intelligence 4234824 1280

Hoe kan het geheugen op een natuurlijke manier worden verbeterd? Leer bewezen methodes!

Het vermogen om zich te herinneren is een basisvoorwaarde voor het verwerven van kennis en de ontwikkeling van abstract denken en intelligentie, dus in zekere zin, naast hogere gevoelens, het fundament van onze mensheid. Zonder dit vermogen worden we een onvolledig wezen. Daarom is het zo belangrijk om voor dit waardevolle vermogen te zorgen. Hoe kan het geheugen worden verbeterd? Het moet worden verzorgd op een multidimensionale manier, zowel door een goede levensstijl en voeding, als door constante oefening van de geest.

Wat is het menselijk geheugen precies?

Het geheugen is een cognitieve mentale functie die het mogelijk maakt om informatie tijdelijk of permanent op te slaan, op te slaan en te reproduceren. Gezien de tijd van opslag van informatie wordt onderscheid gemaakt tussen het korte- en het langetermijngeheugen.

Kortetermijngeheugen wordt ook wel operationeel geheugen genoemd, anders werkgeheugen. We gebruiken het wanneer we bepaalde informatie voor een bepaalde periode moeten opslaan, bijvoorbeeld het telefoonnummer dat we nodig hebben om een bepaalde zaak te behandelen of de titel van het boek dat we willen lezen. Systematische herhaling van verworven informatie leidt tot een langetermijngeheugen.

Het lange termijn geheugen omvat op zijn beurt beschrijvende, bewuste herinneringen aan feiten, gebeurtenissen, theoretische en praktische kennis, geschiedenis van het leven. Het tweede type langetermijngeheugen is onbeschrijflijk, onbewust, met inbegrip van onder andere voorwaardelijke reflexen en gewoontes en procedures. Geheugenstoornissen kunnen betrekking hebben op verschillende soorten geheugen en verschillende symptomen geven.

Mechanismen van geheugenproblemen

afbeeldingen die de hersenen in een gloeilamp laten zien

Iedereen vergeet toevallig iets, maar als deze gaten tijdelijk zijn en sporadisch gebeuren, is er nog steeds niets om je zorgen over te maken. Aan de andere kant, wanneer er steeds vaker problemen lijken te ontstaan bij het onthouden van informatie, moet men een arts raadplegen, temeer daar in eerste instantie milde stoornissen van de mentale functies na verloop van tijd kunnen veranderen in ernstige ziekten.

Problemen met het geheugen of de concentratie kunnen op elke leeftijd optreden, maar het risico daarop neemt in de loop van de tijd toe. Dit komt omdat na verloop van tijd de centra van de hersenschors die verantwoordelijk zijn voor het geheugen steeds minder efficiënt worden, het vermogen van de hersenen om nieuwe kennis te absorberen verzwakt, een persoon heeft meer moeite met concentratie en abstract denken.

Dergelijke milde stoornissen van de cognitieve functies kunnen vele jaren aanhouden zonder dat dit leidt tot ernstige ziekten. Ze zijn ook geen regel die geen uitzonderingen toestaat – ieder van ons kent zeker ten minste één persoon die, ondanks zijn of haar hoge leeftijd, zijn of haar volledige mentale capaciteit behoudt.

Soms echter zijn in eerste instantie milde aandoeningen het begin van seniele dementie of Alzheimer ziekte, waardoor het hersenweefsel geleidelijk aan degenereert, zodat de patiënt op een gegeven moment niet meer zelfstandig kan functioneren.

Geheugenproblemen komen ook op jongere leeftijd voor en kunnen worden veroorzaakt door ziekten zoals leverfalen, schildklier, nieraandoeningen, infecties van het zenuwstelsel, vitaminedeficiënties en hersentumoren. Geheugenstoornissen worden ook veroorzaakt door sommige psychotrope drugs, en zelfs depressies of een verminderde gemoedstoestand. In de meeste gevallen gaat het om omkeerbare aandoeningen.

Lees ook een overzicht van een voedingssupplement voor een goed geheugen en concentratie: Extra Mind

Wat is goed voor het geheugen en de concentratie? Huiselijke manieren

gemalen noten, hamer

Ten eerste, het dieet

Hoe kan het geheugen worden verbeterd door middel van een aangepast dieet? De zaak is eenvoudig – verrijk het menu met ingrediënten die de efficiëntie van de mentale functies beïnvloeden. Ons brein werkt voortdurend op hoge snelheid, dus het heeft een constante toevoer van energie nodig, en wel in grote hoeveelheden. Geschat wordt dat de hersenen tot 25% van de energie die aan het lichaam wordt geleverd met voedsel, waaronder bijna de helft van de glucose, verbruiken. Dus om te kunnen genieten van een hoge mentale efficiëntie en een goed geheugen, moeten de hersenen goed worden gevoed.

Het grote belang van vitaminen en mineralen

Onze voeding moet in de eerste plaats het lichaam voorzien van de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen. B-vitamines zijn in dit geval essentieel. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de overdracht van zenuwimpulsen en het tekort ervan veroorzaakt schade aan de zenuwcellen.

Een tekort aan B6 leidt tot achteruitgang van het geheugen en onnatuurlijke veroudering van de zenuwcellen. Foliumzuur, d.w.z. vitamine B9, dat deelneemt aan vele belangrijke biochemische processen, beschermt op zijn beurt niet alleen tegen ernstige gezondheidsaandoeningen, maar ook tegen degeneratie van het zenuwweefsel. Andere vitaminen uit deze groep, zoals B3 en vitamine A, C en E, zijn ook belangrijk voor de geheugenprocessen.

Mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, zink, fosfor en ijzer ondersteunen de hersenen door de geleiding van zenuwimpulsen te verbeteren. Ze hebben ook antioxiderende eigenschappen, die het waard zijn om te onthouden. En dus: magnesium, dat onder andere voorkomt in zuivelproducten, volkorenproducten, zaden en noten, ondersteunt de concentratie en verlicht spanningen en stress, wat zeker niet bevorderlijk is voor de mentale efficiëntie.

Kalium verbetert de oxygenatie van de hersenen, fosfor verbetert de intelligentie en het geheugen, zink beschermt het zenuwstelsel tegen vrije radicalen. Calcium ondersteunt de geleiding van zenuw- en spierimpulsen, ijzer, omdat het een zuurstofdrager is, zorgt voor voldoende zuurstofvoorziening van de hersenen.

Omega 3 zuren, proteïne, koolhydraten

Het belang van omega 3 onverzadigde zuren voor het lichaam kan niet worden overschat. Ze voorkomen veel ziekten, waaronder het zenuwstelsel, ondersteunen de hersenfunctie, verbeteren het geheugen en de concentratie, verminderen het risico op dementie.

Eiwit is op zijn beurt weer een belangrijke bouwsteen, ook voor de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de juiste regeneratie van zenuwcellen, dus het mag niet ontbreken in ons menu, net als koolhydraten. Ze zijn een waardevolle bron van energie voor de hersenen, maar om gezondheidsredenen en omwille van ons figuur moeten we monosachariden vermijden en complexe suikers gebruiken die aanwezig zijn in onder andere volkoren graanproducten, peulvruchten, wortel en bladgroenten.

Onze voeding zou ook producten moeten bevatten die een bron van lecithine zijn – een stof die vooral belangrijk is voor mensen met een verstandelijke beperking, met name voor het geheugen en de concentratie. Om een tekort te voorkomen, moeten dagelijks twee keer per week eieren en vis, groene groenten en af en toe noten en amandelen worden gegeten.

Hoe je geheugen te trainen, of hersentraining

Mental Health Scrabble-inscriptie

Om de hersenen efficiënt en constant actief te laten zijn, moeten ze getraind worden, vooral in het geval van ouderen, of tijdelijke achteruitgang van de mentale functies. Het trainen van de hersenen zal zeker een positief effect hebben op de prestaties. Als we het blijven mobiliseren om te werken, terwijl we zorgen voor de juiste aanvoer van de benodigde energie, zal ons geheugen ons ook op latere leeftijd niet teleurstellen. En we hebben een heel scala aan mogelijkheden – oefeningen, mentale spelletjes, psychologische therapieën.

De meeste oefeningen zijn heel eenvoudig, we kunnen ze gemakkelijk zelf thuis doen, bovendien kunnen we nieuwe technieken voor mentale training uitvinden. Want wat anders is dan geheugen, associëren en concentreren is het oplossen van kruiswoordraadsels en schertsvertoningen, wiskundige opgaven, het lezen van moeilijke teksten of andere dergelijke activiteiten.

We kunnen scrabble, schaken of wat kaartspellen zoals bridge spelen. Er zijn ook eenvoudige manuele oefeningen om de hersenfunctie te verbeteren, bijvoorbeeld het doen van een eenvoudige linkshandige activiteit (in het geval van linkshandige mensen met de rechterhand) of oogtraining – duizelingwekkend met acht, leidend van rechts naar links en vice versa.

Hoe het geheugen te verbeteren – meer beweging!

Lichamelijke activiteit is nauw verbonden met de conditie van de hersenen. Tal van studies hebben aangetoond dat systematische beweging, door het verbeteren van de oxygenatie van de hersenen, het vermogen om informatie op te slaan en te verwerken vergroot. Bovendien is aangetoond dat constante beweging het risico op Alzheimera en Parkinson ziekte verlaagt, en mensen die regelmatig sporten met Alzheimer ziekte hebben zelfs een verbetering van het geheugen laten zien. Het type sport doet er hier niet toe, regelmaat en regelmaat telt, en lichte aërobe oefeningen kunnen door mensen van alle leeftijden worden uitgevoerd.

Slaap voor geheugenverbetering

Slaap is essentieel voor zowel de lichamelijke conditie als de geestelijke gezondheid en het welzijn. En hoewel we zelf weten dat we niet goed kunnen denken en handelen als we niet slapen, negeren we vaak deze belangrijke fysiologische behoefte. Ondertussen veroorzaakt slaaptekort of een slechte kwaliteit van de slaap niet alleen stoornissen van de mentale functies van een bepaalde dag, maar kan ook, op de lange termijn, het lange termijn geheugen negatief beïnvloeden. Laten we er dus voor zorgen dat we een goede nachtrust krijgen, temeer daar we op deze manier ook de immuniteit van het lichaam versterken.

Stressvermindering

Stress is net zo schadelijk voor het geheugen, de concentratie en de associatie. Het kan zelfs leiden tot veranderingen in bepaalde gebieden van de hersenen, wat leidt tot korte en lange termijn geheugenstoornissen. En omdat het tegenwoordig onvermijdelijk is, moet je leren om er mee om te gaan. De eenvoudigste methode van stressreductie is het gebruik van ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen. Laat de stress niet voorbijgaan, en je zult zeker snel een verbetering in je geheugen en een betere mentale capaciteit in het algemeen opmerken.

Hoe kan het geheugen worden verbeterd door middel van suppletie?

tabletten in een glas, gele bloem op de achtergrond

Supplementen op basis van natuurlijke ingrediënten kunnen worden gebruikt om de hersenfunctie te ondersteunen. Er zijn verschillende pillen en preparaten op de markt om deze en andere cognitieve functies te helpen verbeteren. Het is de moeite waard om de nadruk te leggen op de rol van supplementen die de zogenaamde nootropen bevatten, d.w.z. stoffen die het natuurlijke evenwicht van de processen in de hersenen ondersteunen, in het bijzonder de werking van neurotransmitters. Ze hebben ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, beschermen de hersenen tegen hypoxie, vroegtijdige veroudering en toxines.

Tot de bekendste plantaardige nootropen behoren onder andere:

  • Welkom traag, of ashwagandha, niet voor niets Indian ginseng genoemd, al eeuwenlang bekend, met een breed scala aan toepassingen;
  • de Aziatische gothroat, of gotu cola, evenals groeten die de cognitieve functies beïnvloeden;
  • Bacopa monnieri (fijnbladig spek), heeft niet alleen een gunstig effect op de hersenen, maar is ook nuttig bij de bestrijding van vele ziekten;
  • gingko – Ginkgo biloba, onder de vele pro-gezondheidsvoordelen moet het positieve effect op de hersenen en de cardiovasculaire functies worden vermeld.

Andere waardevolle planten met neuroprotectieve effecten zijn:

  • ginseng,
  • Chinese limonade,
  • de bergrozenkrans,
  • Cacaoboom.

Maak kennis met het beste multi-ingrediënt voedingssupplement op de markt om uw geheugen en geest te verbeteren: Brain Actives

Brain Actives

Bronnen:

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin