Jodiumtekort – symptomen en manieren om tekorten aan te vullen

vis

Jodium is een van de belangrijkste elementen die aanwezig zijn in het lichaam, wat van groot belang is voor onze fysieke en mentale gezondheid, vooral met betrekking tot de werking van de schildklier, de klier die verantwoordelijk is voor de basislevensfuncties.

Jodium – eigenschappen en rol in het lichaam

Dit element is opgenomen in de zogenaamde micro-elementen, want hoewel we er heel weinig van nodig hebben, zou het leven zonder dit element onmogelijk zijn. Het is een van de belangrijkste voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen, het skelet en de organen zoals de longen, de maag, de alvleesklier, de voortplantingsorganen, de ogen en de huid. Het neemt deel aan het proces van celademhaling en energieproductie, beïnvloedt het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel, spieren, hart en nieren. Het is een natuurlijk antibioticum, draagt bij aan de ontgifting van het organisme.

Jodium is essentieel voor een goede ontwikkeling van de foetus en het kind. Terwijl bij volwassenen de tekorten leiden tot een verslechtering van de schildklierfunctie, kan het bij kinderen leiden tot zeer ernstige aandoeningen, zelfs geestelijke stoornissen.

Jodium en schildklier

We associëren jodiumtekort meestal met schildklierproblemen. En terecht, want het is absoluut noodzakelijk voor de synthese van schildklierhormonen, en het is op hun juiste niveau dat de goede werking van zowel de klier zelf als van andere organen en systemen afhangt.

Een voldoende hoeveelheid van dit spoorelement is niet alleen essentieel voor de synthese van schildklierhormonen, maar ook voor de goede werking en structuur ervan. Zelfs een klein jodiumtekort veroorzaakt verstoringen van de stofwisseling en een aantal andere vitale functies. Langdurige tekorten leiden echter tot hypothyreoïdie, schildkliervergroting en strumavorming.

U moet zich er ook van bewust zijn dat een verstoring van het natuurlijke evenwicht kan leiden tot schildklieraandoeningen – zowel een tekort als een overmaat aan jodium kan hyperthyreoïdie veroorzaken. De behoefte aan jodium hangt af van de leeftijd, bij een volwassene is het ongeveer 150 microgram per dag, maar het neemt bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven met nog eens 100 microgram toe.

Lees ook: Zink en selenium in het lichaam

Jodiumtekort – symptomen

Het gebrek aan deze micronutriënt leidt meestal tot hypothyreoïdie. Dan hebben we te maken met symptomen zoals…:

  • gewichtstoename,
  • koude-intolerantie,
  • zich de hele tijd moe voelen,
  • slaperigheid en apathie,
  • spier- en gewrichtspijnen,
  • motorische en mentale vertraging,
  • droge en bleke huid,
  • haaruitval,
  • zwelling.

Onbehandelde hypothyreoïdie leidt tot ernstige gevolgen voor de gezondheid – vertraging van de hart- en bloedsomloop, hart- en bloedsomloophypertrofie, insufficiëntie van de bloedsomloop, vermindering van de uitscheiding van water uit het lichaam en als gevolg van vochtophoping in de buikholte, stoornissen in de voortplantingscyclus, spijsverteringsstoornissen, gehoorverlies.

Jodiumtekort – hoe het tekort aan te vullen

chlorella en spirulina

De meest voor de hand liggende en moeiteloze manier om de tekorten te compenseren is om naar de kust te gaan. Jodium is niet alleen rijk aan lucht, maar ook aan water en bodem, dus naast wandelingen is het goed om landbouw- en zuivelproducten en vooral vis te eten.

Zeewatervissen en algen moeten ook de basis vormen van het dieet van mensen met een jodiumtekort, ongeacht hun woonplaats. Jodiumrijke producten omvatten ook algen zoals chlorella en spirulina, heek en zeespinazie of zelfs gewone spinazie. Kaas, waaronder schimmelkaas, gefermenteerde melkproducten, bruine rijst en volkorenbrood zijn ook aangegeven. Jodiumhoudend zout is ook op grote schaal beschikbaar – een effectieve en snelle manier om tekorten aan te vullen.

Als we echter om een of andere reden (bijvoorbeeld door hypertensie) het zoutgehalte moeten beperken en we niet genoeg vis in het menu kunnen opnemen, kunnen we een voedingssupplement zoals Thyrolin gebruiken. Deze specificiteit bevat een belangrijk ingrediënt vanuit het oogpunt van jodiumtekort, namelijk de folliculaire heek, evenals een reeks andere ingrediënten die de gezondheid van de schildklier ondersteunen.

Aan de andere kant heeft Spirulin Plus in zijn samenstelling onbetaalbare algen – chlorella en spirulina.

Kijk eens:

Category: gezondheid

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr