41727930325 c31b5f7830 k

Fucus vesicularis. Een onopvallende alg met uitzonderlijke eigenschappen.

Fucus vulgaris – gewone bruinalgen of een waardevolle bron van voedingsstoffen?

In biologische termen is de folliculaire heek (Fucus vesiculosus) een alg die behoort tot de familie van de bruinalgen, die wijdverbreid is in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, aan de westkust van Noord-Amerika en de Baltische Zee. Sinds het in de tweede helft van de vorige eeuw aan de Poolse kust uitgestorven is, is het kunstmatig gereconstrueerd en wordt het nu beschermd.

Net als andere algen heeft heek geen delen die typisch zijn voor landplanten, zoals stengels en wortels, maar heeft hij een zogenaamd “pleura”, een vegetatief lichaam in de vorm van een kleine struik bedekt met luchtbellen. Een enkele unit kan tot 100 cm bereiken. Vesiculaire heek is een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem en biedt niet alleen beschutting maar ook voedsel voor de vissen. De voedingswaarde van deze algen kan worden aangetoond door het feit dat zieke paarden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gevoederd, zich snel herstelden van de ziekte.

Heek – kenmerken. Welke stoffen zitten er in de samenstelling van het kaf en wat is de invloed ervan op het lichaam?

zeewier

Toen wetenschappers het gehalte aan algen nader bekeken, bleek dat het een grote hoeveelheid jodium en een hele reeks andere waardevolle mineralen – zink, mangaan, magnesium, koper, kalium, kalium en natrium – bevat. De algen bevatten ook vitaminen A, B1, B2 en C, maar vooral polysachariden, fenolverbindingen, carotenoïden, chlorofyl, en tenslotte grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Onder de polysachariden is alginezuur, dat onder andere wordt gebruikt voor het verdikken van voedingsmiddelen en cosmetica, het populairst in de voedsel- en cosmetica-industrie.

De unieke samenstelling van het plexiglas maakt het anti-inflammatoir, cholagogisch, diuretisch en laxerend. De invloed van heek op het lichaam heeft een veelzijdig karakter, ondersteunt niet alleen de spijsvertering, reguleert het ritme van de stoelgang en stimuleert de urine-afscheiding, maar blijkt ook nuttig te zijn bij reuma en artritis, reguleert de bloeddruk en remt de ontwikkeling van atherosclerotische plaques. Bovendien stimuleert het de schildklierfunctie, ondersteunt het het immuunsysteem, heeft het een gunstige invloed op de conditie van de huid.

Heek en afslanken. Helpt de populaire bruine algen u gewicht te verliezen?

De significante aanwezigheid van jodium stimuleert de verhoogde productie van schildklierhormonen, waardoor het follikelhormoon vooral gebruikt wordt door mensen met hypothyreoïdie. Dit mechanisme is echter ook belangrijk bij gewichtsverlies, omdat het bijdraagt aan een snellere stofwisseling. Verhoogt de verbranding van vetten en suikers, waardoor de vermindering van lichaamsvet wordt vergemakkelijkt. Polysachariden stimuleren de darmperistaltiek, waardoor de darm vaker en gemakkelijker leegloopt, wat ook belangrijk is voor gewichtsverlies en een verhoogde urineafscheiding.

Het alginezuurgehalte heeft ook nog andere voordelen. Het heeft het vermogen om water op te nemen en het volume aanzienlijk te vergroten. Zo zwelt het op in de maag, waardoor het gevoel van verzadiging ontstaat, wat het mogelijk maakt om het aantal ingenomen calorieën aanzienlijk te verminderen en zo het proces van afvallen te versnellen.

Heek – actie. Wanneer is het de moeite waard om ernaar te grijpen?

zeewier

De jodiumrijke algen staan vooral bekend als schildklierondersteuner. Maar zijn universaliteit is gebaseerd op een veel breder spectrum van interacties, die indirect het gevolg zijn van de complexe invloed van de schildklier op het hele organisme. Het gunstige effect van heek heeft betrekking op de volgende lichaamsdelen:

Maagdarmkanaal

Fucus vesicularis helpt niet alleen om gewicht te verliezen, maar bestrijdt ook effectief verschillende soorten van haar kwalen. Alginezuur, een specifiek type vezel, vergemakkelijkt in het geval van verstopping de ontlasting, in het geval van diarree maakt de darminhoud dikker en voorkomt uitdroging. Het voorkomt winderigheid, verlicht symptomen van maagzweer, brandend maagzuur en reflux, volgens sommigen kan het zelfs colorectale kanker voorkomen.

Effecten op kanker

Volgens veel wetenschappers, vanwege de aanwezigheid van polysachariden, vooral fucoidan, toont heek het vermogen om het proces van voortplanting en groei van cellen te normaliseren, waardoor het de ontwikkeling van kanker kan blokkeren. Bovendien verlaagt fucoidan de bloedsuikerspiegel, wat bijdraagt aan de remming van kanker.

Effecten op de huid

Vitaminen, mineralen en antioxidanten in de heekvorm vormen een specifiek elixer voor de jeugd. Het verzacht en verstevigt de huid, remt de vorming van rimpels, vermindert verkleuring, reinigt en hydrateert de huid. Het is vermeldenswaard dat, hoewel er veel crèmes op de markt met het extract van folliculaire heek op de markt zijn, het directe gebruik van heek in poedervorm veel effectiever is. Vervolgens wordt het gemengd met water en op het gezicht aangebracht.

Andere relevante eigenschappen en toepassingen

Deze unieke bruine rot wordt ook toegeschreven aan de ontstekingsremmende effecten, vooral in gevallen van artritis, urinevloeren en aambeien. Er is ook de mening dat regelmatige suppletie het cholesterolgehalte reguleert en het netvlies beschermt tegen ziekten.

Schildklierheek – wanneer is suppletie aan te raden en wanneer kan het schadelijk zijn?

De meeste levensprocessen zijn direct of indirect gerelateerd aan schildklierwerk. Geen wonder dat elke anomalie in de werking van deze klier leidt tot gezondheidsproblemen, soms schijnbaar onafhankelijk van de schildklier. Een van de meest voorkomende ziekten van de schildklier is hypothyreoïdie. Als het wordt veroorzaakt door een jodiumtekort, kan de behandeling met alveolaire heek zeer nuttig zijn, vooral wanneer deze gepaard gaat met overgewicht, spijsverteringsproblemen, hypertensie, atherosclerose, zwelling, ontsteking van de luchtwegen.

Contra-indicatie voor het gebruik van heek is hyperthyreoïdie en overgevoeligheid voor jodium. Het mag niet worden gebruikt, zelfs niet als u synthetische schildklierhormonen gebruikt.

Lees het ook: Dieet met hypothyreoïdie

Heek – hoe te gebruiken. Op de markt verkrijgbare rassen en meercomponentenaanvullingen met heek

Als we besluiten heek te accepteren, moeten we in geen geval zelf algen van het strand verzamelen, niet alleen omdat ze beschermd zijn, maar ook omdat ze vaak besmet zijn met giftige stoffen. Bovendien is het moeilijk om in een dergelijke situatie de jodiumconcentratie te bepalen. In de apotheken en speciaalzaken vindt u voldoende assortiment voor uw individuele keuze – heek in tabletten of capsules, gedroogde plexus, heek om te drinken, in de vorm van korrels, kruidenthee en tot slot gemalen ook voor uitwendig gebruik.

Onder de supplementen die folliculaire heek bevatten, zijn de meest populaire zijn meercomponentenpreparaten van verschillende formuleringen die de schildklierfunctie ondersteunen. Een daarvan is Thyrolin, een supplement dat actief de gezondheid van de schildklier ondersteunt, het hormonale evenwicht herstelt en de stofwisseling verbetert. Naast heekextract bevat het zink en selenium, biotine, trage begroeting, gember en zwarte peper. Verbetering van de schildklierfunctie, hulp bij de bestrijding van overgewicht en mentale en emotionele regeneratie zijn de voordelen van Thyrolin.

Thyrolin

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin