Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen met buitengewone eigenschappen. Door de hormoonspiegel in ons lichaam te normaliseren, verlichten ze ons van vervelende symptomen en hebben ze een positieve invloed op onze stemming. Zij kunnen ook onze schoonheid in vele opzichten verbeteren, waaronder het modelleren van de buste. Fyto-oestrogenen komen voor in veel kruiden, maar ook in sommige voedingsmiddelen. Geconcentreerde extracten van planten die rijk zijn aan fyto-oestrogenen worden ook opgenomen in talrijke voedingssupplementen voor vrouwen. Leer meer over de eigenschappen van fyto-oestrogenen, kijk wanneer je ze moet gebruiken en wat hun rijkste bronnen zijn.
Inhoudsopgave
- 1 Plantenhormoonverstrekkers – het belang van fyto-oestrogenen voor ons lichaam
- 2 Voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten, oestrogenen in voedsel
- 3 Progesteron in de voeding, producten rijk aan progesteron
- 4 Fyto-oestrogenen – eigenschappen en effecten
- 5 Fyto-oestrogenen en de menstruatiecyclus
- 6 Fyto-oestrogenen en menopauze
- 7 Fyto-oestrogenen – de risico’s
- 8 Fyto-oestrogenen – tabletten en capsules. Een natuurlijke manier om vrouwenproblemen aan te pakken
Plantenhormoonverstrekkers – het belang van fyto-oestrogenen voor ons lichaam
In plantaardige organismen worden, net als in het menselijk lichaam, stoffen geproduceerd die tot taak hebben de processen van groei en ontwikkeling te reguleren. Bij mensen zijn dit hormonen, bij planten – fytohormonen. Het blijkt dat fytohormonen door hun identieke structuur en werkingsmechanisme in het menselijk lichaam dezelfde functies kunnen vervullen als de eigen hormonen. Dit geldt vooral voor vrouwelijke geslachtshormonen, waaronder het belangrijkste vrouwelijke hormoon, oestrogeen.
Er is een grote groep planten (waaronder diverse kruiden, groenten, fruit, granen) met oestrogeenequivalenten, d.w.z. fyto-oestrogenen. Deze unieke organische verbindingen bootsen oestrogeen na en dragen zo bij tot de regulering van de concentratie van vrouwelijke hormonen in het lichaam. Door het hormonale evenwicht te herstellen, verbeteren zij de werking van het voortplantingssysteem en helpen zij kwalen te bestrijden die het gevolg zijn van een laag oestrogeenniveau.
Tegelijkertijd vervullen fyto-oestrogenen ook andere functies, waarvoor oestrogeen van nature verantwoordelijk is in ons lichaam. Zij verbeteren de werking van vrijwel het hele systeem, onder meer: regulering van het lichaamsgewicht, vermindering van het risico op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en osteoporose, en hebben een positief effect op het humeur en het uiterlijk.
Voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten, oestrogenen in voedsel
De rijkste bron van vrouwelijke geslachtshormonenequivalenten zijn zaden van peulvruchten, met inbegrip van, maar niet beperkt tot sojabonen. De rol van fyto-oestrogenen in deze plant zijn isoflavonen die behoren tot de groep van bioflavonoïden, zoals genisteïne, daidzeïne en glycitein.
Door hun goede biologische beschikbaarheid en werking analoog aan die van menselijke hormonen, kunnen soja-isoflavonen een doeltreffende manier zijn om de hormoonhuishouding te normaliseren en de kwellende symptomen te verminderen die gepaard gaan met een hormoontekort (bv. in de menopauze).
Het gehalte aan isoflavonen in soja kan variëren, afhankelijk van het product waar het om gaat. Sojameel, sojavlokken, geïsoleerde soja-eiwitten en sojabonen bevatten de meeste isoflavonen.
Sojaproducten zoals tofu, tempeh, sojascheuten, sojadranken, sojayoghurt en sojapasta bevatten kleinere hoeveelheden isoflavonen.
Naast isoflavonen spelen ook andere plantaardige stoffen de rol van fyto-oestrogenen, waaronder lignanen bijzonder belangrijk zijn. Zowel qua structuur als qua functies zijn lignanen biologisch compatibel met oestrogenen, waardoor ze in het systeem hetzelfde werk kunnen verrichten en hormonale stoornissen kunnen opheffen. Een zeer rijke bron van lignanen is lijnzaad en lijnzaadmeel.
Een andere groep fyto-oestrogenen zijn coumestanen, die onder meer voorkomen in bonen, sojabonen en alfalfa.
Tot de beste bronnen van fyto-oestrogenen behoren ook talrijke kruiden, waaronder een van de meest voorkomende weide- en akkerplanten – rode klaver.
Voedingsmiddelen die plantaardige oestrogenen bevatten (fyto-oestrogenen)
- Lijnzaad,
- sojabonen,
- linzen,
- hummus,
- erwten,
- bonen,
- tuinbonen,
- lijnzaadolie,
- zonnebloempitten,
- sesam,
- noten en amandelen,
- havermout, roggevlokken en andere granen,
- zemelen,
- rijst,
- spruiten,
- druiven,
- rode wijn,
- appels,
- peren,
- gedroogde abrikozen,
- kersen,
- kersen,
- bosbessen,
- moerbeien,
- spinazie,
- knoflook,
- uien,
- verplettering,
- broccoli.
Kruiden met fyto-oestrogenen
- rode klaver,
- wilde yam,
- hop,
- venkel,
- fenegriek,
- witte wilg,
- engelwortel,
- groene thee,
- alfalfa,
- Pueraria mirifica,
- zwarte heg.
Progesteron in de voeding, producten rijk aan progesteron
De belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogeen, progesteron en prolactine. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de vorming van geslachtskenmerken en het vrouwelijk figuur (met inbegrip van borstgroei) en de regulering van de menstruatiecyclus. En een van de belangrijkste functies van prolactine is de productie van moedermelk na de bevalling.
Progesteron daarentegen is een hormoon dat vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen en vrouwen die binnenkort moeder willen worden. Progesteron is nodig om de eisprong te laten plaatsvinden, het zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder kan innestelen en is verantwoordelijk voor het behoud van de zwangerschap. Bovendien zorgt progesteron samen met oestrogeen voor de regelmaat van de menstruatie en de juiste lengte van de cyclus.
Sommige vrouwen hebben een tekort aan progesteron, wat zich kan uiten in onregelmatige menstruaties, vruchtbaarheidsproblemen en het onvermogen om een zwangerschap te krijgen en te behouden. Het is aan de arts om te beslissen of met de inname van progesteron moet worden begonnen. Veel mensen zijn echter geïnteresseerd in natuurlijke manieren om de niveaus van dit hormoon in evenwicht te brengen. Hoe kan ik het progesterongehalte met voedsel verhogen?
Bij het normaliseren van het progesterongehalte in het lichaam kunnen we helpen met fytohormonen die voorkomen in kruiden als wilde yamswortel, monnikskapucijn, rode klaver. Hoewel deze stoffen in de eerste plaats bedoeld zijn om de oestrogeenspiegel te reguleren, kunnen ze ook een positieve invloed hebben op de progesteronspiegel. In het algemeen optimaliseren fytohormonen de concentratie van deze beide hormonen en helpen zij het juiste evenwicht ertussen te herstellen.
Om de progesteronspiegel te verhogen, is het ook nuttig om in de voeding grotere hoeveelheden voedingsmiddelen op te nemen die rijk zijn aan ingrediënten zoals:
- vitamine E,
- vitamine B6,
- vitamine C,
- voedingsvezels,
- zink,
- magnesium,
- omega 3 zuren,
- L-arginine.
Fyto-oestrogenen – eigenschappen en effecten
Fyto-oestrogenen ondersteunen het endocriene systeem en helpen het juiste niveau van bepaalde geslachtshormonen te herstellen. Aldus normaliseren zij het libido, reguleren zij de voortplantingsfuncties, verbeteren zij de uiterlijke kenmerken van de vrouw en verlengen zij de jeugd.
Fyto-oestrogenen vertonen ook een aantal andere waardevolle eigenschappen, zoals:
- antioxiderende eigenschappen,
- bacteriostatische eigenschappen,
- anti-allergeen,
- ontstekingsremmend,
- antivirale en schimmelwerende eigenschappen,
- ondersteuning van het skeletstelsel, bescherming tegen osteoporose,
- vermindering van het risico op kanker (vooral hormoongerelateerde kankers zoals borstkanker),
- het reguleren van de bloeddruk,
- het verlagen van het niveau van slechte cholesterol,
- verbetering van de koolhydraatstofwisseling,
- positief effect op de bloedvaten,
- vermindering van het risico op hart- en vaatziekten (bv. aderverkalking),
- het vertragen van verouderingsprocessen,
- ondersteuning van het zenuwstelsel,
- verbetering van de huidconditie,
- bescherming van collageenvezels, afremming van rimpelvorming en verdieping.
Fyto-oestrogenen en de menstruatiecyclus
Aangezien fyto-oestrogenen, nadat ze in ons systeem zijn gekomen, dezelfde activiteit vertonen als menselijke geslachtshormonen (iets zwakker, maar identiek), kunnen ze nuttig zijn voor vrouwen die hun menstruatiecyclus op een natuurlijke manier willen normaliseren. Wanneer de oestrogeen- en progesteronspiegels in het lichaam abnormaal zijn, kunnen zich menstruatiestoornissen voordoen (bv. onregelmatige menstruatie, te korte of te lange cycli, te kleine of te hevige bloedingen). Fyto-oestrogenen binden zich, net als oestrogenen, aan oestrogeenreceptoren van hypothalamische neuronen en beïnvloeden de functie van de eierstokken. Door hun werk te stimuleren, stabiliseren zij de frequentie en de overvloed van de bloedingen.
Fyto-oestrogenen en menopauze
Een natuurlijke behandeling met fyto-oestrogenen kan een doeltreffende ondersteuning zijn voor vrouwen in de peri-menopauzale periode en een alternatief voor de zogenaamde hormoonvervangingstherapie. Zoals bekend daalt met de leeftijd het oestrogeenniveau bij vrouwen, wat leidt tot een geleidelijke stopzetting van de eierstokfunctie, menstruatie en verlies van voortplantingscapaciteit.
De menopauze is voor de meeste vrouwen een moeilijke tijd. Door hormonale turbulenties krijgen we te maken met veel ongunstige symptomen, zoals: stemmingswisselingen, opvliegers, hoofdpijn, ernstige vermoeidheid, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, drijfnat zweet, concentratieproblemen, hartkloppingen, laag libido, huilbuien, angst en bezorgdheid.
Al deze lastige symptomen kunnen worden verlicht door het gebruik van kruiden of preparaten met fyto-oestrogenen, die een imitatie zijn van oestrogenen en zich in ons lichaam gedragen zoals zij dat doen, en ons helpen het hormonale evenwicht te herstellen en ons goed te voelen.
Fyto-oestrogenen – de risico’s
Fyto-oestrogenen zijn stoffen die afkomstig zijn van planten, zodat ze ons lichaam op een delicate manier beïnvloeden, in overeenstemming met ons natuurlijke ritme. Dit verandert echter niets aan het feit dat zij biologische activiteit vertonen, invloed uitoefenen op het hormonale systeem en op talrijke processen die zich in ons lichaam afspelen. Over het algemeen zijn het veilige stoffen en is er geen risico op negatieve bijwerkingen. Als we echter te kampen hebben met ernstiger hormonale stoornissen of lijden aan bepaalde ziekten, moeten we een arts raadplegen voordat we met een fyto-oestrogeenkuur beginnen.
Fyto-oestrogenen – tabletten en capsules. Een natuurlijke manier om vrouwenproblemen aan te pakken
Er bestaat een grote groep voedingssupplementen, waarvan de formule gebaseerd is op fyto-oestrogenen. Afhankelijk van de aard van ons probleem en het doel van de fyto-oestrogeenbehandeling kunnen we worden geholpen door
- preparaten die de symptomen van de menopauze verlichten (bv. Climea Forte),
- preparaten die het vrouwelijk libido verhogen en de vaginale smering verbeteren (bv. Femin Plus),
- voorbereidingen voor versteviging en vergroting van het volume van de buste (bijv. BoomBreast, Maxi Bust).
Lees ook: Wat stimuleert de groei van de buste?
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25160742/
https://www.healthline.com/health/phytoestrogens
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320630
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317516
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320266