Depositphotos 98059094 S

Kruiden voor de urinewegen – wat te gebruiken bij blaasontsteking, incontinentie en andere urinewegproblemen?

Kruiden zijn een buitengewone bondgenoot van de gezondheid die de mens al sinds de verre oudheid vergezellen bij het verzorgen van het lichaam, inclusief gezonde urinewegen. Het bestrijden van urineweginfecties, aanhoudende blaaspijn en incontinentie kan moeilijk zijn, maar gelukkiggelukkig zijn er in de natuur veel geneeskrachtige planten te vinden die van onschatbare waarde kunnen zijn bij het bestrijden van deze kwalen. Goed geselecteerde en gedoseerde kruiden voor de urinewegen zijn een onmisbaar hulpmiddel bij blaasontsteking en urethritis, evenals bij het probleem van incontinentie. Ze brengen niet alleen verlichting, maar gaan ook terugkerende infecties tegen, verbeteren de functie van de organen waaruit de urinewegen bestaan en ondersteunen in het algemeen onze immuniteit. Hoe gebruik je kruiden voor de urinewegen? Welke planten kiezen?

Urinewegklachten een veel voorkomend probleem

 een vrouw klampt zich vast aan haar onderbuik

Een gebied van onze gezondheid dat helaas steeds meer onderhevig is aan aandoeningen zijn de urinewegen. Deze delicate structuren vormen de ideale omgeving voor infecties om zich te ontwikkelen. Daarom komen urineweginfecties steeds vaker voor bij jong en oud. De urinebuis, een van de belangrijkste schakels in het urinaire systeem, wordt vaak een broedplaats voor bacteriën en andere ziekteverwekkers. Ook de urineblaas kan, door de specifieke structuur van het reservoir waar urine wordt opgeslagen, een geschikte omgeving zijn voor bacteriën.

Urineweginfecties kunnen in verschillende omstandigheden voorkomen. Onvoldoende persoonlijke hygiëne, het gebruik van openbare toiletten en psychologische problemen kunnen de oorzaak zijn. Zwakte van het lichaam, een ongezond dieet en chronische constipatie, of zelfs overmatige stress kunnen ook factoren zijn die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van infecties. Afwijkingen van de voortplantingsorganen, prostaatgroei en hormonale veranderingen in het lichaam kunnen ook predisponeren voor deze onaangename aandoeningen.

Bij jongere mensen zijn infecties vaak het gevolg van koude in de urinewegen (wat weer het gevolg is van te lichte kleding, vooral in de herfst en winter). Soms zijn infecties ook het gevolg van veelvuldige wisselingen van seksuele partners. Oudere patiënten daarentegen zijn vatbaar voor infecties die verband houden met het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.

Urine-incontinentie is ook een inherent probleem van het urinewegstelsel. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Verzwakking van de bekkenbodemspieren (de zogenaamde Kegelspieren), die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de blaasfunctie, is een van de belangrijkste factoren die leiden tot dit gênante en vervelende probleem.

Er worden verschillende remedies gebruikt om urinewegproblemen te bestrijden, zowel farmaceutische als natuurlijke oplossingen. Zoals te zien is, worden kruiden voor de urinewegen een steeds populairdere remedie voor zowel infecties als incontinentieproblemen.

Hoe werken kruiden bij blaasontsteking en andere aandoeningen van de urinewegen?

Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën, minder vaak virussen of schimmels, die de urinebuis en verder de blaas zijn binnengedrongen, waar ze zich hebben vermenigvuldigd en ontstekingen hebben veroorzaakt. Kruiden worden al heel lang gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van de urinewegen en zijn, mits goed gedoseerd, meestal zeer effectief bij het doven van infecties. In het geval van ernstige infecties is het het beste om kruiden tegelijkertijd inwendig (infusies drinken) en uitwendig (uitzuigingen maken) te gebruiken.

De belangrijkste symptomen van urinewegaandoeningen veroorzaakt door micro-organismen zijn frequent urineren, druk op de blaas, pijn in de onderbuik, pijn en een branderig gevoel bij het urineren, evenals koorts of algehele malaise. De juiste kruiden helpen al deze symptomen te verlichten, terwijl ze de verdere groei van de bacteriën of andere ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor de infectie inactiveren en blokkeren.

Kruiden voor urineweginfecties vertonen actie:

  • ontstekingsremmend,
  • ontsmettend, antibacterieel,
  • pijnstillend,
  • koortswerend,
  • herstel van de juiste pH in de urinewegen (wat de vestiging van bacteriën voorkomt),
  • diuretisch (leidt tot het sneller wegspoelen van micro-organismen).

Hoe werken kruiden bij urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is een pijnlijke en acute aandoening, met als belangrijkste kenmerk de verstoring van de controle over de urinestroom uit de urinebuis, met als gevolg onvrijwillig urineverlies. Kruiden kunnen een zeer waardevolle ondersteuning bieden bij het verlichten van incontinentieproblemen. Hun werking is veelzijdig en bestaat voornamelijk uit het versterken van de urinewegen, het verbeteren van de werking ervan en het herstellen van de regelmaat bij het plassen.

Hoe kruiden het probleem van incontinentie verlichten:

  • verbeteren de spierfunctie in de urinewegen,
  • versterken de structuren van de urinewegen,
  • verbeteren de blaasfunctie,
  • met vochtafdrijvende eigenschappen, verbeteren het plasproces,
  • verbeteren de controle over de blaas, verminderen het gevoel van plotselinge aandrang om te plassen,
  • door de urineproductie te verhogen, micro-organismen uit de urinewegen helpen verwijderen, de nieren en blaas reinigen,
  • dragen bij aan de verwijdering van schadelijke stoffen uit het lichaam, ondersteunen de natuurlijke ontgifting,
  • ontstekingen verminderen.

Waarom kruiden voor de urinewegen gebruiken?

 Kruidenthee in een glas, verse brandnetel ernaast en een potje kruiden

Kruidenbehandelingen kunnen uiterst effectief zijn bij de bestrijding van urineweginfecties en incontinentieproblemen. Het belangrijkste hierbij is regelmaat – kruiden moeten regelmatig en gedurende een langere periode worden ingenomen, minimaal 2 weken en in veel gevallen langer, om maximale goede resultaten te geven.

Dagelijks drinken van kruiden zorgt voor de accumulatie van grote hoeveelheden actieve stoffen in het lichaam, wat zich weer vertaalt in de versterking van de natuurlijke afweer- en regeneratiemechanismen en de eliminatie van ziekteverwekkers uit het systeem.

In de strijd tegen hardnekkige urinewegklachten zijn multi-element kruidensupplementen zoals UrinoFix . Ze zijn de moeite waard als je sterke ondersteuning nodig hebt voor je urinewegen en als je op zoek bent naar een handiger alternatief voor klassieke kruidenthee.

Hoe gebruik je kruiden voor de urinewegen?

Bij het gebruik van kruiden voor de urinewegen moeten we niet vergeten de aanbevolen doses te volgen. Te kleine hoeveelheden hebben mogelijk niet het gewenste effect, terwijl een teveel schadelijk kan zijn voor het lichaam. Probeer daarom de juiste verhoudingen aan te houden bij het portioneren van kruideningrediënten.

Kruiden voor de urinewegen moeten elke dag worden gebruikt, zowel in de vorm van infusies en afkooksels als voedingssupplementen. Op deze manier zorgen we voor een continue werking, die van groot belang kan zijn bij het uitdoven van infecties, het reguleren van het plassen en het versterken van de spieren in de urinewegen. Kruidenbehandelingen hebben tijd nodig voordat de medicinale planten in het lichaam zijn geïntegreerd en het probleem beginnen te beïnvloeden.

Hoe moeten kruiden voor de urinewegen worden gedoseerd?

Over het algemeen wordt aanbevolen om drie keer per dag een afkooksel of aftreksel te gebruiken. Voor minder ernstige symptomen kan men zich beperken tot het 1-2 keer per dag innemen van kruiden.

De optimale verhouding is meestal 1 eetlepel kruiden per 1 glas kokend water. Het is echter een goed idee om je te vergewissen van de aanbevolen porties voordat je naar een bepaald kruid grijpt.

Hoe maak je een week voor urinewegontsteking?

Brouw gewoon een sterke infusie van geselecteerde kruiden voor urinewegontsteking (bijv. brandnetel, eikenschors, guldenroede, salie, akkerpaardenstaart) in een verhouding van 5 eetlepels kruiden per 1,5 liter water. Laat 15 minuten trekken onder een deksel, zeef en giet de infusie in een grote kom water. Voeg eventueel nog wat water toe (het water met de kruiden moet ongeveer 40 graden Celsius zijn). Laat 15 minuten op de kom staan.

Kruiden voor de urinewegen – welke zijn de beste?

Bij het op natuurlijke wijze ondersteunen van de gezondheid van de urinewegen en het elimineren van vervelende kwalen zoals terugkerende infecties, blaasontsteking, urethrale infecties of incontinentie, spelen kruiden een rol van onschatbare waarde. Als je wilt dat de behandeling zo effectief mogelijk is, is het aan te raden om gedurende een langere periode 2-3 keer per dag kruidenthee te drinken en daarnaast soaks te gebruiken.

Er is een breed en gevarieerd palet aan kruiden ter ondersteuning van de urinewegen. Tot de populairste en meest effectieve behoren de ontstekingsremmende en diuretische brandnetel, de antiseptische eikenschors, de antibacteriële guldenroede en de diuresebevorderende akkerpaardenstaart.

Heermoes voor de urinewegen

Akkerpaardenstaart heeft diuretische eigenschappen die helpen de urinewegen te reinigen en de infectietijd te verkorten. Het heeft ook een diastolisch en ontstekingsremmend effect en verlicht pijn. Dankzij het vitamine C-gehalte verzuurt het de urine, waardoor micro-organismen moeilijk kunnen groeien en zich ontwikkelen. Dankzij het kiezelzuurgehalte verbetert het de conditie van de slijmvliezen en bevordert het de regeneratie.

Peterselie voor de urinewegen

Peterselie bevat grote hoeveelheden flavonoïden, waardoor het de productie en uitscheiding van urine verhoogt, schadelijke vrije radicalen helpt neutraliseren en ontstekingen vermindert. Dankzij furanocoumarines helpt het urineweginfecties sneller te bestrijden. Het gaat nierstenen tegen. Het heeft ook antibacteriële en ontgiftende eigenschappen.

Guldenroede voor de urinewegen

Guldenroede bevat fenolglycosiden, tanninen en saponinen die waardevol zijn voor de urinewegen. Het heeft sterke ontstekingsremmende, diuretische en antiseptische eigenschappen. Het vertoont een hoge werkzaamheid bij zowel infecties van de lagere urinewegen (blaas en urinebuis) als bij aandoeningen van de hogere urinewegen (bijv. Het bevat ook waardevolle glycosiden, die essentieel zijn bij de behandeling van urineweginfecties). Het bevat ook waardevolle fenolglycosiden.

Berendruif voor de urinewegen

Een uiterst nuttig kruid bij de behandeling van urineweginfecties en algemene verbetering van de urinewegen. Het heeft goede antiseptische, diuretische en antibacteriële eigenschappen. Het gaat de hechting van micro-organismen aan de blaaswanden tegen, waardoor de infectie sneller verdwijnt.

Brandnetel voor de urinewegen

Heeft uitstekende antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Het verhoogt de hoeveelheid urine, waardoor ziekteverwekkende micro-organismen sneller uit de urinewegen worden verwijderd. Dankzij vitamine C verlaagt het de pH van de urine (en remt zo de vermenigvuldiging van bacteriën). Het heeft ook een versterkend effect op het hele lichaam. Zowel infusies als sap van brandnetel zijn een uitstekende manier om de immuniteit te verbeteren.

Jeneverbes voor de urinewegen

Heeft een bacteriedodende en ontsmettende werking op de urinewegen. Vermindert ontsteking van de urinewegen, waardoor symptomen zoals een branderig gevoel en pijn worden verlicht. Verhoogt de urineproductie. Ondersteunt de gezondheid van de nieren.

Blauwe bosbes voor de urinewegen

Verbetert de blaasfunctie. Verhoogt de hoeveelheid gepasseerde urine, waardoor het moeilijker wordt voor schadelijke micro-organismen om de urinewegen te koloniseren. Heeft een desinfecterende en adstringerende werking.

Andere kruiden die helpen bij urine-incontinentie en urineweginfecties:

  • vogelvoetnavel,
  • berk,
  • paardenbloemwortel,
  • maagdenpalm,
  • viooltje,
  • lavas,
  • gewone heide.

Veenbessen (of veenbessensap) en pompoenpitten mogen ook niet ontbreken in het dieet om de urinewegen te verbeteren.

Bronnen:

  • https://www.healthline.com/health/uti-home-remedies
  • https://www.healthline.com/health/natural-diuretics
  • https://www.healthline.com/nutrition/best-diuretic-foods-drinks

Category: gezondheid

Article by: admin