drop of water g26b3ed8fb 640

Waterretentie in het lichaam – oorzaken, symptomen en manieren om het te bestrijden

Laatst bijgewerkt op: 07.01.2022

De meesten van ons kennen het gevoel wanneer de weegschaal plotseling een paar kilo’s meer begint aan te geven, en er op het lichaam, bijvoorbeeld in de buik, armen, billen of dijen, ontsierende zwellingen verschijnen. We voelen ons futloos, missen vitaliteit en hebben een slecht humeur. We komen tot de conclusie dat we wat zijn aangekomen, dus besluiten we voor onszelf te zorgen. We gaan op dieet en beginnen met sporten. Na enige tijd blijkt echter dat er niet veel veranderd is. Misschien is het gewicht een beetje verschoven, maar het probleem is er nog steeds…

Toename van het lichaamsgewicht, zwaarte en zwellingen hoeven niet noodzakelijk veroorzaakt te worden door de groei van vetweefsel. De oorzaak kan het vasthouden van water in het lichaam zijn. Wanneer het water-elektrolytenevenwicht verstoord is en water, in plaats van door het lichaam te circuleren en de bloedvaten te vullen, zich ophoopt in het onderhuidse weefsel, leidt dit tot gewichtstoename, zwelling en oedeem van het lichaam. Dan is het nodig om te reageren! Er zijn verschillende manieren om het vasthouden van water in het lichaam te voorkomen. Het eerste wat u moet doen is de hoeveelheid zout in uw voeding verminderen en uw watervoorraad vergroten. Het is ook de moeite waard een geschikt voedingssupplement te nemen. Er zijn veel tabletten op de markt voor de behandeling van overtollig water in het lichaam. Goed gekozen preparaten van dit soort kunnen ons onvervangbaar helpen.

Waterretentie – wat is het?

 een vrouw meet haar taille met een centimeter

Waterretentie (of vasthouden van water) is een verschijnsel dat verband houdt met een verstoring van het evenwicht tussen water en elektrolyten en een verstoring van het evenwicht tussen geabsorbeerde en uitgescheiden vloeistoffen. Met andere woorden, als gevolg van een teveel aan natriumionen in de voeding of als gevolg van andere factoren begint ons lichaam water op te slaan in de weefsels in plaats van het met de juiste intensiteit en frequentie te verwijderen.

Als gevolg van het vasthouden van water in het systeem treden een aantal hinderlijke symptomen op, die niet alleen een negatieve invloed hebben op ons welzijn, maar ook op ons uiterlijk.

De meest voorkomende symptomen van waterretentie in het lichaam

 • het lichaam is gezwollen, lijkt “opgeblazen”, het lichaamsgewicht neemt toe, de lichaamsomtrek neemt toe,
 • water dat zich ophoopt in het onderhuidse weefsel veroorzaakt zwelling, die vooral zichtbaar is aan de vingers van de handen, in de buikstreek, de heupen, de armen,
 • overtollig vocht in het lichaam leidt tot zwelling van de benen – dijen, kuiten, enkels en voeten zijn gezwollen, vergezeld van pijn, zwaar gevoel in de benen en overmatige druk op de voeten, schoenen worden te strak,
 • water cellulitis verschijnt,
 • zwelling rond de ogen,
 • een gevoel van zwaarte en volheid, alsof we plotseling een paar extra kilo’s zijn aangekomen,
 • moeite met afvallen, zelfs met caloriebeperking,
 • voelen we ons apathisch, zwak, oververmoeid,
 • hebben we een slecht humeur,
 • hebben we concentratieproblemen,
 • voelen we ons prikkelbaar en van streek.

Waar komt overtollig water in het lichaam vandaan? De meest voorkomende oorzaken van het vasthouden van water

Het probleem van overtollig water in het lichaam is vrij complex. De oorzaken kunnen uiteenlopen en het vasthouden van water zelf neemt verschillende vormen aan. Het kan een tijdelijk of permanent probleem zijn, het kan worden veroorzaakt door hormonale, fysiologische (bv. menopauze, zwangerschap), milieu-, levensstijl- of ziektegerelateerde factoren (bv. schildklieraandoeningen, hart- en vaatziekten).

In het laatste geval, wanneer het vasthouden van water in het lichaam verband houdt met een ziekte, is het het beste een arts te raadplegen, die ons zal adviseren over verdere behandeling. Een veel voorkomende oorzaak van overtollig water in het lichaam is, paradoxaal genoeg, onvoldoende waterinname. Als verdediging tegen uitdroging schakelt het lichaam over op een spaarstand en begint water op te slaan. Er zijn ook verschillende andere oorzaken van het vasthouden van water in het lichaam.

Als het vasthouden van water in het lichaam sporadisch en tijdelijk is (bv. door een opkomende menstruatie), hoeven we weinig te doen, de symptomen verdwijnen meestal vanzelf. Indien daarentegen het teveel aan water in het lichaam een permanent of frequent verschijnsel is, is het de moeite waard enkele veranderingen in de levensstijl aan te brengen, waaronder een wijziging van de voeding, vooral om de hoeveelheid natrium te verminderen. Het is ook de moeite waard een geschikt voedingssupplement te nemen, waarmee we ons effectief kunnen bevrijden van lichaamszwellingen en andere vervelende symptomen.

De meest voorkomende oorzaken van het vasthouden van water in het lichaam:

 Citroen schijfjes in bruisend water
 • Komende menstruatie. Als gevolg van de verhoogde productie van oestrogenen hoopt zich meer water op in ons lichaam, het lichaam zwelt op en de weegschaal geeft meer kilo’s aan. De symptomen verdwijnen meestal in de eerste dagen van de menstruatie. Overtollig water in het lichaam kan ook optreden als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de menopauze en de zwangerschap, en in andere situaties waarin sprake is van snelle schommelingen in de hormoonspiegels.
 • Tekort aan water in de voeding. Wanneer de vochtinname laag is (minder dan 1,5-2 liter per dag), verhoogt het lichaam de productie van het hormoon vasopressine (dat verantwoordelijk is voor de handhaving van de vochtbalans in het lichaam). Bij een verminderde watertoevoer in het lichaam beïnvloedt vasopressine het werk van de nieren, waardoor zij geconcentreerdere urine produceren (er wordt dus minder water in de urine uitgescheiden, er blijft meer water in het lichaam achter).
 • Een te slecht dieet. Als u een beperkend afslankdieet volgt of te veel verwerkt junkfood eet en te weinig gezonde natuurlijke voeding, is heto gezonde, natuurlijke producten, is het gemakkelijk tekorten aan bepaalde voedingsstoffen te hebben die kunnen bijdragen tot overmatige vochtophoping in het lichaam. Dit betreft vooral eiwitten, die onder meer tot taak hebben water te binden. Door een tekort aan eiwitten sijpelen fysiologische vloeistoffen door de wanden van de bloedvaten, waarna zij zich ophopen in de intercellulaire ruimte en oedeem veroorzaken. Een tekort aan kalium in de voeding kan ook leiden tot het vasthouden van water in het lichaam.
 • Te veel zout in de voeding. Dit betreft zowel de toevoeging van zout aan levensmiddelen als de consumptie van producten die rijk zijn aan zout (bv. chips, zoute sticks en andere producten die rijk zijn aan zout). Dit omvat zowel het toevoegen van zout aan levensmiddelen als het eten van zoutrijke producten (bv. chips, zoute sticks en andere zoute snacks, conserven, worsten, patés en ander verwerkt vlees, gerookte producten, ansjovis, spek, gele kaas, sojasaus, zoute specerijen, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, kant-en-klare sauzen). Het hoofdbestanddeel van zout, natrium, bindt water in de weefsels en bevordert de ophoping van water.
 • Alcoholmisbruik. Door het drinken van alcohol verwijden de bloedvaten zich. Dit leidt op zijn beurt tot een intensievere doorsijpeling van vloeistoffen in de weefsels en een overmatige opslag ervan in plaats van uitscheiding.
 • Weiniglichaamsbeweging, zittende levensstijl, te lang in één houding blijven. Als we weinig bewegen, niet aan sport doen en het grootste deel van de dag zitten of liggen, is onze bloedsomloop te traag. Een slechte bloedcirculatie veroorzaakt op zijn beurt stagnatie van vloeistoffen in het lichaam en zwelling.
 • Slecht functionerende haarvaten, drukschommelingen. De rol van de haarvaten is het uitwisselen van voedingsstoffen en gassen tussen het bloed en de weefsels. Dit verschijnsel ontstaat door drukverschillen. Als de druk op abnormale wijze verandert, kunnen zich in de weefsels grote hoeveelheden water ophopen.
 • Bepaalde ziekten, waaronder: hart- en vaatziekten (bijv. hoge bloeddruk, hartfalen, spataderen), diabetes, leverziekten, hypothyreoïdie, nierziekten, bloedarmoede.
 • Gebruik vanbepaalde medicijnen, zoals voorbehoedsmiddelen, steroïden, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, pijnstillers, bloeddrukverlagende middelen.

Hoe raak je water uit je lichaam kwijt?

 Gesneden watermeloen

Hoe raak je overtollig water uit je lichaam kwijt? Hier zijn eenvoudige manieren:

Ten eerste, een gezonde evenwichtige voeding met beperkt zout

Als u de neiging hebt veel zout aan uw eten toe te voegen, is het de moeite waard deze gewoonte af te bouwen. In plaats van grote hoeveelheden zout en specerijen met een hoog zoutgehalte, kunnen we meer kruiden gebruiken. We moeten ook zoute snacks, poedersoepen, instantgerechten, kant-en-klaarmaaltijden, zout vlees en alle sterk bewerkte producten vermijden.

In plaats van deze, zou ons menu moeten bestaan uit:

 • verse groenten en fruit in aanzienlijke hoeveelheden (dankzij de bioflavonoïden die ze bevatten, sluiten ze de bloedvaten af en voorkomen ze ophoping van water in het lichaam),
 • producten met een hoog eiwitgehalte, zoals vis, kwark, yoghurt, kefir, karnemelk, eieren, mager vlees (eiwit(proteïne voorkomt dat water door de bloed- en lymfevaten sijpelt en dat het zich verzamelt in het onderhuidse weefsel),
 • noten, zaden, volkorenproducten (rijk aan elektrolyten zoals calcium, magnesium, kalium die belangrijk zijn voor de handhaving van de waterbalans in het lichaam).

Ten tweede, een gepaste hoeveelheid vloeistoffen te drinken

 glazen water en fruit

We moeten zorgen voor regelmatige hydratatie van het lichaam. Aanbevolen wordt dagelijks ongeveer 1,5 – 2 liter water te drinken, en ook andere dranken te gebruiken, zoals ongezoete sappen, water verrijkt met vers geperst sap (bv. van citroenen, sinaasappelen). Daarnaast moeten we andere dranken drinken, zoals ongezoete sappen, water verrijkt met vers geperst sap (bv. van citroenen of sinaasappelen), cocktails met fruit- en groenteblenders, groene thee, zelfgemaakte compotes, kruiden- en vruchtenthee. We moeten gezoete gekleurde dranken en alcohol vermijden.

Ten derde, meer lichamelijke activiteit

Het is de moeite waard om regelmatige lichaamsbeweging in welke vorm dan ook (bv. hardlopen, fitness, gym, zwemmen, snelwandelen, enz.) in uw schema op te nemen. Dit zal de bloed- en lymfestroom verbeteren en de waterhuishouding in het lichaam reguleren.

Als u een zittend beroep hebt, neem dan af en toe korte pauzes om uw benen te strekken, een paar stappen te zetten of eenvoudige oefeningen te doen. Als we veel tijd in een auto doorbrengen, kunnen we misschien het autorijden beperken (althans tot op zekere hoogte) ten koste van lopen.

Ten vierde, het gebruik van preparaten en kruiden om overtollig water te helpen verwijderen

Het gebruik van kruiden of kant-en-klare plantenpreparaten versnelt en intensiveert het proces van het verwijderen van overtollig water uit het lichaam. Vooral als het probleem groot is of als we snelle effecten verwachten, is het de moeite waard ze te gebruiken.

Kruidenstoffen die de afvoer van water uit het lichaam stimuleren:

 • Gewone brandnetel,
 • guldenroede,
 • akkerpaardenstaart,
 • paardenbloem,
 • chlorella en spirulina,
 • peterselie,
 • yerba mate,
 • berkenbast,
 • laxeermiddel,
 • veenbessen,
 • groene thee.

Tabletten om overtollig water uit het lichaam te verwijderen

In online en stationaire apotheken vindt u een grote keuze aan tabletten die het vochtgehalte in het lichaam reguleren. Dit zijn voedingssupplementen die hoofdzakelijk gebaseerd zijn op samenstellingen van kruiden met diuretische eigenschappen. Door de urineproductie te verhogen, versnellen ze de afvoer van water uit het lichaam. Men kan het laten bij het drinken van infusies, b.v. van brandnetel, maar tabletten of capsules met meerdere ingrediënten bieden veel meer. Dankzij een complex van verschillende werkzame stoffen zijn ze doeltreffender en hebben ze een bredere werking dan afzonderlijke kruiden, en bovendien zijn ze handiger in het gebruik.

Kruiden of algen, die de stofwisseling stimuleren en het lichaam reinigen, worden vaak opgenomen in de samenstelling van preparaten die de afvoer van water uit het lichaam vergemakkelijken, wat een belangrijk voordeel is. Hierdoor krijgen we de kans om ons te ontdoen van overtollig water, maar ook van verscheidene onnodige kilo’s en schadelijke toxines die in de weefsels achterblijven.

De beste tabletten om overtollig water te verwijderen

De keuze aan voedingssupplementen voor het verwijderen van overtollig water is groot. Een van de beste is Spirulin Plus – een complex preparaat op basis van spirulina, chlorella en kostbare kruiden. Dankzij de rijke samenstelling aan ingrediënten heeft het een zeer breed werkingsspectrum.

 Spirulin Plus

Spirulina is een alg uit de familie van de cyanobacteriën, die wegens haar sterke gezondheidsbevorderende eigenschappen sinds enige tijd furore maakt op de markt van de voedingssupplementen. Spirulina heeft reinigende, immuniserende, afslankende, revitaliserende en ontzurende eigenschappen. Het stimuleert ook de verwijdering van overtollig water uit het lichaam samen met schadelijke stoffen die zich in ons lichaam hebben afgezet.

Spirulin Plus is niet alleen algen!

In online winkels vindt u veel preparaten met spirulina, maar Spirulin Plus onderscheidt zich door zijn zeer rijke en nauwkeurige samenstelling, waarin u naast de blauwgroene alg ook nog andere preparaten kunt vinden: chlorella, paardenbloem, brandnetel, groene thee, alfalfa en zink.

Tijdens de behandeling met Spirulin Plus ontdoet het lichaam zich niet alleen van overtollig water, het supplement heeft ook een positief effect op andere processen:

 • Het ontzuurt en verwijdert gifstoffen. Sommige van de ingrediënten hebben alkaliserende eigenschappen, waardoor ons lichaam snel weer de juiste pH-waarde krijgt.
 • Het stimuleert de stofwisseling tot actie, waardoor de verbranding van calorieën wordt gestimuleerd en de vertering van vetten en koolhydraten wordt verbeterd.
 • Het remt het gevoel van hunkering. We snoepen minder, hebben minder zin in zoetigheden en tussendoortjes, onze maaltijden zijn kleiner, waardoor afvallen makkelijker wordt.
 • Aangezien het vochtafdrijvende stoffen bevat, normaliseert het de hoeveelheid vocht in het lichaam en versnelt het de afvoer van overtollig water, wat leidt tot gewichtsverlies en vermindering van zwellingen en water cellulitis.
 • Het verbetert de conditie van huid, haar en nagels.
 • Het geeft energie en kracht, verbetert de stemming.

Goede recensies en gemakkelijk verkrijgbaar

Spirulin Plus krijgt positieve recensies van internetgebruikers die het prijzen om zijn doeltreffendheid, in overeenstemming met de verklaringen van de fabrikant. Tijdens de aanbevolen duur van de behandeling, d.w.z. tot 90 dagen, merken zij een aanzienlijke toename van energie, gewichtsverlies, verbetering van het uiterlijk, vermindering van lichaamszwellingen, gebrek aan bewegingsongemakken en gevoel van zwaarte, en een beter humeur.

Lees de Spirulin Plus review

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin