Hennepzaad (cannabiszaad)- een natuurlijke bron van waardevolle Omega zuren, vitaminen en eiwitten

Vanwege hun unieke inhoud worden cannabiszaden geclassificeerd als zogenaamde super voeding en zijn ze een van de meest populaire elementen van een gezonde voeding. Dit komt onder andere door de optimale voedingswaarde, de ideale verhouding van onverzadigde vetzuren en de rijkdom aan vitaminen en mineralen.

Zaaien van hennep – universele plant

Cannabis Sativa, of cannabiszaad, is een Centraal-Aziatische plant die al duizenden jaren bekend staat om zijn heilzame eigenschappen. Cannabiszaden leveren een compleet, perfect verteerbaar eiwit dat dierlijk eiwit, Omega 3, 6 en 9 zuren, vezels en een reeks van vitaminen, waaronder vitamine E, met succes kan vervangen, wat bijzonder belangrijk is voor de jeugdigheid.

Ook wel hennepzaad genoemd, worden ze niet alleen gebruikt in de voedingsindustrie, maar ook in farmaceutische en cosmetische toepassingen. Hennepvezels worden op hun beurt gebruikt bij de productie van textiel, touwen, zeilen, verschillende soorten composietmaterialen, bouwplaten en sanitaire artikelen.

Producten van hennep die op de markt verkrijgbaar zijn

Naast zaden zijn er nog andere Cannabis Sativa-producten op de markt, waaronder hennepproteïne, meel, boter, zemelen, oliën, waaronder de uiterst waardevolle, essentiële CBD-olie. Ook populair is koudgeperste hennepolie, al lang bekend in de Nederlandse keuken en gebruikt als toevoeging aan salades, aardappelen, grutten en zelfs brood.

Opgemerkt moet worden dat de cannabiszaden in kwestie niet hetzelfde zijn als marihuana, het is een compleet andere plant. Cannabis voor cannabis verschilt niet alleen in zijn uiterlijk, maar ook in zijn chemische samenstelling van de gezaaide cannabis. In India zijn er psychoactieve stoffen, voornamelijk THC, tetrahydrocannabinol, die de hersenfuncties beïnvloeden. Zaad van cannabiszaden bevat dergelijke stoffen niet en is daarom volledig legaal, veilig voor de gezondheid en vrij van verdovende middelen.

Lees ook: CBD-olie – een revolutionair voedingssupplement dat vele kwalen vernietigt.

Hennepzaad – nutritionele en gezondheidsbevorderende eigenschappen

Zoals reeds vermeld, zijn cannabiszaden de bron van omega 3, 6 en 9 onverzadigde vetzuren die zo hard nodig zijn voor het lichaam en vaak in te kleine hoeveelheden en bovendien in de beste gezondheidsverhoudingen worden geleverd. Ze bevatten ook eiwitten, talrijke aminozuren, vitaminen C, E, D, B1, B2, B6, niacine, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, onoplosbare en oplosbare vezels.

We moeten echter niet vergeten dat de meest waardevolle de ongepelde cannabiszaden zijn, omdat het verwerkingsproces ervoor zorgt dat de gepelde cannabiszaden worden uitgeput door een aanzienlijk deel van de waardevolle componenten.

Deze specifieke supervoeding is niet alleen een ideale aanvulling op een gezonde voeding, maar helpt ook veel ziekten te bestrijden. De aanwezigheid van waardevolle aminozuren dient bijvoorbeeld om het immuunsysteem te versterken en omdat hennepzaad ook selenium bevat, helpt het de vruchtbaarheid en potentie bij mannen te verbeteren. Antioxidanten voorkomen vroegtijdige veroudering en helpen chronische ziekten zoals diabetes en kanker te behandelen. Hennepsla kan ook een grote steun zijn in het geval van darmproblemen – de voedingsvezels die het bevat regelt de spijsvertering en helpt om een slank figuur te behouden.

Cannabiszaden – hoe te eten en waarom is het de moeite waard om te eten?

Het lijdt geen twijfel dat cannabiszaden moeten worden geïntroduceerd als een permanent onderdeel van een gezond dieet om tenminste een aantal redenen. Ten eerste, door de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren, die een gunstig effect hebben op het lichaam – ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, dragen bij aan een betere werking van de cellen en individuele organen, verbeteren de mentale functies.

Talrijke antioxidanten, waaronder vitamine E, helpen om de jeugdigheid langer te behouden en hebben een positief effect op het uiterlijk van huid, haar en nagels. Tot slot verbetert de vezel in de zaden niet alleen de spijsvertering, maar is het ook een bondgenoot in de strijd tegen overgewicht.

Lees ook over de pro-health eigenschappen van kwartsetine.

Hennepzaad – recepten

Hennepzaad is een gezonde en smakelijke toevoeging aan veel gerechten. U kunt ze gewoon behandelen als een soort strooisel voor salades, desserts of sandwiches, of ze op een meer verfijnde manier gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden van recepten voor het gebruik van cannabiszaden.

1. Kleurrijke cocktails met hennepzaad

  • Groene cocktail – doe een paar koolblaadjes, stukjes geschilde sinaasappelschil, geraspte appel en een theelepel cannabis zaden in de blender. Giet er een half glas water in, voeg een beetje citroensap toe. Alles met elkaar mengen.
  • Bananencocktail – deze keer nemen we twee handen vol rucola, een rijpe banaan, een half glas water, een theelepel zaden, citroensap of een snuifje kaneel. We alles met elkaar. Cocktails moeten worden gekoeld voor consumptie.
  • Frambozenmousse – een glas frambozen (mag ook bosbessen zijn) mengen met een glas water en een paar theelepels yoghurt. Na het overgieten in een kom, leg je er enkele hele frambozen op en bestrooi je ze met cannabis zaden.

2. Salade met blauwe kaas, tomaten, olijven en hennepzaad

Ingrediënten:

  • 50 g schimmelkaas
  • 100 g rucola
  • 2 tomaten
  • een half glas olijven
  • 5 radijzen
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • hennep of andere olie

Uitvoering:

Snijd de schimmelkaas en tomaten in blokjes en doe ze in een slakom. Snijd de radijs in kleine blokjes of rasp ze in dikke ogen, voeg ze toe aan de kaas en de tomaten. Was de rucola en combineer met de olijven met de andere ingrediënten. Voeg zaden en olie toe en meng voorzichtig.

3. Roomsoep van avocado en knoflook met toevoeging van hennepzaadjes

Ingrediënten:

  • glas bouillon
  • avocado
  • 100 ml room 30%
  • een groot teentje knoflook
  • 3 eetlepels hennepzaad
  • zout en peper naar smaak

Uitvoering:

Voeg room, gehakte avocadovork, knoflook, zout, peper en de helft van de zaden toe. Bij het roeren verwarmen zonder te koken. Meng het hele mengsel soepel, voeg aan het eind de rest van de zaden toe.

4. Cacao-hennepkoekjes in de vorm van bolletjes

Ingrediënten:

  • 100 g amandelen
  • 100 gram dadels
  • lepel cacao
  • een snuifje kaneel
  • vanillegeur
  • een eetlepel hennepzaad
  • een lepel water

Uitvoering:

Snijd de amandelen in een malaxer zodat er kleine stukjes overblijven. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe, naast de zaden, en meng alles opnieuw tot een homogene massa. Van de massa vormen kleine balletjes en rollen ze in zaden. Leg ze een paar uur in de koelkast.

5. Lamsvleesgrutten met fruit en hennepkorrels

Ingrediënten:

  • een half glas pap.
  • glas water
  • glas melk
  • een theelepel olie
  • vleugje zout
  • Fruit – bananen, bessen, bosbessen, frambozen, aardbeien – naar keuze
  • een eetlepel hennepzaad

Uitvoering:

Spoel de grutten af met koud water en giet er vervolgens enkele minuten kokend water overheen om de gentiaan te verwijderen. Gries de grutten uit, doe ze in een pot, giet er water en melk bij, voeg zout en olie toe. Kook op een laag vuur gedurende ongeveer 12 minuten tot de vloeistof is geabsorbeerd. Leg de grutten in kommen, leg de vruchten erop, bestrooi ze met kaneel en zaden. Je kunt er yoghurt over gieten.

Kijk ook eens: Wat zijn adaptogenen en hoe werken ze?

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr