coffee 660401 640

Cafeïne – een effect op het gewichtsverlies en de lichaamsfunctie. Ontdek de belangrijkste eigenschappen van cafeïne!

Cafeïne, het populairste stimulerende middel ter wereld, is voor veel mensen ook een waardevolle ondersteuning van het gewichtsverlies. Het heeft eigenschappen die het lichaam mobiliseren voor een grotere activiteit en een snellere verbranding van calorieën. Interessant is dat het ook kan bijdragen aan een groter gebruik van de vetreserves als energiebron. Het is onmogelijk om de positieve bioactieve effecten van cafeïne te ontkennen, maar het is ook onmogelijk om de nadelen ervan niet te vermelden. Toch is het een stof die het centrale zenuwstelsel aantast, de hartslag versnelt en de bloeddruk gevaarlijk kan verhogen. Te hoge doses cafeïne zijn risicovol voor onze gezondheid, dus we moeten het met mate gebruiken, zowel wat betreft de hoeveelheid koffie en energiedrankjes die we dagelijks drinken, als de toepassing van voedingssupplementen met cafeïne.

Cafeïne – voorkomen, gebruik. Natuurlijke cafeïne en synthetische cafeïne

Cafeïne is een purine alkaloïde die psychoactieve vermogens vertoont en het zenuwstelsel activeert. Hoewel het vooral geassocieerd wordt met koffiebonen, komt het ook voor in andere plantaardige materialen, zoals zwarte en groene thee, chocolade, cacao, guarana en colanoten.

Naast natuurlijke cafeïne is er ook een synthetische variant. Zuivere synthetische cafeïne wordt snel in het bloed opgenomen, waardoor het sterker, sneller en sneller werkt dan natuurlijke cafeïne. Hoewel het intensievere stimulatie geeft, kan het ook resulteren in intensievere bijwerkingen zoals: trillingen, slaapproblemen, overmatige nervositeit, hartkloppingen. Als gevolg van synthetische cafeïne kan ook een onaangenaam effect van het zogenaamde energie “congres” optreden.

Om het lichaam en de geest te stimuleren kiezen we meestal voor cafeïne in de vorm van koffie, maar ook energiedrankjes en sprankelende tabletten zijn erg populair, die naast cafeïne een aantal vitaminen en mineralen bevatten die de hersenen revitaliseren en ondersteunen. Onder trainers zijn pre-workout supplementen en capsules met cafeïne en andere ingrediënten die de fysieke prestaties stimuleren en verbeteren populair.

Wat het gebruik van cafeïne voor gewichtsverlies betreft, zijn de meest populaire multicomponent vetverbranders die ook andere componenten bevatten die energie toevoegen, de eetlust blokkeren en de afbraak van het lipideweefsel versnellen. In alle voedingssupplementen, of het nu gaat om vooropleiding, verbetering van de hersenfunctie of ondersteuning van gewichtsverlies, of andere, wordt meestal de zogenaamde watervrije cafeïne, d.w.z. gedehydrateerde vorm van cafeïne, gebruikt.

Koffie is de meest gewaardeerde bron van cafeïne

kopje koffie in je handen

In een kopje koffie vinden we ongeveer 60-80 mg cafeïne. Er kan ook iets meer of iets minder cafeïne zijn, het hangt allemaal af van het soort koffie en de manier waarop deze wordt gezet en geserveerd.

Voor veel mensen is koffie een essentieel onderdeel van hun ochtendritueel. Het helpt ons te ontwaken, onze geest en ons lichaam op te frissen enhet dynamische ritme van de dag te betreden. Waarom is koffie de meest populaire manier om het lichaam te doen herleven en vermoeidheid te bestrijden? Het is eenvoudig, het is de perfecte samensmelting van uitstekende, diepe, stimulerende smaak en aroma met goede energetiserende eigenschappen, waarvoor cafeïne natuurlijk verantwoordelijk is.

Cafeïne – actie

Wat doet cafeïne met het lichaam? Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, blokkeert de zogenaamde adenosinereceptoren en leidt tot een toename van de uitscheiding van biogene amines (catecholamines) die fungeren als neurotransmitters, zoals adrenaline, noradrenaline, acetylcholine, serotonine en dopamine. Het effect van deze processen is het versnellen van de hartslag, het stimuleren van het lichaam, het verhogen van de snelheid van de metabole veranderingen en het activeren van de hersenfunctie.

Cafeïne werkt snel en abrupt, bijna onmiddellijk na consumptie geeft het effecten in de vorm van verhoogde energieniveaus, heropleving, eliminatie van vermoeidheid, verbetering van de denkprocessen, verbetering van het vermogen om de aandacht te richten, evenals versnelling van de polsslag en verhoging van de snelheid van de stofwisseling.

De snel merkbare, duidelijke werking van cafeïne is het resultaat van de snelle opname ervan uit het spijsverteringskanaal in de bloedsomloop. De maximale concentratie van deze stof in het bloed bereikt ongeveer 30-45 minuten na consumptie. Dan daalt het niveau geleidelijk aan. Na enkele uren wordt het met urine uit het lichaam uitgescheiden (eerder wordt het in de lever gemetaboliseerd tot theobromine, theofylline en paraxanthine).

Effecten van cafeïne op het lichaam

Eenmaal in het lichaam tast de cafeïne bijna alle systemen aan, van het zenuwstelsel tot het spijsverteringsstelsel. Laten we eens kijken wat voor effect het heeft op de afzonderlijke delen van ons lichaam:

Het effect van cafeïne op het zenuwstelsel en de hersenfunctie

Cafeïne stimuleert het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel, waardoor het vasomotorische centrum wordt geactiveerd. Het stimuleert de hersenschors en de subcorticale centra. Het beïnvloedt ook de neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van impulsen tussen neuronen, zoals dopamine, adrenaline, acetylcholine, noradrenaline en serotonine. Door het stimuleren van hun vrijlating draagt het bij aan de mobilisatie en actiebereidheid van het lichaam.

Andere merkbare effecten van cafeïne zijn: verhoogde energie en motivatie, verbeterd welzijn, verminderde vermoeidheid en slaperigheid. Bovendien kan cafeïne depressieve toestanden verlichten, het gevoel van ontmoediging en angst verminderen.

Cafeïne verbetert ook tijdelijk het functioneren van het intellect, versnelt het denkproces, verhoogt de efficiëntie van het mentale werk, verhoogt de tolerantie voor psychofysische inspanningen. Het heeft een positieve invloed op het proces van het onthouden van nieuwe informatie, verhoogt de waakzaamheid, maakt het makkelijker voor ons om ons te concentreren en een hoge concentratie op een bepaalde taak voor een langere periode te behouden, en heeft een positieve invloed op ons humeur en onze creativiteit.

Invloed van cafeïne op de bloedsomloop

Cafeïne heeft een duidelijk effect op het hart- en vaatstelsel (de bloedsomloop), wat, in tegenstelling tot sommige meningen, geen negatief effect is; integendeel, het is positief, tenzij we de hoeveelheid cafeïne natuurlijk overdrijven en tenzij we lijden aan ziekten waarvoor het gebruik van deze stof niet aan te raden is.

Cafeïne in te hoge doseringen kan een reeks negatieve effecten veroorzaken met hartkloppingen en verhoogde druk op de voorgrond. Als dit gepaard gaat met roken, gebrek aan beweging en een over het algemeen ongezonde levensstijl, neemt het risico op schadelijke gezondheidseffecten toe. Aan de andere kant kan cafeïne die in matige doses wordt geconsumeerd het hart beschermen, de circulatie verbeteren en de conditie van de bloedvaten verbeteren.

Met de stimulatie van het zenuwstelsel en een toename van de afscheiding van noradrenaline en adrenaline door cafeïne, is er een versnelling van de hartslag en een toename van de kracht van de myocardiale contractie (bij lagere doses is dit effect onbeduidend, maar hoe groter de cafeïne doses, hoe meer uitgesproken) en een lichte verhoging van de bloeddruk.

Cafeïne beïnvloedt de dilatatie van de bloedvaten, wat op zijn beurt leidt tot een gemakkelijkere, vrijere doorbloeding. Vanwege deze eigenschap is cafeïne vaak nuttig voor mensen met gematigde circulatieproblemen.

Effecten van cafeïne op de luchtwegen

Cafeïne heeft ook een belangrijk effect op de luchtwegen. Het stimuleert de luchtwegen, verwijdt en ontspant de bronchiën, maakt het makkelijker om te ademen en maakt onze ademhaling dieper. Het verhoogt de luchtstroom door de luchtwegen, waardoor de zuurstofvoorziening van de cellen van het hele lichaam wordt verbeterd. Dankzij deze eigenschappen kan cafeïne helpen bij het verlichten van de symptomen van astma en verstikking. Vanwege deze eigenschappen wordt cafeïne vaak gebruikt als luchtwegverwijder.

Effecten van cafeïne op het skelet en de spieren

Het verbruik van grote hoeveelheden cafeïne kan een negatieve invloed hebben op de conditie van de botten. Deze stof stimuleert de uitscheiding van urine, waarmee waardevol calcium uit het lichaam wordt verwijderd. Cafeïne kan ook het proces van botweefselregeneratie vertragen, de botdichtheid verminderen en de botstructuur verstoren. Hierdoor kan het risico op osteoporose (en parodontale aandoeningen) toenemen. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat de cafeïne die op een gematigde manier wordt geconsumeerd, onze botten niet bedreigt. Alleen door het langdurig innemen van hoge doses cafeïne zouden we ons zorgen kunnen maken.

Cafeïne heeft een gunstig effect op de spieren. Door de bloedstroom te verhogen, leidt het tot een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren. Het verbetert ook het transport van glucose naar de spieren en vergemakkelijkt het vrijkomen van calcium in de spiercellen. Hierdoor draagt het bij aan het verbeteren van het werk van de spieren, het verbeteren van hun coördinatie en het vergroten van hun kracht en uithoudingsvermogen.

Cafeïne beschermt ook de spiereiwitten, voorkomt katabolisme en bevordert de vorming van spiermassa. Door het positieve effect op de spieren en de stimulerende werking blijft cafeïne een essentieel onderdeel van de meeste mensen die trainen en ernaar streven hun perfecte figuur te modelleren.

Wat doet de cafeïne anders met ons lichaam?

 • Het vertoont pijnstillende eigenschappen en versterkt en versnelt de effecten van pijnstillers en koortswerende middelen.
 • Het stimuleert de spijsverteringsprocessen, verbetert de darmmotiliteit, verhoogt de afscheiding van maagsap, verbetert de lever- en alvleesklierfunctie.
 • Het verhoogt de doorbloeding van de nieren, vertoont diuretische eigenschappen.
 • Het helpt bij verminderde libido en erectieproblemen, vooral wanneer deze worden veroorzaakt door vermoeidheid.
 • Het verhoogt de fysieke en mentale capaciteit.
 • Uitwendig gebruikt (bijv. als ingrediënt van een kant-en-klare cosmetische of zelfgemaakte peeling of lichaamsmasker) stimuleert de microcirculatie van de huid, vermindert cellulitis, vermindert de zwelling, verbetert de oxygenatie en voeding van de huidcellen, verbetert de huidskleur en de stevigheid. Het bevordert een mooi, gezond uiterlijk van de huid.

Cafeïne voor afslanken

kopje koffie, blocnote, pen

De invloed van cafeïne op het gewichtsverlies is een andere kwestie die het bekijken waard is. Het is niet zonder reden dat de meeste mensen die proberen af te vallen, cafeïne als een van hun belangrijkste bondgenoten beschouwen. Het belangrijkste is dat je niet bang bent om af te vallen, maar je kunt wel sneller en efficiënter afvallen met behulp van cafeïne.

Hoe ondersteunt cafeïne het gewichtsverlies?

 • Het versnelt de stofwisseling. Cafeïne verhoogt de thermogenese licht en verhoogt gedurende enige tijd na inname het tempo van de stofwisseling. Dit betekent dat direct na het drinken van koffie of een ander drankje of voedingssupplement met cafeïne de calorieverbranding in ons lichaam toeneemt. Het is de moeite waard om te profiteren van deze eigenschap van cafeïne, het bereiken van het net voor de training. Op deze manier wordt de verbrandingssnelheid van de calorieën aanzienlijk verhoogd.
 • Het stimuleert de lipolyse (afbraak van vetweefsel). Een zeer interessante en belangrijke eigenschap van cafeïne voor vermageringsdieetmensen is de mobilisatie van opgeslagen vet. Door het stimuleren van het zenuwstelsel en het activeren van de adrenalineafscheiding leidt cafeïne tot een verhoogde afgifte van vetzuren in het bloed, die vervolgens worden gebruikt als energiebron voor het lichaam. Bovendien draagt cafeïne bij aan de vermindering van de vetcellen.
 • Het voegt energie toe. Na een dosis cafeïne voelen we ons vol vitaliteit en energie, zijn we meer gemotiveerd om te handelen en zijn we optimistischer en enthousiaster. Cafeïne kan ons helpen om ons te mobiliseren voor lichamelijke activiteit, waarvan bekend is dat het uiterst belangrijk is tijdens het gewichtsverlies. Om deze redenen is cafeïne vaak een waardevolle ondersteuning voor degenen die niet altijd branden voor de training, die het moeilijk vinden om zichzelf te motiveren en die soms ontmoedigd en in een slecht humeur zijn.
 • Het vermindert vermoeidheid, verhoogt de weerstand tegen inspanning, verbetert de fysieke prestaties. Dit zal ongetwijfeld gewaardeerd worden door mensen die het soms (of vaak) moeilijk vinden om hun training af te maken door slapeloosheid, vermoeidheid, uitputting en een verzwakte conditie. Cafeïne verkwikt lichaam en geest, bestrijdt vermoeidheid en verhoogt kracht en uithoudingsvermogen. Het stelt ons in staat om langer en efficiënter te oefenen zonder het vervelende effect van terughoudendheid en gebrek aan kracht dat optreedt tijdens de training. Hierdoor verliezen we sneller overgewicht. Bovendien verbetert cafeïne de concentratie en maakt het zo makkelijker om de training efficiënt te doen zonder onnodige afleiding.
 • Het onderdrukt de eetlust, helpt de honger onder controle te houden en verhoogt het gevoel van verzadiging. Hoewel dit effect niet langdurig is, stelt cafeïne ons in staat om onze calorieën tot op zekere hoogte te verminderen.

Hoe gebruik je cafeïne voor gewichtsverlies?

We hebben een keuze:

 • meercomponentenvetverbranders uitgerust met cafeïne,
 • eencomponent cafeïne tabletten,
 • energiedrankjes drinken,
 • het drinken van koffie of andere infusies uit planten die cafeïne bevatten.

Het lijdt geen twijfel dat de meest effectieve manier om efficiënt af te vallen het gebruik van cafeïnehoudende vetverbranders is. Ze zijn strikt gericht op gewichtsvermindering en zijn zo samengesteld dat ze het proces van de afbraak van opgehoopt vetweefsel intensiveren en versnellen. Als het gaat om de holistische mobilisatie van het lichaam om zich te ontdoen van vetreserves, werken ze multifunctioneler dan koffie, gewone cafeïne in tabletten of energie.

Sterke, effectieve, meercomponenten cafeïnehoudende vetreductoren die de aandacht waard zijn:

 • Cappucino MCT
 • Nutrigo Lab Burner
 • Keto Actives

Wat in plaats van koffie? Wat in plaats van cafeïne?

koffiebonen in de molen

Koffie cafeïne, synthetische cafeïne – dit zijn de meest populaire, maar in feite slechts een van de vele stimulerende stoffen die we kunnen gebruiken, of voor het dagelijks drinken in plaats van een kleine zwarte, of als een manier om het proces van gewichtsverlies te versnellen, of om het werk van de geest te verbeteren, of ten slotte als een manier om de conditie en fysieke kracht te verhogen.

Alternatieve stimulerende middelen moeten ook interessant zijn voor mensen die geen koffie verdragen en die zich na de koffie of gewone cafeïne onwel voelen, wat, zoals blijkt, niet ongewoon is vandaag de dag.

Cafeïnehoudende koffiesurrogaten (of -variëteiten)

Groene thee

Groene thee bevat zogenaamde theïne, die chemisch zeer vergelijkbaar is met cafeïne, maar niet op dezelfde manier werkt als cafeïne uit koffie. Het geeft een zachter, maar langduriger effect van stimulatie en opleving, en heeft bovendien een positief effect op ons humeur en geeft ons veel gezondheidsvoordelen, waaronder het stimuleren van de reiniging van het lichaam van giftige stoffen, het verbeteren van de spijsvertering en het verbeteren van de stofwisseling.

Yerba mate (Paraguayaanse hulst)

De Yerba mate is verkrijgbaar in de vorm van fijne gedroogde bladeren en twijgen waaruit infusies worden bereid. Yerba bevat cafeïne in de vorm van zogenaamde mateine. Het is effectief in het stimuleren van lichaam en geest, maar in tegenstelling tot koffie werkt het niet snel of tijdelijk. Stimulerende stoffen yerba mate komen langzaam vrij, het stimulerende effect is milder maar verspreidt zich over een lange periode.

Het voordeel van yerba is ook het hoge gehalte aan waardevolle antioxidanten en vitaminen en de lagere spoelsnelheid van mineralen uit het lichaam in vergelijking met koffie. En het nadeel voor een groot aantal mensen is de smaak – bitter, grasachtig, onvergelijkbaar met de heerlijke smaak van koffie.

Guarana

Meestal is het te vinden in de vorm van extracten in kant-en-klare voedingssupplementen of in gemalen vorm. Gepoederde Paulinia Guarana-vruchten zijn zeer veelzijdig in gebruik. Ze kunnen worden gebrouwen, aan cocktails, thee en andere dranken worden toegevoegd of aan voedsel worden toegevoegd.

In guarana vindt u een specifieke variëteit aan cafeïne, guarina genaamd, die bekend staat om zijn uitstekende energetische eigenschappen, evenals andere positieve effecten zoals onder andere: verbetering van de mentale efficiëntie, concentratie en geheugen, stressvermindering, stabilisatie van de stemming, intensivering van de thermogenese en versnelling van de stofwisseling, eliminatie van libido stoornissen, verbetering van de immuniteit, gunstig effect op het bloedsomloopstelsel. Een belangrijk voordeel van guarana is de langdurige werking en de afwezigheid van negatieve neveneffecten die soms na de koffiecafeïne optreden.

Cacaoboom

Het bevat zowel cafeïne als een ander stimulerend middel – theobromine. Cacao wordt vooral geassocieerd met cacao, een populair bruin poeder dat vaak wordt toegevoegd aan melk en desserts. Cacaobonen kunnen echter ook in hun geheel of in een licht gemalen vorm worden gekocht.

In welke vorm dan ook zal een cacaoboon ons voorzien van een dosis energie, een effect van fysieke en mentale heropleving teweegbrengen, ons humeur verbeteren, vermoeidheid verminderen en een positief effect hebben op de hersenfunctie. Het lijdt echter geen twijfel dat het sterkste effect wordt bereikt door ruwe bonen met een lage verwerkingsgraad. Cacaobonen kunnen worden toegevoegd aan cocktails, snacks, desserts, warme en koude dranken, of worden gegeten als een kleine snack.

Andere koffiesurrogaten met stimulerende eigenschappen, maar die geen cafeïne bevatten

 • Ginseng,
 • Taurine,
 • L-tyrosine,
 • Ginkgo biloba,
 • de maca wortel,
 • het synefragma.

Cafeïne – bijwerkingen

lepel gemalen koffie

Cafeïne is een relatief veilige en eerder geen bedreiging voor onze gezondheid en ons leven. Alleen bij hoge doses die in korte tijd worden geconsumeerd wordt het riskant. Een veilige dosis cafeïne wordt geacht 300 mg per dag te zijn. Een dosis van meer dan 500 mg per dag wordt geclassificeerd als een overdosis.

Dedodelijke dosis cafeïne is ongeveer 150 mg per 1 kg lichaamsgewicht (of ongeveer 10-13 g), wat betekent dat we in korte tijd ongeveer 60 tot 80 koppen koffie zouden moeten drinken. Dit is onrealistisch, hoewel het natuurlijk theoretisch mogelijk is. Cafeïne vergiftiging kan echter voorkomen bij lagere doseringen, bijvoorbeeld 1500 of 2000 mg.

De meest voorkomende bijwerkingen die gepaard gaan met overmatige cafeïne-inname zijn:

 • te veel opwinding,
 • het nastreven van de gedachte,
 • onvermogen om te focussen, afleiding,
 • hartkloppingen,
 • …en de hoofdpijn en duizeligheid,
 • handgebibbel,
 • stuiptrekkingen,
 • Koud zweet,
 • ademnood,
 • drukpieken,
 • Nervositeit, nervositeit, agressiviteit,
 • bezorgdheid, angst,
 • Slaapstoornissen,
 • Misselijkheid, braken,
 • maagpijn.

Wat de moeite van het benadrukken waard is, ieder van ons heeft zijn eigen cafeïnetolerantie. Voor de ene is twee kopjes per dag te veel, voor de andere zijn drie kopjes standaard. Sommigen voelen na het drinken van een energiedrankje een voelbare hartslag en koud zweet, terwijl anderen slechts een lichte opwinding voelen.

We moeten dus zelf observeren hoe we op cafeïne reageren en of het goed of slecht wordt verdragen. Echter, als we na de cafeïne negatieve bijwerkingen ervaren, is het beter om het op te geven en soortgelijke maar mildere stoffen te proberen.

Ze voegen energie toe, absorberen lichaamsvet, blokkeren de eetlust –

Controleer de Fat Burner Ranking!

slank

Bronnen:

Category: afslanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin