Depositphotos 212506468 S

Hoe cholesterol te verlagen – Leer over bewezen methoden!

Hoe verlaag ik mijn cholesterol? Deze vraag wordt door een heleboel patiënten gesteld wanneer zij geconfronteerd worden met abnormale resultaten van bloedonderzoeken. Een verhoogd cholesterolgehalte is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen van deze tijd. Het wordt meestal veroorzaakt door een slecht dieet, overgewicht en een teveel aan stimulerende middelen. Helaas is een te hoog cholesterolgehalte een gevaarlijk verschijnsel, vooral als het ons lange tijd vergezelt. Het is een voorbode van ernstige cardiovasculaire ziekten en syndromen zoals een hartaanval of beroerte. Er is echter ook goed nieuws: in de strijd tegen hoge cholesterol zijn eenvoudige huismiddeltjes en gemakkelijk verkrijgbare voedingssupplementen op basis van natuurlijke extracten van geschikte geneeskrachtige planten heel vaak nuttig. Soms helpen zelfs kleine veranderingen in de voedingsgewoonten om het cholesterolgehalte te verlagen en de werking van de bloedsomloop te verbeteren.

Wat is cholesterol?

Volgens afspraak wordt de term “cholesterol” gebruikt voor LDL-cholesterol, het slechte cholesterol dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van atherosclerotische plaques. Er bestaat echter ook een heilzame fractie van, namelijk HDL cholesterol. Als de concentratie HDL-cholesterol hoog genoeg is, zijn onze slagaders en ons hart goed beschermd. Wat is cholesterol precies?

Depositphotos 42786767 S

Cholesterol is een organische chemische verbinding die wordt geclassificeerd als een lipide (vetachtige) stof, of preciezer gezegd als een steroïde. Het is aanwezig in elke cel van dierlijke organismen en is nodig voor de goede werking van het lichaam. Zijn belangrijkste functie is het opbouwen en stabiliseren van celmembranen, maar het speelt ook verschillende andere rollen, waaronder:

 • zorgt voor de goede werking van de hersenen,
 • is betrokken bij de synthese van vele hormonen en vitamine D,
 • is een bestanddeel van de myelineschede van neuronen, en beïnvloedt de werking van synapsen,
 • is een van de substraten die nodig zijn voor de productie van galzuren.

In het menselijk lichaam komt cholesterol onder meer voor in bloedplasma, weefsels en organen zoals het hart en de hersenen. Het wordt geproduceerd in de lever (endogene cholesterol), van waaruit het naar de weefsels wordt getransporteerd. Het wordt ook geleverd in voedsel (exogene cholesterol).

Wil cholesterol onze gezondheid ten goede komen, dan moet het niveau ervan laag genoeg zijn. Als er te veel van in het lichaam is, begint het schade aan te richten, waaronder het verslechteren van de conditie van de bloedvaten en het verhogen van het risico op hartziekten en andere gezondheidsproblemen.

Goede en slechte cholesterol. Wat zijn de normen voor cholesterol in het bloed?

Cholesterol wordt gedeeltelijk in het lichaam gesynthetiseerd, vooral in de lever, de darmen en de huid, en gedeeltelijk extern aangevoerd, in de voeding. De belangrijkste bronnen zijn dierlijke vetten, vleesproducten en eieren, en in geringe mate ook zuivelproducten.

De basisvormen van cholesterol in het lichaam

 • Cholesterol HDL (het zogenaamde goede cholesterol) – lipoproteïnen met hoge dichtheid. Hun functie is overtollig cholesterol naar de lever te transporteren, zodat het efficiënt kan worden gemetaboliseerd, gebruikt voor de synthese van galzuren of uit het lichaam kan worden verwijderd.
 • Cholesterol LDL (het zogenaamde slechte cholesterol) – lipoproteïnen met lage dichtheid. Hun rol is het transport van cholesterol naar de cellen in het hele lichaam. Overtollig LDL-cholesterol hoopt zich op in de slagaders en vormt daar atherosclerotische plaque.

Cholesterol – normen

Zowel HDL cholesterol als LDL cholesterol zijn nodig om het lichaam goed te laten functioneren, maar ze moeten binnen de normen blijven om hun werk goed te kunnen doen. Bijzonder belangrijk is het niveau van LDL-cholesterol. Een overmaat ervan bevordert de vorming van atherosclerotische letsels en kan ook een factor zijn bij het verhogen van het risico op een hartaanval; daarom is het raadzaam regelmatig een lipidenprofiel (lipidogram) te laten maken.

Een lipidenprofiel is een test waarbij naast de concentratie van goed cholesterol HDL en slecht cholesterol LDL ook het gehalte aan triglyceriden wordt bepaald. Al deze indicatoren geven informatie over de toestand van het vetmetabolisme van ons lichaam en het potentiële risico op hart- en vaatziekten.

LDL cholesterol, HDL cholesterol en triglyceriden normen:

 • LDL cholesterolnorm – minder dan 100 mg/dl (2,6 mmol/l)
 • Normaal HDL-cholesterol – meer dan 50 mg/dl (1,3 mmol/l)
 • Triglyceridennorm – minder dan 150 mg/dl (1,7 mmol/l)

Cholesterol HDL en cholesterol LDL vormen samen het totale cholesterol. De norm voor totaal cholesterol in het lichaam is 125 – 190 mg/dl. Een totaal cholesterolgehalte dat rond 200 – 300 mg/dl schommelt, moet als zeer alarmerend worden beschouwd.

Hoge cholesterol – oorzaken, symptomen en gevolgen

Een teveel aan LDL-cholesterol zet zich af op de wanden van slagaders, waaronder de vaten die de hartspier van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. LDL-cholesterol, dat leidt tot hypertrofie van het bindweefsel en de gladde spieren, vernauwt het lumen van de slagaders, belemmert de bloedstroom en versterkt het stollingsproces (en bevordert uiteindelijk de vorming van gevaarlijke trombi).

Een langdurige toestand van verhoogde cholesterol is een van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor coronaire hartziekten en andere levensbedreigende hart- en vaatziekten.

Oorzaken van hoge cholesterol

 • een dieet dat rijk is aan ongezonde verzadigde vetzuren (de grootste hoeveelheden zitten in vet vlees, reuzel, boter, vet vlees),
 • grote hoeveelheden fastfood, sterk bewerkt voedsel en snoepgoed in het dieet,
 • een dieet met weinig voedingsvezels,
 • overgewicht, obesitas,
 • sedentaire levensstijl, te weinig lichaamsbeweging,
 • stress,
 • alcoholmisbruik,
 • roken.

Een factor die de kans op een te hoog cholesterolgehalte in het bloed vergroot, is ook de aanwezigheid van bepaalde ziekten (bv. De aanwezigheid van bepaalde ziekten (bv. nierfalen, hypothyreoïdie, diabetes mellitus, hypertensie, leverziekten met galstase) en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bv. Glucocorticosteroïden, anti-epileptica, contraceptiva).

Symptomen van hoge cholesterol

 • strakke, glanzende huid op de benen,
 • pijn en gevoelloosheid in de benen,
 • ulceratie van de enkels,
 • geelachtige vlekken en verdikkingen op het lichaam (onder de borsten, in de bochten van de ellebogen, in de bochten van de knieën, rond de oogleden),
 • knobbels op de pezen van de polsen en achillespezen,
 • hoofdpijn en duizeligheid, zwakte,
 • problemen met geheugen en concentratie,
 • dun, langzaam groeiend haar.

Gevolgen van een verhoogd cholesterolgehalte

 • weefsel ischemie,
 • atherosclerose,
 • ischemische hartziekte (coronaire hartziekte),
 • slag,
 • ischemie van de onderste ledematen,
 • myocardinfarct,
 • perifere slagaderziekte.

Hoe cholesterol verlagen met huismiddeltjes?

Depositphotos 186483352 S

Hoge cholesterol is een belangrijk gezondheidsprobleem in de moderne samenleving. Naar schatting 7 van de 10 mensen kampen met deze kwaal. Interessant genoeg wordt deze kwaal vooral geassocieerd met ouderdom, maar ook jongeren worden niet gespaard. Al op 30-jarige leeftijd kan het cholesterolgehalte stijgen en kunnen zich gevaarlijke veranderingen in de bloedsomloop voordoen. Ongeacht onze leeftijd kan het cholesterolgehalte met eenvoudige middelen doeltreffend worden verlaagd. In de meeste gevallen is het niet nodig een beroep te doen op geneesmiddelen, maar alleen de levensstijl te veranderen. Dit omvat dagelijkse gewoonten, lichaamsbeweging en dieet.

Hoe cholesterol verlagen met een dieet?

Een goed dieet is cruciaal voor het verlagen van het cholesterolgehalte. Als onze voeding veel verzadigde en transvetten bevat (zoals vleesproducten en verwerkt voedsel), is het lichaam niet in staat deze effectief te metaboliseren en uit te scheiden. Als gevolg daarvan zetten zij zich af in de wanden van de slagaders, waardoor atherosclerotische plaque ontstaat.

Om het vetmetabolisme te verbeteren en zo het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed te verlagen en de ontwikkeling van atherosclerotische plaque, is het noodzakelijk de voeding aan te passen en het aandeel gevaarlijke vetten te beperken.

Bovenal is het raadzaam af te zien van rood vlees (ten koste van vis en mager, wit gevogeltevlees), gekochte zoetigheden en alle kant-en-klare maaltijden en gerechten voor snelle bereiding. De menu’s moeten gebaseerd zijn op groenten en fruit. Volkorenproducten moeten ook worden ingevoerd als vervanging voor witmeelproducten.

Om het lipidenprofiel en de conditie van de slagaders te verbeteren, is het de moeite waard grote hoeveelheden voedingsvezels in de voeding op te nemen, die onder meer aanwezig zijn in groenten, fruit, volkorenproducten en het populaire witte meel.( Vitale vezels zijn de gefragmenteerde schillen en zaden van de weegbree en de eierplant). Vezels hebben een positief effect op de voedselvertering, waaronder de vertering van vetten, stimuleren de verwijdering van vetophopingen en leiden tot een verlaging van het cholesterolgehalte.

Ontdek de rijkste vitale vezel op de markt: Fibre Select

 Fibre Select

Een belangrijke rol in een anti-cholesterol dieet wordt ook gespeeld door gunstige soorten vetten, hoofdzakelijk omega 3-vetzuren (die onder meer voorkomen in zeevis, granen en plantaardige oliën), die leiden tot een verhoging van het niveau van het goede cholesterol, terwijl het niveau van het slechte cholesterol daalt. Ook producten die rijk zijn aan B-vitaminen, vitamine C en vitamine A moeten in het menu worden opgenomen.

In een anti-cholesterol dieet, plantaardige en peulvruchten gerechten met gezonde vetten (bijv. linzen- en tomatenroomsoep met pompoenpitten) en gerechten op basis van zeevis met veel groenten (bijvoorbeeld salade met een mix van sla, avocado en gerookte zalm, groene groenteschotel en gerookte makreel).

Om het cholesterolgehalte te verlagen, introduceer je voedingsmiddelen zoals:

 • graanproducten (bv. havermout, rogge, boekweit, zemelen),
 • gort (bijv. boekweit, gerst, haver, gierst),
 • groenten,
 • fruit,
 • vette zeevis,
 • volkoren- en volkorenbrood, volkorenpasta, bruine rijst,
 • olijfolie,
 • plantaardige oliën (bijvoorbeeld koolzaadolie, lijnzaadolie, distelolie, hennepolie),
 • zaden(lijnzaad, psyllium, zonnebloem),
 • peulvruchten,
 • noten.

Vermijd voedsel en gerechten zoals:

 • vet vlees,
 • gefrituurde gerechten,
 • zware, vette of melige sauzen,
 • reuzel,
 • reuzel,
 • harde margarines,
 • vette koude vleeswaren,
 • conserven, patés,
 • slachtafval,
 • fast food,
 • zoute snacks (bv. chips),
 • zoetigheden (bijv. cake, wafels, repen, snoep),
 • snoepgoed,
 • kant-en-klare maaltijden.

Beperk uw inname van producten zoals:

 • eieren (vooral gerechten met vloeibaar eigeel),
 • gele kazen,
 • vette melk,
 • boter
 • room,
 • wit brood,
 • kokosolie.

Hoe cholesterol verlagen met natuurlijke middelen – kruiden en supplementen

pexels mareefe 672046

Er is een reeks natuurlijke remedies waarmee het cholesterolgehalte veel sneller kan worden verlaagd. Deze zijn in verschillende vormen in de handel verkrijgbaar, van ingrediënten in poedervorm tot kruidenthee. We kunnen ook kant-en-klare cholesterolverlagende capsules of tabletten in ons dieet opnemen als we geen tijd hebben om kruidenthee te brouwen of brouwsels te maken en als we hopen op onmiddellijke resultaten.

Ingrediënten die bijzonder nuttig zijn in de strijd tegen hoge cholesterol zijn:

 • lange oester,
 • gewone knoflook,
 • artisjok,
 • olijf,
 • mariadistel,
 • choline,
 • gember,
 • deken,
 • witte moerbei,
 • paardenbloem
 • luzerne,
 • fenegriek.

Voor betere resultaten kunnen we afzonderlijke kruidenbestanddelen combineren of kant-en-klare preparaten gebruiken. Een van de meest interessante middelen op de markt om het cholesterolgehalte te helpen verlagen is Lipid Control Plus. Het bevat een rijke samenstelling van extracten die de vetstofwisseling verbeteren en de uitscheiding van slechte cholesterol en triglyceriden uit het lichaam stimuleren. De actieve bestanddelen helpen niet alleen het cholesterolgehalte te verlagen, maar ondersteunen ook uitgebreid het hart en de bloedsomloop en hebben een gunstige invloed op de lever.

Maak kennis met Lipid Control Plus

 Lipid Control Plus

Wat kunnen we nog meer doen om de cholesterol te verlagen?

Het normaliseren van het cholesterolgehalte wordt ook ondersteund door:

 • regelmatige lichaamsbeweging (bv. 3-4 keer per week lichte training, regelmatig wandelen, fietsen, enz,)
 • vermindering van het lichaamsgewicht tot een passende BMI-waarde (BMI moet tussen 18,5 en 24,9 kg/m2 liggen),
 • stoppen met roken,
 • het stoppen of verminderen van alcoholgebruik.

Category: gezondheid

Article by: admin