Antivirale voeding, of wat eet je om het lichaam te versterken en niet ziek te worden?

Een antiviraal dieet is een manier om de immuniteit van het lichaam te verbeteren en het risico op infectie te verminderen, vooral tegen een virale achtergrond, maar ook tegen bacteriën of schimmels. Vandaag de dag heeft een groot deel van de bevolking een probleem met het handhaven van een hoge immuniteit. Een ongezonde levensstijl en onjuiste voeding dragen bij aan het verzwakken van het natuurlijke vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers te blokkeren en hun ontwikkeling te remmen als ze erin slagen om in het systeem te komen. Een antiviraal dieet zal, door het gebruik van grote hoeveelheden voedsel met immunostimulerende eigenschappen, bijdragen aan de verbetering van de verminderde immuniteit en de verminderde vatbaarheid voor infecties. Het zal ons helpen ons beter te beschermen tegen griep, griepachtige infecties en het onlangs verlammende coronavirus (Covid-19), dat onze beschaving verlamt. Lees het artikel en ontdek hoe u een menu kunt samenstellen om uw lichaam te versterken en niet ziek te worden!

Waarom worden we in de herfst en winter vaker ziek?

Met de komst van het herfst-winterseizoen neemt de incidentie van luchtweginfecties, verkoudheid, griep en griepachtige infecties in de samenleving toe. Lage omgevingstemperatuur, sterke wind en neerslag zijn voor ons ongunstige omstandigheden, die leiden tot een frequente staat van koude, die op zijn beurt onze immuniteit verzwakt en onze gevoeligheid voor schadelijke ziekteverwekkers vergroot.

Andere factoren die bijdragen aan de verhoogde morbiditeit in de herfst en winter zijn: verhoogde seizoensactiviteit van vele soorten virussen en micro-organismen, ons dieet – veel armer aan groenten en fruit dan in de zomer, en veel minder frequente blootstelling aan de zon, en, zoals we weten, de zonnestralen stimuleren de productie van vitamine D, belangrijk voor onze immuniteit.

Dit alles maakt het veel gemakkelijker om verkoudheid en griep te krijgen in de herfst en winter, en voor de meesten van ons is het standaard om minstens één of twee keer per jaar een luchtweginfectie te krijgen. Niet elke infectie is echter hetzelfde. Infecties worden onderverdeeld in infecties van virale en bacteriële oorsprong. Wat zijn beide?

Virale en bacteriële infecties – wat zijn de verschillen met de basissymptomen?

Hoewel virale en bacteriële infecties op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen, zodat je kunt zien met welke je te maken hebt.

Virale infecties beginnen vrij snel, en in slechts een paar of een dozijn uur kunnen we van een goed gevoel en volledig zonder symptomen naar een slecht gevoel en met veel symptomen in hoge intensiteit. Virale infecties gaan meestal gepaard met subfebriele of matige koorts, afbraak en ernstige zwakte.

Een virale infectie duurt meestal ongeveer een week. Bij dit soort infecties worden geen antibiotica gebruikt, maar alleen ontstekingsremmende, koortswerende, pijnstillende, slijmoplossende, rhinitis- en hoestverlagende middelen.

De meest voorkomende symptomen van virale infecties:

  • een hardnekkig gevoel van vermoeidheid, zwakte,
  • Slecht humeur,
  • scheiding,
  • verhoogde temperatuur,
  • Rillingen,
  • spieren, botten, gewrichtspijnen,
  • hoofdpijnen,
  • waterige rhinitis,
  • een droge hoest,
  • Een zere keel,
  • geen eetlust.

Bacteriële infecties hebben meestal geen snel begin, ze ontwikkelen zich in een langzamer tempo. Geleidelijk aan verslechtert ons humeur en intensiveren de individuele symptomen zich van dag tot dag. Bij bacteriële infecties is er vaak sprake van hoge koorts en een hoge mate van zwakte, constante slaperigheid en aandoeningen aan het spijsverteringskanaal. Een bacteriële infectie kan, in tegenstelling tot een virale infectie, behandeld worden met antibiotica.

De meest voorkomende symptomen van bacteriële infecties:

  • hoge koorts,
  • vermoeidheid, apathie,
  • een dichte, slijmarme rhinitis,
  • Vervelende natte hoest, aanzienlijke hoeveelheid slijmoplossend vermogen,
  • Kortademigheid,
  • een sterk rode, zere keel, vaak met witte, purulente invallen,
  • maagpijn,
  • Misselijkheid, diarree.

Hoe bescherm je jezelf tegen infecties?

handremmende virusaanval

Coronavirus, griepvirus, goten, adenovirussen – deze en andere ziekteverwekkers vallen dagelijks honderden mensen aan en veroorzaken vervelende symptomen met koorts, kou en hoest op de voorgrond. De meeste infecties tasten de bovenste luchtwegen aan, van de sinussen en de neus tot de keel en het strottenhoofd. Soms echter ontwikkelt de infectie zich en begint het verdere strekkingen van de luchtwegen te bezetten – de bronchiën en de longen, wat een zware belasting voor het lichaam met zich meebrengt en een verhoogd risico op ernstigere gezondheidscomplicaties.

Om de infectie in het embryo te stoppen en gevaarlijke complicaties van de luchtweginfectie te vermijden, is het zeer belangrijk om de behandeling te starten (bijvoorbeeld door het toedienen van ontstekingsremmende en koortswerende middelen) al op het moment dat de eerste symptomen zich voordoen.

Het is ook belangrijk om de immuniteit dagelijks op een natuurlijke manier te voorkomen en op te bouwen, onder andere door middel van goede voeding – dit zal ons niet alleen helpen om alle infecties gemakkelijker en zachtaardiger door te geven, maar ook om in het algemeen de verdedigingsbarrière van het lichaam tegen ziekteverwekkers te versterken en het risico op infecties te verminderen.

Antivirale voeding als basis voor preventie tegen ziekteverwekkers

Een antiviraal dieet of antiviraal dieet is niets meer dan een permanente implementatie van een voedselrijk dieet, dat dient om ons immuunsysteem te versterken, een blokkade op te bouwen tegen ziekteverwekkers en het vermogen van het lichaam te verbeteren om ziekteverwekkers te inactiveren wanneer ze het systeem binnenkomen.

Een van de taken van het immuunsysteem is om virussen, bacteriën en andere schadelijke micro-organismen op te vangen en te voorkomen dat ze de cellen binnendringen. Wanneer ons immuunsysteem in goede conditie is, is het in staat om efficiënt ziekteverwekkers te herkennen en onmiddellijk een immuunrespons te sturen, wat resulteert in de absorptie en vernietiging van ziekteverwekkers.

De immuunrespons en het opvangen en elimineren van ziekteverwekkers zijn de verantwoordelijkheid van immuuncellen zoals macrofagen, neutrofielen en lymfocyten en speciale eiwitten, waaronder antilichamen en cytokinen.

Er zijn een hele reeks voedingsmiddelen, maar ook kruiden en geneeskrachtige planten die bijvoorbeeld in voedingssupplementen worden gebruikt en die het immuunsysteem ondersteunen door het versterken van de immuunmechanismen en het stimuleren van de activiteit van de immuuncellen, cytokinen en antilichamen. Veel van deze producten hebben ook een stimulerend effect op de toxineklaring van het lichaam, wat zich ook vertaalt in een verbeterde immuniteit. Wat zijn deze producten? Hoe stel je een dieet samen tegen virussen en andere ziekteverwekkers?

Antivirale voeding – principes, wat te eten en te vermijden?

Het belangrijkste principe van een antiviraal dieet is om het dieet te baseren op voedsel dat zo natuurlijk mogelijk is, gekenmerkt door weinig of geen verwerking, terwijl verwerkt voedsel wordt vermeden. We moeten weten dat alle bewerkte voedingsmiddelen (inclusief kant-en-klare gerechten, soepen en instantsauzen, fastfood, snoep, zoute snacks, blikvoer, halffabrikaten) bijna volledig zonder voedingswaarde zijn, maar veel kunstmatige, ongezonde stoffen bevatten. Afgezien van de tijdelijke bevrediging van de honger, brengt het ons geen enkel voordeel of zelfs maar schade toe.

In een antiviraal dieet stellen we een menu samen op basis van o.a. voedingsproducten:

  • groenten (b.v. rode biet, prei, knoflook, ui, peulvruchten, selderij, spinazie, boerenkool, broccoli, peper, mierikswortel, peterselie, kool, sla, wortel, spruiten),
  • bronnen van gezonde eiwitten (zuivel, eieren, mager vlees, vis, algen zoals chlorella en spirulina),
  • volkoren- en volkorenbrood,
  • vette grutten,
  • Rimpels,
  • pasta gemaakt van volkorengranen,
  • ingemaakte producten,
  • gefermenteerde melkproducten,
  • plantaardige oliën,
  • bonen en noten,
  • graanvlokken, spruiten, graankiemen,
  • fruit (bijv. appel, framboos, aardbei, perzik, pruim, citrusvruchten, bessen, kiwi’s),
  • kruiden en specerijen (bijv. gember, kurkuma, basilicum, oregano, kaneel, goudsbloem, salie, brandnetel).

Welke componenten van voedsel moeten vooral belangrijk zijn bij het samenstellen van een antiviraal en immuniteitsverhogend dieet:

  • Vitamine A (in grote hoeveelheden aanwezig, onder andere in: tomaten, wortelen, paprika’s, spinazie, sla, broccoli, peterselie, boerenkool, flessenwater, grapefruit, sinaasappels, kersen, pruimen, perziken, lever, boter, room, melk, eieren),
  • Vitamine E (aanwezig in: havermout, zemelen, volkorenbrood, grutten, zaden en pitten, amandelen, spruiten, melk, groene groenten, plantaardige oliën),
  • Vitamine C (in grote hoeveelheden aanwezig in: citrus, paprika, zwarte bessen, wilde roos, aardbeien, kiwi, boerenkool, spruitjes, peterselie, tomaten),
  • Vitamine D (de bronnen zijn: zeevis, eigeel, lever, boter, gele kaas),
  • Zink (aanwezig in o.a. pompoenpitten, zonnebloempitten, vlees en slachtafval, sesam, eieren),
  • Selenium (goede bronnen zijn: vis bijv. tonijn, zalm, eieren, pluimveevlees, tarwe, champignons, paranoten, rijst, volkorenproducten, knoflook),
  • ijzer (de beste bronnen zijn: lever, vlees, cacao, eidooiers, bonen, peterselie, broccoli, spinazie, bieten, abrikozen, pruimen, tarwezemelen, boekweit, noten, makreel, haring),
  • Zwavel (de beste bronnen zijn: ui, prei, knoflook, broccoli, bloemkool, mierikswortel, radijs, tuinkers, raap, vlees, slachtafval, melk, eieren),
  • probiotica (de beste bron zijn gefermenteerde melkproducten zoals karnemelk, kefir, yoghurt, gestremde melk en ingelegde komkommers, zuurkool, broodzuur, sojamelk, tofu),
  • omega 3-vetzuren (aanwezig in vis, visolie, zeevruchten, stenen, zaden, chia, plantaardige oliën, lijnzaad),
  • bèta-glucanen (aanwezig in havervlokken, roggevlokken, gerstvlokken, tarwe, haver- en roggezemelen, gerstgrutten, baconzwammen, gisten),
  • antioxidanten (beste bronnen: appelbes, vlierbes, bessen, aalbessen, aardbeien, kersen, frambozen, granaatappels, abrikozen, grapefruits, sinaasappels, avocado’s, pompoenen, paprika’s, groene groenten, selderij, broccoli, tomaten, peulvruchten, groene thee, cacao, yerba mate, hibiscus, bonen, noten, olie).

Antivirusdieet – menu (voorbeeld 4-daags menu)

Om de natuurlijke barrière tegen virussen en bacteriën te versterken, moeten we ervoor zorgen dat we regelmatig gezonde, waardevolle maaltijden eten en kunstmatige, ongezonde voedingsmiddelen die het lichaam vergiftigen, de stofwisseling blokkeren en de immuniteit zo veel mogelijk verzwakken, beperken.

Het is het beste om ongeveer 4-5 maaltijden per dag te eten, waarbij u ervoor zorgt dat elk van hen groenten en fruit bevat, meestal volkoren graanproducten, eiwitproducten en bronnen van gezonde soorten vetten (bijv. noten, granen, plantaardige oliën, kokosnootolie).

In het dagelijkse menu, is het ook de moeite waard om vaak te bereiken voor de stimulerende immuun mechanismen honing, evenals kruiden met immunostimulerende en het stimuleren van de afscheiding van antivirale stoffen in het lichaam, zoals: paarse coneflower, ginseng, zwarte schuimgebak, vlammende amandel, acerola, wilde roos, alo¿.

Kruiden of supplementen die de detox van het lichaam stimuleren (bijv. driekleurig viooltje, brandnetel, paardenbloem of kant-en-klaar Spirulin Plus preparaat) zullen ook nuttig zijn voor het versterken van de immuniteit.

Een voorbeeld van een dieet in een antiviraal dieet:

Dag 1

  • Ontbijt: rijke havermout, bestaande uit een mix van graanvlokken (bijv. haver, gerst, rogge), rozijnen, veenbessen, noten, zaden chia met volkorenmelk en honing
  • 2 ontbijten: graham met avocadopasta, een glas sinaasappelsap
  • Diner: crèmesoep van broccoli en groene erwten, geroosterde yams met gerookte zalm, kruiden (dille, bieslook, oregano, basilicum) en mozzarellakaas
  • Thee: yoghurt met kokosnoot- en perzikchips, een glas vlierbessensap of een chokebessensap
  • Diner: volkoren broodjes met boter, kipfilet, sla, spruitjes, radijs, tomaat

Dag 2

  • Ontbijt: geroosterd volkorenbrood met ei en gele kaas, grapefruit
  • 2 ontbijt: cottage cheese met geraspte zwarte raap, groene komkommer en zaden chia, groene thee
  • Diner: Oekraïense botvine- of borscht, bruine rijst, linzen, maïs, champignons, tomaten en kalkoenborst met gember, kerrie en kurkuma.
  • Thee: courgettekoeken met hummus.
  • Diner: kippengelei, peper, sla, tomaat, plakjes volkorenbrood

Dag 3

  • Ontbijt: havermout op yoghurt met bananen, cacao, honing en kaneel
  • 2 ontbijt: groente-fruitcocktail met zemelen
  • Diner: gevogelteballen in mierikswortel en venkelsaus, plus volkorenpasta, wortel- en selderiesalade
  • Thee: omelet met rood en paars fruit (bijv. frambozen, bramen, bosbessen, aardbeien, kersen, pruimen) en yoghurt
  • Diner: broodjes roggebrood met zuurdesem met kwark en makreelpasta of groentepasta, plus een lichte salade van ingelegde komkommer, radijsjes, paprika’s, bieslook

Dag 4

  • Ontbijt: volkorenbrood toast met verse spinazieblaadjes, gebakken ei, tomaat, bestrooid met geroosterde zonnebloempitten
  • 2 ontbijten: salade met tonijn, maïs, kikkererwten, rijst, peper, ingelegde komkommer, prei, peterselie en een beetje mayonaise
  • Diner: pompoen- en appelsoep met gember, boekweitgrutten, gevogeltelever, bietensalade met ui op smaak gebracht met olie en citroensap
  • Thee: cocktail van kefir en fruit (bijv. aardbeien, mango’s, bosbessen)
  • Diner: paprika, tomaat, ui, courgette en kippenborstvoeding.

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31426423/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23688939/
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health
https://www.healthline.com/health/cold-flu/immune-boosting-tips-to-prep-for-winter

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin