nettle g4397b1ef5 640

Brandnetel – voor het haar, voor de immuniteit en voor de vitaliteit van het lichaam. Hoe maak je het beste van brandnetel?

Brandnetel is een van de meest waardevolle geneeskrachtige planten. Het werkt perfect als huismiddeltje tegen tal van gezondheidsproblemen en als natuurlijk recept om de schoonheid te verbeteren. Brandnetel voor het haar is een bekende, doeltreffende manier om een kapsel grondig te verbeteren. Hoewel direct contact met verse brandnetel kan leiden tot ernstige brandwonden, is het een plant die het waard is beter te leren kennen en in verschillende vormen in uw huis op te nemen. Verse brandnetel kan dienen als ingrediënt in gezondheidsbevorderende sappen, salades, maceraten en blendercocktails, maar ook in eenvoudige zelfgemaakte cosmetica. Gedroogde brandnetel kan ook worden gebruikt als grondstof voor zelfgemaakte cosmetische brouwsels en als basis voor kruidenthee met positieve effecten op het lichaam. De talrijke eigenschappen van brandnetel plaatsen haar op het podium onder de kruidengeneesmiddelen. Lees meer over de eigenschappen van brandnetel en ontdek hoe u het kunt gebruiken.

Brandnetel – een samenstelling die voor zichzelf spreekt

 Brandnetel

Brandnetel heeft een zeer rijke traditie in de volksgeneeskunde. Gebruikt door onze overgrootmoeders als een remedie voor vele kwalen, heeft brandnetel vandaag de dag, naast zijn medicinale toepassingen, een breed scala aan cosmetische toepassingen. Brandnetel voor het haar is misschien wel het meest effectieve natuurlijke middel om het haar weer volume te geven. Voor degenen die lijden aan overmatig haarverlies of aan langzaam groeiend, futloos, beschadigd haar, zou brandnetel een essentieel cosmetisch middel moeten zijn.

Terugkomend op de samenstelling van brandnetel, vinden we echter dat het rijk is aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de goede werking van ons lichaam. Het bevat ook elementen die zelden in voedingsmiddelen worden aangetroffen en talrijke verbindingen die als antioxidant fungeren. Brandnetel bevat ook biogene aminen die belangrijk voor ons zijn, zoals choline en histamine. Zij vervullen vele functies in het lichaam, waaronder het verbeteren van de werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Waardevolle bestanddelen in brandnetel

 • Vitamine K,
 • Vitamine C,
 • B-vitaminen (b.v. pantotheenzuur, riboflavine, niacine, B12)
 • Vitamine E,
 • Vitamine A,
 • silicium,
 • zink,
 • calcium
 • fosfor,
 • kalium,
 • magnesium,
 • ijzer,
 • zwavel,
 • koper,
 • kobalt,
 • molybdeen,
 • titanium,
 • mangaan,
 • chlorofyl,
 • xanthophyll,
 • anthocyanen,
 • organische zuren (bv. glycolzuur, mierenzuur, caffeïnezuur),
 • fenolzuren,
 • kiezelzuur,
 • flavonoïden (bijv. quercetine, camferol, rutine),
 • fytosterolen,
 • carotenoïden,
 • tannines,
 • coumarines,
 • terpenen,
 • biogene aminen (acetylcholine, choline, serotonine, histamine),
 • essentiële oliën,
 • lignanen,
 • lecithine.

Brandnetel – gezondheidseigenschappen

 Verse brandnetelbladeren

Brandnetel heeft een heilzame werking op bijna alle organen en systemen van ons lichaam. De invloed van brandnetel op haar en huid is ook aanzienlijk het regenereert, voedt, verjongt en verbetert tegelijkertijd het uiterlijk ervan. De veelzijdigheid en het veelzijdige karakter van Nettle zijn troeven die ongetwijfeld moeten worden uitgespeeld, vooral gezien het feit datBrandnetel is uiterst goedkoop en kan zelfs gratis worden verkregen als we het zelf oogsten (bij voorkeur wanneer de jonge blaadjes nog groeien).

Hier zijn de belangrijkste gezondheidsbevorderende eigenschappen van brandnetel:

Ontgift het lichaam

Brandnetel, dat diuretische eigenschappen vertoont, stimuleert de uitscheiding van schadelijke stoffen uit het lichaam (deze worden met de urine afgevoerd), terwijl het ook de spijsverteringsprocessen ondersteunt en de leverfunctie verbetert, wat ook een efficiëntere ontgifting van het lichaam van gifstoffen en afzettingen bevordert. Vanwege de diuretische eigenschappen, moet brandnetelinfusie regelmatig worden gebruikt door mensen die worstelen met met waterretentie in het lichaam en de daaruit voortvloeiende zwelling van het lichaam, een gevoel van zwaarte en watercellulitis.

Gunstige invloed op het bloed

Door het hoge gehalte aan chlorofyl, alsmede aan ijzer en vitamine K, heeft brandnetel een positieve invloed op het bloed. Het helpt bij de zuivering, verbetert de bloedstolling, heeft een bloedvormende werking en voorkomt bloedarmoede. Door de bloeddoorstroming te verbeteren en het zuurstoftransport te bevorderen, bevordert het een betere oxygenatie van de cellen en betere prestaties van het hele lichaam.

Helpt bij gewrichtsproblemen

Dankzij het hoge gehalte aan gemakkelijk opneembaar kiezelzuur en calcium, versterkt brandnetel zowel de botten als de gewrichtsstructuren. Het ondersteunt de regeneratie van gewrichtskraakbeen en neemt deel aan de botmineralisatie. Het helpt bij reuma, artritis en gewrichtspijn veroorzaakt door overbelasting en letsel.

Het is nuttig bij de behandeling van infecties van de urinewegen

Brandnetel vermindert de ontsteking van de urinewegen. Doordat het de urineproductie verhoogt en een ontsmettende werking heeft, helpt het de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor infecties van de urinewegen sneller kwijt te raken. Het is vermeldenswaard dat bij de bestrijding van infecties van de urinewegen, brandnetel perfect samenwerkt met veenbessen.

Heeft een gunstige invloed op de spijsvertering en de lever

Brandnetel reguleert de stofwisseling en stimuleert de afscheiding van alvleesklier- en maagsap, gal en pancreasenzymen, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd. Het voorkomt indigestie, winderigheid, ingehouden voedsel, winderigheid, diarree, een zwaar en vol gevoel in de maag. Ondersteunt de leverfunctie en beschermt de lever tegen gifstoffen. Vermindert ontsteking van lever en spijsverteringsstelsel. Bij regelmatig gebruik kan het verhoogde levermarkers verminderen.

Door de alvleesklierfunctie te ondersteunen, helpt het de bloedsuikerspiegel te reguleren

Door de alvleesklier te ondersteunen, verbetert brandnetel de insulinesecretie en helpt zo de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Een natuurlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel zal het meest effectief zijn als we het gebruik van brandnetel combineren met andere plantaardige ingrediënten met vergelijkbare eigenschappen, zoals witte moerbei, berberine, kaneel, gember, fenegriek.

Een natuurlijke manier om de suikerspiegel te stabiliseren: Redusugar

Verbetert de immuniteit, versterkt het lichaam

Er is een reden waarom men gelooft dat het drinken van brandnetel kracht geeft en een lang leven brengt. Het kruid voedt, vitaliseert en mineraliseert het hele lichaam. Het heeft ook een gunstige invloed op de immuunfuncties en verbetert de immuunrespons tegen ziekteverwekkers. Het vermindert ook de vatbaarheid voor allergieën en verlicht de symptomen ervan; het is bijvoorbeeld zeer nuttig bij de bestrijding van hooikoorts. Dankzij zijn sterke antioxiderende eigenschappen neutraliseert het actief de schadelijke vrije radicalen, beschermt het de cellen tegen beschadiging en mutaties en vermindert het de kans op beschavingsziekten. Het voorkomt ook vroegtijdige veroudering van het lichaam.

Ondersteunt de werking van het cardiovasculaire systeem

Dankzij flavonoïden heeft brandnetel een positief effect op de bloedvaten – het verstevigt ze, maakt ze soepeler en vermindert de doorlaatbaarheid. Het helpt ook de bloeddruk te normaliseren en het slechte cholesterolgehalte te verlagen. Het verbetert de doorbloeding van de onderste ledematen, waardoor zware, pijnlijke benen verdwijnen en spataders en spataderen minder zichtbaar worden. Dankzij een groot aantal antioxidanten versterkt het het hart, verbetert het de bloedsomloop en voorkomt het ziekten van de bloedsomloop zoals atherosclerose, hypertensie en coronaire hartziekte.

Versnelt de regeneratie van de huid, helpt bij huidinfecties

Brandnetel heeft ontstekingsremmende, antibacteriële, reinigende, antiseptische en antioxiderende eigenschappen. Het versterkt en voedt de huid, stimuleert de vernieuwingsprocessen en beschermt haar tegen ongunstige factoren. Het verzacht irritaties, versnelt de genezing en de genezing van wonden, en ondersteunt de behandeling van vele huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, steenpuisten, abcessen, seborroe.

Het verbetert de conditie van huid en nagels

Brandnetel verzorgt en regenereert de huid. Dankzij de grote hoeveelheden antioxidanten revitaliseert het de huid, beschermt het haar tegen vrije radicalen en vertraagt het het verouderingsproces. Door de microcirculatie te stimuleren, verhoogt het het zuurstofgehalte in de huid en heeft het een verstevigend effect. Toegepast op het gezicht (bijvoorbeeld in de vorm van maskers, tonics, scrubs, crèmes), maakt het de huid gladder, tonifieert het, vermindert het de talgafscheiding en verbetert het de teint. Brandnetel verbetert ook de conditie van onze nagels. Het voedt ze, beschermt, versterkt de nagelplaat, voorkomt afbreken en splijten. Het helpt beschadigde nagels te regenereren en stimuleert de groei ervan.

Het verbetert de conditie van het haar, normaliseert en verzorgt de hoofdhuid

Brandnetel remt overmatig haarverlies en helpt tegelijkertijd de haargroei te stimuleren (versnelt het haargroeiproces en verhoogt de hoeveelheid nieuw baby hair haar). Het versterkt en voedt de haarstructuren. De reinigende en antimicrobiële eigenschappen van brandnetel zijn ook uiterst belangrijk voor de gezondheid van haar en hoofdhuid. Het verlicht ontstekingen van de hoofdhuid, bestrijdt actief schimmel- en bacterieziekten, reguleert de werking van de hoofdhuidklieren, helpt overmatige vettigheid van de hoofdhuid.Brandnetel helpt bij overmatige vettigheid van het haar, roos, ringworm, psoriasis en andere hoofdhuidaandoeningen.

Brandnetel voor het haar – hoe werkt het en hoe gebruik je het?

 Brandnetelbladeren

Brandnetel bevat goed opneembare voedingsstoffen die het haar nodig heeft voor een goede ontwikkeling en groei. Dankzij zijn gehalte aan silicium, vitamine A, vitamine E, B-vitamines, calcium, zwavel, koper, magnesium, ijzer, zink en mangaan is brandnetel een doeltreffend middel voor zowel de verzorging als het herstel van de haarstructuren. Voor de beste resultaten wordt een dubbele behandeling aanbevolen, bestaande uit het drinken van brandnetelthee (of het aanvullen met een brandnetelpreparaat) en het uitwendig gebruiken van het kruid (bv. het aanbrengen van brandnetelmaskers).

Systematisch en langdurig gebruik van brandnetel versterkt het haar en voorkomt dat het op een zeer merkbare manier uitvalt. Revitalisering van de haarwortels en follikels, snellere haargroei en het verschijnen van veel nieuwe haren op de hoofdhuid zijn andere resultaten van regelmatig gebruik van brandnetel voor het haar.

Brandnetel is vooral nuttig voor haar dat

 • verzwakt,
 • dun,
 • dun,
 • breekbaar,
 • met een gebrek aan leven en volume,
 • saai,
 • oncontroleerbaar, moeilijk te beheersen,
 • geneigd zijn uit te vallen.

Brandnetel regenereert en voedt het haar, waardoor het sneller groeit, gezond, sterk, vitaal, dik, glad, veerkrachtig, glanzend en gedisciplineerd. Het is dus zeker de moeite waard om te kiezen voor brandnetel haartherapie! Hoe moet ik het doen?

Hoe breng ik brandnetel aan op mijn haar?

Brandnetel kan op veel verschillende manieren op het haar worden aangebracht, afhankelijk van uw voorkeur en gemak. We kunnen het uitwendig gebruiken (bijv. zelfgemaakte conditioners, maskers, inwrijfmiddelen, hydrolaten, brandnetelspoelingen) of inwendig (brandnetelthee, brandnetelsap, brandnetelsmoothies, brandnetelwater). We kunnen deze twee varianten van behandeling ook combineren.

Voor de beste resultaten moeten brandnetelinfusies, brandnetelsap of brandnetelcocktails dagelijks en gedurende een lange periode (ten minste 2 maanden) worden gedronken. Brandnetel haarbehandelingen moeten 2-3 keer per week worden uitgevoerd.

Brandnetel voor het haar – thuisbehandelingen met het gebruik van het beroemde kruid

Brandnetel haarmasker (om haaruitval te verminderen, het haar te versterken en beschadigd haar te vernieuwen)

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels olijfolie,
 • 1 ei,
 • 1 theelepel gedroogde brandnetel

Voorbereiding:

Brouw de brandnetel in een kleine hoeveelheid water en laat afkoelen. Combineer de infusie met de olijfolie en het ei. Meng grondig. Aanbrengen op licht vochtig haar. Laat 20 minuten of een half uur staan. Spoel het haar uit en was het met een milde shampoo.

Brandnetelspoeling (voor gezond, sterk, vitaal en glanzend haar)

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels gedroogde brandnetel,
 • 1 eetlepel gedroogde goudsbloem,
 • 1 eetlepel gedroogde akkerpaardenstaart
 • 2 eetlepels appelciderazijn

Voorbereiding:

Brouw de kruiden in een grote mok. Laat afkoelen, giet in een grote plastic kom. Voeg appel cider azijn toe. Giet er genoeg water in om je haar uit te spoelen. Spoel ongeveer 5 minuten (max. 10 minuten), waarbij u de hoofdhuid zachtjes masseert. Niet afspoelen. Droog het haar met een handdoek en wacht tot het droog is. Breng de crèmespoeling aan op schoon haar (bij voorkeur direct na het wassen).

Beschermende, versterkende en haargroeistimulerende brandnetel haarspoeling

Ingrediënten:

 • 1 theelepel gedroogde brandnetel,
 • 1 theelepel citroensap

Voorbereiding:

Brouw de brandnetel in 150 ml water, koel af en zeef. Voeg het citroensap toe. Giet de vloeistof in een fles met een verstuiver. Spray op het haar en de hoofdhuid en wrijf zachtjes in de hoofdhuid. Na ongeveer 30 minuten afspoelen.

Waar en wanneer brandnetel plukken?

 Brandnetelstruik

Verse brandnetelbladeren kunnen een ingrediënt zijn in gezondheidsbevorderende, reinigende en haargezonde blender-smoothies, dieetsalades, pasta’s, sappen en zelfs soepen.

Wanneer ga je oogsten? Oogst brandnetel vóór de bloeiperiode, bij voorkeur in april of mei, top begin juni. Vermijd drukke gebieden en kies locaties die vrij zijn van vervuiling, ver weg van wegen en bewoonde gebieden. Als u niet alle verse brandnetels gebruikt, is het een goed idee om ze te drogen en in de volgende maanden te gebruiken. Spreid het losjes uit (niet platdrukken, anders gaat het schimmelen!) op krantenpapier of keukenpapier en leg het op een droge plaats.

Als u uzelf een orale behandeling met brandnetel wilt geven, kunt u, in plaats van het verse of gedroogde kruid te gebruiken, gebruik maken van kant-en-klare supplementen met brandnetelextracten.

Van de preparaten met brandnetel tegen kaalheid en toegenomen haaruitval, verdienen de volgende de aandacht Profolan die, naast deze waardevolle geneeskrachtige plant, ook een aantal andere elementen bevat die de haarbollen en haarfollikels versterken. Het is een supplement vooral voor mannen. Voor vrouwen raden wij Locerin aan – een preparaat met meerdere ingrediënten met een geavanceerde formule, dat tegelijkertijd haaruitval remtHet activeert ook de proliferatie van nieuwe cellen in de hoofdhuid, stimuleert de haargroei en verbetert het uiterlijk van het haar in ruime mate.

Category: schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin