We associëren hop vooral met bier. Het is aan hem te danken dat de gouden drank een karakteristieke bitterheid en aroma heeft. Deze plant heeft echter ook verschillende andere industriële toepassingen, waaronder een breed scala aan toepassingen in de kruiden-, farmaceutische en cosmetische industrie. Bijzonder opmerkelijk zijn de slaap- en kalmerende eigenschappen van de hop en zijn lupulinegehalte.
Inhoudsopgave
Hopbellen met lupulineschatkist
Hop is een vaste klimplant die waarschijnlijk uit Azië naar Europa is gekomen. Momenteel wordt het op grote schaal geteeld in bijna alle uithoeken van de wereld, ook in Polen. Hij bloeit in juli, augustus en september. Vruchtenkegels zijn lichtgroene kegels, die geelbruin worden naarmate ze groeien. Op de schillen van de kegels zitten geel-rode secretoire haarklieren die lupuline worden genoemd.
De grondstof die uit de hop wordt verkregen, bestaat zowel uit hele hopbellen als uit de lupuline zelf, die na het oogsten en drogen van de vruchten wordt gescheiden. Gewikkelde lupuline is een viskeus, oranjegeel of groengeel poeder met een intens aroma en bittere smaak.
De hopbellen bevatten een breed scala aan waardevolle stoffen, waaronder: essentiële oliën (myrtzeen, farneseen, humuleen), flavonoïden, harssamenstellingen, triterpenen, tannines, choline, amine en purine verbindingen. Lupuline alleen al bevat tot 50% harsverbindingen, tot 25% wasachtige stoffen, tot 6% essentiële oliën. Het bevat ook een bepaalde hoeveelheid eiwitten en vetverbindingen.
Hop wordt veel gebruikt in de brouwerij-industrie, maar ook andere industrieën gebruiken deze waardevolle grondstof. Hopstelen worden gebruikt in de rieten en textielindustrie. Gedroogde hopbellen worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, lupuline wordt gebruikt in farmaceutische producten, hopextracten worden gebruikt in cosmetica, zoals lotions, crèmes, shampoos. Wat cosmetica betreft, is het vermeldenswaard dat hopbellen ook worden gebruikt in producten voor thuiszorg, zoals tonicums, spoelmiddelen en maskers.
Ze zijn ook effectief als kalmerend, desinfecterend en antibacterieel middel voor huidaandoeningen.
Kenmerken van hopbellen en hun lupulinegehalte
Hopbellen en lupuline, dat er deel van uitmaakt, hebben een effect op de cerebrale cortex en remmen de functie ervan. Vandaar hun kalmerende werking, het onderdrukken van nerveuze spanningen en het verminderen van overmatige seksuele prikkelbaarheid. Hopvruchtenstandaarden en de lupuline die ze bevatten zijn ook een sterk, natuurlijk wapen tegen slaapstoornissen.
Dankzij de ontspannende en kalmerende eigenschappen van de zenuwen helpen ze bij het bereiken van een staat van innerlijke rust, vergemakkelijken ze het inslapen en ondersteunen ze een diepe, gezonde slaap. In dit opzicht hebben hopbellen een vergelijkbaar effect als kruiden zoals balsem, valeriaan, vleesmartelaar of engelwortel, zodat deze grondstoffen vaak worden gecombineerd in kalmerende en slaapmiddelen.
Hopbellen en lupuline zullen zeker een sterke steun voor ons zijn in toestanden van nervositeit, angst, nerveuze uitputting, stress, evenals slapeloosheid en problemen met in slaap vallen. Het is echter ook de moeite waard om hun andere waardevolle eigenschappen te vermelden, zoals het positieve effect op de spijsvertering.
Hopfruit-staten stimuleren de productie van maagsap door het spijsverteringsproces te verbeteren, de darmflora te reguleren (om overmatige fermentatie te voorkomen) en maag- en darmkwalen zoals reflecties, krampen, maagpijn en winderigheid te minimaliseren. De hopbellen hebben ook een diuretisch en licht oestrogeen effect. Ook de bacteriostatische, bacteriedodende, ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen van hop verdienen aandacht.
Hopbellen en lupuline – hoe te nemen?
Hopbellen kunnen in kruidenierswinkels en apotheken in de vorm van droogte worden gekocht. Giet een glas kokend water over ongeveer 1 eetlepel kruiden en stoom gedurende 10 minuten onder deksel. Drink de infusie 2-3 keer per dag.
We kunnen ook hopbellen combineren met de wortel van een geit. 1 lepel per stuk Giet ongeveer 2 koppen kokend water over de hopbel en de geitenwortel, kook dan ongeveer 5 minuten op een laag vuur, laat uitlekken en drink twee keer per dag.
Bereide hopbellenextracten zijn te vinden in siropen, druppels, orale vloeistoffen en tabletten die bijdragen tot innerlijke rust en ontspanning en het verlichten van slaapproblemen (Nervosol, Valused, Kalms, Positivum en andere). In sommige producten vinden we complexere samenstellingen, en in hen niet alleen hopbellenextract en andere kruidenextracten, maar ook het zogenaamde slaaphormoon, d.w.z. melatonine, aminozuren – L-tryptofaan en L-theanine, evenals vitaminen en adaptogene stoffen (Melatolin Plus).
6 comments
Hop is uniek in zijn kalmerende, slapende werking. Sinds enkele jaren brouw ik hopbellen zodra ik thuis of op het werk een zenuwslijm heb. Hij helpt me altijd. Ergernis en spanning verdwijnt, in plaats daarvan word ik overweldigd door een lichte sufheid en kalmte. Wat meer is, hop helpt me ook op chandera, een of andere manier slechte gedachten en pessimisme weg te gaan na het in de vergetelheid 😉
Ik wil geen kruiden brouwen. Werken de hoppillen hetzelfde?
Aphrodite, ze werken zeker op dezelfde manier. Sommigen, vooral degenen die verrijkt zijn met melatonine, regelen bovendien de biologische klok en verbeteren de stemming.
Geen kruiden werken daar aan mij. Vroeger dronk ik citroenmelisse en zo’n thee met meerdere ingrediënten voor een goede nachtrust en ik voelde de effecten niet te veel.
Paula Sun, op elk kanon iets anders. Op mij werkt er heel duidelijk zowel melisse als hop en andere kruiden. Het kan ook zijn dat degenen die je hebt gedronken niet van goede kwaliteit waren, of dat je te weinig van hen hebt gedronken, of dat je ze slecht hebt gebrouwen…….
Ik heb zojuist hopbellen gekocht en ik drink. De smaak is mega vreemd, maar ik hou van vreemde smaken daar. Actie ok – kalmte en milde slaperigheid.