chocolates 3193666 640

Hoe stop je met het eten van snoep? Het is niet zo moeilijk…

Als iemand denkt dat het eten van verschillende soorten snoep vaak een plezier is zonder enig risico (afgezien van het feit dat hij extra kilo’s weegt), dan is dat een grote vergissing. Het lichaam, vooral de hersenen, is net zo verslaafd aan suiker als aan sigaretten, alcohol of zelfs drugs. Bovendien leidt een teveel aan suiker tot ernstige gezondheidscomplicaties. Hoe stop je met het eten van snoep? Net als bij andere gewoontes vereist het enkele offers en een beetje zelfverloochening, maar in ruil daarvoor brengt het meetbare voordelen voor de gezondheid en figuur. Bovendien hoeft het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij alcoholverslaving, niet te betekenen dat men volledig afstand doet van zoete lekkernijen.

Waarom houden we eigenlijk zo van snoepjes?

vrouw eet taart

Het bestaat uit verschillende factoren – evolutie, psychologie, milieu, cultuur, en ten slotte individuele levensstijl en voeding.

In de loop van de menselijke evolutie werden bepaalde mechanismen ontwikkeld om de menselijke soort te beschermen tegen energietekorten. Voedingsmiddelen met een hoog suiker- en vetgehalte zijn zeer energiek, dus ze zijn altijd al een gewaardeerde en waardevolle maaltijd geweest. Vandaag de dag, in het tijdperk van de overvloed van alle levensmiddelen, is het bereiken van snoep niet langer biologisch verantwoord, maar de atavistische mechanismen zijn gebleven en zijn, zoals u kunt zien, vrij goed.

De tweede belangrijke factor die de controle over de suikerconsumptie belemmert, is een soort psychologische afhankelijkheid. Het eten van snoep veroorzaakt de afscheiding van de zogenaamde gelukshormonen, endorfine of dopamine, brengt verlichting, verschaft plezier, verlicht stress. Dit wordt psychologisch omschreven als kortetermijnversterking. Door de snelle verbetering van het humeur na het eten van chocolade wordt deze vorm van therapie steeds vaker toegepast en raken we verslaafd.

Wat nog erger is, dit systeem van beloning of compensatie, wordt ons in principe vanaf onze kindertijd ingeprent (snoepjes als beloning voor goede cijfers) en wordt in de volwassenheid voortgezet. Dit is te wijten aan belangrijke familiefeesten en -feesten, die gepaard gaan met verschillende verleidelijke bakkerijproducten.

Overmatige suikerconsumptie kan ook worden veroorzaakt door een ongepast, slecht uitgebalanceerd of onder-calorieel dieet. Omdat het lichaam niet voldoende energie krijgt, is er de wens om iets te eten dat de honger naar calorieën snel zal stillen.

Gevolgen van overmatig zoetwarenverbruik en de voordelen van het beperken ervan

suikerklontjes gebonden met een meetlint

Elke keer als je iets zoets eet, stijgt je bloedsuikerspiegel plotseling. Het resultaat is een grote uitscheiding van insuline, die overtollige glucose omzet in glycogeen en opslaat in de vorm van vetweefsel. Erger nog, hoe hoger de dosis zoetigheid, hoe groter de insulineafgifte, en dus de scherpe daling van het suikergehalte en het daaruit voortvloeiende hernieuwde hongergevoel. De cirkel sluit zich en het vetweefsel neemt in volume toe.

Bovendien leiden hoge bloedglucosewaarden onvermijdelijk tot ernstige ziekten – diabetes, hart- en vaatproblemen, verslechtering van de stemming, verhoogde vermoeidheid, slaapproblemen of overmatige traagheid, en zelfs versnelde huidveroudering. Als we echter de inname van snoep verminderen, krijgen we niet alleen een beter humeur en meer kracht, maar ook een slanker silhouet, een mooiere huid en bovenal minimaliseren we het risico op diabetes en andere ziekten die gepaard gaan met overgewicht en obesitas.

Lees ook: Diabetisch dieet

Hoe stop je met het eten van snoep in de praktijk?

Allereerst moeten we een antwoord geven op de vraag: wat zijn we eigenlijk van plan? Willen we de consumptie van snoep beperken of helemaal opgeven? Het moet worden benadrukt dat absolute onthouding in dit opzicht niet ideaal is, althans niet voor iedereen.

Voor veel mensen is een zinvollere oplossing, in overeenstemming met hun natuurlijke behoeften, het beperken van het eten van snoep en vooral het terugwinnen van de controle erover. Een goede manier om zich te bevrijden van de gewoonte is ook het bereiken van vervangers met een veel lager suikergehalte.

Net als bij het oplossen van elk ander probleem, moet u beginnen met het opstellen van een gedetailleerde strategie die u in staat stelt om het gewenste doel te bereiken.

Er moet een soort zelfanalyse worden uitgevoerd, waarbij een aantal basisvragen worden beantwoord:

 • Willen we het eten van snoep beperken of helemaal opgeven?
 • In welke situaties bereiken we ze het vaakst?
 • Welke methoden gaan we gebruiken om het doel te bereiken?
 • Wat doen we in geval van overtreding van de regels?
 • Wanneer willen we de therapie beëindigen?

Als het gaat om de deadline en het eindresultaat, is het de moeite waard om je acties op te delen in kleinere, gemakkelijker te bereiken stadia, bijvoorbeeld – volgende week zal ik klaar zijn met het eten van snoeprepen, of – binnen 2 weken, zal ik het middagdessert opgeven.

Hoe kun je geen snoepjes eten? Een concreet actieplan

 1. Het antwoord op de vraag wanneer we het vaakst naar zoetigheid grijpen, is om de situatie te helpen diagnosticeren en een andere manier te vinden om onze emoties te ontladen. Het gaat om het doorbreken van een patroon als: ik ben nerveus, dus ik eet een portie ijs. We moeten een andere manier zoeken om de spanning te verlichten, bijvoorbeeld: ik ben nerveus, dus ik oefen een kwartier lang op het ritme van de muziek.
 2. We stellen een schema op, met een datum, taken en fases. Als we bijvoorbeeld tot nu toe meerdere keren per dag snoep hebben gegeten, stellen we dat we vanaf morgen maar één keer eten, vanaf volgende week op twee dagen, vanaf volgende week op drie dagen en zo verder. Het is de moeite waard om extra beperkingen in te voeren, zoals: geen snoepjes eten na 19.00 uur, het eten van producten van hoge kwaliteit, en bij voorkeur zelf klaargemaakt.
 3. We belemmeren bewust de toegang tot snoep. We houden ze niet thuis, als we eten, alleen buitenshuis. Als we er zin in hebben, voeren we eenvoudige handelingen uit die de automatische reactie van het reiken naar snoep onderbreken. Dit kan een diepe ademhaling zijn met een telling tot 20, een paar oefeningen, of zelfs het afstoffen of opruimen van de kast.
 4. Aangezien de drang naar snoep vaak gekoppeld is aan een ongepast dieet, waarbij we ons afvragen hoe we kunnen stoppen met het eten van snoep, moeten we ook onze menu’s analyseren. Een caloriearm of weinig gevarieerd dieet kan een reactie van het lichaam teweegbrengen die een verhoogde dosis energie vereist, die het gemakkelijkst wordt geleverd door een product met een hoog suiker- en vetgehalte. Vandaar het onweerstaanbare verlangen om iets “goeds” te eten.

Wat een gezonde voeding is dat, d.w.z. we beperken de consumptie van snoep door het menu te wijzigen!

de vrouw houdt een dieetdessert in haar handen

Volgens de nieuwste voedingspiramide die door de Wereldgezondheidsorganisatie is ontwikkeld, zouden groenten en fruit de basis van ons menu moeten vormen. In principe moet elke maaltijd gedurende de dag het een of het ander bevatten.

Vooral groenten, laag in calorieën en laag in suiker, die vitaminen, mineralen en vezels bevatten, voldoen perfect aan de eetlust en hebben een positief effect op het spijsverteringsstelsel. Ze hebben een sterk anti-kanker effect. Dus laten we salades maken, verse sappen uitpersen en uiteindelijk rauw eten in plaats van een zoete snack.

De moderne diëtetiek beveelt aan om beide in de volgende verhoudingen te eten: groenten ¾ en fruit ¼. Kies fruit met een lage glycemische index: appels, peren, aalbessen, kersen, frambozen, grapefruits, kruisbessen, bessen, pruimen. Voeg ze, vers of gedroogd, toe aan de maaltijden, bijvoorbeeld aan muesli voor het ontbijt of als middaghapje in plaats van een donut.

Denk aan noten, zaden en zaden. Rijk aan vitaminen en mineralen kunnen ze, samen met gedroogd fruit, een uitstekend alternatief zijn voor chips en andere ongezonde snacks.

Een ander element van de voedingspiramide, de graanproducten, is ook het bekijken waard. In plaats van tarwebrood, laten we ons richten op volkorenbrood, rogge, haver, graham, spelt, lijnzaad of rijstwafels. Op het menu moeten dikke grutten, bruine rijst, volkorenmacrones, zemelen, haver en roggevlokken staan.

Natuurlijk zijn de nodige melkproducten aan te raden, maar het mogen geen kazen of gearomatiseerde yoghurts zijn, hoe minder schadelijk de kunstmatige toevoegingen, hoe beter. We beperken de consumptie van vlees, geven de voorkeur aan vis, maar beide zijn niet erg frequent, twee of drie keer per week is genoeg.

Gezonde zelfgemaakte vervangers, d.w.z. wat moet de vervanger voor snoep zijn?

dieetdessert met fruit en yoghurt

Zulke vaak geliefde snoepjes leveren alleen lege calorieën op, die het lichaam niet van de nodige voedingsstoffen voorzien, maar alleen bijdragen aan het vergroten van de vetreserves. Terwijl de consumptie wordt beperkt, is het de moeite waard om te zoeken naar verschillende vervangers die het gevoel geven dat ze de eetlust bevredigen en tegelijkertijd waardevoller zijn.

De eenvoudigste manier is om een zoet koekje te ruilen voor een zelfgemaakt haverkoekje, een taart met bonen brownie-crème, of nog beter, een snoepreep of andere zoete lekkernij voor een appel of een wortel. Als het nodig is om af en toe wat snoep te eten, moeten we proberen om het zelf te maken, met behulp van zelfgemaakte methoden, en de traditionele witte suiker te vervangen door honing, xylitol, erythrool of stevia.

Enkele recepten voor zelfgemaakte snoepjes

Chocolade en chocoladerepen

De ingrediënten:

 • Anderhalve glas geëxpandeerde boekweit
 • 25 g bittere chocolade
 • 2 eetlepels amandelmelk
 • 2 theelepels honing

Uitvoering:

Los de chocolade op in een vat dat boven het kokende water wordt geplaatst, voeg honing, melk en graan toe, roer het geheel om en giet het in een vat dat met aluminiumfolie is bekleed en plaats het in de koelkast. Na een paar uur verwijderen en in lengterechthoeken snijden.

Pindakaas- en amandelbollen

De ingrediënten:

 • 4-5 gedroogde abrikozen
 • 20 moeren
 • kokosnootchips of sesamzaadjes

Uitvoering:

Giet kokend water over fruit en noten voor ongeveer 10 minuten. Giet af en blender, vorm dan ballen en vacht in sesam of chips.

Worteldeeg met fitte crème

De ingrediënten:

 • 200 g fijn geraspte wortel
 • 200 g speltpapaver
 • 3 eieren
 • ¾ glas xylitol
 • 3 lepels dikke natuurlijke yoghurt
 • een half glas koolzaadolie
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Kaneel
 • citroenschil
 • Voor room: 125 g natuurlijke roomkaas, 50 g boter, 3 eetlepels xylitolpoeder

Uitvoering:

Verander de eieren met xylitol in cogel-mogel, voeg geleidelijk aan geraspte wortelen, yoghurt, gezeefde bloem vermengd met bakpoeder, kaneel, citroenschil en ten slotte olie toe. Meng zachtjes om alle ingrediënten te combineren. Doe het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik en bak het ongeveer 40 minuten in de oven voorverwarmd op 180 graden.

Meng alle ingrediënten in een kom voor de room, leg het over het volledig afgekoelde deeg, bestrooi het met poeder en zet het minstens een uur in de koelkast.

Controleer de beste bereidingen op de markt, die u zullen helpen om te stoppen met het eten van snoep en om het gewichtsverlies te versnellen:

Rangschikking van vermageringsdieetpillen

de vrouw drinkt smoothie

Bronnen:

Category: afslanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin