Depositphotos 4397874 S

Zelfgemaakte remedies tegen rimpels – hoe verminder je gemakkelijk de tekenen van veroudering?

Met de jaren ondergaat de huid natuurlijke verouderingsprocessen en rimpels worden een onvermijdelijk gevolg. Hoewel we het verstrijken van de tijd niet kunnen tegenhouden, zijn er huismiddeltjes die het verouderingsproces kunnen vertragen, het verschijnen van rimpels kunnen verminderen en ervoor kunnen zorgen dat de huid er langer op zijn best uitziet. Hoewel er een enorme keuze aan schoonheidsproducten te koop is, is het zeker ook de moeite waard om te kijken naar eenvoudige, natuurlijke methoden die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Hier zijn bewezen huismiddeltjes tegen rimpels om je te helpen genieten van een gezondere, jonger uitziende huid.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels zijn een onvermijdelijk onderdeel van huidveroudering. Met de jaren verliest de huid collageen en elastine – de huidcomponenten die verantwoordelijk zijn voor stevigheid, elasticiteit, dichtheid en samenhang. Het resultaat is een geleidelijke verslapping van de huid en een gevoeligheid voor de vorming van diepere en diepere fijne lijntjes, rimpels en een netwerk van fijne microrimpels op grotere delen van het gezicht, zoals de wangen of het voorhoofd.

Het natuurlijke verouderingsproces is natuurlijk niet de enige factor die bijdraagt aan rimpels, er zijn ook veel andere oorzaken. Merk op dat bij sommige mensen het verschijnen van rimpels, verlies van elasticiteit en andere tekenen van veroudering eerder merkbaar zijn dan bij andere mensen van vergelijkbare leeftijd.

 rimpels rond de ogen en onder de ogen

Er zijn veel beschavings- en leefstijlfactoren die invloed hebben op het tijdstip waarop rimpels verschijnen en de snelheid waarmee ze verdiepen. Veel hangt ook af van onze huidverzorgingsgewoonten. Daarom zijn het elimineren van rimpels en het voorkomen van nieuwe rimpels processen die zich vooral moeten richten op het elimineren van de negatieve externe factoren die de conditie van de huid beïnvloeden en het dagelijks introduceren van de juiste verzorging.

De belangrijkste factoren die de vorming van rimpels beïnvloeden:

 • Het verstrijkenvan de tijd – de meest voor de hand liggende en onvermijdelijke reden voor rimpels is het verstrijken van de tijd. Naarmate we ouder worden, verliest de huid haar elasticiteit en vermogen tot celvernieuwing. De hoeveelheid collageen en elastine in de huid (belangrijke eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid) neemt af, wat de vorming van rimpels bevordert. Ook de zwaartekracht heeft invloed op het dieper worden van rimpels en het verslappen van het gezichtsovaal (naarmate we ouder worden, wordt de huid slapper, zwakker en gevoeliger voor de zwaartekracht).
 • Blootstelling aan de zon – UV-straling is een van de belangrijkste factoren die het huidverouderingsproces versnellen. Frequente blootstelling aan de felle zon leidt tot de vernietiging van collageen en elastine en een afname van het vochtgehalte van de huid, waardoor deze vatbaarder wordt voor rimpels. UV-straling stimuleert ook de productie van vrije radicalen, die bijdragen aan de beschadiging van huidcellen.
 • Sigaretten roken – is een van de meest schadelijke factoren voor de gezondheid van de huid. De chemische stoffen in tabaksrook verhogen de productie van vrije radicalen en leiden tot een vernauwing van de bloedvaten (waardoor de bloedstroom naar de huid wordt beperkt). Dit heeft op zijn beurt invloed op de verminderde toevoer van essentiële voedingsstoffen naar de huidcellen. De huidveroudering en de vorming van rimpels gaan dan sneller.
 • Ongezonde voeding – een voeding die arm is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten kan het huidverouderingsproces versnellen. Te veel eenvoudige suikers, bewerkte voedingsmiddelen en verzadigde vetten hebben een negatieve invloed op de conditie van de huid.
 • Gezichtsuitdrukkingen – herhaalde bewegingen van de gezichtsspieren, vooral rond de ogen, de mond en het voorhoofd, kunnen leiden tot de vorming van zogenaamde gezichtsrimpels. Na verloop van tijd keert de steeds minder elastische huid tijdens gezichtsbewegingen niet meer terug naar zijn oorspronkelijke vorm, waardoor rimpels blijven bestaan.

Wat zijn de belangrijkste soorten rimpels?

De belangrijkste soorten rimpels zijn:

 • Gezichtsrimpels. Deze staan ook bekend als dynamische rimpels. Ze zijn het resultaat van herhaalde bewegingen van de gezichtsspieren die gepaard gaan met gezichtsuitdrukkingen. Mimische rimpels verschijnen het eerst. Deze categorie omvat Verticale en horizontale voorhoofdsrimpels (veroorzaakt door het fronsen van het voorhoofd), rokersrimpels (ontstaan rond de mond van rokers als gevolg van het veelvuldig samentrekken van de spieren rond de mond tijdens het roken) en kraaienpootjes. mond tijdens het roken) en kraaienpootjes (ontstaan door het verlies van elasticiteit van de tere huid rond de ogen en het constante werk van de spieren rond de ogen, zoals knipperen en scheelzien).
 • Zwaartekrachtrimpels. Deze zijn het resultaat van de zwaartekracht die inwerkt op de huid die in de loop der jaren haar natuurlijke stevigheid verliest. Zwaartekrachtsrimpels verschijnen vaak op gebieden die het meest gevoelig zijn voor hangen, zoals de wangen, oogleden, kaaklijn en kin.
 • Rimpels na de zon (fotoveroudering). Deze zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht. Ze verschijnen vooral op de meest en meestal blootgestelde zones, zoals het gezicht, de hals en het decolleté.
 • Atrofische rimpels. Deze zijn het gevolg van een verlies aan huidvolume en een vermindering van collageen, hyaluronzuur en elastine. Het vetkussentje is verminderd en de huid verliest zijn elasticiteit, samenhang en stralende uiterlijk. Atrofische rimpels verschijnen vooral tijdens de menopauze, wanneer het oestrogeengehalte daalt.
 • Slaaprimpels. Deze hebben te maken met de positie waarin we slapen (vooral bij mensen die op hun zij of buik slapen). Ze zijn het resultaat van de druk van het hoofd op het kussen en de constante vorming van plooien in dezelfde gebieden op de huid tijdens de slaap.

Hoe het verschijnen van rimpels uitstellen? Hoe rimpels elimineren?

Toegegeven, het is moeilijk om volledig van rimpels af te komen zonder geavanceerde behandelingen, vooral als ze diep en zeer zichtbaar zijn, maar het is mogelijk om ze ondieper te maken, ze te verminderen en de conditie van de huid zichtbaar te verbeteren.

Het belangrijkste is om systematisch te zijn in je thuisverzorgingsroutines, om verschillende verzorgingsmethoden tegelijkertijd te gebruiken (bijvoorbeeld het aanbrengen van maskers, serums, enz.) en om de meest effectieve huidverzorgingsproducten te gebruiken. Het belangrijkste is om systematisch te zijn in je thuisverzorgingsroutine, om verschillende verzorgingsmethoden tegelijkertijd te gebruiken (bijv. het aanbrengen van maskers, gezichtsserums, crèmes, scrubben, massages, etc.) en om de juiste producten en ingrediënten voor je huidtype te kiezen. Het is ook belangrijk om factoren te vermijden die schadelijk zijn voor de huid.

Als de rimpels nog niet vergevorderd zijn of als we er nog geen hebben, kunnen we de vorming ervan vertragen met deze paar eenvoudige manieren:

 • bescherming tegen de zon, overmatige blootstelling aan de zon vermijden, zonnebrandcrème gebruiken voordat je de zon ingaat,
 • een gezond dieet met veel groenten en fruit, proteïnen, omega-3-vetzuren en volkorenproducten,
 • veel water drinken, het lichaam hydrateren,
 • de huid dagelijks regelmatig hydrateren,
 • roken vermijden
 • het vermijden van smog en kamers met airconditioning,
 • stress vermijden,
 • de huid zuurstof geven in de frisse lucht,
 • voldoende slapen.

Bekijk het gezichtsserum dat je kan helpen de vorming van rimpels uit te stellen: EleveRenew

Thuiscosmetica tegen rimpels – uit welke bestanddelen bestaan ze?

 Een vrouw houdt een schijfje komkommer tegen haar oog

Het bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl groeit, dus zelfgemaakte cosmetica wordt steeds meer een populair alternatief voor commerciële producten. Als het gaat om het verminderen van rimpels en gezichtsverjonging, waarderen steeds meer mensen de winstgevende en toch eenvoudige aard van het maken van maskers en scrubs. Ze worden gemaakt van gewone producten die ieder van ons in de keuken heeft staan, zoals honing, lijnzaad, komkommer, avocado, koffie, havermout of citroensap. Het is belangrijk dat de gebruikte elementen rijk zijn aan waardevolle actieve stoffen en vrij van chemicaliën, en dat ze voldoen aan de behoeften van onze huid.

Hier zijn natuurlijke ingrediënten die geweldig zijn voor de basis van zelfgemaakte cosmetica tegen rimpels:

 • kokosolie,
 • honing
 • melk,
 • natuurlijke yoghurt,
 • geweekte havermout,
 • lijnzaad, zaden chia,
 • arganolie,
 • jojoba-olie,
 • olijfolie,
 • druivenpitolie,
 • aloë vera sap.

Rimpels vervagen – intensieve huidverzorging met eenvoudige maskers

Zelfgemaakte verjongende maskers zijn een patent om de huid te voorzien van een grote portie voedende en regenererende stoffen. Als ze regelmatig worden gebruikt , kunnen ze helpen rimpels glad te strijken, de aanmaak van collageenvezels stimuleren en het elasticiteitsniveau van de huid verhogen.

Maskers met ingrediënten zoals citroensap, karnemelk en amandelolie kunnen ook helpen om verkleuringen te verminderen en de huid een egale, gezonde teint te geven. En als vitamine E (de inhoud van 1 of 2 capsules) aan het masker wordt toegevoegd, wordt het effect van het gladstrijken, hydrateren en voeden van de teint versterkt.

Een verjongend en rimpelverminderend masker kan worden bereid met:

 • avocado en honing,
 • natuurlijke yoghurt en kurkuma,
 • papaja en honing,
 • kokosolie en banaan,
 • eiwit en citroensap,
 • sinaasappelsap en lijnzaad,
 • melk en havermout.

Zelfgemaakte scrubs tegen rimpels

Zelfgemaakte scrubs zijn een eenvoudig hulpmiddel om de huid grondig te reinigen en tegelijkertijd het herstelproces van de huid te stimuleren. Ze verwijderen onzuiverheden, ontstoppen de poriën en stimuleren de afschilfering van dode huidcellen.

Tegelijkertijd stimuleren ze de microcirculatie, verbeteren ze het voedingsniveau van de huid, verhogen ze de stevigheid van de huid en bevorderen ze nieuwe celgroei. Bovendien is de huid na de peeling beter voorbereid om de werkzame stoffen van de cosmetica die daarna wordt aangebracht op te nemen.

Je kunt een zelfgemaakte revitaliserende en verstevigende scrub maken van:

 • koffiedik, olijfolie, kurkuma,
 • bruine suiker, natuurlijke yoghurt, citroensap,
 • bruine suiker, amandelolie, geraspte sinaasappelschil,
 • zeezout, jojoba-olie,
 • zemelen, karnemelk.

Zelfgemaakte crèmes tegen rimpels

 Ingrediënten die nodig zijn om zelfgemaakte cosmetica te maken

Het bereiden van een zelfgemaakte gezichtscrème is al een iets geavanceerdere procedure. Om de romige textuur en consistentie van het cosmeticum te verkrijgen, hebben we nodig:

 • de vette fase van de crème (dit kan cosmetische boter zijn, een vaste olie zoals kokosolie, sheaboter of cosmetische was),
 • een emulgator,
 • de waterigefase van de crème (dit kan een kruideninfusie zijn, een hydrolaat, bloemenwater).

Daarnaast kunnen we de crème verrijken met vitaminen, zoals vitamine A, vitamine C of vitamine E.

Ontdek de verhelderende antirimpel dagcrème: EleverSkin Glow

Huismiddeltjes voor rimpels onder de ogen

De huid rond de ogen is erg gevoelig, dun en gevoelig voor negatieve factoren. Het kan gemakkelijk elasticiteit en vocht verliezen. Daarom verschijnen rimpels onder de ogen bij de meeste mensen als eerste.

Hier zijn enkele eenvoudige huismiddeltjes die kunnen helpen om rimpels onder de ogen te minimaliseren:

 • Verse komkommerschijfjes. Leg komkommerschijfjes op je gesloten ogen. Komkommer heeft een hydraterend, samentrekkend en verhelderend effect. Vermindert wallen, donkere kringen onder de ogen en vermindert het verschijnen van rimpels.
 • Aloë vera en vitamine E masker. Combineer aloë vera gel met de inhoud van 1 capsule vitamine E. Breng een dun laagje van dit mengsel aan onder de ogen en laat het 15-20 minuten intrekken. Vitamine E heeft een antioxiderende werking en aloë vera hydrateert en verzacht.
 • Koude lepels. Leg twee metalen lepels een paar minuten in de koelkast. Eenmaal gekoeld, breng je de lepels aan op gesloten ogen om wallen te verminderen en het ooggebied visueel te verjongen.
 • Sheaboter of kokosolie. Dep zachtjes een kleine hoeveelheid sheaboter of kokosolie onder de ogen voordat je naar bed gaat. Deze natuurlijke oliën hebben goede hydraterende eigenschappen en kunnen ook de elasticiteit van de huid verbeteren.
 • Kamille infusie. Brouw kamille en koel het in de koelkast. Drenk watjes in het koude aftreksel en leg het een paar minuten op gesloten ogen. Kamille heeft kalmerende, ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen.
 • Masker van banaan en honing. Plet een stuk rijpe banaan en meng met een beetje honing. Breng een dun laagje van het masker aan onder de ogen, laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna af met lauwwarm water. De banaan voorziet de huid van veel vitaminen en mineralen, terwijl de honing een hydraterend en verzachtend effect heeft.

Directe huismiddeltjes tegen rimpels – de kracht van plantaardige oliën

Een kleine hoeveelheid plantaardige olie op het gezicht smeren is een snelle manier om rimpels te verminderen en de teint te verbeteren. De best werkende oliën zijn bijvoorbeeld

 • rozenbottelolie,
 • granaatappelpitolie,
 • arganolie,
 • avocado-olie,
 • jojoba-olie,
 • frambozenpitolie,
 • zwarte bessenzaadolie.

Deze oliën zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Ze beschermen de huid, helpen deze te hydrateren, regenereren en verstevigen. Ze dragen bij aan een zichtbare verbetering van de elasticiteit en voorkomen het ontstaan van rimpels. Ze maken de huid glad en stralend.

Huidverzorging van binnenuit – wat moet ik aanvullen tegen rimpels?

Om de gezondheid van de huid te bevorderen en de vorming van rimpels tegen te gaan, kun je supplementen met de volgende ingrediënten overwegen:

Collageen voor rimpels

Drinkbaar collageen is een extra ondersteuning voor de cellen die verantwoordelijk zijn voor de collageenproductie in de huid. Suppletie met collageen, zoals Collagen Select, kan helpen de elasticiteit van de huid te verbeteren, rimpels te verminderen, de teint en stevigheid van de huid te verbeteren en het ovaal van het gezicht te verbeteren.

Hyaluronzuur in tabletten of capsules

Het nemen van hyaluronzuursupplementen is een methode om de hydratatie van de huid te verhogen en de huidtextuur en -elasticiteit te verbeteren, waardoor rimpels ondieper en minder zichtbaar worden.

Zink om de huidconditie te verbeteren

Zink is een zeer belangrijk mineraal dat herstelprocessen in de huid beïnvloedt en de collageenproductie stimuleert, waardoor de huidelasticiteit behouden blijft.

Groene thee tegen rimpels

Groene thee-extracten bevatten krachtige antioxidanten die de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen en het verouderingsproces vertragen.

Gezichtsmassages en oefeningen tegen rimpels – bewezen manieren om je teint in goede conditie te houden

Voer als volgt een anti-rimpelmassage uit:

 1. Plaats schone handen op een gereinigd gezicht.
 2. Breng een kleine hoeveelheid crème of olie aan op de huid.
 3. Leid de bewegingen van het midden van het voorhoofd naar de slapen, zodat de spierspanning afneemt.
 4. Voer een lichte tikkende en cirkelvormige massage uit rond de ogen (van de buitenste hoeken naar de binnenste hoeken aan de onderkant en van de binnenste hoeken naar de buitenste hoeken aan de bovenkant).
 5. Maak zachte ronddraaiende, opwaartse en buitenwaartse bewegingen op de wangen, kin en kaak.
 6. Vergeet niet de nek te masseren door je handen omhoog en naar buiten te bewegen.

Gezichtsgymnastiek, ook wel gezichtsyoga genoemd, helpt ook om het gezicht vorm te geven en rimpels te voorkomen. Dit is een reeks technieken en bewegingen die ontworpen zijn om de gezichtsspieren te versterken, de elasticiteit van de huid te verbeteren en tekenen van veroudering te verminderen. Regelmatige beoefening kan helpen om de huid stevig te houden, de bloedcirculatie te verbeteren en de algehele gezondheid en het uiterlijk van het gezicht te verbeteren.

Category: schoonheid

Article by: admin