6788702542 943e8bca6b b

Hardlopen – effecten, gezondheid en voordelen voor de lichaamsvorm. Wat levert hardlopen je op en hoe begin je met hardlopen?

Hardlopen wordt elk jaar populairder onder mensen met een gezonde, actieve levensstijl. Waarom grijpen we het vaakst naar de jogging? Het is een betrouwbare manier om uw figuur snel af te slanken en u te ontdoen van vetballast, en biedt tevens een uitgebreide ondersteuning van uw gezondheid. In feite zijn er nog veel meer voordelen van hardlopen. Deze unieke vorm van sport heeft ook een positieve invloed op onze emoties, ons humeur, onze werkende geest, onze persoonlijkheid en zelfs op onze intermenselijke relaties. Maar om alle voordelen van hardlopen te genieten, moeten we het systematisch doen, wat veel mensen helaas niet doen. Een aanzienlijk deel van de mensen die beginnen met hardlopen, raakt snel gedemotiveerd en stopt met de sport. Ontdek hoe je met hardlopen kunt beginnen, hoe je ontmoediging kunt voorkomen en waarom hardlopen eigenlijk de moeite waard is. En besmet raken door te joggen!

Hardlopen – de gemakkelijkste manier om paarden gezond en betrouwbaar mentaal en fysiek fit te krijgen

 vrouw loopt in de velden

Hardlopen is een razend populaire sport die steeds meer liefhebbers van lichaamsbeweging in zijn ban krijgt. Hardlopen is eenvoudig, plezierig en voordelig (geen kosten, geen behoefte aan fitnessapparatuur of -faciliteiten). Het is ook veelzijdig en toegankelijk – je kunt op elke leeftijd, overal en in bijna alle weersomstandigheden hardlopen(behalve regen, sneeuw, vorst, hoewel zelfs dat voor sommigen geen belemmering vormt).

Het belangrijkste is dat hardlopen uiterst doeltreffend is om uw gezondheid te verbeteren, het risico op ziekten te verkleinen en uw lichaamsbouw te verbeteren. Het geeft ook zeer snelle resultaten. Al na een paar trainingen kunt u vooruitgang zien in zowel vetverbranding als vormverbetering.

Effecten van hardlopen na twee weken regelmatige training

De zichtbare effecten van het hardlopen merken we al in de tweede week van de regelmatige training. We zullen een sprong in onze fysieke vorm merken, ons inspanningsvermogen en onze algemene conditie zullen verbeteren. U zult ongeveer 15 minuten achter elkaar kunnen hardlopen, u zult langzamer moe worden, u zult minder snel kortademig zijn, uw spieren zullen meer werk kunnen verzetten zonder uitgeput te raken.

Onze bloedsomloop zal verbeteren en onze ademhaling zal zich verdiepen, zodat ons hele lichaam beter van zuurstof zal worden voorzien. We zullen overdag meer energie hebben en ’s nachts beter slapen. Onze huid zal er frisser en vitaler uitzien. Het silhouet zal beginnen te veranderen van traag naar dynamisch, slank. De spieren in de benen, billen en buik zullen beter werken en sterker worden. We beginnen ons te ontdoen van overtollig onderhuids water, ons metabolisme zal versnellen, we beginnen sneller calorieën te verbruiken, wat ons in de daaropvolgende weken het effect zal geven van het verminderen van ongewenste kilo’s.

Effecten van hardlopen na een maand

Na een maand van systematische hardlooptraining, meerdere keren per week, zullen de veranderingen in het uiterlijk van uw figuur en de werking van uw lichaam al zichtbaar zijn. Er zal minder vet zijn in alle delen van het lichaam, het silhouet zal slanker zijn, de houding zal meer rechtop zijn en de spieren zullen beter gedefinieerd zijn. De billen zullen ronder en steviger worden, de benen zullen sterker worden. U zult ook een verandering in het uiterlijk van uw kuiten en dijen opmerken – ze worden slanker en welgevormd. Het lichaam zal ook beginnen met het effectief afbranden van overbodig vetweefsel.

Bovendien zal uw huid na een maand hardlopen gladder en strakker worden, een gezondere, mooiere teint hebben en er jonger uitzien. Cellulitis wordt ook minder (hardlopen stimuleert de bloed- en lymfecirculatie uitstekend, zodat onderhuids water, toxines en vetafzettingen die cellulitis vormen veel doeltreffender en sneller worden afgebroken en verwijderd).

Regelmatige hardlooptraining gedurende ongeveer een maand brengt ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee: het lichaam krijgt veel meer zuurstof en voeding, de hartspier werkt efficiënter en normaler, en de conditie van de aderen en slagaders verbetert.

De effecten die na een maand hardlopen zichtbaar zijn, omvatten ook een veel snellere stofwisseling, een betere spijsvertering en een meer genormaliseerd koolhydraatmetabolisme(stabielere bloedsuikerspiegel). Na een paar weken hardlopen zal ook de hoofdpijn (als u daar last van heeft) afnemen, de kwaliteit van de slaap zal verbeteren, u zult een beter immuunsysteem hebben en minder vatbaar zijn voor stress en vermoeidheid. In de komende weken zullen al deze positieve veranderingen zich verdiepen.

Welke effecten heeft hardlopen? Waarom rennen?

 lopende man, bergen en meer op de achtergrond

Hardlopen is een manier om te ontstressen, te ontspannen, je vorm en figuur te verbeteren. Het is ook een natuurlijk wondermiddel tegen vele kwalen. Het is een buitengewone sport, die volgens velen zelfs genezende eigenschappen heeft. Dankzij hardlopen worden de bloeddruk en het bloedglucose- en cholesterolgehalte gestabiliseerd, werkt het endocriene systeem beter en werkt het bewegingsapparaat efficiënter, en dat zijn nog maar een paar van de gezondheidsvoordelen van hardlopen. Hardlopen helpt ook bij het herstel in vele situaties in het leven. Er zijn talrijke gevallen bekend waarin chronisch zieken, gehandicapten en mensen die ernstige verwondingen en andere gezondheidsproblemen hebben ondergaan, duidelijk baat hebben gehad bij hardlopen, zijn hersteld en hun conditie hebben verbeterd.

Volgens talrijke studies leven hardlopers langer. Andere studies tonen aan dat hardlopers een aanzienlijk lager risico lopen op atherosclerose en andere hart- en vaatziekten. Waarom is hardlopen de moeite waard? Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van hardlopen:

Hardlopen is de meest effectieve manier om intensief gewichtsverlies te versnellen

Expres vet verbranden is een van de belangrijkste voordelen van joggen. De hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt tijdens een hardlooptraining en de snelheid van lipolyse (het proces waarbij vet wordt afgebroken) bij mensen die regelmatig joggen, is zo hoog dat regelmatig joggen de meest effectieve natuurlijke maatregel voor gewichtsverlies kan worden genoemd. Door ongeveer 4 keer per week min. te rennen. 30 minuten, zullen we snel gewichtsverlies merken, nog meer als we jogging combineren met een dieet waarbij de hoeveelheid verbruikte calorieën ongeveer 300 kcal minder is dan onze dagelijkse calorische behoefte.

Tijdens het hardlopen worden alle spieren geactiveerd, wat betekent dat ons lichaam grote hoeveelheden energie verbruikt. Daarom worden calorieën zo intensief verbrand – tot 600-700 kcal in een uur. De effecten van bergop lopen (op een terrein of trainingsloopband met een verhoogde helling) zijn nog spectaculairder: in 60 minuten kunnen we tot 900 kcal verbranden.

Door de enorme spierinspanning en het hoge energieverbruik verbrandt het lichaam van een hardloper niet alleen calorieën die regelmatig via de voeding worden aangevoerd, maar moet het ook vetreserves aanspreken. De in de adipocyten (vetcellen) opgeslagen lipiden worden afgebroken tot vrije vetzuren, waarna ze in de bloedbaan terechtkomen en door de weefsels als brandstof worden verbruikt. Als gevolg van dit proces krimpen de adipocyten en gaat er geleidelijk vetweefsel verloren. De snelheid van het gewichtsverlies met een trainingsplan dat meerdere sessies per week omvat, is dus zeer hoog – ongeveer 5 kg kan in een maand worden verloren (en met een verandering van dieet zelfs meer!).

Kijk hier eens naar: Vetverbranders rangschikking

Hardlopen is een effectieve manier om een slank, atletisch figuur te krijgen

De voordelen van hardlopen voor ons figuur zijn niet alleen de vermindering van overtollig gewicht, maar ook de algehele afslanking en versteviging van het lichaam en de verbetering van de spieren. Hardlopen is een doeltreffende manier om uw figuur te vormen, vooral als u deze discipline combineert met krachttraining.

Tijdens regelmatig hardlopen verdwijnt geleidelijk vet van het hele lichaam en neemt tegelijkertijd het niveau van het spierweefsel toe. De spieren van de billen, de buik, de dijen, de kuiten, de armen en de rug worden verstevigd en benadrukt, waardoor ons silhouet een atletisch tintje krijgt. Joggen is ook een octrooi voor het verbeteren van de coördinatie en het vormen van motorische vaardigheden zoals snelheid, lenigheid, uithoudingsvermogen en kracht.

Lees ook: Workout voor vermindering

Hardlopen heeft een positief effect op de werking van het hele lichaam

 vrouw loopt op het strand

Hardlopen heeft een positief effect op veel van onze lichaamsfuncties. Als we hardlopen, worden onze longen sterker, hun capaciteit neemt toe en onze hartslag versnelt. We ademen meer lucht in, het bloed circuleert sneller door ons lichaam en daardoor bereiken meer zuurstof en voedingsstoffen de cellen en weefsels in het hele lichaam, biochemische processen verlopen efficiënter, systemen en organen werken beter. Een betere oxygenatie betekent ook een betere slaap en een efficiënter nachtelijk herstel.

De stofwisselingsprocessen verlopen ook beter als gevolg van een grotere bloedstroom door het lichaam, en toxines en schadelijke stofwisselingsproducten worden sneller uit het systeem verwijderd.

Hardlopen versterkt botten en gewrichten

Verbeterde gasuitwisseling leidt tot betere voeding en mineralisatie van botten en gewrichtsstructuren. Dit vertaalt zich in hun versterking, grotere dichtheid en massa en efficiëntere regeneratie. Ook het feit dat gewrichten en beenderen tijdens het hardlopen regelmatig worden geactiveerd, maakt ze sterker en beter bestand tegen beschadiging.

Hardlopen versterkt de weerstand van het lichaam

Regelmatige, matige en niet te intensieve looptraining verbetert de immuunrespons van het lichaam wanneer het geconfronteerd wordt met ziekteverwekkers. Door het lichaam systematisch te versterken en de natuurlijke immuniteit op te bouwen, leidt hardlooptraining tot een verminderde vatbaarheid voor verkoudheden, infecties en allergieën. Als virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers het lichaam binnendringen, worden zij sneller opgevangen en geneutraliseerd, waardoor de duur van de ziekte en het verloop ervan worden verkort.

Hardlopen versterkt het hart en beschermt het cardiovasculaire systeem

Het is niet zonder reden dat matig hardlopen wordt aanbevolen voor mensen die de eerste symptomen van problemen met de bloedsomloop en hart- en bloedvaten opmerken, zoals verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, hartproblemen en andere symptomen.Niet voor niets wordt matig hardlopen aanbevolen voor mensen die de eerste symptomen van hart- en vaatproblemen op merken, zoals verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, spataderen, zwaarte en zwelling in de benen, spataders of abnormale cholesterol- en triglyceridenwaarden in het bloed. Het lijdt geen twijfel dat hardlopen een van de meest doeltreffende niet-farmacologische manieren is om de cardiovasculaire functie te reguleren.

Als we hardlopen, circuleert het bloed sneller en werkt de hartspier harder om het efficiënt te pompen. Na verloop van tijd, op een manier die bevorderlijk is voor de gezondheid, remodelleert het hart en zet het uit (de hartholten worden groter, de linker hartkamer wordt dikker). Het wordt sterker, steviger en beter bestand tegen elke inspanning. Het hart van de loper is ook ruimer. In een gegeven tijdseenheid stroomt er verscheidene malen meer bloed doorheen dan door het hart van een lichamelijk inactief persoon.

De grotere bloeddoorstroming en de vorming van een groter netwerk van kleine bloedvaten bij regelmatige hardlopers leidt tot een betere toegang van cellen, weefsels en organen tot voedingsstoffen (deze worden met het bloed meegevoerd). Het resultaat is een efficiëntere werking van organen, spieren, klieren en een betere huidconditie. Als gevolg van het hardlopen wordt het werk van het hart genormaliseerd, het is rustiger, het ritme is regelmatiger. De bloeddruk komt weer in balans. Ook de conditie van de bloedvaten verbetert – ze worden elastischer, minder doorlaatbaar, sterker.

De gewone jogging is ook een waardevol hulpmiddel voor mensen die kampen met spataderen. Dat komt doordat hardlopen de bloedsomloop in de onderste ledematen uitstekend stimuleert, waardoor de aderen beter gaan functioneren en het bloed dynamischer circuleert en niet meer heen en weer stroomt.en voorkomt dat het bloed zich terugtrekt en in de benen blijft hangen, wat druk, pijn en zwelling veroorzaakt. Hardlopen vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten zoals hypertensie, coronaire hartziekten, atherosclerose en een hartaanval. Hardlopen verlaagt het gehalte aan slechte cholesterol in het bloed en voorkomt bloedklonters in de bloedvaten.

Hardlopen heeft een zeer gunstig effect op de hersenfunctie

De positieve effecten van het lopen zullen ook gevoeld worden door ons gevoelig orgaan, de hersenen. Dankzij joggen wordt het beter van bloed en zuurstof voorzien en kan het dus efficiënter werken. Het vertaalt zich in verbeterde cognitieve processen, waaronder een beter geheugen (we onthouden, assimileren en reproduceren informatie beter), diepere en langduriger concentratie op een bepaalde taak, sneller en creatiever denken. Met hardlopen wordt ook ons analytisch vermogen verbeterd, kunnen we langer en efficiënter op hoge mentale snelheid werken, en treedt het effect van mentale vermoeidheid minder vaak op en is het minder intens.

Dankzij het hardlopen, hebben we een beter psycho-fysiek welzijn

Hardlopen is een tegengif voor allerlei kleine kwaaltjes waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Systematic jogging is geweldig voor het harden van het lichaam, het herstellen van de homeostase in het lichaam, het reguleren van het proces van hormoonafscheiding. Lopers klagen veel minder vaak over pijn, migraine en slapeloosheid. Zij worden minder vaak ziek, blijven langer jong en fit en leven langer. Bij het opsommen van de voordelen van hardlopen kan men niet nalaten te vermelden dat het het risico op kanker, Alzheimera ziekte, diabetes, osteoporose en depressie vermindert.

Hardlopen verbetert de mentale conditie en ontwikkelt de persoonlijkheid

 een persoon springt op

Ook de positieve effecten van hardlopen op de psyche mogen niet worden vergeten. De hardloopinspanning veroorzaakt een verhoogde afgifte van neurotransmitters zoals dopamine, endorfine, serotonine in ons lichaam. Deze zijn algemeen bekend als gelukshormonen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor stemmingsverhoging en positieve emoties zoals vreugde, tevredenheid, enthousiasme voor actie. Hardlopen is ook een effectieve manier om neurose en depressieve stoornissen te bestrijden.

Door jogging te beoefenen, vormen we ook ons karakter, worden we mentaal sterker, nemen we meer afstand van problemen, zijn we beter bestand tegen stress. Wij zijn in staat ons gemakkelijker van negatieve gedachten te ontdoen, wij voelen ons minder snel moedeloos en verdrietig, hebben spijt, zijn ontmoedigd of berustend. In plaats daarvan neemt ons zelfvertrouwen toe, worden we sterker gemotiveerd om positieve veranderingen in ons leven aan te brengen en bovenal – gelukkiger.

Kijk eens: Stress pillen zonder voorschrift – Ranking

Hoe begin je met hardlopen en welke fouten moet je vermijden?

Hardlopen kan een zeer positieve invloed hebben op onze gezondheid, ons leven en ons figuur, maar voor we beginnen met hardlopen, is het de moeite waard enkele waardevolle tips te kennen.

Te intensief trainen aan het begin van je hardloopavontuur kan je overtraind, oververmoeid en ontmoedigd maken. Ze kunnen ook verwondingen of overbelasting van gewrichten tot gevolg hebben. Laten we niet vergeten dat elke fysieke activiteit, ook hardlopen, een geleidelijke instap vereist. Ondertussen besluiten veel mensen om meteen vanaf het begin lange, dynamische runs te maken, wat helaas vaak eindigt in één grote ademnood, uitputting en een snel afscheid van de sport.

Hoe begin je met hardlopen? Dit is wat je moet onthouden:

  • Begin geleidelijk aan met hardlopen en kies uw looptijden op basis van uw eigen mogelijkheden. In het begin, in plaats van lang in één keer te rennen, werkt wandelen goed. Verhoog geleidelijk de afstand en intensiteit van je loopjes. Kies tijdens uw eerste trainingssessie voor een dynamische wandeling met korte joggingfases. Tijdens de daaropvolgende training verlengt u de loopfasen en verkort u de loopfasen. Na verloop van tijd zult u in staat zijn om ongeveer 15 minuten in één keer te rennen. De volgende stap is 20 minuten, dan een half uur onafgebroken lopen, enzovoort.
  • Bewaar de dagelijkse loopjes voor latere stadia van de loopontwikkeling. Om te beginnen is ongeveer drie keer per week hardlopen voldoende. Pas wanneer u uw spieren en gewrichten aan de loopactiviteit hebt laten wennen, kunt u besluiten de frequentie van uw training op te voeren tot 4-6 per week. Maar zelfs op een hoog niveau is het de moeite waard minstens een dag vrij te nemen om te herstellen.
  • Als je wilt dat hardlopen je snel gewichtsverlies oplevert, zorg dan ook voor het juiste dieet. Voor de beste resultaten volgt u een gezonde voeding op basis van natuurlijke producten en een evenwichtige voeding (met alle voedingsstoffen in de juiste verhouding) met iets minder calorieën (ongeveer 200-300 kcal).

Lees ook: Verminderingsdieet

  • Vergeet niet om voldoende vloeistof in te nemen. Water is natuurlijk essentieel, maar je hoeft niet alleen water te drinken. Neem ook fruit- en groentesappen, isotonische dranken, groene thee, water aangelengd met vruchtensap, enz. Voor en na de training, drink min. 300-400 ml water. Drink bovendien de hele dag door water in kleine porties. Om uitdroging te voorkomen, drinkt u ongeveer 2,5 liter water per dag (plus andere vloeistoffen).
  • Rust uzelf uit met speciale loopschoenen die voldoende demping, stabiliteit en bescherming voor uw gewrichten bieden. Loop niet in casual sportschoenen of gympen.
  • Gebruik een warming-up voor het hardlopen, en een deconditionering na het hardlopen, stretching. Zorg voor herstel na de training (voldoende en kwalitatief goede slaap, rust). En het belangrijkste – niet overtrainen, niet te intensief trainen. Dit zal u helpen blessures, verrekkingen van gewrichten en pezen en een achteruitgang in vorm te voorkomen.

Category: training

Article by: admin