1898034

Hoe verlaag je je suikergehalte – pas je bloedglucosegehalte op 7 manieren aan!

Een te hoog suikergehalte is tegenwoordig een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die vooral het gevolg zijn van een verkeerde voeding. Cyclisch verhoogde suiker kan leiden tot diabetes mellitus en zijn talrijke, vaak zeer gevaarlijke complicaties voor de gezondheid en het leven. Heb je moeite met fluctuerende bloedglucosewaarden? Heb je er last van? Heb je moeite met vermoeidheid? Lees dit artikel en ontdek hoe u uw suiker kunt verlagen – met een paar eenvoudige veranderingen in uw levensstijl vermijdt u ernstige klachten en houdt u uw lichaamsgewicht onder controle.

Verhoogde suiker – waarom is het zo gevaarlijk?

Hyperglykemie (overdiagnose), d.w.z. een verhoging van het bloedglucosegehalte, is een niet te onderschatten aandoening. Herhaalde episodes van een te hoog suikergehalte zijn een introductie tot type 2 diabetes mellitus, een introductie die niet hoeft te worden voortgezet in de vorm van de ziekte. Veel hangt van onszelf af, want bij het bestrijden van de pre-diabetes aandoeningen en het minimaliseren van het risico op diabetes is de belangrijkste preventie, die vooral bestaat uit het volgen van een passend dieet en het leiden van een gezonde levensstijl.

De beruchte herhaalde toestand van verhoogde bloedsuikerspiegel is een eenvoudige manier om de insulineresistentie te verhogen. Het is een onbalans in het suikermetabolisme, dat bestaat uit het verlagen van de gevoeligheid van de weefsels voor insuline (een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het bloedglucosegehalte). Hierdoor wordt steeds meer insuline geproduceerd, maar desondanks zijn er steeds meer problemen met het afbreken van hoge suiker.

Bij insulineresistentie zijn er ook snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel (afwisselend over- en onderdiabetes), wat heel vaak leidt tot wolfhongeraanvallen en het gevoel van plotselinge, onhandelbare slaperigheid na een maaltijd. Het is de moeite waard om toe te voegen dat dergelijke onevenwichtigheden in koolhydraten, zoals langdurige hoge suikers of plotselinge sprongen en dalingen in de suikerspiegel, een negatieve invloed kunnen hebben op het werk van het hele lichaam (het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en de bloedsomloop hebben onder andere last van hyperglykemie).

een lepel suiker, een injectie met insuline

Hoe vaker we te maken hebben met een verhoogde bloedsuikerspiegel en hoe langer de insulineresistentie in het lichaam gehandhaafd blijft, hoe groter het risico dat deze aandoeningen overgaan in type 2 diabetes, hoe groter de kans op cel- en weefselbeschadiging en aantasting van het functioneren van tal van organen.

Als we het hebben over een te hoge bloedsuikerspiegel, en als het juist is:

  • Het juiste bloedglucosegehalte wordt geacht tussen 70 en 99 mg/dl te liggen.
  • Een pre-diabetes aandoening (abnormaal suikergehalte) wordt beschouwd als een resultaat tussen 100 en 125 mg/dl (gemeten op een lege maag).
  • Een resultaat boven 126 mg/dl, in ten minste twee metingen, duidt op diabetes.

Als het resultaat minder dan 70 mg/dl is, hebben we te maken met hypoglykemie, d.w.z. een te laag bloedsuikergehalte.

De meest voorkomende symptomen van hyperglykemie (verhoogde bloedsuikerspiegel) zijn:

  • sufheid,
  • vaak vermoeidheid gevoeld, ongeacht het tijdstip van de dag,
  • problemen met het gezichtsvermogen, verslechtering van het gezichtsvermogen,
  • verzwakking van het lichaam,
  • Hoofdpijn,
  • slechte immuniteit, vaak geassocieerde infecties,
  • concentratiestoornissen,
  • een slecht gevoel,
  • …en een verhoogde dorst,
  • Droge mond,
  • droge huid, huidproblemen,
  • frequent plassen (ook ’s nachts),
  • trage genezing van wonden,
  • Erectiele disfunctie,
  • Een zure geur uit de mond,
  • spijsverteringsproblemen.

Het is de moeite waard om toe te voegen dat de symptomen van overdiabetes sterker worden gevoeld naarmate het bloedglucosegehalte hoger is.

Enkele negatieve gezondheidseffecten als gevolg van chronische hyperglykemie:

  • acidose,
  • zenuwschade,
  • Circulatieproblemen, tintelingen, gevoelloosheid van ledematen, zintuiglijke stoornissen, krampen,
  • vasculaire schade,
  • Netvliesschade, verlies van zicht,
  • nierfalen,
  • verhoogd risico op aderverkalking, infarct, beroerte.

De meest voorkomende oorzaken van een verhoogde bloedsuikerspiegel:

  • te veel eten,
  • te veel eenvoudige koolhydraten in je dieet,
  • een dieet dat wordt gedomineerd door bewerkte voedingsmiddelen,
  • hoge niveaus van stress,
  • Sommige ziekten, het nemen van wat medicijnen,
  • het niet nemen van bloedglucoseverlagende medicijnen (in geval van gediagnosticeerde diabetes),
  • een zittende levensstijl.

Hoe verlaag je de suiker? Hoe laat je het weer normaal worden?

Een te hoge bloedsuiker- en insulineresistentie zijn gevaarlijk voor de gezondheid, maar met onze permanente preventiemaatregelen kunnen ze worden voorkomen en kan het risico op diabetes aanzienlijk worden verminderd of zelfs tot nul worden gereduceerd. Hier zijn effectieve, herhaaldelijk bewezen manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen. De beste manier is om ze allemaal tegelijk uit te voeren, en dan hebben we de beste kans om suikerstoornissen te elimineren en een volledige gezondheid te behouden.

Controleer uw koolhydraatinname!

appel gebonden door een centimeter, gewichtscontrole

Overtollige koolhydraten zijn een belangrijke factor in de verhoging van de bloedsuikerspiegel en de ontwikkeling van de insulineresistentie, gevolgd door diabetes. Het gaat echter niet om alle koolhydraten, maar om hun specifieke soorten.

Complexe koolhydraten, waaronder voedingsvezels, zijn veilig en zelfs aan te raden voor mensen met glycemische aandoeningen omdat ze leiden tot een tragere afgifte van glucose in het bloed, waardoor de concentratie wordt gestabiliseerd, als gevolg van een langere verteringstijd.

Het probleem ontstaat in het geval van enkelvoudige koolhydraten, die door de snelle absorptiesnelheid snelle suikersprongen veroorzaken en vervolgens intense insuline-uitstoot met als gevolg een plotselinge suikerdaling. Alles leidt tot sterke schommelingen in de glycemie, die, als ze vaak voorkomen, een grote bedreiging vormen voor onze gezondheid.

Er is één conclusie – we moeten de koolhydraten constant onder controle hebben. Hun hoeveelheid in het dagmenu moet rationeel zijn en in evenwicht met andere belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten. Laten we eenvoudige koolhydraten, aanwezig in bijvoorbeeld snoep of sterk bewerkte witte bloemproducten, vermijden en laten we reiken naar complexe koolhydraten, aanwezig in o.a. volkorenproducten en groenten.

Een tabel met de zogenaamde Glycemic Index (GI) van de afzonderlijke producten kan nuttig zijn bij het plannen van het menu (u vindt deze op het internet). Een glycemische index is een indicator voor hoe snel het bloedglucosegehalte stijgt na consumptie van een artikel. We moeten kiezen voor producten met lagere GI-waarden.

Koolhydraten aangegeven:

  • Volkorenbrood,
  • vette grutten,
  • bruine rijst,
  • Volkorennoedels,
  • havermout en andere graanvlokken,
  • Zemelen,
  • alle groenten,
  • groente-fruitcocktails,
  • fruit met een lager suikergehalte (bv. aardbeien, bosbessen, appels, citrusvruchten, frambozen, bramen, perziken).

Koolhydraten worden niet aanbevolen:

  • Snoepjes zoals taarten, gebak, taarten, snoepjes, snoeprepen,
  • honing, jam, vruchtensiroop, gezoete dranken en sappen,
  • fastfood,
  • wit brood, witte bloem producten,
  • instantgerechten,
  • fruit met een hoog suikergehalte (bv. bananen, vijgen, druiven, dadels, ingeblikt fruit).

Lees het ook: Diabetisch dieet

Laat je overtollige gewicht vallen!

Overgewicht en obesitas zijn nauw verbonden met een gedereguleerde koolhydraateconomie. Plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken een sterke uitscheiding van insuline, wat op zijn beurt leidt tot een snelle daling van het glucosegehalte en het “duwen” van overtollige suiker in de vetvoorraad. Daarom ervaren veel mensen die veel producten met een hoog gehalte aan enkelvoudige koolhydraten consumeren een snelle winst.

Chronische hyperglykemie wordt gekenmerkt door het fenomeen van abdominale obesitas (een “appel” type silhouet), waarbij we te maken hebben met de ophoping van vetweefsel rond de taille.

Als we overgewicht of obesitas hebben, moeten we zeker gewicht verliezen aan ons normale lichaamsgewicht, anders zullen we het risico op het ontwikkelen van diabetes aanzienlijk vergroten. Niets is een grotere vijand van een duurzame suikereconomie dan overgewicht. Gewichtsreductie zal ons zeker helpen om onze dagelijkse beweging te verhogen en een gezond, licht dieet te introduceren, waarover u zo dadelijk meer zult lezen.

Zorg voor een gezond dieet!

een gezond dieet, ei en groenten

Wat moet het kenmerkend zijn voor een dieet voor iemand die ten eerste problemen heeft met een te hoge bloedsuikerspiegel en ten tweede overgewicht wil verliezen of de juiste BMI wil behouden? Allereerst is het de moeite waard om te elimineren wat het meest vet is en wat de suikerbalans het meest bedreigt, namelijk koolhydraten met een hoge glycemische index.

Zoals reeds vermeld, gebruiken we vooral complexe koolhydraten, terwijl eenvoudige koolhydraten in de kleinst mogelijke hoeveelheden worden geconsumeerd, voornamelijk in de vorm van fruit. We eten grote hoeveelheden groenten, vervangen witte bloemproducten door volkorenmeelproducten, vermijden verwerkte voedingsmiddelen en snoepjes.

Een andere belangrijke kwestie zijn de vetten. We elimineren ze niet volledig, maar we houden de hoeveelheid en het type in de gaten. We reiken vooral naar goede soorten vetten, aanwezig in olijfolie, plantaardige oliën, noten. We verminderen de dierlijke vetten. We geven vette delen van het vlees op ten koste van de magerste. Room, vette kazen, boter worden van tijd tot tijd in kleine hoeveelheden geconsumeerd (room kan vervangen worden door natuurlijke yoghurt, vette kazen met mozzarella, boter met roomkaas of kokosnootolie).

Het dagmenu moet ook voldoende eiwitten bevatten. Eiwitproducten zoals eieren, kwark, yoghurt, kefers, karnemelk, maar ook peulvruchten, zaden en stenen, magere vis en vlees zonder huid en vet worden aanbevolen.

Om plotselinge suikerschommelingen te vermijden, is het de moeite waard om elke 3 uur of zo te eten. Een systeem van 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes werkt het best. Snacks moeten worden samengesteld op basis van complexe koolhydraten en eiwitten. En in elke hoofdmaaltijd moeten zowel complexe koolhydraten, eiwitten als vetten aanwezig zijn. Vetten moeten ongeveer 30% van de energiewaarde van de hele maaltijd innemen, koolhydraten ongeveer 45 – 50%, terwijl eiwitten ongeveer 20%.

Als we het lichaamsgewicht willen verminderen, moeten de gepresenteerde principes van een gezonde voeding worden gecombineerd met het principe van verminderde calorieën. Je kunt echter niet al te radicaal in calorieën snijden, want dat kan leiden tot vermagering en het jojo-effect. De optimale reductie is ongeveer 400-500 kcal per dag. Dus als onze dagelijkse behoefte bijvoorbeeld 1800 kcal is, zouden we ongeveer 1300-1400 kcal per dag moeten verbruiken.

Gebruik kruiden en supplementen om suiker te helpen verminderen!

Kruiden of hun handigere vorm – voedingssupplementen die rijk zijn aan geconcentreerde kruidenextracten – kunnen een grote steun zijn voor mensen die problemen hebben met het handhaven van de juiste bloedsuikerspiegel. Genezende planten hebben het voordeel dat ze op een natuurlijke manier handelen, volgens het ritme van ons lichaam, en naast het helpen verminderen van suiker, hebben ze een aantal andere gezondheidsbevorderende eigenschappen.

De beste kruiden voor suikerreductie zijn:

Kruidenbehandelingen kunnen zeer effectief zijn, maar ze vereisen dat we niet alleen systematisch en consistent zijn in de dagelijkse bereiding van infusies, maar ook dat we geduldig zijn – bijna alle kruiden hebben alleen effect bij langdurig gebruik. Voor veel mensen zijn kruidencapsules of -tabletten voor suikerreductie een veel handigere, snellere, gemakkelijkere en effectievere methode. De laatste tijd wint de voorbereiding aan populariteit DiabetersHet product bevat verschillende sterke, natuurlijke extracten die bloedsuikersprongen voorkomen en de juiste afscheiding van insuline bewaken.

Verhoog de fysieke activiteit!

rennen, rennen in het park

Het is niet langer bekend dat een sedentaire levensstijl de grootste tegenstander is van een goede gezondheid. Gebrek aan beweging in het dagelijks leven draagt in belangrijke mate bij aan stofwisselingsstoornissen, overgewicht en obesitas, ruggengraataandoeningen, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten, darmstoornissen, spataderen, enz.

Gebrek aan lichaamsbeweging is ook een vijand van efficiënt koolhydraatbeheer en een correcte bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes of pre-diabetes aandoeningen is een van de basisaanbevelingen regelmatige lichaamsbeweging.

Door een verhoogde inspanning worden de stofwisselingsprocessen gestimuleerd, worden de in het voedsel aanwezige suikers gebruikt als energiebron voor de spieren, wordt het bloedglucosegehalte verlaagd en wordt de insulineproductie genormaliseerd. De gevoeligheid van de weefsels voor insuline wordt ook verbeterd, de immuniteit van het lichaam wordt verhoogd, het niveau van het vetweefsel wordt verminderd.

Daarom is het zeker de moeite waard om elke dag een stevig deel van de beweging te verzorgen en zult u snel de voordelen merken in de vorm van lagere glycemie en een verbeterde conditie van het hele lichaam. Het is echter de moeite waard om de vraag te stellen, welke vormen van activiteit worden aanbevolen voor mensen met een bloedsuikerspiegelstoornis?

Aërobe (aërobe) oefeningen, bestaande uit gematigde fysieke activiteit voor een langere periode (min. 30-40 minuten) zijn in het bijzonder aan te bevelen. Deze kunnen zijn: marcheren, rennen, marcheren en rennen, matig lopen, fietsen, nordic walking, zwemmen, oefenmachines zoals loopband, stationaire fiets of orbiter, dansen, aerobics.

Irrigeren van het lichaam!

Hoewel er relatief weinig over wordt gezegd, helpt een goede lichaamshydratatie om het juiste suikergehalte te behouden. Daarom moeten we, als we de neiging hebben om hoge glycemie te hebben, zorgen voor de juiste hoeveelheid verbruikte vloeistoffen, vooral water. Ongeveer 1,5 l mineraalwater per dag, verdeeld in kleinere porties en de hele dag door gedronken, is een uitstekende manier om het bloedglucosegehalte te verlagen.

Vermijd stress!

Wanneer we in stressvolle situaties terechtkomen of hoge niveaus van nerveuze spanning ervaren, worden stresshormonen geproduceerd, die een aantal reacties in ons lichaam veroorzaken. Het gebeurt onder andere: De volgende zaken komen onder andere voor: versnelling van de ademhaling, verhoogde bloedcirculatie, hartkloppingen, pupilverwijding, stimulering van metabole processen, en, belangrijk voor diabetici en mensen met glycemische stoornissen, om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Daarom, als stress onze frequente metgezel is, worden we nog steeds blootgesteld aan verhogingen van de bloedsuikerspiegel, en onze strijd voor de juiste glycemie is sterk verstoord.

Voor uw eigen gezondheid is het daarom de moeite waard om alle nerveuze situaties te vermijden en te leren hoe u stress en emoties onder controle kunt houden. Het behoud van het geestelijk evenwicht, de ontspanning en de stress worden onder andere bevorderd:

  • een voldoende lange, gezonde slaap,
  • Rusten tijdens de dag (bijv. een dutje doen, een ontspannend bad nemen, lezen, etc.),
  • meditatie, yoga,
  • fysieke activiteit,
  • ademhalingsoefeningen,
  • ontspannende gymnastiek,
  • het ontwikkelen van de passies van het leven, het toegeven aan je favoriete activiteiten.

Een gezonde levensstijl is niet alleen een manier om te veel suiker te bestrijden of diabetes te stoppen, maar het is ook een manier om de vitaliteit, de goede gezondheid, de jeugd en het welzijn voor lange, lange jaren te behouden.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin