computer 3717686 1280

Een dieet voor de hersenen – hoe te eten om de mentale prestaties te verbeteren?

Een dieet voor de hersenen zal het intellect ondersteunen en een positief effect hebben op de concentratie en het geheugen. Niet iedereen beseft hoeveel een goed georganiseerd dieet gemeen heeft met een optimaal functioneren van de geest. Ben je bekend met het gevoel van hersenmist en de moeilijkheid om je gedachten efficiënt te formuleren? Heb je dagen dat je moeite hebt om je te concentreren? Heeft u een probleem met het onthouden en absorberen van nieuwe kennis? Voelt u zich ongemakkelijk bij mentale uitputting en verlies van mentale prestaties? Dan is een speciaal dieet voor de hersenen, met hoge doses brandstof voor de grijze cellen, iets voor u! Bekijk hoe u een menu samenstelt!

Dieet en de hersenen – hoe beïnvloedt de inhoud van ons bord de mentale prestaties?

De manier waarop we eten is een van de belangrijkste factoren waarvan onze gezondheid afhankelijk is. Het dagelijks gebruikte dieet heeft ook invloed op de betere of slechtere conditie van de geest. Voedingsstoffen, zoals suikers, vitaminen, mineralen en onverzadigde vetzuren, vervullen vele belangrijke functies voor de hersenen, waaronder het leveren van energie en het toestaan van een soepele stroom van impulsen tussen de neuronen.

Als we te weinig voedingsstoffen consumeren die belangrijk zijn voor de hersenen, gaat het werk van het orgaan achteruit, wat resulteert in een aantal nadelige symptomen zoals onder andere:

  • irritatie,
  • traagheid,
  • de achteruitgang van het geheugen en de concentratie,
  • het vertragen van mentale processen,
  • de reactie te vertragen,
  • verlagende alertheid, mentale alertheid, gevoel van saaiheid,
  • mentale uitputting,
  • slecht humeur, apathie,
  • om de creativiteit te verminderen.

Het slechtste dieet voor de hersenen is een dieet gebaseerd op bewerkte voedingsmiddelen, vol met chemie en ongezonde soorten vetten en koolhydraten, met nul of sporen van waardevolle voedingsstoffen. Tot de verwerkte levensmiddelen behoren bijvoorbeeld fastfood, een hele reeks kant-en-klare en halfbereide gerechten (bijvoorbeeld kartonnen soepen, instant magnetronschotels, gefrituurde gerechten enz.

Als we onze hersenen willen helpen, moeten de hierboven genoemde voedingsmiddelen met een hoge verwerkingsgraad en een hoog gehalte aan kunstmatige stoffen uit ons menu verdwijnen. Wanneer we ze vervangen door natuurlijke producten, rijk aan gezonde koolhydraten, vitaminen, micro- en macro-elementen, eiwitten of goede vetten, kunnen we relatief snel rekenen op het wegwerken van de verstorende symptomen van ons dagelijks functioneren, zoals voortdurende slaperigheid en vermoeidheid, een afname van de mentale productiviteit of een verminderde gemoedstoestand. In het verdere deel van het artikel leest u welke voedingsstoffen en producten de hersenfunctie het meest gunstig beïnvloeden en de intellectuele productiviteit het meest effectief verhogen.

Mineralen voor de hersenen

saladebar met yoghurt, amandelen en noten

Magnesium is een van de belangrijkste voedingsbestanddelen voor een goede hersenfunctie. Het beschermt het zenuwstelsel, bewaakt de juiste overdracht van impulsen tussen de neuronen en reguleert de hoeveelheid vrijgekomen neurotransmitters. Het vermindert vermoeidheid, verbetert het humeur, vermindert het stressniveau en bestrijdt irritatie. Verhoogt de mentale prestaties, heeft een positieve invloed op de concentratie van de aandacht, het proces van herinneren en assimileren van informatie.

Producten die rijk zijn aan magnesium zijn:

  • bananen,
  • Gek,
  • havermout,
  • Zemelen,
  • zonnebloempitten, pompoenpitten,
  • bruine rijst, boekweitgrutten, gerstgrutten,
  • cacao, bittere chocolade,
  • peulvruchten.

Een ander belangrijk mineraal voor de hersenen is kalium. Het is een van de basiselektrolyten die verantwoordelijk zijn voor een goede hydratatie van het lichaam en het behoud van ongestoorde zenuwfuncties. Dankzij kalium krijgen de hersencellen een optimale hoeveelheid zuurstof, wat hun efficiënte werking bepaalt, en dit vertaalt zich weer in het behoud van een hoge efficiëntie van de geest. Dit element bewaakt ook de juiste overdracht van elektrische impulsen tussen de neuronen, wat een positief effect heeft op de concentratie en de kwaliteit van de denkprocessen.

De bronnen van kalium in het voedsel zijn:

  • Cacao en bittere chocolade,
  • walnoten,
  • volkorenbrood, grutten, vlokken en zemelen,
  • aardappelen,
  • linzen, erwten, soja, bonen,
  • tomaten,
  • bananen,
  • boerenkool,
  • spinazie,
  • Selderij,
  • Botvin’ en biet,
  • peterselie,
  • kers,
  • gedroogd fruit,
  • grapefruits,
  • Kiwi.

Een dieet voor de hersenen mag ook niet voorbijgaan aan voedsel dat rijk is aan Zink. Het is een essentieel microelement dat een belangrijke rol speelt bij alle metabole veranderingen die in het lichaam plaatsvinden. Zink is ook erg belangrijk voor het goed functioneren van het intellect. Het element beïnvloedt de goede werking van het zenuwstelsel, zorgt voor de ongestoorde overdracht van zenuwsignalen in sommige delen van de hersenen en heeft een positieve invloed op de denkprocessen en de mentale productiviteit. Bovendien heeft het een positief effect op onze stemming, verlicht het stress en voorkomt het depressieve toestanden.

Er is veel zink in te vinden:

  • Het dieet en de hersenen – hoe beïnvloedt de inhoud van ons bord de mentale prestaties?
  • van zeevruchten,
  • pompoenzaden,
  • zonnebloempitten,
  • sesam,
  • gele kaas,
  • volkorenproducten,
  • de eieren,
  • het spek.

Een belangrijk mineraal voor onze hersenen is ook calcium, dat deelneemt aan de overdracht van zenuwimpulsen en ervoor zorgt dat de neurotransmitters in de juiste hoeveelheden worden afgescheiden. Dankzij deze functies heeft calcium een positieve invloed op het geheugen en de concentratie, draagt het bij aan de verbetering van het denkproces en helpt het bij het leren en het mentale werk.

Producten die rijk zijn aan calcium zijn:

  • melk,
  • Kaas,
  • karnemelk, yoghurt, kefir,
  • Vis,
  • Amandelen,
  • Gek,
  • chia zaden,
  • spinazie,
  • Bieslook,
  • peterselie.

Bij het samenstellen van een dieet om de mentale conditie te verbeteren, is het ook de moeite waard om producten die rijk zijn aan jodium (zeevruchten, schaal- en schelpdieren, gele kaas, eieren, hazelnoten) en koper (lever, zonnebloempitten, zemelen en tarwekiemen, havermout, cacao). Beide elementen ondersteunen het zenuwstelsel en verbeteren de hersenfunctie.

Vitaminen voor de hersenen

B-vitamines spelen vooral een zeer belangrijke rol in het goed functioneren van de hersenen:

  • Vitamine B1,
  • Vitamine B6,
  • foliumzuur,
  • niacine,
  • vitamine B12.

B-groepsvitaminen zijn verantwoordelijk voor een stabiele werking van het zenuwstelsel en beschermen de neuronen tegen verouderingsprocessen. Ze nemen deel aan de overdracht van zenuwsignalen en ondersteunen cognitieve functies zoals geheugen, denken, concentratie van de aandacht, perceptie.

Bovendien voorzien ze de zenuwcellen van de juiste dosis energie, waardoor ze de ongestoorde hersenfunctie en hoge intellectuele prestaties beïnvloeden. Waardevolle voordelen van B-vitamines zijn ook: het verminderen van stress en het herstellen van het mentale evenwicht, het verbeteren van het welzijn, het verlichten van nerveuze spanningen, depressie, angst en bezorgdheid, depressieve toestanden.

De beste bronnen van B-groepsvitaminen zijn

  • volkorenproducten (bv. zemelen, graanvlokken, volkorenbrood, grutten),
  • Gek,
  • zaden, pitten, zaden (b.v. zonnebloempitten, hennepzaad, pompoenzaad, lijnzaad, sesamzaad),
  • peulvruchten,
  • bladgroenten,
  • Durf,
  • melk en melkproducten,
  • Lever,
  • Pluimvee,
  • Vis.

Vitamine C is een andere vitamine die in het dieet voor de hersenen moet worden opgenomen. Het is een krachtige antioxidant die onze zenuwcellen beschermt tegen degeneratie en veroudering. Het ondersteunt een goede hersenfunctie, neemt deel aan de synthese van belangrijke neurotransmitters en ondersteunt de overdracht van zenuwimpulsen. Het reguleert de stemming, heeft een positief effect op het geheugen en de concentratie en verbetert de intellectuele capaciteiten.

Er zit veel vitamine C in dit soort producten:

  • citrusvruchten,
  • zwarte bessen,
  • Wilde roos,
  • Aardbeien,
  • kiwi,
  • Peper,
  • peterselie,
  • boerenkool,
  • Spruitjes,
  • broccoli,
  • Kool,
  • tomaten.

Een belangrijke rol voor de hersenen wordt ook gespeeld door de zogenaamde vitamine van de zon, oftewel vitamine D. Het ondersteunt de goede werking van het zenuwstelsel, beschermt tegen neurologische aandoeningen, verbetert de mentale conditie, versterkt het geheugen, verbetert de cognitieve processen, reguleert de stemming, ondersteunt ons tijdens een grote mentale inspanning.

Vitamine D wordt in het lichaam geproduceerd tijdens de blootstelling aan de zon. Daarnaast is het te vinden in producten zoals:

  • Zeevis,
  • eierdooier,
  • Boter,
  • tran,
  • Gele kaas.

Het is ook de moeite waard om grote hoeveelheden producten met vitamine E aan het menu toe te voegen die gunstig zijn voor de hersenen. Het is een antioxidant die neuronen beschermt tegen oxidatieve stress, het verouderingsproces en de vernietiging van cellen voorkomt. Bovendien neemt vitamine E deel aan het proces om de hersencellen van zuurstof te voorzien, waardoor het een positief effect heeft op het geheugen en de concentratie en de mentale productiviteit verhoogt.

Bronnen van vitamine E omvatten:

  • Zaden en zaden,
  • Gek,
  • Amandelen,
  • de grutten,
  • Volkorenbrood,
  • Zemelen,
  • tarwekiemen,
  • olie en plantaardige oliën,
  • frambozen,
  • groene groenten,
  • Spruiten,
  • melk,
  • Vis.

Onverzadigde vetzuren in de voeding voor de hersenen

olie en groene olijven flacon

Er wordt veel gesproken over de schadelijkheid van vetten voor ons lichaam. Inderdaad, sommige soorten vetten zijn slecht voor de gezondheid en we moeten ze vermijden. Dit zijn vooral de zogenaamde transvetten die worden geproduceerd door het verhardingsproces van plantaardige oliën. We moeten ook op onze hoede zijn voor dierlijke vetten, waarvan het teveel aan dierlijke vetten de ontwikkeling van overgewicht en obesitas kan beïnvloeden, het cholesterolgehalte kan verhogen en het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten.

Er is echter ook een groep van heilzame vetten die zeker de moeite waard zijn om op te nemen in het dagelijkse menu, omdat ze onze gezondheid op vele manieren ondersteunen, en een van hun belangrijkste voordelen is het verbeteren van de hersenfunctie.

Bijzonder gunstig voor ons verstand zijn de onverzadigde omega 3 en omega 6-vetzuren, waarvan grote afzettingen te vinden zijn in koudgeperste plantaardige oliën. Omega 3 en omega 6-vetzuren maken deel uit van de structuur van het hersenweefsel en zijn verantwoordelijk voor het behoud van een normale hersenfunctie en een ongestoorde werking van het centrale zenuwstelsel.

Het toevoegen van omega 3 en 6 vetzuren aan de dagelijkse voeding is een methode om de cognitieve processen te verbeteren, de mentale efficiëntie te verhogen, de concentratie en het geheugen te verbeteren en de zogenaamde mentale mist, dofheid of problemen met het analyseren, paren, het formuleren van gedachten of het verwerken van informatie te verminderen.

Bronnen van onverzadigde vetzuren zijn:

  • lijnzaadolie,
  • zonnebloemolie,
  • canolaolie,
  • sojaolie,
  • pindaolie,
  • olijfolie,
  • kokosnootolie,
  • Gek,
  • Amandelen,
  • zaden, zaden, zaden,
  • vis (bijv. haring, sardine, makreel, zalm),
  • Zeevruchten,
  • avocado.

Lecithine als ondersteuning voor een drukbezet brein

Lecithine is een stof die bijzonder waardevol is voor mensen die worden blootgesteld aan hoge mentale inspanningen en die worstelen met de achteruitgang van het geheugen en de prestaties van de hersenen als gevolg van hoge niveaus van stress, uitputting en gevorderde leeftijd. Lecithine is een stof uit de fosfolipidegroep, die momenteel voornamelijk uit soja wordt verkregen. Lecithine is een bestanddeel van de celmembranen van alle cellen van het lichaam, waaronder natuurlijk de neuronale celmembranen.

Lecithine wordt geleverd in voeding of supplementen en resulteert in een versterking, betere voeding en een grotere weerstand tegen zenuwceldegeneratieprocessen, en bevordert de vorming van nieuwe neuronen en nieuwe verbindingen tussen deze neuronen. Dankzij lecithine kunnen we rekenen op efficiënter hersenwerk en een hogere hersenproductiviteit, maar ook op een beter geheugen en concentratie en een effectiever leerproces.

Bronnen van lecithine in voedsel zijn:

  • Eieren,
  • sojaboon,
  • bonen,
  • Lever,
  • Gek,
  • verkrachting,
  • zonnebloem.

Welke andere ingrediënten in het dieet hebben een positief effect op de hersenfunctie?

  • Koolhydraten – ze zijn de belangrijkste “brandstof” voor onze hersenen, dankzij hen hebben we veel energie en kan onze geest op hoge snelheid werken. De meest wenselijke zijn complexe koolhydraten, aanwezig in bijvoorbeeld graanproducten, groenten, peulvruchten. Ze komen langzaam vrij en zijn een langdurige bron van energie. Wanneer we echter een snelle en intensieve injectie van brandstof voor de hersenen nodig hebben, worden vooral vruchten aanbevolen – ze bevatten de kracht van snel opneembare eenvoudige koolhydraten, maar ze bevatten ook waardevolle voedingsvezels.
  • Eiwitten die rijk zijn aan aminozuren zoals tyrosine, tryptofaan en glutaminezuur. Ze zorgen voor een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel, stimuleren de mentale activiteit, ondersteunen de cognitieve functies, nemen deel aan de synthese van neurotransmitters en hormonen, nemen deel aan de overdracht van zenuwimpulsen. Ze zijn te vinden in melk en gefermenteerde melkproducten, kaas, vlees, vis, peulvruchten, zaden, noten.
  • Antioxidanten (antioxidanten), d.w.z. verbindingen die schadelijke vrije radicalen bestrijden en oxidatieve stress van cellen voorkomen, waardoor het risico op beschavingsziekten afneemt en veroudering wordt tegengegaan. In een dieet dat gunstig is voor de hersenen, zijn ze een belangrijke schakel omdat ze een beschermend effect hebben op de neuronen en het hele zenuwstelsel, ze gaan de processen van veroudering en vernietiging van de hersencellen tegen, waardoor ze vele jaren van uitstekende intellectuele prestaties kunnen genieten.

Producten die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder andere:

  • fruit (b.v. bessen, aardbeien, appelbessen, grapefruits, aalbessen, sinaasappels, bramen, kersen, veenbessen, frambozen),
  • groenten (bieten, tomaten, paprika’s, broccoli, spinazie, wortelen, bonen),
  • Noten en bonen,
  • Cacao,
  • Wilde roos,
  • groene thee,
  • kruiden (bijv. kurkuma, peper cayenne, gember, kerrie, kaneel)
  • Chlorella en spirulina,
  • plantaardige oliën.

Dieet voor de hersenen –

Hersendieet, gezonde maaltijd, ei, avocado, spinazie

Hier is een voorbeeldmenu dat ons brein zal voeden en stimuleren om productiever te werken:

Dag 1

  • Ontbijt: melk met een mengsel van granen (bijv. haver, boekweit en rogge) en rozijnen, gedroogde veenbessen en bananen.
  • 2 Ontbijt: volkorenbroodje met avocadopasta, bieslook en gedroogde tomaten met peper cayenne
  • Diner: soep van rode bonen, bruine rijst voor de tweede gang, kalkoenborstfilet in kruiden, wortelsalade
  • Thee: een cocktail van karnemelk en fruit (bv. bosbessen, aardbeien of bananen), een handvol noten
  • Diner: volkoren broodjes met schimmelkaas, verse spinazie (of boerenkool of sla), tomaat, olijven en bieslook

Dag 2

  • Ontbijt: omelet met havermout en zaden chia met plantaardige vulling (bijv. spinazie, peper, tomaat, courgette)
  • 2 ontbijten: salade van volkorenpasta, tonijn, ananas, paprika, erwten en maïs met Griekse yoghurtsaus en currykruiden
  • Diner: stoofpotje van kip en buik (of champignon), grutten, trossen, ingelegde komkommers
  • Thee: dessert met yoghurt, noten en fruit
  • Diner: graham met magere ham en gerookte kwark, groene komkommer, sla, tomaat

Dag 3

  • Ontbijt: volkorenbrood toast met gele kaas en kip, tomatensalsa, paprika’s, uien, peterselie-peterselie op smaak gebracht met chilipeper, olie en citroensap
  • 2 ontbijt: fruitsalade, een handvol amandelen
  • Diner: broccoli crèmesoep met geroosterde pompoenpitten, geroosterde vis met groenten, grutten of rijst als tweede gang
  • Thee: havermout en cacaokralen
  • Diner: roerei met tomaten, plus een mix van sla en volkorenbrood

Dag 4

  • Ontbijt: volkorenbroodje met sla, gerookte zalm, tomaat, groene komkommer en dille
  • 2 ontbijt: yoghurt met zemelen, zonnebloempitten en gedroogde pruimen
  • Diner: linzensoep, gestoofde kippenlever met appel en ui, boekweitgrutten, zuurkoolsalade
  • Thee: volkoren toast met pindakaas
  • Diner: salade met rijst, avocado, kip, maïs, spruitjes en rucola

Supplementen ter ondersteuning van de hersenfunctie

Als u probeert uw mentale prestaties te verbeteren en problemen met een lage concentratie en een zwak geheugen te overwinnen, is het de moeite waard om naast de wijzigingen in het menu een aanvulling te introduceren. De beste oplossing is nootropische middelen die rijk zijn aan stoffen die de cognitieve processen verbeteren. Een voorbeeld van een dergelijke voorbereiding is Brain Activesdie zich niet alleen onderscheidt door zijn hoge kwaliteit, maar ook door een optimale selectie van actieve bestanddelen. De samenstelling komt tegemoet aan de behoeften van mensen die blootgesteld zijn aan grote mentale inspanningen en hun hersenen naar een hoger verloop willen brengen.

Klik en lees de Brain Actives review.

Brain Actives

Ontmoet ook: Memoratin

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin