Kruiden voor gewichtsverlies – een natuurlijk en veilig wapen in de strijd tegen overgewicht

kruiden

Kruiden vergezellen mensen al duizenden jaren als hulp bij de bestrijding van diverse gezondheidsproblemen. Licht vergeten en onderschat naarmate de moderne geneeskunde zich ontwikkelt, keren ze al enige tijd terug naar de genade, en dat geldt ook voor toepassingen die bijna nooit eerder zijn toegepast. Het beste voorbeeld hiervan is de onlangs populaire afslankende kruiden – een hulpmiddel dat het proces van afvallen met behulp van natuurlijke methoden ondersteunt.

Kruiden die vermageringsdieet ondersteunen als onderdeel van een uitgebreide natuurlijke therapie

kruiden

Het is een natuurlijke wens van iedereen die worstelt met overgewicht of obesitas om zo snel mogelijk van overgewicht af te komen. Men moet echter niet vergeten dat alle diëten – wonderen – drastische beperkingen en plotselinge veranderingen in de natuurlijke stofwisselingscyclus met zich meebrengen, en bovendien zijn hun effecten over het algemeen van korte duur en kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ondertussen, kruiden, hoewel handelend op de lange termijn, hebben een milder karakter, verstoren niet de natuurlijke fysiologische processen, maar maken het mogelijk om permanente resultaten te bereiken.

Zogenaamde afslankende kruiden kunnen de stofwisseling op verschillende manieren beïnvloeden. Sommige reguleren of versnellen de stofwisseling, andere helpen het vetweefsel te verminderen, andere hebben een laxerende of diuretische werking, sommige reinigen het lichaam, versterken het immuunsysteem, verminderen stress. Bij sommige planten stapelen deze eigenschappen zich op, waardoor ze bijzonder waardevol zijn voor het proces van gewichtsverlies.

Tegelijkertijd zijn er echter twee dingen om te onthouden: in de eerste plaats hebben milde planten, waaronder afslankende kruiden, hun eigen kracht en daarom moet elke kruidenbehandeling worden doordacht, en in het geval van het nemen van medicatie moet worden overlegd met een arts. Ten tweede, om het afslankproces de verwachte resultaten te laten opleveren, moet het volledig zijn. Alleen kruiden of de mooiste tabletten zullen niets doen als we de behandeling niet combineren met een verandering in eetgewoonten en een grotere lichamelijke activiteit. Er is geen magische manier om gewicht te verliezen zonder enige inspanning van onze kant.

Wat voor afslankende kruiden? Indeling door de hoeveelheid werkingen

kruidenthee

1. Kruiden om de stofwisseling te verbeteren

Een van de redenen voor het gewichtstoename is dat de stofwisseling te traag is. Een van de kruiden die dit proces versnellen, moet men vermelden:

 • de wortelstok van het kweekgras,
 • de schors van de duindoorn,
 • kamille,
 • salie,
 • de wortel van de non,
 • duizendblad,
 • pepermunt.

Ook bekende kruidenkruiden zoals basilicum, tijm, oregano, marjolein, rozemarijn, lavas, venkel, komijn, gember en kaneel hebben een positief effect op de spijsvertering en versnellen de stofwisseling.

2. Kruiden die vetweefsel verbranden

De bekendste en meest effectieve planten die de vermindering van de vetreserves ondersteunen zijn:

 • groene thee – verbetert de bloedcirculatie en spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte, voorkomt plotselinge sprongen in het suikergehalte;
 • rode thee – genaamd een vetmoordenaar, remt de biosynthese, stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen en darmperistaltiek;
 • Guarana – bevat meer cafeïne dan koffie, verhoogt de thermogenese, die een snellere verbranding van calorieën veroorzaakt, verwijdert overtollig water;
 • Yerba mate – verbetert de stofwisseling, vermindert de honger, versnelt de vetverbranding.

3. Laxerende kruiden om af te slanken

Vooral in dit geval, wees voorzichtig, want kruiden zoals senes, duindoorn schors, gooien, zoethout of lijnzaad hebben een sterk effect en kunnen bij overmatig gebruik leiden tot uitdroging en zwakte van het lichaam.

 • Senen – het wordt meestal gebruikt voor constipatie veroorzaakt door laagdynamische peristaltiek van de darmen. Senen bevatten actieve stoffen, de zogenaamde anthranoïde glycosiden, die de beweging van voedsel in de darmen versnellen en vergemakkelijken en het legen ervan vergemakkelijken.
 • Duindoornschors – verhoogt de bloedcirculatie in de dikke darm, waardoor de werking ervan wordt gestimuleerd, het heeft ook een positief effect op het spijsverteringsproces.
 • Rabarber – door het stimuleren van de dikke darm verhoogt het het aantal darmbewegingen.
 • Zoethout – heeft een licht laxerende werking, verdunt de consistentie van de ontlasting en vergemakkelijkt de uitscheiding ervan.
 • Lijnzaad – dankzij het hoge vezelgehalte verbetert het de spijsvertering en door het blokkeren van het vrijkomen van schadelijke stoffen in het lichaam, voorkomt en geneest het maagproblemen. Ondersteunt ontlasting.

4. Diuretische kruiden om af te slanken

Ze spelen een belangrijke rol in het proces om zich te ontdoen van overgewicht, omdat ze helpen om het lichaam te reinigen van de talrijke schadelijke stoffen die op dat moment vrijkomen. Naast ontgifting, maken ze het mogelijk om overtollig water uit het lichaam te verwijderen, waardoor de nierfunctie wordt verbeterd en de stofwisseling wordt versneld. Net als bij laxerende kruiden moeten ze echter met mate worden gebruikt om uitdroging van het lichaam te voorkomen.

Diuretische kruiden zijn onder andere:

 • brandnetel,
 • paardenstaart,
 • berkenbladeren,
 • tarwegras,
 • medische lavas,
 • driekleurig viooltje,
 • koriander.

5. Kruiden om de eetlust te verminderen

Eetlustonderdrukkende kruiden werken volgens hetzelfde principe als vezelrijke producten – ze zwellen op bij contact met water en vullen de maag, wat resulteert in een gevoel van verzadiging en verminderde eetlust. Een vermageringsdieet verrijkt met kruiden draagt niet alleen bij aan het verminderen van de eetlust, dus het verminderen van de hoeveelheid ingenomen calorieën, maar verbetert ook de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en ondersteunt de lever.

Eetlustonderdrukkende kruiden zijn onder andere:

 • heemst,
 • grootmoeder psyllium,
 • lijnzaad,
 • paardenbloem,
 • bosbes,
 • duindoorn,
 • heek,
 • witte moerbei.

Bekijk onze beoordelingen van de beste voedingssupplementen op basis van kruiden om af te slanken:

Category: afslanken

8 comments

 1. Een zeer interessante dwarsdoorsnede van kruiden om af te slanken 🙂 er is iets om uit te kiezen. Omdat ik het leuk vind om alles zelf te koken en te bereiden in de keuken, heb ik besloten om mijn eigen mix te maken om af te slanken. Ik combineerde: kamille, munt, witte moerbei, paardenbloem, brandnetel, heek. Ik drink ’s morgens, ’s middags en soms ’s avonds na ongeveer een half of driekwart glas. Tot nu toe heb ik een aanpassing van de darmbeweging gezien, vaker plassen en minder eetbereidheid. Mijn conclusie is dat ja, de mix is bevorderlijk voor gewichtsverlies, maar het werkt zeer zacht en om echt, tastbaar gewicht te verliezen, moet je je dieet en de beste manier om wat rennen, stepper of iets in deze smaak toe te voegen kijken. Wat ik nu al een paar dagen doe 😉

 2. Kruidenplanten zijn effectief, maar niet te veel. Ik herinner me een keer dat ik op eigen verzoek uitdroging kreeg door mezelf elke dag te martelen met Senesu-thee. De man was jong en dom.) Onthoud, meisjes, vermijd senesu, tenzij je het af en toe gaat gebruiken, in geval van ernstige constipatie. Elke dag drinken brengt uitputting, flauwvallen en uitdroging met zich mee. Toen ik dat onkruid wegstootte, kreeg ik nog meer constipatie. De darmen werden gewoon gek. Gelukkig ben ik nu helemaal normaal. Nu kies ik uit kruiden die geen laxerende werking hebben, zoals munt, groene thee, paardenstaart, moerbei, brandnetel.

 3. Voor mij zijn verschillende orale geneesmiddelen zoals kruiden en supplementen slechts een aanvulling op de afslankende behandeling. Voor mij moet de basis echter bestaan uit dieet en aërobe training. Deze twee factoren moeten naast elkaar bestaan, anders staat het gewicht stil of begin ik aan te komen. Ik heb het dieet alleen geprobeerd – het werkte niet. Training alleen is niet genoeg. Het is alleen als ik de een met de ander verbind. En omdat het soms moeilijk voor mij is om uit mijn bereidheid om te sporten te komen, steun ik mezelf met afslank-supplementen, zoals die welke energie toevoegen en bovendien de eetlust onderdrukken.

 4. Ik kan zien dat mijn kennis over kruiden om af te slanken was zeer beperkt – ik wist alleen senessa, kruimels, kamille, lijnzaad, terwijl er nog veel meer van hen: D Ik zal het zeker proberen, want de rug en de plakkerige maag laten het je weten, en hier is het strand seizoen staat op het punt te beginnen: D

 5. Meisjes, als je een probleem hebt met niet zozeer veel lichaamsvet, maar met het houden van water in je lichaam, water cellulitis, het gevoel van zwaarte en zwelling van het lichaam, raad ik je aan om elke dag brandnetel te brouwen en te drinken (ik drink 2 glazen per dag – ’s morgens en ’s middags). Het werkt echt geweldig, want ik drink het voelt veel lichter aan, zwelling en cellulitis zijn verdwenen.

 6. Het feit dat de brandnetel echt goed en nuttig is voor ons figuur en het hele organisme is ook goed. Echter, met zowel brandnetel als andere diuretische kruiden moet je oppassen dat je niet leidt tot uitdroging van het lichaam. Daarom moeten ze met mate worden gedronken en bovendien niet minder dan 1,5 l mineraalwater per dag verbruiken.

 7. Ik heb onlangs Yerba mate, groene matcha thee en rode pu-erh thee ontdekt. Ik drink Yerba elke dag na het ontbijt, in plaats van koffie, en groene en rode thee in de middag. Ze zijn allemaal geweldig, hebben afslankende eigenschappen en hebben bovendien een grote invloed op de geest. Soms reik ik ook naar aggregaat, duizendblad, kamille, vooral in geval van maagproblemen, of hoe mijn metabolisme me zal vertragen 😉

 8. Ik gebruik vaak kruiden voor gewichtsverlies in verschillende vormen en ik prijs ze zeer. In de ochtend voor het ontbijt drink ik water met lijnzaad, overdag drink ik afslankthee en daarnaast haal ik vitale vezels als aanvulling op bijvoorbeeld yoghurt of natuurkaas. Ik moet zeggen dat ze erg behulpzaam zijn bij het afslanken, maar als ik niet regelmatig zou oefenen, zou ik zo’n resultaat (10 kg minder) niet voor de bank doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr