Melatonine voor de slaap – onschatbare hulp bij slaapstoornissen

slaapstoornissenMelatonine wordt meer en meer genoemd in de context van het verminderen van slaapproblemen. Deze ongelooflijke organische relatie kan ons ongereguleerde dagelijkse ritme “draaien” en ons zo een gezonde, diepe slaap geven. Controleer wat melatonine is en hoe het werkt.

Melatonine – het hormoon dat verantwoordelijk is voor een gezonde slaap

Melatonine gesynthetiseerd in de pijnappelklier is een hormoon dat de juiste slaap en wakkere cyclus bewaakt. Melatonine wordt geproduceerd als gevolg van transformaties die beginnen met een aminozuur genaamd tryptofaan. Het tryptofaan produceert 5-Hydroxytryptofaan (5-HTP), waaruit vervolgens serotonine wordt geproduceerd en later melatonine wordt gevormd. Wanneer het niveau van melatonine in het lichaam onvoldoende is, treden er slaapstoornissen op, die zich uiten in talrijke ontwaken tijdens de nacht en problemen met in slaap vallen.

In het natuurlijke dagritme neemt de melatonineconcentratie in het lichaam toe wanneer het donker wordt en wanneer het zichtbaar wordt, stopt de productie van melatonine geleidelijk aan. Het hoogste niveau van melatonine is ongeveer 1-3 ’s nachts. Alles lijkt duidelijk en logisch – melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de slaap, wordt afgescheiden als het donker is, dus we zouden ’s nachts geen problemen moeten hebben met normaal slapen en ’s ochtends wakker worden tot volledige vitaliteit. De grond is dat bij veel mensen het niveau van dit hormoon op een bepaald moment van de dag te laag of onjuist is (er is bijvoorbeeld niet genoeg van wanneer we willen slapen, maar er is te veel van het gedurende de dag). Deze stand van zaken genereert toenemende problemen met de slaap en verslechtering van de stemming en psychofysische toestand.

Melatoninetekort in het lichaam

Onvoldoende melatonineniveaus in het lichaam kunnen te wijten zijn aan fysiologische, milieu- en leefstijlgebonden factoren. Het is de moeite waard om te weten dat het lichaam met de leeftijd steeds minder van dit hormoon produceert, wat niet betekent dat iedereen in de herfst van het leven gedoemd is tot slapeloosheid. Niet veel ouderen en volwassen mensen hebben geen problemen met de slaap, hoewel hun lichaam in theorie veel kleinere hoeveelheden melatonine produceert. Het is echter een feit dat kinderen de hoogste concentratie melatonine in het lichaam hebben, dit hormoon blijft op een hoog niveau, ook bij adolescenten en mensen van ongeveer 30 jaar oud, en na 40 jaar begint de melatonineproductie te vertragen.

Leeftijd is niet de enige fysiologische factor die verantwoordelijk kan zijn voor een tekort aan melatonine in het lichaam. Soms wordt het lage niveau ervan geassocieerd met hormonale en metabole stoornissen, evenals met sommige ziekten, zoals oogziekten. In veel gevallen is een te laag melatoninegehalte gerelateerd aan onze levensstijl. Een persoon die in een ploegendienst werkt, kan bijvoorbeeld een ontwapend dagritme hebben, wat zich vertaalt in verstoringen in de melatonineproductie.

Ook ’s nachts lang zitten, vooral bij fel licht of met een monitor of tv-scherm, kan de melatonineproductie verminderen, met als gevolg slaapproblemen en andere slaapstoornissen. Daarnaast zijn stimulerende middelen en sommige medicijnen, onregelmatige slaap, naar bed gaan op verschillende tijdstippen, het ontbreken van een avondritueel van rustgevende en licht slaperige stemming zijn ook factoren die ongunstig zijn voor het juiste niveau van melatonine.

Slapeloosheid

Tot slot is het de moeite waard om de omgevingsfactoren te vermelden die storingen kunnen veroorzaken in de secretie van het slaaphormoon. Deze omvatten veranderingen in tijdzones in verband met reizen naar andere delen van de wereld en het herfst-winterseizoen, waarin we worden blootgesteld aan een kleine hoeveelheid natuurlijk licht. Wanneer de dagen kort zijn, grijs en de zon zeldzaam, begint het lichaam eerder melatonine te produceren, vandaar het gevoel van slaperigheid, dat ons vaak vergezelt gedurende de dag in de herfst en winter. s Nachts en ’s morgens kan de melatonineproductie vertragen, vandaar ondiepe slaap, nachtelijke ontwaken en vroegtijdige stijging.

Melatonine om te slapen – u kunt uzelf helpen!

Als we last hebben van slaapvernietiging in verband met de ontwapening van de dagelijkse cyclus en een te lage productie van melatonine, kunnen ze ons helpen om onze levensstijl te veranderen, met inbegrip van het verminderen van stimulerende middelen, in één keer naar bed gaan, een uurtje ontspanning voor het slapen gaan financieren (een boek lezen of luisteren naar ontspannende muziek in een zacht licht, etc.). Het is echter altijd mogelijk om alle factoren te elimineren die de juiste productie van slaaphormoon verstoren. In veel gevallen is het een goed idee om de melatonineslaaptablet in te nemen.

Er zijn veel van dit soort preparaten op de markt, de meeste zijn ook verrijkt met andere ingrediënten die het inslapen vergemakkelijken en een gezonde slaap ondersteunen. Melatonine in tabletten moet echter strikt volgens de aanbevelingen van de fabrikant van het preparaat worden ingenomen. De overmaat in het lichaam is niet zo heilzaam als het tekort. Momenteel zijn de rijkste melatoninetabletten qua samenstelling Melatolin Plus.

Category: gezondheid

5 comments

  1. Melatonine is geweldig. Sinds ik het gebruik kan ik eindelijk een goede nachtrust krijgen! Lange tijd was het niet mogelijk. Na de zwangerschap en de kindertijd van mijn zoon had ik een volledig ongereguleerde biologische klok. Maar melatonine heeft veel geholpen.

  2. ze is goed, maar je moet voorzichtig zijn met de hoeveelheden. Ik voelde me slecht met te veel doses, mijn hoofd deed pijn en ik liep in een geknuffelde manier. Pas toen ik de dosering verlaagde, was alles in orde.

  3. Het is het beste om naar melatonine te grijpen. Ik ben het beste voorbeeld van haar liefdadigheidswerk. Jarenlang had ik een baan die ik om 10.00 uur begon, dus ’s nachts lang zitten en opstaan om 9 uur was mijn domein. Plotseling was er een verandering van werk en een wake-up call om 5.30. Een grote tragedie. Ik kon ’s nachts niet lang slapen en ’s morgens kon ik niet uit bed komen. Ik liep ongebruikt, als een schaduw van een man normaal gesproken. Iemand raadde melatonine aan en daarna ben ik overgestapt naar een nieuwe slaapstand. Ik val zonder problemen in slaap en word wakker op het eiland. Ik beveel het aan.

  4. Ik heb een soortgelijk probleem. Ik nam mijn eerste baan aan en begon om 5 uur ’s morgens op te staan. Overdag loop ik als een zombie, en ’s avonds als een pasgeborene wil ik niet slapen. Zal melatonine helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr