijna constant gevoel van honger, zelfs kort na een maaltijd,
 • De moeilijkheid om het lichaamsgewicht te verhogen, zelfs wanneer men probeert de hoeveelheid en het aantal calorieën van de maaltijden te verhogen,
 • snelle, regelmatige stoelgang, probleemloze verwijdering van gifstoffen en bijproducten van de stofwisseling uit het lichaam, en dus een betere gezondheid, minder ziekten, infecties en allergieën, mooier huidbeeld,
 • energiek, levendig,
 • Zenuwachtigheid,
 • Zweten, heet aanvoelen, verhoogde lichaamstemperatuur,
 • snellere adem, snellere hartslag,
 • slaapproblemen.

Aandacht, hoewel enerzijds een snelle stofwisseling gepaard gaat met een efficiënte reiniging van het lichaam van toxines en andere onnodige stoffen en de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn aantast, is anderzijds ook een te snelle stofwisseling een onverstandig fenomeen. Bij een zeer hoog tempo van de stofwisseling is er sprake van overmatige energie-uitgaven en een verhoogd risico op celbeschadiging door vrije radicalen. Dit kan leiden tot een versnelling van het verouderingsproces. Daarom moeten eigenaren van een te snelle stofwisseling ervoor zorgen dat het tempo ervan in evenwicht is.

Een te trage stofwisseling komt veel vaker voor en wordt gekenmerkt door een uiterst zuinig gebruik van energie en een nauwgezette accumulatie van vetreserves.

Tekenen van trage stofwisseling

 • de neiging om aan te komen,
 • springen op gewicht, zelfs bij het eten van zogenaamde normale, niet overschrijden van de dagelijkse caloriebehoefte voor een bepaalde leeftijd, geslacht en levensstijl,
 • moeite met het verliezen van overgewicht ondanks training en dieet,
 • overmatige eetlust voor snoep,
 • gereduceerde energieniveaus,
 • een frequent gevoel van vermoeidheid en slaperigheid,
 • overmatige droogte van de huid,
 • Haaruitval en achteruitgang,
 • zwakke vingernagels.

Naast een trage stofwisseling kunnen ook concentratie- en geheugenproblemen optreden, mentale achteruitgang, lichamelijke conditie, apathie, malaise.

Hoe de stofwisseling te versnellen en efficiënter te beginnen met het verliezen van overtollig gewicht – 3 belangrijke methoden

hete peper

We kunnen de stofwisseling effectief versnellen met behulp van verschillende beproefde methoden. Het is onze taak om het lichaam te mobiliseren voor een intensievere verbranding van calorieën en om vaker de vetreserves te bereiken om zo energie te verkrijgen. Er zijn 3 beproefde manieren om de stofwisseling te versnellen, waarvan één fysieke activiteit is. Het is de moeite waard om te weten dat sommige soorten trainingen veel spectaculairder zijn op dit gebied, andere minder.

De tweede manier is het nemen van thermogene supplementen (meestal gebruikt in combinatie met fysieke training). Thermogenica verhoogt de warmteproductie van het lichaam, waardoor het gedwongen wordt meer energie te verbruiken en dus meer calorieën te verbranden. De derde manier om de stofwisseling te versnellen is een goed samengesteld dieet, maar voordat we verder gaan, is het de moeite waard om een paar woorden te zeggen over lichaamsbeweging die een aanzienlijke invloed heeft op onze stofwisseling.

Hoe kan men de stofwisseling versnellen door middel van lichaamsbeweging? Hebben we een killer training nodig?

Intensieve krachttraining of intervaltraining kan een helse manier zijn om je stofwisseling permanent te stimuleren. Ze hebben het voordeel dat ze de energie-uitgaven van het lichaam aanzienlijk verhogen, niet alleen tijdens de oefening, maar ook gedurende vele uren na de training. Maar niet iedereen wil of kan zich uitleven in de harde trainingsplannen. En hij hoeft ze ook niet te gebruiken. Lichtere vormen van activiteit, zoals cardio-trainingen, kunnen ook een manier zijn om uw stofwisseling te versnellen, zij het in iets mindere mate. Zelfs wandelingen in het park, dansen of dynamisch schoonmaken zijn vormen van beweging die een verhoogde stofwisseling bevorderen.

De grond, het is niet te lang in volledige rust te blijven en zelfs kleine vormen van activiteit zo vaak mogelijk te financieren. Helaas is stilte een grote bondgenoot van de trage stofwisseling.

Dieet om de stofwisseling te versnellen – principes

Een dieet om onze stofwisseling te versnellen zal ons helpen om effectiever calorieën te verbranden en het geaccumuleerde lichaamsvet “aan te maken”. Het enige wat we moeten doen is leren hoe we de juiste menu-ingrediënten kunnen kiezen en de gewoonte introduceren om regelmatig te eten, als dat tot nu toe niet onze gewoonte is geweest. Een dieet om de stofwisseling te versnellen heeft het voordeel dat het rijk, kleurrijk en interessant is. Het vermijdt eentonigheid, introduceert geen grote beperkingen en maakt ons niet moe van uitgehongerde voedselporties of caloriearme, karakterloze gerechten.

Dit zijn de belangrijkste principes van een dieet dat de stofwisseling versnelt. Laten we eens kijken wat we moeten eten en hoe we moeten eten, zodat onze stofwisseling ten dienste staat van ons slanke figuur:

 • We eten een fatsoenlijk ontbijt met eiwitproducten, vezelproducten (havermout, volkorenbrood of andere volkorenproducten) en groenten en fruit. Voor het ontbijt kunnen we ook een glas water met citroensap of ander citrussap pakken.
 • Elke dag eten we 5 niet al te grote maaltijden (behalve het ontbijt, dat overvloediger zou moeten zijn) – ontbijt, tweede ontbijt, lunch, middagthee, avondeten. Maaltijden moeten de honger stillen, maar veroorzaken geen overmatige overeten.
 • We proberen om regelmatige intervallen van ongeveer 3 uur tussen de maaltijden te houden. Dit is een effectieve manier om een hoog tempo van metabole processen te handhaven. We nemen geen pauzes tussen de maaltijden door die langer zijn dan 4,5 uur, anders wordt onze stofwisseling aanzienlijk vertraagd. We eten onze laatste maaltijd ongeveer 3 uur voor het slapen gaan.
 • We drinken elke dag ongeveer 1,5-2 l mineraalwater. We verdelen deze hoeveelheid in kleinere porties en drinken tussen de maaltijden. Systematische watersuppletie is niet alleen een manier om de stofwisseling te versnellen, maar ook om het lichaam te hydrateren en overmatige eetlust te blokkeren.
 • Minstens één keer per dag proberen we een mok van een drankje te kopen met eigenschappen die de stofwisseling versnellen. Het kan een reinigingscocktail met groenten en fruit uit een blender zijn, sap van goede kwaliteit, zoals grapefruit of kruideninfusie – yerba mate, heek, groene thee, puree, thee met gember en citroen, enz.
 • Aan de meeste maaltijden gedurende de dag proberen we producten toe te voegen die grote hoeveelheden eiwitten bevatten: kwark, kefir, yoghurt, karnemelk, eieren, peulvruchten, maar ook vis en mager vlees. Eiwit, het grootste deel van alle voedingsstoffen, versnelt de stofwisseling.
 • Bij de bereiding van maaltijden gebruiken we een grote hoeveelheid kruiden en specerijen (behalve kant-en-klare kruidenmixen, die over het algemeen veel zout en smaakversterkers bevatten).
 • We proberen ons menu te maken op basis van natuurlijke producten met een zo laag mogelijke verwerkingsgraad. In plaats van witte tarwemeelproducten (brood, pasta) kiezen we voor volkoren meelequivalenten.

Dieet om de stofwisseling te versnellen – producten aangegeven en niet aanbevolen

salade en citroensap

Als ons doel is om onze stofwisseling permanent te stimuleren, moeten we ons menu baseren op natuurlijk voedsel dat vrij is van transvetten, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en overmatige hoeveelheden enkelvoudige koolhydraten. Een dieet gevuld met verwerkt voedsel is de beste manier om de stofwisseling te vertragen, de accumulatie van toxines in het lichaam en de verstoring van de koolhydraatstofwisseling in het lichaam. Het eerste wat we dus moeten doen om te zorgen voor een snelle stofwisseling, gezondheid en een slank figuur is de inhoud van het winkelmandje uit te wisselen, waarbij de volgende producten vanaf nu de belangrijkste zijn:

Producten die worden aanbevolen in een dieet dat de stofwisseling versnelt

1) Eiwitproducten. Zoals reeds vermeld, heeft eiwit een groot potentieel om de snelheid van de stofwisseling te verhogen. Dit is te wijten aan het feit dat het lichaam grote hoeveelheden energie nodig heeft om eiwitten te verteren en op te nemen. Dus het verbrandt calorieën met het dubbele van de kracht. Aanbevolen producten die grote hoeveelheden eiwitten bevatten zijn onder andere:

 • magere zuivelproducten (kwark, karnemelk, kefir, yoghurt, gestremde melk, magere melk),
 • fetakaas, schimmelkaas, gele kaas (in beperkte hoeveelheden),
 • Durf,
 • mager vlees (bijvoorbeeld kalkoen- en kippenborstfilet, varkensvlees en ossenhaas),
 • mager gezouten vlees (bv. pluimveeham, varkenshaas),
 • Vis,
 • peulvruchten (bijv. soja, bonen, kikkererwten, linzen, bonen, erwten),
 • zonnebloempitten,
 • amarant,
 • pompoenzaden,
 • noten en amandelen,
 • Rijstcomo’s.

2. volkorenproducten en groenten. Dankzij het hoge gehalte aan voedingsvezels verbeteren ze de spijsverteringsprocessen, stimuleren ze de darmmotiliteit, vergemakkelijken ze de verwijdering van toxines en bijproducten van de stofwisseling uit het lichaam en bevorderen ze een snelle en effectieve stofwisseling. Aanbevolen vezelproducten zijn

 • alle groenten,
 • al het fruit,
 • peulvruchten,
 • gedroogd fruit (bv. rozijnen, pruimen, abrikozen),
 • grutten (bij voorkeur dikkere soorten),
 • bruine rijst, wilde rijst,
 • volkorenbrood, roggebrood, volkorenbrood, grahambrood, pompernikkel,
 • Volkorennoedels,
 • Zemelen,
 • havermout, rogge en andere graanvlokken,
 • Noten en bonen,
 • Lijnzaad.

3. kruiden. Veel van de kruiden zijn natuurlijke thermogenen die, door het verhogen van de productie van warmte in het lichaam, helpen om de stofwisseling te versnellen en de calorieverbranding te intensiveren. Het voordeel van kruiden en specerijen is ook het stimuleren van de productie van maagsap en gal, het verbeteren van de spijsvertering, het elimineren van winderigheid en het helpen reinigen van het lichaam van giftige stoffen. Reden te meer om ze zo vaak mogelijk in uw keuken te gebruiken. Speciaal aanbevolen kruiden zijn

 • Chilipeper,
 • zwarte peper,
 • Gember,
 • kerrieschotel,
 • kurkuma,
 • komijn,
 • komijn van Rome,
 • Kaneel,
 • anjers,
 • Nootmuskaat,
 • kardemom,
 • mosterd,
 • anijs,
 • oregano,
 • dille,
 • marjolein,
 • Basilicum,
 • appelazijn.

4. producten die rijk zijn aan jodium, zink en selenium. Alle drie de elementen beïnvloeden het juiste verloop van de metabole processen. Bovendien reguleert jodium de productie van schildklierhormonen en ondersteunt het het werk van deze klier, waardoor de verstoorde stofwisseling wordt versneld.

We zullen jodium vinden:

 • van zeevis,
 • zeevruchten (bijv. garnalen, krabben, oesters),
 • zeewier (bv. kelp, spirulina, chlorella).

Bronnen van zink zijn onder andere..:

 • Durf,
 • vlees en slachtafval,
 • melk,
 • vis en zeevruchten,
 • de korrels.

Producten die rijk zijn aan selenium zijn:

 • Paranoten,
 • champignons,
 • Vis,
 • knoflook,
 • Pluimvee,
 • Durf.

Daarnaast zijn er nog andere producten die de stofwisseling versnellen

 • koffie,
 • guarana,
 • rode thee,
 • kuilvoer (bv. zuurkool, ingelegde komkommers, ingelegde bieten),
 • lijnzaadolie,
 • kokosnootolie,
 • olijfolie,
 • pindakaas,
 • Vitale vezel.

Producten die niet worden aanbevolen in het dieet om de stofwisseling te versnellen (vertragen van de stofwisseling)

 • Zoetigheden,
 • Chips en andere zoute snacks,
 • Bewerkte voedingsmiddelen (bijv. delicatessenzaken, poedervormige soepen, watergerechten, kant-en-klare gerechten die in de oven of magnetron worden voorverwarmd, conserven, patés, worsten, harde margarines),
 • fastfood,
 • Vet vlees, vette worsten,
 • Reuzel, boter,
 • wit brood en producten gemaakt van wit, gezuiverd tarwemeel,
 • gekleurde, zoete dranken en andere producten die glucose- en fructosestroop bevatten,
 • alcohol.

Dieet om de stofwisseling te versnellen – effecten

Het belangrijkste resultaat van een dieet dat de stofwisseling versnelt is een efficiëntere verbranding van calorieën door het lichaam en een frequenter gebruik van vetreserves om energie te winnen, wat resulteert in een snellere gewichtsvermindering, een efficiëntere verwijdering van plooien en een opeenvolgend vermageringsdieet van het cijfer.

De duur van het snelle metabolisme dieet is onbeperkt, omdat het een gezond dieet is, gebaseerd op weinig bewerkte artikelen, waardoor producten die ongunstig zijn voor ons lichaam worden geëlimineerd. Het is dus goed om permanent eetgewoonten in te voeren die in overeenstemming zijn met de aanbevelingen van dit dieet. Als we bovendien fysieke activiteit introduceren, kunnen we rekenen op een snel gewichtsverlies. Andere effecten van een stofwisselingsversnellend dieet zijn

 • meer energie en vitaliteit,
 • betere psychofysische toestand,
 • beter gevoel,
 • om de bloedsuikerspiegel aan te passen,
 • om het slechte cholesterolgehalte te verlagen,
 • om je eetlust te onderdrukken,
 • beter werk van interne organen,
 • om het lichaam beter te reinigen van giftige stoffen.

Bekijk ook de herziening van het supplement dat een grondige ontgifting van het lichaam ondersteunt: Spirulin Plus

Dieet om de stofwisseling te versnellen – dieet

gegrild vlees en groenten

Hier is een voorbeeld van een dieet om de stofwisseling een paar dagen te versnellen:

Dag 1

 • Voor het ontbijt, een glas water met sap uit een sinaasappel geperst
 • Ontbijt: pompoenbroodsandwiches met eierpasta, bieslook, radijs, zonnebloempitten (op smaak gebracht met natuurlijke yoghurt en mosterd), sla, komkommer, tomaat
 • 2 ontbijt: gemengde salade, gerookte zalm, paprika’s en cherrytomaatjes salade
 • Diner: boekweitgrutten, kippensoep in een saus op basis van Griekse yoghurt en mierikswortel, selderiesalade
 • Thee: aardbeienmousse, een handvol noten
 • Diner: volkoren toast met champignons, mozzarella-kaas en ketchup

Dag 2

 • Voor het ontbijt, een glas water met half citroensap
 • Ontbijt: havermout op magere melk met pindakaas, banaan, chia zaden en kaneel
 • 2 ontbijten: gort, radijs, selderij, peper, peterselie en bonensalade
 • Diner: komkommersoep (met toevoeging van volkoren pasta in plaats van aardappelen), courgettes gevuld met gehakt van gevogelte en champignons, overgoten met pittige tomatensaus
 • Thee: kefir en bosbessencocktail met zemelen, appel
 • Diner: volkoren broodjes met hummus, olijven, komkommer, radijsjes

Dag 3

 • Ontbijt: omelet met 2 eieren met havermout, fetakaas, tomaat en bieslook, grapefruit
 • 2 ontbijten: broodje met Parmaham, rucola of sla en olijven, appel, een handvol noten
 • Diner: bruine rijst, varkenshaas met een saus op basis van natuurlijke yoghurt en gedroogde pruimen, witte of Chinese koolsalade
 • Thee: natuurlijke yoghurt en cacaodessert
 • Diner: kwark met versgemalen zwarte peper, komkommer, radijsjes, pompoenpitten, plakjes volkorenbrood

Dag 4

 • Ontbijt: lamsvlees op magere melk met mandarijnen, peer en kiwi
 • 2 ontbijten: graham met cottage cheese paste, gerookte vis en ingelegde komkommer, thee met gember en citroen,
 • Diner: broccoli-soep, kikkererwtensoep, wortel- en mierikswortelsalade
 • Thee: salade van fetakaas en watermeloen
 • Diner: gegrilde kipfilet, sla, tomaat, komkommer, paprika

Dieet om de stofwisseling te versnellen – voorschriften

De stofwisselingsbevorderende witte plantaardige crèmesoep

De ingrediënten:

 • 1l groente- of pluimveebouillon
 • 1 selderij
 • 3 peterselie
 • 1 grote ui
 • 2 middelgrote aardappelen
 • halve bloemkool
 • 2 tenen knoflook
 • 1 koolraap
 • een halve prei (wit gedeelte van de prei)
 • kruiden: zout, witte peper, nootmuskaat, gember, dille

Voorbereiding:

Ui, peterselie, koolrabi, selderij en aardappelen worden in blokjes gesneden. Snijd de prei en de knoflook in plakjes en verdeel de bloemkool in kleine stukjes. Op een lepel olie bakken we de ui en de prei. Voeg na 3-4 minuten de resterende groenten toe en bak ze 2-3 minuten. Voeg bouillon toe, kook ongeveer 30 minuten tot de groenten zacht zijn. Nadat de soep gedeeltelijk is afgekoeld, wordt deze gemengd tot een gladde mousse. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, gember. Giet in kommen, bestrooi met dille en geroosterde pompoenpitten. We kunnen ook een handvol toasts toevoegen (bij voorkeur volkorenbrood).

Pikante soep a’la Mexico voor een snelle stofwisseling

De ingrediënten:

 • dubbele kippenborst
 • blikje rode bonen
 • blikje maïs
 • 2 blikken tomaten in pekel
 • 2 grote uien
 • 2 wortelen
 • half seizoen
 • 3 kleurrijke paprika’s
 • 3 tenen knoflook
 • verse koriander of peterselie
 • kruiden: zout, zoete peper, chilipeper, komijn, tijm, oregano,

Voorbereiding:

Snijd de kip in blokjes, bak ze op een lepel olie, haal ze uit de pan. Bak vervolgens, ook op een lepel olie, de gesneden ui en de gesneden prei. Voeg na 2-3 minuten in blokjes gesneden paprika’s en gesneden wortelen toe. Voeg een theelepel paprika’s, een snufje chili en oregano toe en bak enkele minuten. Giet de tomaten in een grote pot, voeg gebakken kip en groenten toe. We voegen ook gedraineerde bonen en maïs toe. Meng, voeg indien nodig wat water of bouillon toe. Kook ongeveer 30 minuten, voeg knoflook toe geperst door een pers, breng op smaak met zout, paprika en chilipeper, Romeinse komijn, oregano, tijm. We koken nog een paar minuten op laag vuur. Bestrooi de soep ten slotte met gehakte peterselie of koriander.

Dieetdessert om de stofwisseling te versnellen

De ingrediënten:

 • Oké. 150 ml natuurlijke yoghurt
 • 3 eetlepels havermout uit de bergen
 • 2 eetlepels gepelde walnoten
 • 2 kiwi’s
 • 1 perzik
 • 3 eetlepels bosbessen
 • 1 lepel honing
 • 2 el aardbeienjam

Voorbereiding:

Rooster havermout en geplette noten in een droge pan gedurende 2-3 minuten. Meng yoghurt met honing. Schil en dobbel de kiwi en perzik. In een hoog glas of beker, schik in lagen: jam, yoghurt, havermout met noten, yoghurt, kiwi, yoghurt, perzik, yoghurt, nootschilfers, yoghurt, bosbes.

Category: afslanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin