Depositphotos 183440376 S

Kruiden voor het hart – natuurlijke manieren om het hart te versterken, hartritmestoornissen en de cardiovasculaire functie te verbeteren

Het hart is het belangrijkste orgaan dat bloed door het hele lichaam pompt en zo elke cel van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Wanneer het hart gestoord functioneert, worden ons welzijn en het functioneren van het hele organisme negatief beïnvloed. Bij hartproblemen kunnen goed gekozen kruiden uiterst nuttig zijn. Geneeskrachtige planten die glycosiden en andere voor de hartspier waardevolle bestanddelen bevatten, kunnen een doeltreffend middel zijn tegen veel voorkomende kwalen zoals hartritmestoornissen, slechte hartprestaties en problemen met de bloedsomloop. Het is echter vermeldenswaard dat we voor ernstigere hartproblemen een arts moeten raadplegen alvorens medicinale planten te gebruiken. Welke kruiden voor het hart moeten we kiezen en wanneer en hoe moeten we ze gebruiken?

De rol van de hartspier in ons lichaam

 afbeelding van het menselijk hart

Het hart is een orgaan ter grootte van een vuist in het midden van de borstkas, dat ons hele leven lang onafgebroken werkt. Het is een van de belangrijkste en opmerkelijkste organen en de onberispelijke werking ervan is een voorwaarde voor een onberispelijke gezondheid. De belangrijkste taak van het hart is het bloed rond te pompen zodat het, samen met zuurstof en voedingsstoffen, elk klein deel van ons lichaam kan bereiken.

De functies van het hart zijn voornamelijk:

 • die het bloed in de hoofdcirculatie pompt,
 • die het bloed in de longcirculatie pompt,
 • zorgen voor het transport van stoffen binnen het lichaam (waaronder de toevoer van zuurstof naar cellen en weefsels, de toevoer van voedingsstoffen naar cellen en weefsels, de afvoer van afvalstoffen van de stofwisseling, de afvoer van kooldioxide),
 • om een efficiënte, continue werking van het cardiovasculaire systeem te garanderen.

Kruiden voor het hart en de bloedsomloop – eigenschappen en samenstelling

 Ginkgo biloba bladeren

Individuele geneeskrachtige planten kunnen het hart op verschillende manieren beïnvloeden. Zij kunnen het zuurstofgehalte van de hartspier verhogen, de hartfunctie regelen en aritmie voorkomen, de kracht van de hartspiercontractie verhogen of een diastolisch, verwijden de kransslagaders van het hart, hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel en stabiliseren zo het hartritme, versterken het hart en verhogen in het algemeen de efficiëntie ervan.

Sommige kruiden voeren meerdere van deze taken tegelijk uit. Daarnaast ondersteunen veel van deze stoffen het cardiovasculaire systeem op andere manieren, bijvoorbeeld door de bloeddruk te normaliseren, het bloed te verdunnen, als antistollingsmiddel te werken en de vorming van atherosclerotische plaque tegen te gaan. Vanwege de verschillende werkingen van elk kruid, is het raadzaam om voor gebruik een arts te raadplegen.

De werkzame stoffen in de kruiden die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten op het hart en de bloedsomloop zijn:

 • hartglycosiden,
 • saponinen,
 • flavonoïden,
 • fenolzuren,
 • phytoncides,
 • minerale zouten (bv. kalium, selenium, calcium, zink),
 • choline,
 • vitamine E,
 • B-vitaminen,
 • onverzadigde vetzuren (in kruiden zoals lijnzaad, chia zaden, hennepzaad).

Kruiden voor het hart – toepassingen

Het hart is het waard om het hele leven lang verzorgd te worden, of het nu perfect werkt of niet. Voor de verzorging van het hart is het raadzaam een gezond mediterraan dieet te volgen, stimulerende middelen te vermijden, te denken aan matige maar regelmatige lichaamsbeweging en zich te ondersteunen met natuurlijke, heilzame kruidenpreparaten.

Wanneer kruiden voor het hart gebruiken? Ze zijn goed voor:

 • nerveuze hartritmestoornissen,
 • lichte hart- en bloedsomloopstoornissen,
 • verzwakte hartspier door gevorderde leeftijd,
 • verzwakking van het hart door vroegere ziekten,
 • zwakte en aantasting van het hart als gevolg van psycho-fysieke uitputting en voedingstekorten,
 • hartkloppingen als gevolg van hormonale schommelingen (bv. tijdens de menopauze),
 • ondersteunend in het verloop van cardiovasculaire aandoeningen zoals coronaire hartziekten, hypertensie, atherosclerose en als profylactische maatregel na een hartaanval.

Hoe gebruik je kruiden voor het hart?

De werkzame stoffen in kruiden voor het hart komen vrij in waterige of alcoholische oplossingen, dus een populaire manier om ze te gebruiken is het drinken van zowel infusies als medicinale tincturen. Er kan ook een mengsel worden bereid van afzonderlijke kruiden in droge vorm (bv. meidoorn, cordial, citroenmelisse, vlierbes en rozenbottel).

Kant-en-klare preparaten ter versterking van het hart, waarin passend geselecteerde kruidenextracten zijn verwerkt, zijn ook zeer populair, bijvoorbeeld in de vorm van druppels, siropen, vloeistoffen, tabletten en capsules.

Kruiden om het hart te versterken

 Meidoorninfusie in een kopje, naast meidoornvruchten

Onder de natuurlijke ingrediënten die het hart ondersteunen, vormen kruiden met een versterkend effect op de hartspier een belangrijke groep. Ze bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ze hebben een revitaliserende en beschermende werking (beschermen tegen de negatieve invloed van schadelijke vrije radicalen en toxines). Ze stabiliseren het hart en ondersteunen de bloedvaten. Deze omvatten cordial, rozenbottel, meidoorn, lijnzaad, hibiscus, groene thee, moringa, ashwagandha, Ginkgo biloba. Cacao heeft ook goede hartversterkende eigenschappen.

Kruiden ter versterking van het hart werken goed voor ouderen die klagen over hartvermoeidheid, maar ook voor mensen die worstelen met hartaandoeningen, en voor uitputting.

Kruiden voor hartkloppingen

Kruiden tegen hartkloppingen verminderen de frequentie van de hartslagen en vertragen zo de hartslag. Zo gaan ze het onaangename gevoel van een te sterke en te snelle hartslag tegen, evenals de daaruit voortvloeiende symptomen zoals concentratieproblemen, zwakte, angst, prikkelbaarheid, duizeligheid en hoofdpijn. Lelietje-van-dalen, meidoorn, maretak, valeriaan, citroenmelisse en klaverblad kunnen hier zeer nuttig zijn.

Kruiden voor hartritmestoornissen

Kruiden voor aritmie gaan een onregelmatige hartslag tegen. Ze helpen de normale systolische en diastolische kracht te herstellen, de hartslag en bloeddruk te normaliseren en de efficiëntie van de hartspier te verhogen. Dit zijn onder meer voorjaarsginkgo, vingerhoedskruid, serafijn, valeriaan en guldenroede.

Kruiden voor hartneurose

Deze kruiden bieden waardevolle ondersteuning bij hartstoornissen (zoals pijn op de borst, kortademigheid, hartritmestoornissen, aanzienlijke versnelling van de pols) als gevolg van de slechte geestelijke toestand van de patiënt. Hartneurose ontstaat meestal als gevolg van grote stress en verhoogde, frequente gevoelens van spanning, angst, nervositeit. De meest nuttige kruiden in het geval van hartneurose zijn die met kalmerende en vertragende werking op het hart, zoals valeriaan, citroenmelisse, hop, passiebloem.

Kruiden die de kransslagaders ondersteunen

In deze groep kruiden voor het hart zitten ingrediënten met vaatverwijdende effecten en het stimuleren van de bloedstroom door de kransslagaders, waardoor de zuurstoftoevoer en de hartprestaties toenemen. Deze omvatten ginkgo biloba, meidoorn, rozemarijn, maretak, cordial, wijnruit en vlierbes.

Krampstillende kruiden

Geneeskrachtige planten uit deze groep gaan de vorming van bloedstolsels tegen door de doorlaatbaarheid van de bloedvaten te vergroten, de bloedcirculatie te verbeteren en de aggregatie van bloedplaatjes te remmen. Ze hebben ook een versterkend effect op het hart. Deze omvatten ginkgo biloba, ginseng , witte wilg, kurkuma en gember.

Wat zijn de beste kruiden voor het hart? Hier zijn effectieve soorten die al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde worden gebruikt:

Hartkruid – middel tegen hartkloppingen

 Heartwort

Hartkruid is een vaste plant uit de familie van de paleaceae die tot de beste kruiden voor het hart behoort. Het heeft een effectieve en veelzijdige werking, waardoor het met succes wordt ingezet bij een groot aantal cardiovasculaire aandoeningen. Het vertoont cardioprotectieve, maar licht kalmerende eigenschappen. Het versterkt de hartspier, helpt de bloeddruk te verlagen, vermindert hartritmestoornissen en hartkloppingen, gaat kortademigheid tegen, vermindert nerveuze spanning en angst.

Zwarte bessenblad – hulp bij doorbloedingsstoornissen en verzwakte hartspier

Zwarte bessenblad is een minder bekend maar zeer nuttig kruid voor het hart. Het is rijk aan waardevolle antioxidanten, zuivert het bloed en verbetert het hart en de bloedsomloop. Dankzij de diuretische werking is het een effectieve manier om het lichaam te ontdoen van gifstoffen.

Lelietje-van-dalen – verbeterde hartfunctie, stabielere pols

Lelietjes-van-dalen-glycosiden laten het hart efficiënter en stabieler werken. Zij verhogen de kracht van de hartcontractie, vergroten het slagvolume en verminderen tegelijkertijd enigszins de frequentie van de samentrekkingen.

Ginkgo biloba – verbetert de circulatie en helpt de kransslagaders in een

Ginkgo staat bekend om zijn gunstige effecten op de bloedsomloop. Het maakt de bloedvaten soepeler en verwijdt ze en versterkt de wanden van de bloedvaten, waardoor ze strakker worden. Het verbetert de circulatie in de ledematen en de doorbloeding van het hart, en stimuleert de doorbloeding van de hersenen, waardoor het orgaan meer zuurstof krijgt. Het gaat bloedstolsels tegen en verbetert de hartfunctie.

Digitalis – een bewaker van de werking van de hartspier

Digitalis is een bekend plantaardig geneesmiddel dat helpt de kransslagaders te verwijden. De glycosiden in vingerhoedskruid en paars vingerhoedskruid verhogen de hartprestaties, vergroten de ventriculaire ejectiecapaciteit en gaan een abnormale en onregelmatige hartslag tegen. Wat men moet weten is dat de glycosiden van vingerhoedskruid sneller en sterker werken en zich minder in het lichaam ophopen dan die van paarse vingerhoedskruid.

Meidoorn – een specialist in het bestrijden van aritmie en hypertensie

De plantaardige grondstoffen van meidoorn zijn de bloeiwijzen en de vruchten. Dit kruid verbetert de ejectie en het minuutvolume van het hart, verhoogt de kracht van de hartcontractie, helpt de normale bloeddruk te handhaven, stimuleert de bloedsomloop en versterkt de aderen. Door de kransslagaders te verwijden, verhoogt het de bloedtoevoer naar het hart. Het heeft ook een licht kalmerend effect en normaliseert het hartritme.

Maretak – een natuurlijke manier om de bloeddruk te verlagen

Bevordert een normale, ononderbroken hartfunctie en is een natuurlijk middel tegen hoge bloeddruk. Het verwijdt de bloedvaten, versterkt het hart, elimineert steken in het hart en nerveuze hartkloppingen.

Gember – uitgebreide ondersteuning voor het cardiovasculaire systeem, tegen atherosclerose

Gember bevat een schat aan waardevolle antioxidanten, die het cardiovasculaire systeem en het hart uitgebreid beschermen en ondersteunen. Het heeft een versterkend effect op de bloedvaten en de hartspier, normaliseert de bloeddruk en gaat hart- en vaatziekten tegen, waaronder atherosclerose, coronaire hartziekten, hartaanvallen en beroertes.

Hopkegel – rustgevend voor het hart

Hop is in de eerste plaats een doeltreffend natuurlijk kalmeringsmiddel, maar het helpt ook het hart. Het is bijzonder nuttig voor hartritmestoornissen veroorzaakt door verhoogde nerveuze spanning en sterke emoties.

Rozenbottel – versterkt het hart en het hele lichaam

De rozenbottel bevat in zeer grote hoeveelheden fenolzuren en flavonoïden, die ons hart- en vaatstelsel beschermen, het verouderingsproces tegengaan en het hart versterken.

Kruiden voor het hart – dosering. Hoe bereid je kruidenthee?

Bij systematisch gebruik reguleren kruidentheeën het hart, verbeteren ze de efficiëntie ervan, beschermen en versterken ze de hartspier en stabiliseren ze de bloeddruk.

De standaarddosis is 1 eetlepel kruiden per 1 glas kokend water. Laat de kruiden 15 minuten wellen onder een deksel. Drink 1 tot 3 keer per dag.

Bekijk het voedingssupplement met meerdere ingrediënten voor een sterk hart en een efficiënte bloedsomloop: Corsanum

 Corsanum

Category: gezondheid

Article by: admin