16769744426 af067abd3c k

Kruiden tegen stress. Hoe effectief stress te bestrijden en uw stemming te verbeteren met plantaardige ingrediënten.

Laatst bijgewerkt op: 05.02.2022

Stress is een veel voorkomende metgezel van de meesten van ons. Onder stress mobiliseert ons hele organisme zich om te vechten tegen ongunstige factoren, waarbij het veel vitale krachten verbruikt, wat zijn werk verslechtert. Wij beseffen vaak niet hoeveel kwalen verband houden met lichamelijke en geestelijke stress.

Onwel voelen, voortdurende spanning, geïrriteerdheid, onvermogen om te ontspannen, zwakte, zenuwpijn, mentaalVeel mensen ervaren deze mentale toestand dagelijks. Wanneer we in de klauwen van chronische stress vallen, neemt de kwaliteit van ons leven aanzienlijk af, dus is het de moeite waard om te zoeken naar een effectieve manier om zo snel mogelijk het geestelijk evenwicht te herstellen. Wij stellen voor hoe u stress kunt bestrijden en uw zenuwen kunt kalmeren met behulp van bekende en gewaardeerde kruideningrediënten. Hier zijn de meest effectieve kruiden tegen stress om ons te helpen ons welzijn te herwinnen en onze mentale conditie te verbeteren!

Wat is stress? Hoe ga je om met stress?

 Twee wegwijzers met de woorden

Stress is de reactie van het lichaam op factoren die het interne evenwicht destabiliseren, die moeilijk te overwinnen zijn en die ons potentieel bedreigen. Het hele lichaam wordt dan sterk gemobiliseerd om zich te verdedigen, te vechten of aan gevaar te ontsnappen.

Stress kan worden veroorzaakt door verschillende omgevings- en sociale factoren, zoals.: druk op het werk, baanverlies, buitensporige persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden, schulden, traumatische ervaringen, ziekte, menopauze, zwangerschap, contact met giftige mensen, enz.conflicten, overmatige prikkels, haast, drukte, lawaai, catastrofes, toevallige ongelukken.

Aangezien ons lichaam veel energie verbruikt om afweermechanismen te activeren en stressoren te bestrijden, kan het zijn dat het niet genoeg energie heeft voor andere gebieden van functioneren. Daarom hebben verschillende organen en systemen van ons lichaam vaak te lijden onder sterke, langdurige stress. Chronische stress kan uiterst gevaarlijk zijn. Het kan niet alleen een aantal vervelende symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, zwakte, huidproblemen of spierHet kan ook leiden tot een aantal ernstige ziekten, waaronder hartziekten en kanker.

Wanneer we onder stress staan, scheidt ons lichaam verhoogde hoeveelheden cortisol (stresshormoon) en adrenaline af, wat resulteert in een aantal symptomen, zoals

 • verhoogde hartslag,
 • hartkloppingen,
 • verhoogde lichaamstemperatuur,
 • verhoogde bloeddruk,
 • snelle ademhaling,
 • overmatig zweten,
 • hand tremors,
 • verhoogde spierspanning,
 • gevoelens van rusteloosheid en angst,
 • buikpijn, spijsverteringsproblemen,
 • eetlust problemen,
 • duizeligheid en hoofdpijn,
 • uitputting, zwakte,
 • slaapproblemen, gebrek aan slaap,
 • prikkelbaarheid, hyperactiviteit,
 • stemmingswisselingen,
 • concentratieproblemen.

De meest effectieve manier om onszelf van stress te bevrijden zou natuurlijk zijn om alle stressoren uit ons leven te bannen, maar dit kan meestal niet voor 100% worden gedaan. Het is daarom van essentieel belang dat wij weerbaar worden tegen stressoren en het vermogen ontwikkelen om met stress om te gaan. Op die manier kunnen wij, zelfs wanneer wij ons in een moeilijke, stressvolle situatie bevinden, er afstand van houden, en zal de stress ons lichaam niet aanvallen.

Hoe ga je om met stress? Hier zijn enkele effectieve manieren:

 • anti-stressoefeningen (ademhalingsoefeningen, spieren aanspannen en ontspannen, spanning afschudden, zo vaak mogelijk glimlachen),
 • yoga, meditatie, tai-chi training,
 • massages, aromatherapie, muziektherapie,
 • regelmatige wandelingen, veelvuldig verblijf in de natuur (b.v. in bossen, parken, weiden, aan het water),
 • gebruik van anti-stress accessoires en gadgets (b.v. verzwaard dekbed, ballen, squashes en stressverlichtende kubussen, enz.)
 • lichamelijke activiteit,
 • regelmatige slaap en rust,
 • de hoeveelheid prikkels en informatie die op ons afkomen te verminderen (vooral door minder gebruik te maken van computer, tablet en telefoon),
 • een goede hydratatie van het lichaam, zorg voor een gezonde voeding die rijk is aan: vitaminen van de B-groep, eiwitten, zink, omega 3- en omega 6-vetzuren en elektrolyten,
 • het vinden van een boeiende hobby (door ons volledig te concentreren op een interessante, boeiende activiteit, sluiten we ons af van problemen en negatieve emoties, en ontspant ons lichaam zich),
 • regelmatig gebruik van kruidenbestanddelen met anti-stress en kalmerende eigenschappen.

Regelmatig gebruik van geschikte kruidenbestanddelen is een van de beste methoden om de weerstand tegen stressfactoren te verhogen en zo spanning, angst, gevoelens van rusteloosheid, negatieve gedachten, slapeloosheid en andere hardnekkige symptomen te verlichten.

Kruiden doven de overmatige activiteit van het zenuwstelsel op een natuurlijke en compatibele manier, ontspannen zich, helpen om afstand te nemen van problemen, verbeteren de stemming en elimineren slaapproblemen. In tegenstelling tot de klassieke kalmerende middelen werken zij niet gewelddadig en zijn zij niet verslavend.

Het is vermeldenswaard dat veel kruiden die worden gebruikt in staten van hoge stress, buitensporige nervositeit en angst een adaptogeen effect hebben – zij zorgen ervoor dat het lichaam zich sneller en doeltreffender aanpast aan de bestaande omgevingsomstandigheden, zelfs die welke zeer moeilijk en zeer stressvol zijn. Bovendien hebben kruiden uit de adaptogene groep een heilzame werking op het hele lichaam – ze reguleren de werking ervan en zorgen voor het behoud van de natuurlijke harmonie in het systeem. Ze versterken ook het zenuwstelsel. Velen van hen verbeteren ook de mentale prestaties.

Kruiden tegen stress zijn te koop in verschillende vormen, onder meer gedroogd om te brouwen, in poedervorm (ze kunnen worden toegevoegd aan cocktails, water, melk, sappen) of in de vorm van handige voedingssupplementen (capsules, tabletten, druppels).

Kruiden tegen stress, zenuwen en depressie – welke te kiezen?

 chinese citronella

In winkels, apotheken en op het internet vindt u een breed spectrum van kruiden met ontspannende effecten, die de kwaliteit van de slaap verbeteren en stress, stemmingswisselingen en depressieve stoornissen verminderen. Welke moet ik kiezen? Er is hier geen eenduidig antwoord.

Hoewel kruiden voor sedatie en stress ongeveer hetzelfde werken, zijn ze niet precies hetzelfde, zodat ze bij iedereen iets andere reacties kunnen uitlokken. Sint-Janskruid kan het beste werken voor de ene persoon, ashwagandha kan het beste werken voor de andere, terwijl rozemarijn, passiebloem of citroenmelisse het beste kunnen werken voor weer een ander. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meningen uiteenlopen over de vraag welk kruid het sterkst en het meest effectief is om te kalmeren en stress tegen te gaan.

Als we op zoek zijn naar een tegengif tegen stress, zenuwen en een minder dan ideale mentale toestand, is het het beste dat we ons vertrouwd maken met de precieze eigenschappen en effecten van de afzonderlijke kruiden en er dan een paar uitproberen. Zo kunnen we erachter komen welke het beste effect op ons hebben. We kunnen een enkelvoudige kruidenbehandeling gebruiken of onze eigen kruidenmengsels samenstellen. Combinaties van verschillende kruiden, hetzij in de vorm van een supplement met meerdere ingrediënten, hetzij in de vorm van een handgemaakt kruidenmengsel, zijnSamenstellingen van verschillende kruiden, hetzij in de vorm van een supplement met meerdere ingrediënten, hetzij in de vorm van een zelfbereid kruidenmengsel, zijn beter dan afzonderlijke grondstoffen, omdat zij een complexere en intensievere werking hebben.

Dergelijke multi-elementmengsels zijn vooral nuttig wanneer we klagen over een zeer uitgesproken verzwakking van onze mentale conditie of wanneer we worstelen met een aantal verschillende problemen die verband houden metWe worstelen bijvoorbeeld met chronische stress, prikkelbaarheid, verminderde mentale prestaties, moeite om emoties onder controle te houden, enz.

De beste kruiden tegen stress

In situaties met veel stress kunnen we kalmerende thee of stressverlagende supplementen gebruiken die bestaan uit verschillende plantenextracten. Welke ingrediënten zijn het waard om op te letten? Hier zijn enkele bekende, gewaardeerde en effectieve kalmerende en anti-stress kruiden:

Ashwagandha

 ashwagandha

Ashwagandha is een van de belangrijkste plantaardige middelen die helpen bij het opbouwen van een hoge weerstand tegen stress. Het vertoont sterke adaptogene eigenschappen. Wanneer ons lichaam met stressfactoren wordt geconfronteerd, past het zich daar snel aan aan en laat het geen buitensporige hoeveelheden cortisol of adrenaline vrij als verdedigingsreactie. Als gevolg daarvan voelen wij geen verhoogde spanning, angst, vrees of andere effecten van stress, in plaats daarvan blijven wij in een toestand van ontspanning en afstand van de situatie.

Ashwagandha beschermt ons tegen de negatieve effecten van stress, maar vertoont tegelijkertijd een hele reeks positieve effecten op onze geest en ons lichaam, waaronder: verbetering van de stemming, bestrijding van depressies, angsten en neurotische stoornissen, kalmeren en stillen van slechte emoties, verhoging van de mentale productiviteit, ons helpen om in een diepere staat van concentratie te komen en langer geconcentreerd te blijven op een bepaalde taak.

Ashwagandha vermindert ook de gevoeligheid voor psychofysieke vermoeidheid, bestrijdt migrainepijn, vermindert ontstekingen in het lichaam, stimuleert de immuniteit, normaliseert de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, en is goed voor het cardiovasculaire en endocriene systeem en de gewrichten en spieren.

Bacopa monnieri (kleinbladige bacopa)

Bacopa monnieri (kleinbladige bacopa), ook bekend onder de naam brahmi, is een krachtig adaptogeen dat niet alleen bekend staat om zijn anti-stress eigenschappen en kalmerende effecten, maar ook om zijn uitstekende effecten op het geheugen. Bacopa is rijk aan bacosiden, die een heilzame werking hebben op het hele lichaam, de werking ervan normaliseren en het interne evenwicht bevorderen.

De plant vermindert angst, hyperactiviteit, overmatige nervositeit. In geval van angst- en paniekaanvallen leidt het tot kalmering van de zenuwen, rust en ontspanning. In geval van depressie, neerslachtigheid en depressieve stoornissen, zorgt het voor stabilisatie en verbetering van de stemming. Het hoge gehalte aan bacosiden maakt Bacopa monnieri tot een van de meest doeltreffende kruiden om stress tegen te gaan, de slaap te bevorderen en het dagelijkse ritme te reguleren.

Bacopa monnieri is ook een bondgenoot van goede mentale prestaties. Het verbetert het proces van onthouden en reproduceren van informatie, verbetert de concentratie, neemt hersenmist weg en verbetert het denkproces.

Rhodiola rosea

 Rhodiola rosea

Rhodiola rosea kan een zeer waardevolle ondersteuning zijn voor mensen die te maken hebben met langdurige stress. Het maakt ons weerbaarder tegen stressfactoren, minimaliseert de effecten van chronische stress, remt de afscheiding van cortisol en maakt ons beter in staat om met moeilijke situaties om te gaan.

Het vermindert nerveuze spanning, beschermt tegen mentale uitputting, elimineert negatieve emoties, reguleert de stemming, bestrijdt depressieve toestanden, en helpt het interne evenwicht te bewaren. Het heeft ook een gunstige invloed op het hart, beschermt tegen ischemie, verbetert de bloedsomloop. Het heeft antioxiderende eigenschappen, vertraagt verouderingsprocessen en versterkt het lichaam.

Kuisbes

Chinese citroen is een andere gewaardeerde geneeskrachtige plant die wordt aanbevolen voor mensen die vaak last hebben van stress. Regelmatig gebruik verbetert het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan moeilijke externe stressfactoren. Net als Rhodiola rosea vermindert het de productie van cortisol in het lichaam, beschermt het tegen overmatige gevoelens van spanning, angst, rusteloosheid, maar ook tegen prikkelbaarheid, instabiliteit en slaapproblemen.

Chinese Citronella bevordert ook de innerlijke rust, helpt emoties beter onder controle te houden, gaat depressies tegen en heeft een positief effect op de stemming. Het vermindert mentale vermoeidheid, verbetert de concentratie en het geheugen. Het heeft ook veel gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder: verbetert de immuniteit, is goed voor de lever, verbetert de spijsvertering, zuivert het bloed, verbetert de fysieke prestaties, verhoogt de vitaliteit, verlengt de levensduur.

Eleutherococcus spinosus

Eleutherococcus aureus, ook bekend als Siberische ginseng, heeft adaptogene eigenschappen die de gevoeligheid voor stressfactoren verminderen en de stemming helpen stabiliseren. Door spanning en stress te verlichten en de innerlijke harmonie te bevorderen, helpt het ons beter te functioneren in ons beroeps- en privé-leven.

Eleutherococcus heeft nog een aantal andere positieve eigenschappen: vermindert angst- en depressieve stoornissen, verbetert het geheugen en de concentratie, ondersteunt de werking van belangrijke organen zoals het hart, de lever en de alvleesklier, en vertoont ontstekingsremmende, antioxiderende en immuunstimulerende effecten.

Check: Stress pillen zonder voorschrift – Ranking

Passiflora incarnata (passiebloem)

Passiflora incarnata vermindert de gevoeligheid van de subcorticale centra, heeft een kalmerend effect, schakelt spanning uit, vermindert angst en verlicht stress. Het wordt aanbevolen bij depressie, nerveuze onrust, chronische stress, geestelijke uitputting en slaapproblemen. Passiflora kan ook nuttig blijken in de moeilijke periode van herstel van verslavingen.

Melissa

Citroenmelisse is al sinds de oudheid bekend en is een geneeskrachtige plant die rijk is aan etherische oliën, waardoor hij een buitengewoon aangenaam, ontspannend citroenaroma heeft. Melisse is een van de meest populaire kruiden met kalmerende, verzachtende en ontspannende eigenschappen.

Citroenmelisse-infusies kunnen helpen bij angst, nervositeit, hoge nervositeit en overprikkeling, maar ook bij inslaapproblemen en het onvermogen om de hele nacht een gelijkmatige, diepe slaap te behouden.

Hop

 hop

Dankzij zijn lupulinegehalte bezit hop kalmerende en slaapbevorderende eigenschappen. Door de activiteit van de hersenschors af te remmen, kalmeert het innerlijk, vermindert het de nerveuze spanning en vergemakkelijkt het in slaap vallen.

Hopbellen (in de vorm van infusies of voedingssupplementen) worden aanbevolen bij geestelijke uitputting en wanneer de zenuwen uit hun doen zijn zenuwen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, overmatige angst, hyperactiviteit (ook seksueel) en algemene lichaamszwakte.

Klaverblad (valeriaan)

Valeriaan is een van de bekendste en meest effectieve slaap- en kalmeringsmiddelen op basis van kruiden. Het kalmeert, wekt een toestand van lichte slaperigheid op, onderdrukt nerveuze opwinding, helpt sterke negatieve emoties te doven, verlaagt op subtiele wijze de bloeddruk en de polsslag. De werkzame stoffen in de valeriaanwortel, namelijk de etherische olie, het valereninezuur en de esters van valeriaan- en isovalerinezuur, zorgen voor ontspanning en vergemakkelijken het inslapen.

Valeriaanwortel wordt gebruikt bij overmatige nervositeit, gevoelens van rusteloosheid, slapeloosheid, hysterie, obsessies, neuroses en bij het tegengaan van een versnelde hartslag bij een neurotische achtergrond.

Check: Slaappillen zonder voorschrift – Rangschikking

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid wordt vooral gebruikt bij spijsverteringsstoornissen (het ontspant de gladde spieren van het spijsverteringskanaal, stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen, verbetert de stofwisseling), maar het vertoont ook een aantal andere waardevolle eigenschappen. Een daarvan is de antidepressieve, kalmerende en negatieve emoties verlichtende werking.

Sint-Janskruid kan ons helpen in geval van angst, neurotische stoornissen, buitensporig gevoel van onbehagen, depressieve stoornissen en bij frequente blootstelling aan stressfactoren.

Angelica

Engelwortel is een gewaardeerde geneeskrachtige plant met een veelzijdige werking. Een van de belangrijkste eigenschappen is de gunstige invloed op het zenuwstelsel. Engelwortel heeft een effectieve kalmerende werking en wordt aanbevolen bij nerveuze uitputting, nervositeit en angst, slapeloosheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Lavendel

Lavendel, een anti-stress en kalmerend kruid, kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Lavendelbloemen hebben een zeer aangenaam aroma, dat ons in een goed humeur brengt en een ontspannend en licht slaperig effect heeft.

Met behulp van lavendelolie kunt u een aromatherapiesessie houden door een paar druppels in een geurhaard te gieten, water toe te voegen en te verwarmen. Lavendelinfusies en preparaten die lavendelextracten bevatten, helpen ook om de zenuwen te kalmeren.

Andere kruiden die stress en spanning verminderen, de hersenfunctie positief beïnvloeden en het geestelijk welzijn verbeteren zijn:

 • gotu kola,
 • verbena,
 • groene thee,
 • reishi,
 • astragalus,
 • Ginkgo biloba,
 • maca.

Bekijk het multi-ingrediëntenpreparaat dat effectief is tegen stress: Restilen

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin