butterbur 3469942 1280

Kruiden voor de schildklier, d.w.z. natuurlijke beheersing van hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie en Hashimoto.

Schildkruiden – waarom zou je er naartoe grijpen?

De schildklier is een van de belangrijkste interne afscheidingsklieren in het voorste, onderste deel van de nek. Het is verantwoordelijk voor de productie van hormonen (thyroxine, triiodothyronine, calcitonine), die de stofwisselingsprocessen en het werk van de meeste organen en systemen van ons lichaam beïnvloeden. Geen wonder dat wanneer de schildklierfunctie wordt verstoord en de hoeveelheid hormonen die daardoor wordt geproduceerd abnormaal is, het hele systeem er last van heeft en we verschillende kwalen voelen, zoals bijvoorbeeld:

 • …een gevoel van welzijn…,
 • nervositeit,
 • apathie,
 • concentratieproblemen,
 • spijsverteringsproblemen,
 • drukpieken,
 • problemen met het handhaven van de juiste lichaamstemperatuur,
 • slechte conditie van huid en haar,
 • gewelddadige vetmesting of, omgekeerd, gewelddadig gewichtsverlies,
 • menstruatiestoornissen.

Schildklierziekten worden meestal bestreden door de traditionele farmacologie, maar natuurlijke therapieën kunnen ook een grote steun zijn. Voor schildklierziekten zoals hyperthyreoïdie, Hashimoto en hypothyreoïdie worden kruiden vaak gebruikt als ondersteuning of vervanging (al naar gelang het geval) voor standaardbehandeling. Het moet gezegd worden dat met de juiste selectie van grondstoffen en de juiste dosering en regelmatig gebruik, schildkruiden zeer bevredigende resultaten kunnen geven. Des te meer als u de kruidenbehandeling combineert met een aangepast dieet, aanbevolen voor een bepaalde schildklierziekte.

Kruiden voor hypothyreoïdie

Ashwagandha, dat is een trage begroeting.

Ashwagandha

Ashwagandha, of Welcome Sleepy (Withania somnifera), is een kruid uit de Ayurvedische geneeskunde met een breed scala aan toepassingen en een uitstekende effectiviteit. Het revitaliseert en verjongt het hele lichaam, voedt de weefsels, verhoogt de fysieke prestaties, vermindert de effecten van vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal, verbetert de immuniteit. Het heeft een zeer gunstige invloed op de schildklier, verbetert zijn werking en mobiliseert om de juiste hoeveelheden hormonen te produceren. Ashwagandha heeft ook een zeer positief effect op ons welzijn. Het is een van de beste adaptogenen en natuurlijke stemmingsstabilisatoren. Vermindert stress, kalmeert de zenuwen, herstelt het interne evenwicht en verbetert de slaapkwaliteit. Ashwagandha Ashwagandha, of Welcome Sleepy (Withania somnifera), is een kruid uit de Ayurvedische geneeskunde met een breed scala aan toepassingen en een uitstekende effectiviteit. Het revitaliseert en verjongt het hele lichaam, voedt de weefsels, verhoogt de fysieke prestaties, vermindert de effecten van vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal, verbetert de immuniteit. Het heeft een zeer gunstige invloed op de schildklier, verbetert zijn werking en mobiliseert om de juiste hoeveelheden hormonen te produceren. Ashwagandha heeft ook een zeer positief effect op ons welzijn. Het is een van de beste adaptogenen en natuurlijke stemmingsstabilisatoren. Vermindert stress, kalmeert de zenuwen, herstelt het interne evenwicht en verbetert de slaapkwaliteit.

Fucus vesicularis

Cystic fucus (Fucus vesiculosus) is het meest geruilde kruid voor de schildklier, vooral als we te maken hebben met hypothyreoïdie van deze klier. Het is een alg uit de familie van de bruinalgen, die voorkomt in de Atlantische Oceaan, het Noordpoolgebied en talrijke zeeën, waaronder de Oostzee. Het is verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen, korrels, thee en droog brouwen. Fucus vesicularis is rijk aan jodium en zoals we weten, is een jodiumtekort een van de meest voorkomende oorzaken van hypothyreoïdie. Heeksupplementen compenseren de tekorten van dit element en verbeteren de schildklierfunctie.

Regelmatig gebruik van preparaten met heek kan ook leiden tot een versnelde stofwisseling, onderdrukking van overmatige eetlust en het stoppen van gewichtstoename. Het is echter de moeite waard om te weten dat te hoge doses jodium in geval van hypothyreoïdie de werking van de klier kan schaden, dus moet het met mate en bij voorkeur na voorafgaand overleg met een arts worden gebruikt.

Knuffelen

Cozy Coat (Galium aparine) is een plant uit de Marianaceae familie, die wereldwijd veel voorkomt en wordt beschouwd als een onkruid. Het blijkt echter dat dit onkruid zeer nuttig is voor onze gezondheid. De hechtknuffel toont het hele spectrum aan therapeutische eigenschappen, waaronder het gunstige effect op de schildklier en de eventuele vermindering van de schildklier. Bovendien ondersteunt de knuffel actief de bloedsomloop, reinigt het bloed, vermindert het lymfoedeem, verbetert de conditie van de aderen, voorkomt stolsels en spataderen.

Ook belangrijk is het diuretische effect van het knuffelen, en dus het versnellen van de verwijdering van giftige stoffen uit het lichaam. Dit kruid heeft ook antiseptische en desinfecterende eigenschappen, vandaar dat het wordt gebruikt voor moeilijk te genezen wonden en huidziekten.

Indische brandnetel (forskoline)

Indische brandnetel (forskoline) is een plant die in toenemende mate wordt gebruikt in preparaten die de schildklierfunctie ondersteunen, maar ook in supplementen die gewichtsverlies vergemakkelijken. Zowel hier als op dit gebied heeft de Indische brandnetel een zeer positief effect. Verbetert de werking van de schildklier en stimuleert deze om de juiste hoeveelheid hormonen te produceren, waardoor de symptomen van hypothyreoïdie worden verlicht.

Bovendien heeft forskoline een ontstekingsremmende werking en is het nuttig in de strijd tegen auto-immuunziekten, waaronder Hashimoto. De Indiase brandnetel heeft ook een belangrijke invloed op de gewichtsvermindering. Het stimuleert de lipolyse, d.w.z. het proces van vetafbraak, wat leidt tot een sneller gebruik van de vetreserves als energiebron. Als we dus naast hypothyreoïdie ook overgewicht hebben, zal de Indiase brandnetel ons helpen om sneller terug te keren naar ons oude silhouet.

Bij de keuze van kruiden voor hypothyreoïdie is het ook de moeite waard om op te letten: Jodiumrijke IJslandse korstmossen, die de stofwisseling verbeteren en gevuld zijn met mineralen die waardevol zijn voor de schildklier van de schildkliervogel, die de schildklierfunctie reguleren en de immuniteit van walnootbladeren versterken.

Kruiden voor hyperthyreoïdie

Gewoon krimpen

Lycopus europaeus

Het lijdt geen twijfel dat de gewone kruk (Lycopus europaeus) een van de meest nuttige kruiden is die de strijd tegen hyperthyreoïdie ondersteunen. Het reguleert het jodiummetabolisme, vermindert TSH (het hypofysehormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van schildklierhormonen), remt de transformatie van T4 naar T3 en vermindert de productie van thyroxine. Het effect van deze activiteiten is het verminderen van de concentratie van schildklierhormonen in het bloed en het verlichten van de symptomen van hyperthyreoïdie, zoals versnelde hartslag, nervositeit, angst en bezorgdheid, slapeloosheid, toegenomen zweten, gewichtsverlies.

Let op, terwijl het nemen van de gemeenschappelijke schildklier, is het aanbevolen om regelmatig het niveau van de schildklierhormonen te controleren. Alvorens dit kruid te gebruiken, is het ook raadzaam om een arts te raadplegen.

Eiken-haagbeukige gegroeide eikengroentenvoeders

Dabloïdose (Ajuga reptans) is een ander voorbeeld van een kruid voor de schildklier, dat zeer nuttig kan zijn bij de verhoogde activiteit van deze klier. Het heeft een stabiliserend effect op de schildklierfunctie en remt de activiteit ervan af, wat leidt tot het verminderen van aandoeningen als dyspneu, zenuwstimulatie, slaapproblemen, hartkloppingen, drukpieken en het schudden van de handen.

Paarse bonen (echinacea)

Purple Eggbread, of Echinacea purpurea, is een Noord-Amerikaanse “specialist” in de natuurlijke behandeling van vele kwalen, waaronder hoesten, keelpijn, immuunziekten, verkoudheid, hoofdpijn, urineweginfecties, huidontstekingen en moeilijk te genezen wonden. De plant kan ook een waardevolle ondersteuning zijn voor hyperthyreoïdie omdat het het immuunsysteem stimuleert en een gunstig effect heeft op het zenuwstelsel door vervelende symptomen van de ziekte te verlichten.

Andere kruiden voor hyperthyreoïdie die ons kunnen helpen om de symptomen van de ziekte te verlichten zijn eikenschors, melissa, valeriaan en hartelijke klier.

Kruiden op Hashimoto

Japans fonteinkruid

Aangezien de Hashimoto-ziekte behoort tot de groep van auto-immuunziekten, op zoek naar kruiden die de behandeling ervan ondersteunen, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan planten met eigenschappen die het lichaam versterken, de werking van het immuunsysteem verbeteren en auto-immuniteit bestrijden. De meest waardevolle daarvan zijn:

 • Japans fonteinkruid
 • Chinese citroen
 • sarsaparilla (spreekwoordelijke plant)
 • witte pioen
 • Hakorose verzonden (duivelsklauw, duivelsklauw)
 • Ashwagandha
 • Indische brandnetel (forskoline)

Zeker, het gebruik van kruiden op de schildklier kan onze gezondheid en ons welzijn aanzienlijk verbeteren. Niet minder belangrijk voor de preventie van de ziekten van deze klier zijn echter factoren als: goede voeding, een juiste dosis lichaamsbeweging per dag, behoud van een goede geestelijke conditie, voldoende hoeveelheid en kwaliteit van slaap en rust, en het vermogen om met stress om te gaan. Voedingssupplementen ter ondersteuning van de schildklierfunctie kunnen ook een grote steun voor ons zijn. Een van de doeltreffendste en rijkste preparaten op de markt qua samenstelling is Thyrolin.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin