Depositphotos 314294506 S

Kruiden voor de darmen – welke kruiden zijn het beste voor darmreiniging, diverticulose en andere darmkwalen?

Een ongezond dieet, een onregelmatige levensstijl en ernstige stress zijn factoren die vaak een negatief effect hebben op de conditie van onze darmen, wat leidt tot een reeks kwalen zoals diverticulose van de dikke darm, prikkelbare darmsyndroom of darmmotiliteitsstoornissen.Dit leidt tot een reeks aandoeningen zoals diverticulose van de dikke darm, prikkelbare darmsyndroom of darmmotiliteitsstoornissen. Darmproblemen gaan hand in hand met stofwisselingsstoornissen, ophoping van darmafzettingen, ophoping van gifstoffen, evenals spijsverteringsstoornissen, pijn, krampen en verslechtering van de stemming. Kruidenbehandelingen zijn een effectieve manier om de conditie van de darmen te verbeteren en ze beter te laten werken.

Er is een breed scala aan geneeskrachtige planten die een gunstig effect hebben op de toestand en functie van de darmen, maar voordat je ze gaat gebruiken, is het de moeite waard om uit te zoeken welk kruid geschikt is voor een bepaalde kwaal. Niet elke plant heeft hetzelfde effect op de darmen. Naar welke kruiden grijpen bij bepaalde darmproblemen?

Rol van de darmen in het verteringsproces, belang van de darmen voor het functioneren van het lichaam

Depositphotos 677019946 S

De darmen spelen een belangrijke rol bij de vertering van voedsel, maar ze hebben ook een belangrijke invloed op andere lichaamsfuncties. In de darmen vindt de verwerking en afbraak plaats van opgenomen voedsel in kleinere deeltjes en vervolgens in afzonderlijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en aminozuren. In de dunne darm worden deze componenten geabsorbeerd zodat ze in de volgende stap naar de weefsels en organen kunnen worden getransporteerd.

De darmen voeren ook een aantal andere taken uit, zoals de productie van hormonen en spijsverteringssappen, de opname van water uit ingenomen voedsel en het mengen van de voedselinhoud en het verplaatsen ervan naar het rectum. De dikke darm is verantwoordelijk voor de uitscheiding van voedselresten en metabolische bijproducten uit het lichaam.

De darmen spelen ook een belangrijke rol bij het handhaven van het microbiële evenwicht in het lichaam. Het is de plek waar bacteriestammen die goed zijn voor onze gezondheid zich vestigen. Ze vormen het zogenaamde microbioom, of microbiota of darmflora.

De darmflora vervult vele functies, waaronder het helpen verteren van voedsel en het synthetiseren van vitaminen, het stimuleren van het immuunsysteem en het deelnemen aan de strijd tegen schadelijke bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Er moet ook worden benadrukt dat de darmen een belangrijke eliminatiefunctie hebben en helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Het reinigen van de darmen is erg belangrijk voor het behoud van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en voor het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals allergieën, huidklachten en leveraandoeningen.

Het belang van de darmen voor het werk en het welzijn van het lichaam is enorm, dus het is de moeite waard om voor hun goede werking te zorgen en ze te ondersteunen, voornamelijk door een gezond, evenwichtig dieet zonder junkfood. Behandelingen met kruiden zijn ook uitstekend.

Darmkruiden – bij welke aandoeningen kunnen ze van onschatbare waarde zijn?

In zowel westerse als oosterse culturen worden kruiden al sinds de oudheid gebruikt als remedie voor veel kwalen. Ze worden onder andere gebruikt als natuurlijke remedies tegen darmkwalen. Dankzij hun verzachtende, ontstekingsremmende, beschermende, verstevigende, ontspannende, stimulerendeen andere waardevolle effecten, kunnen ze van onschatbare waarde zijn in de strijd tegen kwalen zoals:

  • diverticulose
  • prikkelbare darm syndroom,
  • darmvervuiling,
  • verzwakte darmperistaltiek,
  • inflammatoire darmziekten,
  • overmatige darmperistaltiek.

Kruiden hebben een ondersteunend effect op de darmfunctie, verbeteren de darmgezondheid en beschermen de darmen tegen schadelijke factoren. Goed geselecteerde geneeskrachtige planten kunnen verlichting geven bij acute symptomen, het spijsverteringsproces verbeteren en de darmen beschermen tegen toekomstige aandoeningen .

Zowel individuele kruiden als kruidenmengsels kunnen een effectieve behandeling zijn voor darmproblemen. Wat we in gedachten moeten houden, ongeacht de keuze van de kruidengrondstoffen, is dat het altijd belangrijk is om de juiste dosering aan te houden en de kruiden regelmatig te gebruiken, gedurende een lange periode.

Kruiden die helpen bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom

Depositphotos 461794166 S

Prikkelbare darm syndroom (IBS) is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door chronische darmstoornissen en verhoogde reactiviteit. De belangrijkste symptomen zijn hevige pijn in de onderbuik, een verandering in de stoelgang, een verandering in het uiterlijk van de ontlasting, een opgeblazen gevoel in de buik en het vaak voorkomen van diarree of constipatie.

Systematisch gebruik van de juiste kruiden kan een waardevolle ondersteuning zijn bij het stabiliseren van de darmfunctie, het verminderen van darmreactiviteit en het verlichten van onaangename ongemakken.

Effectieve kruiden die goed werken bij het Prikkelbare Darm Syndroom zijn:

  • Blauwe bosbes – bijzonder behulpzaam bij het prikkelbare darmsyndroom, waarbij vaak diarree optreedt. Het sluit het slijmvlies van de maag en darmen af, vertraagt de peristaltische bewegingen van de darmen en remt diarree.
  • Aubergine en Psyllium weegbree – bijzonder nuttig bij het prikkelbare darm syndroom, waarbij vaak constipatie optreedt. Deze kruiden stimuleren de peristaltische bewegingen van de darmen en vergemakkelijken de stoelgang. Daarnaast hebben ze een beschermend effect op het darmslijmvlies. Ze komen vaak samen voor in de vorm van zogenaamde vitale vezels.

Ontdek een hoogwaardige vitale vezel verrijkt met een reeks waardevolle ingrediënten: Fibre Select

  • Duizendblad – helpt beschadigd darmslijmvlies te herstellen. Het vertoont antibacteriële, ontstekingsremmende en diastolische effecten op de gladde spieren van het maagdarmkanaal, evenals carminerende, pijnstillende, samentrekkende en bloedstelpende effecten.
  • Munt – heeft een krampstillend effect op de gladde spieren van de darmen, verlicht buikpijn en darmkrampen. Vermindert darmontsteking en bevordert de spijsvertering.
  • Kamille – heeft ontstekingsremmende, kalmerende en antibacteriële eigenschappen. Helpt de bacteriële darmflora te reguleren. Door zijn krampstillende werking vermindert het de pijn en krampen die optreden bij het prikkelbare darmsyndroom.
  • Melisse – heeft een verzachtende werking op het spijsverteringsstelsel en vermindert een opgeblazen gevoel, krampen en buikpijn. Bevordert een beter spijsverteringscomfort. Tegelijkertijd ondersteunt het het zenuwstelsel en heeft het een kalmerend effect.
  • Calendula – heeft ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen van het darmslijmvlies, ondersteunt spijsverteringsprocessen en verlicht buikpijn.
  • Marshmallow – heeft een beschermende werking op het darmslijmvlies, helpt irritatie en ontstekingen te verlichten. Verlicht darmproblemen, buikpijn en darmkrampen.

Kruiden voor diverticulose van de dikke darm

 Psylliumzaadschillen en eierplant

Darmdiverticula zijn vernauwingen of uitsteeksels binnen het slijmvlies van de wanden van de dikke darm. Ze kunnen onaangename ongemakken veroorzaken, zoals pijn, krampen, abnormale stoelgang, constipatie, een opgeblazen gevoel, buikpijn en problemen met het verteren van voedsel.

De belangrijkste oorzaak van diverticulose is een ongezond dieet op basis van sterk bewerkte voedingsmiddelen en met te weinig vezels.Te weinig vezels, onvoldoende vochtinname en afwijkingen in de microbiota.

De juiste kruiden verlichten de aanhoudende symptomen van diverticulose en verbeteren de spijsvertering. Ze ondersteunen ook de regeneratie van het darmslijmvlies en beschermen onze darmen tegen irritatie.

Tot de meest effectieve kruiden voor darmdiverticulose behoren:

  • Psylliumzaden – rijk aan voedingsvezels, psylliumzaden reguleren de darmperistaltiek, voorkomen de intestinale druk, beschermt het darmslijmvlies en vermindert het risico op verdere diverticulosevorming.
  • Venkel – heeft sterk verlichtende, windafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor hetHet gaat ook de vorming van nieuwe diverticula tegen. Het gaat ook de vorming van nieuwe darmdiverticula tegen.
  • Aubergineschillen – dankzij hun hoge vezelgehalte verbeteren aubergineschillen de darmmotiliteit, voorkomen constipatie en normaliseren de stoelgang. Ze verminderen het risico op verdere diverticulose en stimuleren het reinigingsproces van het lichaam van afzettingen en gifstoffen.
  • Aloë Vera – heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, verlicht darmpijn, voorkomt spijsverteringsproblemen, voorkomt infecties en bloedingen in het spijsverteringskanaal. Het vermindert het risico op diverticulose, heeft een adstringerende werking en bevordert weefselregeneratie.
  • Komijn – stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen en voorkomt zo spijsverteringsstoornissen zoals indigestie, gas, winderigheid en buikpijn. Het heeft een diastolisch effect en normaliseert de peristaltische bewegingen van de darmen.
  • Vlaszaad – is rijk aan voedingsvezels en lignanen, die de spijsvertering ondersteunen en de darmperistaltiek reguleren. Het vermindert ontstekingen in het spijsverteringsstelsel, vermindert darmkrampen en andere darmongemakken, heeft een afschermende werking en vermindert het proces van darmdiverticulose.

Darmreinigende kruiden

 weegbree

De huidige levensstijl en ongezonde voeding leiden vaak tot de ophoping van gifstoffen en afzettingen in de darmen, wat weer leidt tot stofwisselingsstoornissen, zwakte, chronische vermoeidheid en andere kwalen.

Sommige kruiden ondersteunen door hun sterk ontgiftende eigenschappen actief het darmreinigingsproces, elimineren schadelijke stoffen en herstellen het evenwicht in het lichaam. Er is een reeks kruiden met een laxerende werking (bijv. senescence), maar deze moeten niet te vaak gebruikt worden (hooguit 2-3 keer per week).

Darmreinigende kruiden die in het bijzonder de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden zijn:

  • Seneses – heeft een laxerende werking en helpt zo gifstoffen en onverteerde voedselresten uit de darmen te verwijderen. Het stimuleert de darmwormbewegingen, reguleert het stoelgangproces en voorkomt constipatie.
  • Paardenbloem – heeft een cholagogische werking, stimuleert de afscheiding van maagsap, verbetert de spijsvertering, stimuleert de reiniging van gifstoffen. Het verbetert de stofwisseling en ondersteunt het ontgiftingsproces van de darmen en de lever. Het heeft ook ontstekingsremmende effecten en helpt bij de regeneratie van het darmslijmvlies.
  • Duindoorn – is een van de meest gebruikte kruiden bij spijsverteringsklachten. Het heeft een laxerende werking, reguleert het spijsverteringsproces, verbetert de darmperistaltiek en vergemakkelijkt de afvoer van gifstoffen uit het lichaam.
  • weegbree – stabiliseert de functie van het spijsverteringsstelsel, heeft een verzachtende en ontstekingsremmende werking. Het stimuleert ook het proces van darmreiniging van afzettingen en gifstoffen en helpt schade aan het slijmvlies van het spijsverteringsstelsel te herstellen.
  • Marshmallow – heeft een beschermende werking, verzacht irritatie van het darmslijmvlies, stimuleert de peristaltische bewegingen van de darmen en ondersteunt het proces van darmreiniging van gifstoffen en opgehoopte aanslag. Het heeft een ontstekingsremmende werking en normaliseert het spijsverteringskanaal.

Kruiden die de darmperistaltiek verbeteren, kruiden tegen constipatie

 Venkelzaad

Darmperistaltiek is het vermogen van de darmen om de wormachtige bewegingen uit te voeren waarmee verteerd voedsel door het spijsverteringskanaal naar het rectum beweegt. Verzwakking van dit proces kan leiden tot constipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn, maar ook tot de vorming van darmafzettingen.

Er zijn een aantal kruiden die de darmperistaltiek effectief stimuleren:

  • Salie – versnelt de darmmotiliteit en stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen, waardoor constipatie en indigestie worden tegengegaan. Het heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen om gastro-intestinale infecties te helpen bestrijden. Het heeft ook een ontspannend effect op de gladde spieren van de darmen, waardoor het gevoel van ongemak in de buikholte wordt tegengegaan.
  • Venkel – bevat grote hoeveelheden essentiële olie, die de darmperistaltiek stimuleert door de gladde spieren in het spijsverteringskanaal te stimuleren. Het heeft ook een verzachtende werking op het spijsverteringsstelsel, waardoor het spijsverteringsproces verbetert en de stoelgang wordt vergemakkelijkt.
  • Anijs – bevat essentiële oliën die de darmperistaltiek stimuleren, vergemakkelijkt de stoelgang. Het heeft een diastolisch effect, verlicht buikpijn en stimuleert de productie van maagsap, waardoor de spijsvertering efficiënter verloopt.
  • Kamille – heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen, stimuleert spijsverteringsprocessen en heeft een diastolisch effect, waardoor het ongemak na zware maaltijden wordt voorkomen. Het verbetert de darmperistaltiek, voorkomt constipatie en beschermt de darmen tegen irriterende stoffen.

Diastolische kruiden voor de darmen

Darmkrampen zijn een zeer onaangename ervaring. Ze manifesteren zich als acute buikpijn met korte tussenpozen of een gevoel van afwisselend samentrekken en diastole van de darmen en veranderingen in het ritme van de stoelgang.

Krampen kunnen worden veroorzaakt door stress, onregelmatige maaltijden, overmatig darmgas, voedselintolerantie, spijsverteringsstoornissen. Om ze tegen te gaan, is het aan te raden om regelmatig voedingsvezels te consumeren, voedingsmiddelen die overmatig gas veroorzaken te vermijden, stress te vermijden en een regelmatig maaltijdschema aan te houden.

Kruiden met decongestieve eigenschappen kunnen ook helpen, zoals:

  • Pepermunt – een van de meest effectieve kruiden voor het verminderen van gladde spierspanning in het spijsverteringsstelsel, het verbeteren vanspijsvertering (zelfs bij zware en vette maaltijden) en brengt echte verlichting van pijnlijke, ongemakkelijke darmkrampen en een vol gevoel in de buik.
  • Kamille – een kruidenexpert in het verlichten van krampen en pijn in de maag en darmen en in het herstellen van het normale spijsverteringsproces. Kamille heeft bovendien een ontstekingsremmende werking en helpt de darmcyclus te reguleren.
  • Komijn – heeft een diastolisch en luchtpijp effect, helpt bij het elimineren van darmgas en verlicht pijn en koliek. Het is een waardevolle ondersteuning bij spijsverteringsklachten na opgeblazen, zware maaltijden. Het verlicht een opgeblazen gevoel en geeft je weer een comfortabel gevoel in de buikholte.

Kruiden tegen darmontsteking

 Kruidenthee in pot en glas, met verse kruiden

Een inflammatoire darmziekte is een ontsteking van het darmslijmvlies die vaak leidt tot diarree, darmbloedingen en aanhoudende buikpijn. Er zijn verschillende kruiden die een waardevolle ondersteuning kunnen bieden bij het verbeteren van de conditie van het darmslijmvlies, het stimuleren van het genezingsproces van darmschade, het oplossen van ontstekingen en het stabiliseren van de darmfunctie.

Als het gaat om kruiden die nuttig zijn bij darmontsteking, zijn grondstoffen zoals:

  • Kamille – versnelt de regeneratie van beschadigde weefsels, heeft een verzachtende en tonische werking, beschermt het darmslijmvlies, bewaakt een genormaliseerde spijsvertering en een regelmatige stoelgang.
  • Sint-Janskruid – verzacht irritatie in de darmen, vermindert ontstekingen, stimuleert de galproductie en -stroom, verlicht buikkrampen, heeft een licht kalmerend effect, ondersteunt spijsverteringsprocessen.
  • Valeriaan – heeft een kalmerend effect, waardoor het nuttig is voor mensen die lijden aan colitis ulcerosa als gevolg van stress en hoge nerveuze spanning, het heeft ook een diastolisch effect en normaliseert de spijsvertering.
  • Melisse – verlicht nerveuze spanning, ontspant en heeft tegelijkertijd een diastolisch effect, verlicht winderigheid, helpt spijsverteringsprocessen te stabiliseren, kalmeert de darmfunctie.
  • Klein hoefblad – heeft een adstringerende werking, waardoor het de regeneratie van beschadigde en geïrriteerde delen van de darmen versnelt, heeft beschermende eigenschappen ten opzichte van de maag en darmen, heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Bij darmklachten is het aan te raden om twee tot drie keer per dag kruidenthee te drinken, bij voorkeur tussen of na de maaltijd. Kruidenthee moet regelmatig en gedurende een langere periode geconsumeerd worden.

Het is ook belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken (ongeveer 1,5-2 liter) en gezond te eten. Het is aan te raden om regelmatig probiotische producten te nemen (bijv. karnemelk, kefir, yoghurt). Dankzij hun gehalte aan nuttige darmbacteriën zorgen ze voor het herstel van een gezonde microflora in de darmen.

Category: gezondheid

Article by: admin