Vitaminen voor immuniteit – controleer hoe u uw lichaam op een eenvoudige manier kunt versterken!

cocktail van spinazie

Om een sterk immuunsysteem op te bouwen, is het in de eerste plaats noodzakelijk om een gezonde voeding op te zetten met veel ruimte voor producten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Velen van hen spelen een zeer belangrijke rol in het stimuleren van de defensieve functies van het lichaam, en beschermen ons zo tegen schadelijke factoren. Ontdek welke vitaminen en mineralen immuniteit ondersteunen en in welke voedingsmiddelen ze te vinden zijn!

Vitaminen voor weerstand

Vitamine C voor weerstand

sinaasappelsap

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een van de belangrijkste ingrediënten voor de gezondheid en de goede werking van het immuunsysteem. Het ondersteunt bij uitstek de immuniteit, en wel op verschillende manieren. In de eerste plaats behoort het tot de groep van sterke antioxidanten, dus het beschermt het lichaam tegen de destructieve effecten van vrije radicalen. Ten tweede neemt het deel aan de synthese van collageen – een type eiwit dat de regeneratieprocessen van het organisme ondersteunt, de weerstand tegen schadelijke effecten van micro-organismen en toxines verhoogt en beschermende functies voor organen en weefsels uitvoert.

Ten derde beschermt en verzegelt vitamine C de bloedvaten, waardoor de penetratie en verspreiding van virussen en bacteriën in het lichaam wordt geremd, en als er een infectie optreedt, helpt het om er sneller en gemakkelijker mee om te gaan. Ten vierde stimuleert het de productie van immuuneiwitten (bijv. interferon) en T-lymfocyten die de afweermechanismen van het lichaam versterken. Ten vijfde verhoogt het de assimilatie van ijzer, een van de belangrijkste elementen die de immuniteit van het lichaam beïnvloeden. De toegenomen vraag naar vitamine C komt vooral in de herfst en winter voor, maar ook bij ouderen en rokers.

Vitamine C is in grote hoeveelheden te vinden in fruit zoals: zwarte bes, aardbeien, citrusvruchten en wilde rozen en in groenten zoals: spruitjes, kool, paprika’s, tomaten, spinazie, bloemkool, broccoli, groene peterselie.

Vitamine E voor weerstand

Vitamine E speelt een even belangrijke rol in de efficiënte en effectieve werking van het immuunsysteem. Net als vitamine C behoort het tot de groep van sterke antioxidanten, waardoor het de afweerbarrière van het lichaam tegen vrije radicalen versterkt en het verouderingsproces remt. Het beschermt het lichaam tegen micro-organismen en verhoogt de weerstand tegen ziekten en infecties, wat in dit geval bijzonder belangrijk is, aangezien de productie van vrije radicalen tijdens de infectie toeneemt.

Bovendien beschermt vitamine E de celmembranen en ondersteunt het hart- en vaatstelsel door stolsels te voorkomen. Dus als het gaat om het versterken van het lichaam, is het absoluut noodzakelijk, samen met andere voedingsstoffen.

Vitamine E is aanwezig in voedingsproducten zoals grof brood en andere volkorenmeelproducten, noten en zaden, tarwekiemen en -kiemen, spinazie, spruitjes en soja, zonnebloem- en raapzaadolie.

Vitamine A voor weerstand

wortel

Vitamine A is ook een belangrijke antioxidant. Het bestrijden van vrije radicalen vermindert het risico op kanker, beschermt de cellen en voorkomt veroudering. Het versterken van de defensieve functies van het lichaam beschermt tegen aanvallen van micro-organismen, beschermt vele organen en systemen (waaronder het gezichtsvermogen, ademhalingsstelsel, spijsverteringssysteem) tegen de ontwikkeling van ziekteprocessen. Verbetert de conditie van de huid en versterkt de weerstand tegen schadelijke factoren.

De bronnen van vitamine A zijn:

  • zuivelproducten – boter, melk en melkproducten, eieren;
  • dierlijke lever;
  • groenten – wortelen, rode pepers, spinazie, tomaten, broccoli;
  • vruchten – perziken, abrikozen, bessen.

Het is de moeite waard om te onthouden dat de vitaminen A en E oplossen in vet, niet in water, dus producten die deze stoffen bevatten, moeten worden gegeten met toevoeging van plantaardige oliën. Dan neemt de biologische beschikbaarheid van de vitaminen A en E aanzienlijk toe.

Vitamine D voor weerstand

Een afname van de immuniteit is vaak gerelateerd aan een tekort aan vitamine D in het lichaam. Het is een zeer belangrijk ingrediënt voor de goede werking van het immuunsysteem. Het stimuleert de productie van antilichamen, activeert T-lymfocyten en mobiliseert het lichaam om een goede immuunrespons te bieden in geval van virussen en andere pathogenen.

Vitamine D in de context van auto-immuun- en kankerziekten wordt ook steeds vaker besproken. In de geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat het tekort het risico op dergelijke ziekten verhoogt. Terwijl het in het voorjaar of de zomer meestal niet ontbreekt in ons lichaam, hebben we in de herfst of winter bijna allemaal een tekort aan dit ingrediënt.

Als we ons dieet willen aanvullen met vitamine D, moeten we ons richten op producten als namakers, met name lever, volle melk en zuivelproducten, zoals boter, vette zeevis, blubber, plantaardige oliën en rijpende kazen.

Vitaminen van groep B tegen resistentie

graanproducten

In geval van verzwakte immuniteit is het ook de moeite waard om het dieet aan te vullen met producten die rijk zijn aan B-vitaminen, omdat sommige van hen eigenschappen hebben die de defensieve functies van het lichaam ondersteunen. Vitamine B6 is hier van bijzonder belang. Het neemt deel aan het eiwitmetabolisme, aan de productie van antilichamen die verantwoordelijk zijn voor immuunreacties in geval van het verschijnen van schadelijke virussen en micro-organismen. Het beïnvloedt ook de synthese van neurotransmitters die nodig zijn voor de goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel.

Groep B-vitaminen, die een aantal functies vervullen die essentieel zijn voor het lichaam, komen voor in bijna elk type voedsel, maar hun verhoudingen variëren licht.

Vitamine B6, of pyridoxine, is te vinden in zowel plantaardige als dierlijke producten. De rijkste bronnen zijn graanproducten afkomstig van volmalenzemelen, havervlokken, grutten, grofgranenbrood. Grote hoeveelheden B6 bevatten ook noten en peulvruchten. Deze vitamine komt ook voor in varkensvlees, melk, eieren en enkele vruchten – bananen en avocado’s.

Vitamine B3, ook bekend als vitamine PP of niacine, komt voornamelijk voor in gevogelte, mager vlees en vis, tarwezemelen en peulvruchten, pruimen, vijgen en avocado’s. Vitamine B3 beschermt niet alleen tegen verschillende ziekten, waaronder huidziekten, maar is ook essentieel voor de synthese van geslachtshormonen en een goede hersenfunctie. Even belangrijk voor de immuniteit van het lichaam is biotine, vitamine B7. Het is onder andere te vinden in melk, namakers, champignons.

Mineralen voor weerstand

Verminderde immuniteit kan ook het gevolg zijn van een tekort aan enkele belangrijke mineralen. Er zijn zelfs hypothesen dat een ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan mineralen. Ongeacht de waarheidsgetrouwheid van dit soort theorieën, is er geen sprake van het feit dat het tekort aan bepaalde mineralen zowel de immuniteit als het functioneren van het lichaam in het algemeen nadelig beïnvloedt.

Zink en selenium voor weerstand

Zink beschermt tegen vrije radicalen, verbetert de intellectuele prestaties, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Het is te vinden in producten zoals: noten, boekweitgrutten en volkorenbrood, knoflook, bonen, kool, gele kaas, lever. Selenium heeft ook antioxiderende en weerstandsverhogende eigenschappen. De bron zijn voornamelijk noten en zaden, maar ook zalm en varkensvlees, tonijn en rundvlees, eieren en boekweitgrutten.

Weerstand tegen ijzer

IJzer is een zeer belangrijk bestanddeel van hemoglobine. Dit element bewaakt de juiste zuurstofvoorziening van het lichaam, verhoogt de immuniteit, voorkomt bloedarmoede en vervult een aantal andere belangrijke functies. Gemakkelijk verteerbaar zoomijzer heeft dierlijke producten, rood vlees, slachtafval, zeevruchten. Een te hoge consumptie ervan kan echter leiden tot de accumulatie van een teveel aan dit element en bijgevolg tot verschillende gevaarlijke ziekten.

Het is veiliger om te reiken naar plantaardige producten die niet-chemisch ijzer bevatten, dat door het lichaam volgens uw behoeften wordt geassimileerd. Dit zijn: tofu, sojabonen, bonen, linzen, spirulina, peterselie, spruitjes, broccoli, botvink, boerenkool, cacao, volkorenmeel, grutten, erwten, bieten, noten.

Magnesium voor weerstand

Magnesium staat bekend om zijn gunstige effecten op de hersenfunctie. Het heeft ook een positief effect op de immuniteit, de algemene toestand en de hartfunctie van het lichaam. Magnesium is rijk aan chocolade en cacao, tarwezemelen en boekweitgrutten, bananen, amandelen, vijgen en noten.

Category: gezondheid

3 comments

  1. Dieet is niet alleen de basis voor immuniteit, maar ook voor de algemene gezondheid. Dit kan niet worden onderschat, want de effecten kunnen rouwend zijn en niemand houdt ervan om voortdurend een infectie op te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr