Inactiviteit van de schildklier – oorzaken, symptomen, behandeling en profylaxe

Depressie

Wanneer we klagen over permanente vermoeidheid, slaperigheid, concentratieproblemen, spijsverteringsproblemen, huidaandoeningen of emotionele instabiliteit, zijn we ons er meestal niet van bewust dat de oorzaak van deze aandoeningen schildklierdisfunctie kan zijn. Het zijn echter de verstoringen in het werk van dit orgaan die vaak symptomen geven die wijzen op andere ziekten of tijdelijke gezondheidsproblemen die geen behandeling vereisen.

Wat is en welke rol speelt de schildklier?

Deze endocriene klier, die in alle gewervelde dieren voorkomt, is van groot belang voor de goede stofwisseling, het hormonale evenwicht en het functioneren van het hele organisme. Het is een uiterst belangrijke voorwaarde voor onze gezondheid, dus elke aandoening kan negatieve gevolgen hebben voor het lichaam, soms zelfs onomkeerbaar. De functie van de schildklier is het produceren van de hormonen die nodig zijn om alle stofwisselingsprocessen te stabiliseren.

De hormonen van de schildklier zijn:

 • tyroxine – stimuleert de eiwitsynthese, vetafbraak en oxidatieprocessen in weefsels, die de werking van seksuele klieren beïnvloeden;
 • triiodothyronine – heeft een soortgelijke functie, maar is actiever dan thyroxine;
 • calcitonine – verantwoordelijk voor het calcium-fosfaat metabolisme.

Onvoldoende, te hoog of te laag hormoongehalte van de schildklier leidt tot ziekte, hyperthyreoïdie bij overproductie en hypothyreoïdie bij een te laag niveau. Een andere oorzaak van schildklierziekten zijn pathologische veranderingen in de grootte of structuur van dit orgaan, zoals tumoren of strubbelingen, en ten slotte ontstekingsziekten die leiden tot een verstoring van de goede secretie van hormonen.

Uitgebreide schildklierondersteuning: Thyrolin

thyrolin

Inactiviteit van de schildklier – oorzaken

Inactiviteit van de schildklier kan verschillende oorzaken hebben. Als het tekort aan hormonen het gevolg is van veranderingen in de structuur van de klier zelf, hebben we te maken met de zogenaamde primaire hypothyreoïdie, en als dit het gevolg is van onvoldoende stimulatie van de hypofyse (die de secretie van hormonen reguleert), hebben we te maken met secundaire hypothyreoïdie. Soms is er ook een tertiaire hypothyreoïdie, als gevolg van te weinig TSH hormoon geproduceerd door de hypothalamus

De meest voorkomende oorzaak van primaire hypothyreoïdie is de ziekte van Hashimoto, chronische auto-immuun thyreoïditis, waardoor het immuunsysteem natuurlijke enzymen in het lichaam aanvalt. Het kan ook het gevolg zijn van jodiumtekort, volledige of gedeeltelijke excisie van de schildklier, of bestraling van het kliergebied bij de behandeling van kanker.

Beschadiging of kanker van de hypofyse leidt echter soms tot secundaire of tertiaire hypothyreoïdie, evenals sarcoïdose, postpartum schildklierontsteking en bepaalde medicijnen.

Inactiviteit van de schildklier – symptomen

Deze ziekte kan in twee vormen voorkomen – latent, anders subklinisch of vol symptomen, anders klinisch. Verborgen hypothyreoïdie is soms niet gemakkelijk te diagnosticeren, omdat het niet-specifieke, moeilijk waarneembare of niet met de schildklier geassocieerde symptomen geeft. Dit zijn bijvoorbeeld: chronische vermoeidheid, slaperigheid, verminderde stemming, concentratieproblemen. Het is gemakkelijk om dergelijke symptomen toe te schrijven aan overwerk en ze te negeren.

Ondertussen, vooral als het gepaard gaat met spijsverteringsproblemen, een constant gevoel van koude, ongerechtvaardigde gewichtstoename, haaruitval en een bleke en droge huid, dan hebben we te maken met ernstige aandoeningen als gevolg van een daling van het niveau van de hormonen.

In het geval van klinische hypothyreoïdie zijn de symptomen zo ernstig dat ze niet over het hoofd kunnen worden gezien en bovendien verhinderen ze een normaal functioneren. In aanvulling op het bovenstaande kunnen zij aanwezig zijn:

 • benauwdheid;
 • bewegings en mentale achterstand;
 • zwellingen;
 • stijfheid en gewrichtspijn;
 • depresief;
 • emotionele instabiliteit;
 • aandoeningen van het libido en voortplantingsprocessen.

Onbehandelde hypothyreoïdie kan leiden tot zeer negatieve, soms onomkeerbare gevolgen voor het hele lichaam. Deze omvatten aandoeningen zoals een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed, hartslag en drukval, ophoping van vocht in de hartzak of buikholte, hypertrofie van het hart, degeneratie van het maagslijmvlies, zwelling in de nek, goitre, gehoorverlies of zwakte.

Inactiviteit van de schildklier – behandeling en preventie

Om hypothyreoïdie te diagnosticeren, wordt een schildklierhormoon (TSH) test gebruikt om zelfs asymptomatische vorm van hypothyreoïdie te diagnosticeren. Behandeling betekent in de meeste gevallen de langdurige orale toediening van synthetische schildklierhormonen om hun niveau in het lichaam te herstellen.

Veel mensen denken dat het meest effectieve medicijn jodium voor de schildklier is. Het is inderdaad een essentieel element voor de productie van schildklierhormonen, maar de supplementatie ervan in geval van hypothyreoïdie wordt vrij zelden gebruikt, vooral bij zwangere vrouwen. Polen is een van de gebieden met een voldoende aanbod van jodium, niet alleen vanwege het gehalte aan jodium in de lucht, maar ook vanwege de beschikbaarheid van jodiumhoudend zout. Zo wordt jodiumsuppletie meestal uitgevoerd in gevallen van jodiumtekort of tijdens periodes van verhoogde vraag.

Preventie speelt echter een uiterst belangrijke rol. Het gaat in de eerste plaats over lichaamsbeweging en voeding. De juiste voeding voor hypothyreoïdie zijn producten die jodium, ijzer, zink en selenium bevatten. Jodium is te vinden in zeevis en schaaldieren, ijzer in vlees en graanproducten, zink in zaden, grutten, volle granen, selenium in vis en zeevruchten, paddestoelen, knoflook, peulvruchten.

Kruiden voor hypothyreoïdie spelen een ondersteunende rol. Tot de kruidenbehandeling behoren onder meer planten zoals zeepbelheek met grote hoeveelheden jodium, zoethout, lijnzaad, teunisbloem, teunisbloem, ashwagandha, Indiase brandnetel, gember, knuffel, Indiase balsem, vogelrif. Er worden ook speciaal samengestelde mengsels van kruiden of supplementen met kruiden en andere natuurlijke bioactieve stoffen die de schildklier ondersteunen, zoals Thyrolin, gebruikt.

Kan voor u interessant zijn:

Category: gezondheid

6 comments

 1. Ik heb de meeste symptomen van hypothyreoïdie, zoals gewichtsverlies, verminderde stemming, constante vermoeidheid, droge huid, uitvallend haar, etc. Ik heb tests gedaan, maar het lijkt erop dat alles in orde is, ik heb een zeer lichte abnormale afwijking van de schildklierhormonen. Bijna helemaal niet. Theoretisch gezien is er dus geen sprake van hypothyreoïdie. Ik kreeg geen medicijnen en ik voel me steeds slechter en slechter. Wat te doen? Heeft iemand een soortgelijke situatie gehad?

 2. Ik had het op dezelfde manier. De resultaten toonden ook niets, de dokter zei dat er niets te vrezen viel, de schildklier was gezond en ik had de meeste symptomen van hypothyreoïdie. Ik werd geholpen door jodiumsupplementen, het veranderen van mijn dieet (zoek een dieet voor hypothyreoïdie), het veranderen van mijn baan voor een minder stressvolle, een beetje sport……. Wat obesitas betreft, ik heb het tot nu toe gehad, maar het neemt af. Ik begon me af te vragen of overgewicht te maken heeft met hypothyreoïdie of misschien met mijn sedentaire levensstijl 😉

 3. Ik had een beetje anders. Ik werd gediagnosticeerd met hypothyreoïdie, ik nam een paar maanden medicijnen, maar op de een of andere manier deden ze hun werk niet te veel, dus ben ik gestopt. Ik begon op zoek te gaan naar alternatieve manieren van hypothyreoïdie en kwam zo ashwagande, forskolin, jodium tegen. Ik begon ook te eten volgens de aanbevelingen met hypothyreoïdie. En uiteindelijk hielp het allemaal meer dan alleen maar medicijnen.

 4. Ik denk ook dat dieet de basis is. Sommige mensen denken dat dankzij medicatie, de schildklier zichzelf zal herstellen als bij toverslag, en vaak is het heel anders. Verander eerst uw levensstijl naar een gezondere levensstijl en uw schildklier zal beter gaan functioneren.

 5. Ik werd ook geholpen door het veranderen van mijn dieet en supplementen ter ondersteuning van de schildklier. Alles is tot nu toe gestabiliseerd. Gelukkig, want ik wilde niet eens horen over medicijnen tegen hypothyreoïdie.

 6. Ik geloof ook niet in chemie en ik heb besloten om op een natuurlijke manier te vechten met mijn hypothyreoïdie. Kijk een beetje uit op het internet, en je vindt er veel nuttige informatie. Ten eerste, kruiden en supplementen voor de schildklier – de keuze is zeer groot. Het is ook belangrijk om goed te eten, om de mentaliteit te veranderen in een positieve, om het vermogen te verwerven om met stress om te gaan en om een actieve levensstijl te leiden. Zo’n multidirectionele behandeling veranderde mijn leven: D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr