Depositphotos 119877344 S

Vruchtbaarheidsdieet bij mannen en vrouwen – wat moet je eten als je een baby wilt?

Zowel bij mannen als vrouwen zijn voeding en andere leefstijlfactoren belangrijk voor de vruchtbaarheid. Conceptie wordt bevorderd door evenwichtige, gezonde voeding, lichaamsbeweging en een normaal lichaamsgewicht. Een slecht dieet, stimulerende middelen en stress zijn daarentegen absoluut niet bevorderlijk. Soms kan een verandering in dieet die resulteert in een grote toevoer van ingrediënten die een positief effect hebben op het voortplantings-, endocriene en hormonale systeem, een negatief effect hebben op de zwangerschap.Soms kan een verandering in dieet die resulteert in een grote toevoer van ingrediënten die een positief effect hebben op het voortplantings-, endocriene en immuunsysteem, de kans op conceptie en behoud van zwangerschap met enkele tientallen procenten verhogen. Ontdek hoe je moet eten en op welke elementen in je dieet je vooral moet letten om je kansen om zwanger te worden te vergroten.

Vruchtbaarheidsstoornissen – een steeds vaker voorkomend probleem in de wereld van vandaag

 een vrouw houdt een appel tegen haar buik

Onvruchtbaarheid is een ernstig fenomeen dat steeds meer koppels treft. Niet voor niets wordt het steeds vaker een beschavingsziekte genoemd. Volgens de statistieken kampt ongeveer 20% van de mensen in de vruchtbare leeftijd met dit probleem. Onvruchtbaarheid is het onvermogen om gedurende 12 maanden zwanger te worden ondanks regelmatige geslachtsgemeenschap zonder anticonceptie.

Onvruchtbaarheid is geen homogeen fenomeen; er worden verschillende types onderscheiden. Zo is er primaire onvruchtbaarheid (de vrouw is nog nooit zwanger geweest) en secundaire onvruchtbaarheid (de vrouw is al eens zwanger geweest). secundaire onvruchtbaarheid (de vrouw was al zwanger en begon toen pas onvruchtbaarheid te ervaren). Een andere veel voorkomende classificatie is die op basis van de fysiologische oorzaak van het probleem, bijv. hormonale onvruchtbaarheid, immunologische onvruchtbaarheid, tubale onvruchtbaarheid, uteriene onvruchtbaarheid.

Volgens een andere classificatie wordt onvruchtbaarheid onderverdeeld in aangeboren onvruchtbaarheid (veroorzaakt door defecten aan de genitale organen(veroorzaakt door defecten aan de genitale organen) en verworven onvruchtbaarheid (veroorzaakt door schade aan organen, hormonale stoornissen of andere factoren). Er is ook een verdeling van onvruchtbaarheid in relatieve onvruchtbaarheid (tijdelijk, te genezen) en totale onvruchtbaarheid (niet te genezen). totale onvruchtbaarheid (onmogelijk te genezen door permanente defecten in het voortplantingssysteem).

Wat beïnvloedt de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen – factoren, lichaamscondities

De sterke toename van het aantal gevallen van onvruchtbaarheid in de afgelopen jaren heeft te maken met sociaal-civiele factoren zoals een onregelmatige levensstijl, overwerk, slaapgebrek, veel stress en zelfs blootstelling aan pesticiden of milieuvervuiling. Een goed dieet en een verandering naar een minder stressvolle en gezondere levensstijl kunnen een belangrijke rol spelen in de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen en de voortplantingscapaciteit verhogen.

Factoren die kunnen bijdragen aan vruchtbaarheidsproblemen zijn:

  • Endocriene stoornissen. Onevenwichtigheden van hormonen zoals oestrogeen, progesteron of testosteron kunnen de voortplantingsprocessen aanzienlijk beïnvloeden.
  • Stofwisselingsstoornissen. Onder andere stoornissen in de koolhydraatstofwisseling, gekenmerkt door schommelingen in de bloedglucose- en insulinespiegel, kunnen leiden tot verminderde spermakwaliteit, ovulatiestoornissen en problemen met de zwangerschap.
  • Defecten in de structuur van het voortplantingskanaal, beschadiging en verstopping van de eileiders, infecties en littekenvorming in het genitale gebied kunnen een goed proces van bevruchting en implantatie van embryo’s belemmeren.
  • Menstruatiecyclusstoornissen. Cyclusonregelmatigheid, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en endometriose zijn factoren die het moeilijk kunnen maken om zwanger te worden. Ook het vroegtijdig stoppen van de eierstokfunctie is een factor in onvruchtbaarheid bij vrouwen.
  • Slechte voeding. Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, een teveel aan vetten en suikers in de voeding en ongezonde eetgewoonten kunnen een zeer negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid.
  • Overgewicht en obesitas. Gewichtsstoornissen kunnen de regelmaat van de menstruatiecyclus bij vrouwen verstoren en de spermakwaliteit bij mannen verminderen. Studies hebben aangetoond dat vrouwen met een BMI van meer dan 25 kg/m2 een verhoogd risico hebben op ovulatiestoornissen en onvruchtbaarheid.
  • Ondergewicht. Ondervoeding wordt in verband gebracht met ernstige tekorten aan essentiële voedingsstoffen en dit leidt weer tot hormoonontregeling en verminderde voortplantingscapaciteit.
  • Sigaretten roken en alcoholmisbruik. Schadelijke stoffen in tabak en alcoholische dranken kunnen de spermaparameters negatief beïnvloeden en de kwaliteit van de eicellen verminderen, waardoor de kans op een succesvolle conceptie aanzienlijk afneemt.
  • Stress, emotionele problemen. Hoge stressniveaus kunnen de regelmatigheid van de menstruatiecyclus bij vrouwen verstoren en de spermakwaliteit bij mannen negatief beïnvloeden. Depressieve, angst- en neurotische stoornissen kunnen het endocriene en immuunsysteem aantasten en het vermogen om zwanger te worden negatief beïnvloeden.
  • Blootstelling aan giftige stoffen en straling. Blootstelling aan bepaalde chemicaliën op het werk of in de omgeving en sommige vormen van straling kunnen een negatief effect hebben op geslachtscellen, waardoor het proces van conceptie wordt belemmerd en de vruchtbaarheid wordt verminderd.
  • Ziekten. Onder andere diabetes, hoge bloeddruk en schildklieraandoeningen kunnen de werking van het voortplantingssysteem negatief beïnvloeden en de vruchtbaarheid verminderen.

Vruchtbaarheidsdieet – een gevarieerd menu is de sleutel tot een gezond voortplantingssysteem

 zwangere vrouw eet salade

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende hoeveelheden van alle voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen) is een voorwaarde voor een optimaal functionerend lichaam, inclusief het seksuele en endocriene systeem. Sommige van deze elementen, zoals zink, foliumzuur of omega 3-vetzuren, spelen een bijzonder belangrijke rol in de voortplantingsfuncties. Om de kans op nakomelingen te vergroten, moeten we er daarom voor zorgen dat we hiervan meer binnenkrijgen in onze dagelijkse voeding.

Om de vruchtbaarheid te verbeteren is het, naast een rijk en gevarieerd dieet, ook de moeite waard om schadelijke stoffen, smog en stress te vermijden en te proberen om een gezond lichaamsgewicht te behouden en te zorgen voor regelmatige lichamelijke activiteit van matige intensiteit.

Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan voedingssupplementen die speciaal bedoeld zijn voor mensen die proberen kinderen te krijgen, zoals Prenatalin, NovuVita Vir of NuviaLab Female Fertility. Dankzij de speciale selectie van actieve ingrediënten vullen ze alle belangrijke elementen aan en vergroten ze de kans om ouders te worden.

Voedingsstoffen die de vruchtbaarheid van vrouwen ondersteunen

Voedingsstoffen die de vruchtbaarheid ondersteunen en het vrouwelijke voortplantingssysteem verbeteren zijn:

  • Foliumzuur (folaat) – een zeer belangrijk ingrediënt wanneer je probeert zwanger te worden. Het activeert de groei van eicellen en zorgt voor hun kwaliteit. Het ondersteunt de normale ontwikkeling van de foetus en helpt neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus te voorkomen. Foliumzuur moet ongeveer 3 maanden voor de conceptie worden ingenomen.
  • IJzer – beïnvloedt het juiste zuurstoftransport naar weefsels, waaronder voortplantingsorganen, voorkomt ovulatiestoornissen, heeft een gunstig effect op de groei en ontwikkeling van de foetus, vermindert de kans op hartaandoeningen bij de pasgeborene.
  • Omega 3 en omega 6 vetzuren – verbeteren de vruchtbaarheid door de menstruatiecyclus te reguleren en de hormoonproductie te ondersteunen. Ze hebben een gunstig effect op de hoeveelheid baarmoederhalsslijm en de kwaliteit van sperma.
  • Eiwit – is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor vrouwen die een zwangerschap plannen. Het is belangrijk voor de productie van vrouwelijke geslachtshormonen en de normale groei van eicellen.
  • Antioxidanten (vitamine C, vitamine E, vitamine A, selenium) – beschermen geslachtscellen tegen schade door vrije radicalen. Ze ondersteunen de verdedigingsbarrière van het hele lichaam tegen oxidatieve stress.
  • Vitamine D – beïnvloedt de hormonale balans, verbetert de eierstokfunctie, ondersteunt de eirijping.
  • Jodium – helpt bij het reguleren van de productie van schildklierhormonen, verhoogt de kans op zwangerschap en vermindert het risico op een miskraam.
  • Zink – een van de belangrijkste mineralen als je probeert een baby te krijgen. Het helpt de productie van hormonen te reguleren, gaat verstoringen van de menstruatiecyclus tegen en heeft een positief effect op de kwaliteit van eicellen.
  • Calcium – belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling van de foetus. Verbetert stofwisselingsprocessen.
  • Voedingsvezels – helpt de bloedsuikerspiegel te normaliseren, gaat eetluststoornissen tegen, ondersteunt de reiniging van gifstoffen uit het lichaam.
  • B-vitamines – stimuleren de afscheiding van geslachtshormonen, helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, hebben een positieve invloed op het innestelingsproces van embryo’s.

Voedingsstoffen die de vruchtbaarheid bij mannen beïnvloeden

Een gezond dieet beïnvloedt de productie van sperma, de beweeglijkheid van sperma en de algehele gezondheid van het voortplantingssysteem. Hieronder staan belangrijke voedingsstoffen die de vruchtbaarheid van mannen bevorderen:

  • Zink – het belangrijkste mineraal voor mannen die een baby proberen te krijgen. Het is essentieel voor de spermaproductie en het behoud van een gezond voortplantings- en endocrien systeem. Heeft een gunstig effect op het aantal en de levensvatbaarheid van zaadcellen.
  • Selenium – heeft antioxiderende eigenschappen, beschermt kiemcellen tegen schade, ondersteunt de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van sperma.
  • Omega3 en omega 6 vetzuren – net als bij vrouwen ondersteunenomega 3 en 6vetzuren het voortplantingssysteem bij mannen. Ze verbeteren de kwaliteit van het sperma en verbeteren de hormonale balans.
  • Vitamine C, vitamine E – neutraliseren schadelijke vrije radicalen, verbeteren de spermakwaliteit.
  • B-vitamines – ondersteunen de productie van geslachtshormonen, waaronder testosteron, hebben een positieve invloed op de kwaliteit en potentie van sperma.
  • Vitamine D – speelt een belangrijke rol bij de regulering van het testosterongehalte en is ook belangrijk voor het aantal en de kwaliteit van het sperma.
  • Arginine – een aminozuur dat de productie van stikstofmonoxide bevordert en zo de doorbloeding van de genitaliën verbetert. Het verbetert de kwaliteit van erecties en heeft een positief effect op het voortplantingsvermogen.

Vruchtbaarheidsdieet – wat moet je eten?

 gezonde voedingsmiddelen

Een vruchtbaarheidsdieet voor zowel mannen als vrouwen moet zich richten op voedingsmiddelen die enerzijds de parameters van de voortplantingscellen verbeteren en de functie van de voortplantingsorganen ondersteunen, en anderzijds de functie van de voortplantingsorganen ondersteunen.enerzijds de parameters van de voortplantingscellen verbeteren, de werking van de geslachtsorganen ondersteunen en de hormonale balans verbeteren, en anderzijds het organisme in het algemeen versterken en een goede immuniteit en vitaliteit bevorderen.

Producten die je in je dieet moet opnemen tijdens de periode van het proberen voor een baby zijn:

  • Groene groenten (bijv. spinazie, broccoli, boerenkool, sla) – rijk aan krachtige antioxidanten, foliumzuur, mineralen, vitamine C.
  • Rode, oranje, paarse, gele en witte groenten – zijn rijk aan B-vitamines, mineralen die waardevol zijn voor de vruchtbaarheid, vitamine A en E, evenals waardevolle plantenpigmenten zoals carotenoïden, lycopeen en andere stoffen die fungeren als antioxidanten.
  • Fruit – bevat vitamine C en andere antioxidanten die de kiemcellen beschermen.
  • Zeevis – een uitstekende bron van omega 3 en 6 zuren, zink, selenium en vitamine D, die waardevol zijn voor de vruchtbaarheid.
  • Noten – zijn rijk aan zink, selenium en onverzadigde vetzuren die zorgen voor een goede spermakwaliteit en een normale voortplantingsfunctie.
  • Zaden en pitten (bijv. chia zaden, pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten) en volkorenproducten (gort, volkorenbrood, granen, zemelen, bruine rijst) – zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, waardevolle bio-elementen voor vruchtbaarheid zoals magnesium, zink, kalium, koper, ijzer en B-vitamines die een gunstig effect hebben op het voortplantingssysteem.
  • Rood vlees, orgaanvlees (met mate) – bevatten veel ijzer, wat waardevol is tijdens de periode van het proberen voor een baby.
  • Zuivelproducten (melk, karnemelk, yoghurt, kaas) – bevatten veel calcium en eiwit, hebben een positief effect op de menstruatiecyclus, de kwaliteit van het sperma en het voortplantingsvermogen.
  • Eieren – zijn rijk aan eiwitten, vitamine E, zink, calcium, vitamine D, bestanddelen die uiterst belangrijk zijn voor de reproductieve gezondheid.
  • Zeevruchten – rijk aan eiwitten, jodium, calcium, omega 3-vetzuren. Ze hebben een positief effect op het libido, verhogen de potentie en maken het makkelijker om zwanger te worden.
  • Zaden van peulvruchten (bijv. bonen, sojabonen, kikkererwten, linzen) – bevatten veel zink en eiwit, evenals B-vitamines, vitamine E en waardevolle fyto-oestrogenen. Ze helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, ondersteunen de hormoonhuishouding en verbeteren de spermakwaliteit.

Vruchtbaarheidsdieet – welke producten moet je vermijden?

Net zo belangrijk als het kiezen van de juiste producten is het vermijden van bepaalde stoffen en voedingsmiddelen die de reproductieve gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.

Hier is een lijst met producten die je zou moeten beperken in je vruchtbaarheidsdieet:

  • producten die rijk zijn aan ongezonde soorten vet (verzadigde vetten en transvetten),
  • geraffineerde suiker,
  • zoetigheden,
  • bewerkte voedingsmiddelen,
  • witte bloem,
  • zout,
  • rood vlees,
  • cafeïne,
  • alcohol,
  • nicotine.

Bronnen:

  • https://www.healthline.com/health/infertility
  • https://www.healthline.com/health-news/here-are-5-nutrients-that-can-help-women-get-pregnant
  • https://www.healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant

Category: gezondheid

Article by: admin