apricot 1838215 19201

Gedroogde abrikozen – eigenschappen, voedingswaarde, gebruik. Waarom is het de moeite waard gedroogde abrikozen in het menu op te nemen?

Gedroogde abrikozen zijn een van de meest gewaardeerde gedroogde vruchten. Ze bevatten enorme hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen, waardoor ze de werking van veel organen ondersteunen en bijdragen aan de opbouw van immuniteit. Het belangrijkste is dat ze ook een culinaire waarde hebben, waardoor ze gewoon ideaal zijn onder de voedingsmiddelen – een dergelijke combinatie van gezondheidsvoordelen en smaak is uiterst zeldzaam. Als gedroogde abrikozen nog niet hun weg naar ons menu hebben gevonden, is het de moeite waard om een en ander recht te zetten en ze daar zo snel mogelijk op te zetten. Waarom gedroogde abrikozen eten? Helpen gedroogde abrikozen bij gewichtsverlies? Welke gezondheidseigenschappen hebben gedroogde abrikozen en hoe kan ik ze in mijn keuken gebruiken?

Gedroogd fruit – een schat aan voedingsstoffen en een culinaire reddingslijn in één

 Gedroogd fruit

We besteden veel te weinig aandacht aan gedroogd fruit in ons voedingsplan. Over het algemeen worden zij slechts zelden gebruikt in enkele gerechten en desserts. Voor sommigen zijn ze een reddingslijn in de winter wanneer vers fruit schaars is.

Toch moeten we niet alleen af en toe en niet alleen in de winter, maar vaak en het hele jaar door naar gedroogd fruit grijpen! Ze hebben veel voedingswaarde, die zowel voortvloeit uit de rijke samenstelling van de vruchten als uit de gecondenseerde vorm van gedroogde vruchten. Tijdens het droogproces wordt water aan de vruchten onttrokken, waardoor we een veel grotere concentratie voedingsstoffen hebben in een kleiner volume grondstof.

Waarom is het de moeite waard om vaak gedroogd fruit te eten?

 • Gedroogde vruchten zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor ze geniaal zijn bij spijsverteringsproblemen, constipatie en luiheid van de darmen.
 • Gedroogd fruit stimuleert het reinigen van het lichaam van gifstoffen.
 • Gedroogde vruchten zijn een uitstekende manier om vitamines en mineralen in het lichaam aan te vullen, zij bevatten veel hogere doses dan verse vruchten.
 • Gedroogde vruchten zijn rijk aan antioxidanten, waardoor ze ons beschermen tegen verminderde immuniteit, ontstekingen bestrijden, cellen beschermen tegen oxidatieve stress, de vorming van kankercellen voorkomen en het verouderingsproces vertragen.
 • Gedroogde vruchten bevatten vitamine A, koper, zink en vitaminen uit de B-groep, waardoor ze een positieve invloed hebben op de conditie van huid en haar.
 • Gedroogde vruchten kunnen worden gebruikt om veel zoete en kruidige gerechten af te wisselen (het past goed bij vlees, past bij groenten- en rijstgerechten van oosterse oorsprong, gaat goed samen met yoghurt, havermout, enz.)
 • Gedroogd fruit is een uitstekende manier om koolhydraten aan te vullen na een zware lichamelijke inspanning, bv. na een zware training.
 • Gedroogd fruit is een waardevol, voedzaam, zoet tussendoortje dat een prima alternatief is voor die ongezonde en dikmakende snacks.
 • Gedroogd fruit is een uitstekende keuze voor mensen die lichamelijk actief zijn. De elektrolyten die ze bevatten (kalium, magnesium en calcium) ondersteunen een goede hydratatie van het lichaam. Deze voedzame snack werkt perfect als ingrediënt in zelfgemaakte isotone drankjes.

Abrikoos – een van de lekkerste en gezondste vruchten ter wereld

 Abrikozen

Abrikozen komen oorspronkelijk uit Azië en worden nu over de hele wereld op grote schaal geteeld. Zij worden vooral gebruikt in de levensmiddelenindustrie, maar ook in de kruiden-, farmaceutische en cosmetische industrie. De abrikoos is een overblijvende plant die behoort tot de rozenfamilie. De abrikozenboom wordt tot ongeveer 8 m hoog met eivormige, dubbel gezaagde bladeren, kleine witte bloemen en kleine bolvormige vruchten, die een prachtige diep geeloranje kleur hebben.

In de teelt is de abrikoos geen moeilijke boom. Hij groeit het best en geeft de meeste vruchten op een zonnige, warme en tegen de wind beschutte plaats. De grond voor abrikozen moet vrij compact, vruchtbaar en humusrijk zijn, zonder overtollig water en licht zuur of neutraal. De eerste vruchten verschijnen 3-4 jaar na het planten. De boom moet regelmatig worden bemest en gesnoeid, waarbij uit de takken een bolvormige kroon wordt gevormd.

Gedroogde abrikozen – voedingseigenschappen. Welke ingrediënten zitten er in de sinaasappelvrucht?

De abrikoos is een vrucht die zich, zowel vers als gedroogd, onderscheidt door haar veelzijdige culinaire toepassingen, haar fluweelzachte, knapperige, zoete smaak en haar rijkdom aan voedingsstoffen. In de gedroogde versie zijn de voedingsstoffen echter in verveelvoudigde hoeveelheden aanwezig!

Gedroogde abrikozen staan bekend om hun zeer hoge vitamine A-gehalte. Ze hebben ook een vrij hoog vitamine C-gehalte. Bovendien zijn ze voorzien van een groot aantal andere waardevolle vitaminen, mineralen en antioxidanten. Met zo’n rijke inhoud kunnen ze een waardige vervanger zijn voor veel vitaminecomplexen en micro- en macro-elementen in tabletten! Als je een vitamineboost nodig hebt maar even afstand wilt nemen van kant-en-klare producten, zijn gedroogde abrikozen de perfecte keuze!

Waardevolle ingrediënten in gedroogde abrikozen

 • Vitamine A (betacaroteen),
 • Vitamine C,
 • Vitamine E,
 • B-vitaminen (B1, B2, niacine, pantotheenzuur, B6, foliumzuur, B12),
 • fosfor
 • kalium
 • magnesium,
 • ijzer
 • calcium,
 • borium,
 • koper,
 • mangaan,
 • antioxidanten (bv. flavonoïden, zeaxanthine, luteïne),
 • voedingsvezels,
 • pectine,
 • proteïne,
 • fytosterolen,
 • tannines,
 • organische zuren (citroenzuur, wijnsteenzuur, appelzuur).

Gedroogde abrikozen – gezondheidseigenschappen

 gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen helpen de spijsvertering

Dankzij hun hoge gehalte aan vezels en pectine hebben gedroogde abrikozen een gunstige invloed op de stofwisseling, bevorderen zij de spijsvertering en nemen zij het gevoel van volheid en andere spijsverteringsstoornissen, bijvoorbeeld na een zware maaltijd, weg. Zij verlichten ook het gevoel van verzadiging en andere spijsverteringsstoornissen, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Door de peristaltische bewegingen van de darmen te stimuleren, stimuleren zij het proces van eliminatie van gifstoffen, afzettingen en alle afvalstoffen uit het lichaam.

Gedroogde abrikozen helpen ook de insulinesecretie te stabiliseren en snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Bovendien bestrijden gedroogde abrikozen, dankzij hun alkalische werking, overtollige zuren in het lichaam en helpen zo bij brandend maagzuur, reflux en maagovergevoeligheid.

Door de darmmotiliteit te verbeteren, bestrijden gedroogde abrikozen constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid en herstellen ze een regelmatig, normaal stoelgangpatroon. Wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, kunnen ze een licht laxerend effect hebben.

Gedroogde abrikozen ondersteunen de nierfunctie

Gedroogde abrikozen hebben ook een gunstige invloed op de nieren. Zij helpen de nierfunctie te reguleren en ontstekingen in het orgaan te bestrijden. Zij bieden ook een waardevolle ondersteuning bij chronische nierziekten en helpen urineweginfecties te bestrijden.

Positieve effecten van gedroogde abrikozen op de bloeddruk en het hart

Door het hoge kaliumgehalte zijn gedroogde abrikozen ook geschikt voor mensen met hartritmestoornissen, bloeddrukverlagers, hypertensie en andere hart- en vaatziekten. Gedroogde abrikozen helpen de bloeddruk en de hartfunctie te stabiliseren, ondersteunen een goede bloedcirculatie en zorgen voor een goede conditie van de bloedvaten.

De aanwezigheid van fytosterolen in gedroogde abrikozen helpt het gehalte aan slechte cholesterol in het bloed te verlagen. Dankzij een grote dosis ijzer helpen gedroogde abrikozen bloedarmoede te voorkomen.

Gedroogde abrikozen beschermen de ogen

Gedroogde abrikozen hebben ook het voordeel dat ze de ogen beschermen, vooral dankzij luteïne en zeaxanthine, twee waardevolle antioxidanten uit de xanthofylgroep. Zij beschermen de ogen tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en voorkomen ziekten van het gezichtsapparaat. Door de verouderingsprocessen te vertragen, helpen ze langer een goed en helder zicht te behouden.

Kijk eens naar het product voor een goed gezichtsvermogen met een hoge dosis vitamine A, luteïne en zeaxanthine: Opti Lutein

Immuniteitsopbouwende, antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen van gedroogde abrikozen

In de samenstelling van gedroogde abrikozen vinden we een hele lijst van stoffen die als antioxidant fungeren, waaronder xanthofyllen, flavonoïden, vitamine A, C en E. Al deze stoffen stimuleren het immuunsysteem tot een doeltreffender bescherming tegen ziekteverwekkers (b.v. virussen, bacteriën, schimmels) en infecties die door deze ziekteverwekkers worden veroorzaakt.

De antioxidanten in gedroogde abrikozen beschermen ons ook tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. De overmaat aan vrije radicalen in het organisme, die voornamelijk wordt geproduceerd ten gevolge van een ongezonde levensstijl (roken van sigaretten, overmatig gebruik van alcohol, verblijf in vervuilde lucht, het eten van verwerkt voedsel en gefrituurd(roken, overmatig alcoholgebruik, leven in vervuilde lucht, eten van verwerkt voedsel en gefrituurd, vet voedsel, overmatige blootstelling aan de zon), zorgt ervoor dat cellen beschadigd raken of voortijdig afsterven. Dankzij antioxidanten worden vrije radicalen efficiënt geneutraliseerd en zijn onze cellen dus beter beschermd.

De antioxiderende werking van gedroogde abrikozen vertaalt zich in een verhoogde vitaliteit van het lichaam, het vertraagt de verouderingsprocessen en vermindert het risico van vele beschavingsziekten, waaronder kanker, atherosclerose, neurodegeneratieve ziekten.

Patent voor goede immuniteit: Hey!Gummy

Gedroogde abrikozen ondersteunen spieren, gewrichten en botten

Dankzij het hoge gehalte aan calcium, kalium en magnesium ondersteunen gedroogde abrikozen de goede werking van de spieren. Dankzij de eerder genoemde bio-elementen en antioxidanten zijn ze ook goed voor gewrichten en botten – ze versterken ze, revitaliseren ze, bestrijden ontstekingen en beschermen tegen beschadiging. De positieve invloed op de sterkte en de samenstelling van de beenderen maakt gedroogde abrikozen tot een regelmatige voedingsbron voor mensen die aan osteoporose lijden en vrouwen tijdens en na de menopauze, wanneer de dichtheid van het botweefsel begint af te nemen.

Gedroogde abrikozen verbeteren de conditie van huid en haar

Aangezien gedroogde abrikozen een zeer rijke bron van vitamine A zijn (een paar gedroogde abrikozen dekken de dagelijkse behoefte aan deze vitamine), hebben ze een uiterst heilzame werking op de huid. Vitamine A versnelt de vernieuwing van de opperhuid, reguleert de talgafscheiding en voorkomt overmatig vochtverlies, waardoor de conditie van de huid aanzienlijk wordt verbeterd. Door de productie van collageen en elastine te stimuleren, gaat het de processen van huidveroudering, verlies van stevigheid en vorming van rimpels tegen.

De vitamines C, E en B en het koper in gedroogde abrikozen zijn ook bondgenoten van een mooie, gladde en goed gevoede huid. Dezelfde stoffen zorgen ook voor de conditie van haar en nagels – ze versterken ze en laten ze er gezonder uitzien.

Als we het al hebben over de waardevolle effecten van abrikozen op huid en haar, is het de moeite waard om, naast het consumeren van deze vruchten, te grijpen naar Het is ook de moeite waard om abrikozenolie te nemen (te koop in bijna elke drogist en online), die perfect is voor de dagelijkse verzorging. Het kan rechtstreeks op de huid, het lichaam en het haar worden aangebracht of worden toegevoegd aan zelfgemaakte cosmetica zoals maskers, scrubs en lotions.

Lees ook: Hoe verjongt u uw gezicht?

Gedroogde abrikozen – afslankende eigenschappen. Hoe helpen gedroogde abrikozen bij het afslanken?

 Gedroogde abrikozen

In bijna elk vermageringsdieet spelen producten met een hoog gehalte aan voedingsvezels de eerste rol, zoals volkorenproducten, zaden en pitten, grutten, peulvruchten, groenten en fruit, met inbegrip van gedroogd fruit, dat dubbel zoveel vezels bevat!

Dankzij de vezels zijn gedroogde abrikozen op vele manieren goed voor ons figuur: zij verbeteren de spijsvertering, helpen voedselresten, toxines en afzettingen sneller en gemakkelijker uit het lichaam te verwijderen, reguleren de stoelgang, dragen bij tot het wegwerken van een opgeblazen gevoel en constipatie, en verminderen de omvang van de buik. Zij geven ons ook een verzadigd gevoel, helpen de bloedsuikerspiegel te normaliseren, de eetlust te remmen en vol te houden op een dieet met een verlaagd caloriegehalte. Door hun zoete smaak zijn ze een goed alternatief voor snoepgoed.

In tegenstelling tot snoep, sticks, chips of andere dikmakende snacks, zijn gedroogde abrikozen perfect als tussendoortje tussen de hoofdmaaltijden. Zij zullen het hongergevoel enige tijd tegengaan en u in staat stellen te “overleven” tot de lunch of het avondmaal, en bovendien voorzien zij het lichaam van een aantal belangrijke elementen.

Als u aan enige vorm van lichaamsbeweging doet, is het de moeite waard om na de training naar een portie gedroogde abrikozen te grijpen. Zo kunnen we koolhydraten en mineralen aanvullen.

Hoe de vetverbranding te versnellen en te intensiveren: Rangschikking van tabletten voor gewichtsverlies

Gedroogde abrikozen – calorieën. Zijn gedroogde abrikozen dikmakend?

Hoewel gedroogde abrikozen veel koolhydraten bevatten, kunnen we ze zonder vrees in een vermageringsdieet introduceren, uiteraard niet in astronomische hoeveelheden. Een paar gedroogde abrikozen leveren het lichaam ongeveer 100-150 kcal. Dit is vrij veel voor zo’n kleine hoeveelheid product, maar laten we niet vergeten dat ons spijsverteringsstelsel samen met het fruit veel vezels en pectine zal krijgen, die aan het dieet worden toegevoegd.en pectine, wat ons veel voordelen zal opleveren, met als toppunt de versnelling van de darmpassage, de ontgifting van het lichaam en het stillen van de zoete trek.

Kortom, gedroogde abrikozen zijn een zeer zoete vrucht, dus we moeten ze met mate consumeren. Vanwege de grote hoeveelheid suikers die ze bevatten, mogen ze niet ’s avonds of in grote hoeveelheden worden gegeten, vooral niet door mensen die snel willen afvallen. Een handjevol gedroogde abrikozen per dag kan echter zeker geen kwaad.

Culinaire toepassingen van gedroogde abrikozen

 gedroogde abrikozen op je bord

Hoe eet je gedroogde abrikozen? Er zijn veel manieren om dit fruit met zijn unieke smaak te gebruiken. Ze passen goed bij alle zoete gerechten, maar ook bij veel hartige gerechten, zoals kalkoengebraad met gedroogde abrikozen, schouder- of lendestuk met gedroogde abrikozen, entrecôte met gedroogde abrikozen, risotto met gedroogde abrikozen, salade met abrikozen en ham, mozzarella en groenten, tajine met abrikozen, pilaf met gedroogde abrikozen, kipcurry met gedroogde abrikozen.

Gedroogde abrikozen kunnen zonder toevoegingen als tussendoortje worden gegeten, maar er kan ook een lekker en gezond zoet gerecht van worden gemaakt: havermout, gierst, boekweit, yoghurtdessert, zoete rijst, gierstpudding, vruchtenmousse of -gelei. We kunnen ze ook afwisselen in smoothies uit de blender.

Als we liefhebbers zijn van zelfgemaakte taarten en gebak, zullen gedroogde abrikozen ons een uitstekend veld geven voor culinaire hoogstandjes. Ze passen goed bij kaastaarten, cakes, peperkoek, vruchtengebak, taarten, gistgebak, croissants, mazurka’s en vele andere baksels.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin