Kruiden voor weerstand. Hoe gebruik je de natuurlijke kracht van planten?

kruiden in een lepel

Als we ons vaak moe en slaperig voelen en af en toe infecties oplopen, is dat een teken dat ons immuunsysteem waarschijnlijk verzwakt is. Meestal ervaren we dit in de herfst en winter, omdat ons lichaam dan slechter omgaat met verschillende ziekteverwekkers. Het is de moeite waard om uw weerstand op te vangen door het gebruik van natuurlijke methoden zoals kruiden.

Verminderde immuniteit – hoe ermee om te gaan?

Het immuunsysteem speelt een essentiële rol in de goede werking van het lichaam. Als het verzwakt is, lopen we het risico op diverse gezondheidscomplicaties, variërend van verkoudheid, sinusitis, allergieën, bladluis, spijsverteringsproblemen, herpes, half-herpes, tot mononucleose of leukemie. In acute immunodeficiëntie-omstandigheden is het noodzakelijk om zijn toevlucht te nemen tot farmacologische therapie, meestal gebaseerd op immunostimulanten.

Controleer ook: Voedingssupplementen en resistente medicijnen

Echter, als het gaat om het tijdelijk verlies van immuniteit, kunt u zorgen voor versterking van het lichaam door middel van zelfgemaakte methoden. In de eerste plaats moet het dieet worden verrijkt met voedingsmiddelen die vitaminen en mineralen bevatten, moet het dieet worden verrijkt met voeding die vitaminen en mineralen bevat, moet lichamelijke activiteit als vast onderdeel van het dagelijks leven worden geïntroduceerd, moet het lichaam regelmatig goed slapen en rusten, en moet het lichaam bovendien worden ondersteund met behulp van bijvoorbeeld kruiden die bekend staan om hun resistentie-eigenschappen. Er zijn vrij veel van hen, zowel recentelijk populaire exotische planten zoals reishi paddestoelen, ashwagandha of ginseng, maar ook inheemse planten zoals brandnetel, zwarte vlierbes of lindeboom.

Kruiden die bevorderlijk zijn voor de versterking van de immuniteit

Ashwagandha voor weerstand

Ashwagandha

Ashwagandha, ook geclassificeerd als adaptogenen, gebruikt in Ayurveda, heeft unieke stoffen die een effect hebben op de versterking van het lichaam, namelijk vitanolids. Hun versterkende, antibacteriële, anti-kanker en antidepressieve effecten maken ashwagandha op grote schaal gebruikt in gezondheidsbevorderende toepassingen. Theeproducenten met aswagandha bevelen zelfs de profylactische consumptie aan als een manier om immunodeficiëntie te voorkomen, vooral tijdens periodes van verhoogde infecties. Het kruid is ook op de markt verkrijgbaar in de vorm van wortelextract in capsules.

Reishi paddestoelen voor weerstand

De paddestoelen van de onsterfelijkheid, reishi paddestoelen die al eeuwenlang door de geneeskunde van het Verre Oosten bekend en gebruikt worden, hebben uitzonderlijke voedingswaarden die bijdragen aan de verbetering van de gezondheid. Zij bevatten werkzame stoffen zoals fenolen, polysachariden, fytosterolen, terpenoïden, glycoproteïnen. Een bijzonder waardevol ingrediënt is bèta-glucaan, dat de immuniteit van het lichaam verbetert. Het stimuleert de proliferatie van macrofagen en lymfocyten, cellen die het immuunsysteem versterken. Reishi paddestoelen zijn in Nederland verkrijgbaar in de vorm van gemalen poeder of in capsules.

Ginseng voor weerstand

Ginseng is een Oost-Aziatische vaste plant, de wortel van het leven genoemd vanwege zijn veelzijdige genezende en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Een van de oudste natuurgeneesmiddelen van het Verre Oosten, beschouwd als een gouden remedie voor bijna alles, vanwege de uitzonderlijke overvloed aan werkzame stoffen. Geclassificeerd als een adaptogeen, versterkt het de immuniteit voor algemeen begrepen stress die de natuurlijke harmonie in het lichaam verstoort en leidt tot verschillende ziekten. Als voedingssupplement komt het meestal voor in de vorm van capsules of als een van de bestanddelen van specifieke producten met een bredere formule. Thee met ginseng is ook populair.

Echinacea voor weerstand

Echinacea, of paarse coneflower, wordt algemeen beschouwd als een van de meest effectieve natuurlijke remedies voor het gebrek aan immunostimulatorachtige immuniteit. Verhoogt het aantal leukocyten in het bloed, verhoogt de activiteit van cellen van het immuunsysteem, met als gevolg antibacteriële, antivirale en schimmelwerende effecten. Bovendien beschermt het lichaam effectief tegen de herhaling van de ziekte. Verkrijgbaar als vloeibaar extract van de wortel en groene delen van de plant en als capsules en tabletten om te zuigen.

Gember voor weerstand

gember

Perfect bekend als een keukenkruid, het heeft uitstekende kwaliteiten, niet alleen smaak. Gember bevat vitaminen A, B, C en E, mineralen – magnesium, kalium, ijzer, natrium, fosfor, calcium, zink, mangaan, betacaroteen en silicium. Het versterkt het hart en de bloedsomloop, elimineert ontstekingen en beschermt tegen verkoudheid, verhoogt de immuniteit en ondersteunt de spijsvertering. Een populaire manier van consumeren is een siroop die op een zelfgemaakte manier wordt gemaakt. Gewoon geschild en fijngehakt gember giet een kleine hoeveelheid kokend water en kook ongeveer 10 minuten, voeg dan citroensap en honing toe.

Oregano voor weerstand

Oregano wordt veel gebruikt als specerij die niet alleen een specifieke smaak en aroma toevoegt, maar ook de spijsvertering ondersteunt. Ondertussen is wilde oregano olie een prachtig natuurlijk antibioticum. Beschermt het lichaam tegen verschillende virussen door het voorkomen van infecties, waaronder vitamine C, E, B6, niacine, thiamine en riboflavine, ijzer, koper, magnesium, calcium. Oregano olie is meestal verkrijgbaar als capsule. Het is ook mogelijk om infusies te maken van groene of gedroogde bladeren.

Weerstand tegen kalk

Deze inheemse plant staat al lang bekend om zijn krachtige en koortswerende eigenschappen. Linde is effectief tegen verkoudheid en luchtweginfecties van allerlei aard. Bovendien ondersteunt het de afweermechanismen van het lichaam aanzienlijk. Lindebloemeninfusies worden al eeuwenlang gebruikt in de Nederlandse natuurgeneeskunde.

Brandnetel voor weerstand

Brandnetel

Deze bekende, veel voorkomende plant bevat veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitaminen A, C, B2, K, minerale zouten, organische zuren, chlorofyl, flavonoïden en fytosterolen. Brandnetel wordt gekenmerkt door vele waardevolle genezende eigenschappen, in de eerste plaats versterkt het de immuniteit van het lichaam, maar heeft ook een ontstekingsremmende werking, verlicht symptomen van allergieën, reguleert de stofwisseling en verbetert de stemming.

Bij de ondersteuning van het immuunsysteem is vooral de wortel van de brandnetel van belang. Het kan worden geconsumeerd in verschillende vormen – thee van verse of groene bladeren, sap van jonge, groene delen van de plant, wortelextract in de vorm van capsules.

Zwarte bes voor weerstand

Zwarte bes is rijk aan vitaminen en antioxidanten. Vlierbessensap is een oude en bekende manier om infecties, koorts en keelpijn te behandelen en de immuniteit van het lichaam te versterken. Het heeft transpiratoire, ontstekingsremmende, anti-inflammatoire, antivirale, antibacteriële en pijnstillende eigenschappen. Vlierbessen kunnen worden toegevoegd aan taarten, tot sap of infusie worden verwerkt.

Frambozen voor weerstand

Framboos is even lekker als nuttig. Het bevat veel vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, wat belangrijk is voor een verzwakt organisme. Het heeft ook antioxidantenverbindingen die het immuunsysteem ondersteunen. Framboos heeft een merkbaar ontstekingsremmend en koortswerend effect. Frambozensap en infusie van bladeren helpt verkoudheid effectief te bestrijden en versterkt het lichaam.

Zuiverheid voor weerstand

Zuiverheid heeft sterke antioxiderende eigenschappen. Biedt waardevolle polyfenolen die het immuunsysteem ondersteunen. Het heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Reinigt het lichaam van gifstoffen, verlicht symptomen van allergieën, helpt bij rinitis, hoesten, sinusitis, keelpijn.

Lees ook:

  • Cocktails en sappen voor weerstand
  • Weerstand leverolie

Category: gezondheid

4 comments

  1. Ik adviseer adaptogenen voor immuniteit – ashwagandha, rosary, Chinese citroen, ginseng. Ik gebruik afwisselend mezelf en ik heb een grote verbetering van de immuniteit opgemerkt. Daarnaast hebben adaptogenen een groot effect op de hersenen, de stemming en het energieniveau. Ik raad het echt aan dat het zo’n uitgebreide hulp is voor 1000 verschillende problemen 😀

  2. Ik ben het eens met de vorige spreker en tegelijkertijd wil ik ook hulde brengen aan onze inheemse kruiden die door onze overgrootmoeders, grootmoeders en moeders worden gebruikt. Bij mij thuis heb ik vaak een EHBO-kit, zwart vlierbessensap, bramensap en een beetje minder bekend, maar lange tijd sleedoorn in mijn familie.

  3. Een zeer interessante dwarsdoorsnede van kruiden, moet ik noodzakelijkerwijs proberen, want onlangs voel ik me nog steeds uitgeput, zwak. Daarnaast ben ik nog steeds besmet en doet mijn hoofd pijn (waarschijnlijk uit de baaien). Deze winter kon al……..

  4. In mijn geval lente of winter of zelfs zomer – de tijd van het jaar speelt geen rol. Ik heb bijna het hele jaar door een afname van de weerstand. Ik ben al zwak sinds ik een kind was. Ik ondersteun mezelf met sappen (bv. brandnetel, aloë vera), kruiden, plantaardige oliën. Onlangs heeft de duindoornolie mij een goed versterkend effect gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr