Depositphotos 98579014 S

De capillaire huid – wat zijn haar kenmerken, hoe te verzorgen en hoe haar conditie te verbeteren?

De vasculaire huid is een problematisch huidtype dat speciale verzorging nodig heeft. De huid is uiterst dun, kwetsbaar en gevoelig voor irritatie. Kenmerkend is het verschijnen van erytheem en sterk verwijde bloedvaten, vooral op de wangen. De vasculaire huid is meestal een natuurlijke aanleg die door de genetica wordt bepaald, maar er zijn vele factoren die kenmerken als roodheid of vasculaire spataders verergeren. Soms is een vasculaire huid ook het beginstadium van rosacea. Hoe herken je een vasculaire teint? Hoe kan men de vasculaire huid verzorgen en haar mooier maken?

De symptomen van couperose huid

Dehuid wordt gekenmerkt door oppervlakkige vascularisatie, een tere textuur, grote gevoeligheid voor verwondingen en minder elasticiteit en sterkte van de bloedvaten dan normale huid.

Als gevolg van het bloedstromingsproces, in plaats van zich vrij te samentrekken en te ontspannen, verliezen de bloedvaten hun strakheid, worden ze vervormd en verwijden ze zich overmatig. Aanvankelijk verergert erytheem in het gezicht alleen onder bepaalde ongunstige omstandigheden (bijvoorbeeld bij lichamelijke inspanning of ten gevolge van snelle temperatuursveranderingen), maar na verloop van tijd wordt het verschijnsel erger.

Daarom is het zo belangrijk de vasculaire huid goed te verzorgen om de bloedvaten te versterken, irritaties te verzachten en huidletsels te verhelderen.

Hoe ziet een vasculaire huid eruit? Belangrijkste symptomen

 • dunne, tere, gevoelige huid, gevoelig voor beschadiging en irritatie,
 • Afzonderlijke spataders of een netwerk van kleine haarvaatjes die door de huid heen schijnen (vooral rond de neus, op de wangen, de kin, de hals en het decolleté),
 • Frequent of zelfs aanhoudend erytheem in het gezicht,
 • de neiging tot tijdelijke roodheid van het gelaat (bv. in stresssituaties, op plaatsen met verontreinigde lucht),
 • gevoeligheid voor huidallergieën (b.v. voor bepaalde cosmetica),
 • frequente huidontstekingen, plaatselijke rode vlekken in het gezicht (bv. midden op de wangen),
 • trekkerig gevoel van de huid, jeuk, branderig gevoel.
 close-up van gebroken haarvaten in het gezicht

Er zij op gewezen dat een slechte verzorging van de capillaire huid een van de factoren kan zijn die van invloed zijn op de ontwikkeling van een chronische, inflammatoire huidziekte, zoals rosacea. Als u dus symptomen van een couperosehuid opmerkt, is het de moeite waard om er meteen goed voor te zorgen. Hoe moet een goede verzorging van de couperosehuid eruit zien? Wij zullen u in het vervolg van dit artikel enkele tips geven.

Het fenomeen van couperose huid – de oorzaken. Wie heeft de meeste kans op een capillaire teint?

Een dunne huid, ondiepe bloedvaten en hun broosheid en permeabiliteit zijn de redenen voor frequent of aanhoudend erytheemDe dunheid van de huid, het ondiepe stelsel van bloedvaten en hun broosheid en doordringbaarheid zijn de oorzaken van frequente of permanente erytheem in het gezicht (of kleinere, plaatselijke roodheid) en min of meer zichtbare vasculaire spataders (telangiectasieën).

De neiging tot het verschijnen van rode bultjes in het gezicht is een veel voorkomend verschijnsel, dat zowel bij jonge als bij volwassen vrouwen voorkomt. Gewoonlijk verschijnen de eerste symptomen van een vasculaire teint in de vorm van een tijdelijke blos en de eerste slecht zichtbare haarvaatjes tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Na de leeftijd van 40 jaar worden de rode vlekken en de spataders echter steeds zichtbaarder en bedekken ze grotere delen van het gezicht.

De belangrijkste oorzaak van de vasculaire teint is genetische aanleg (we erven een ondiep bloedvatenstelsel van onze ouders, grootouders). Bovendien hebben mensen met een lichte teint vaker last van een vasculaire huid dan mensen met een donkere teint.

Dit verschijnsel treft ook vaker vrouwen dan mannen, wat te maken heeft met de hoge niveaus van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen). Zij hebben een ontspannende werking op het spierstelsel van de bloedvaten, wat de uitzetting ervan bevordert.

Genetica en hormonen zijn echter niet de enige factoren die een rol spelen. Roodheid en verwijde bloedvaten worden verergerd door bepaalde externe en interne factoren.

Factoren die de symptomen van vasculaire huid verergeren

 • Plotselinge veranderingen in temperatuur,
 • bezoek aan een solarium, blootstelling aan sterk zonlicht,
 • het gebruik van dagcrèmes zonder UV-filters,
 • Het gezicht wassen in te warm water, hete baden, bezoek aan de sauna,
 • je gezicht wassen in hard en sterk gechloreerd water,
 • het föhnen van je haar (je huid wordt dan blootgesteld aan zeer hoge temperaturen),
 • ijzige, harde lucht,
 • harde wind,
 • Gebruik van agressieve, irriterende cosmetica,
 • Gebruik van cosmetica die alcohol bevat,
 • overmatige fysieke inspanning,
 • op plaatsen met droge lucht te blijven,
 • verblijven in rokerige kamers, in stof, in smog,
 • met gebruik van grote hoeveelheden hete kruiden,
 • alcoholmisbruik, roken, het drinken van grote hoeveelheden sterke koffie,
 • hormonale schommelingen (menstruatie, zwangerschap, menopauze),
 • stress,
 • sterke emoties,
 • hoge bloeddruk, problemen met de bloedsomloop.

Verzorging van de capillaire huid – hoe moet ik de capillaire huid verzorgen, welke cosmetica moet ik gebruiken en welke moet ik vermijden?

 Cosmetische oliën in potjes, naast verse bloemen

Bij de verzorging van de vasculaire huid is de keuze van cosmetica belangrijk – gezichtsreinigers, crèmes, scrubs en toners. Het is bekend dat de teint uiterst delicaat en zeer reactief is. Het is heel gemakkelijk om ontstekingen te veroorzaken en de zichtbaarheid van vasculaire spataders en rode bultjes te vergroten.

Als u een vasculaire huid hebt, moet u het gebruik vermijden van cosmetica met agressieve, sterke stoffen die irritatie kunnen veroorzaken. In plaats daarvan moeten we milde cosmetica gebruiken op basis van ingrediënten die de huid kalmeren, ontstekingen verminderen en het evenwicht herstellen. Een wenselijk bestanddeel van cosmetica (vooral crèmes) voor de couperosehuid zijn ook stoffen die de bloedvaten afsluiten en versterken.

Bij de keuze van verzorgingspreparaten is het de moeite waard te kiezen voor cosmetica voor de gevoelige en tere huid of direct voor de vasculaire huid. We moeten mechanische scrubs vermijden, omdat de deeltjes die ze bevatten de huid kunnen irriteren. Het is beter om enzymatische peelings te gebruiken.

Sterke, antiseptische, uitdrogende toners en gels voor gezichtsreiniging zijn ook niet geschikt. Gebruik delicate melk of micellaire vloeistof voor het verwijderen van make-up en lichte, vochtinbrengende, verzachtende bereidingen van gel-crème-formule voor het wassen van het gezicht. Rozenwater of ander bloemenwater of hydrolaat van toverhazelaar, kamille of lindeboom kan als tonicum worden gebruikt.

Mensen met een couperose huid moeten ook aandacht besteden aan de manier waarop ze hun gezicht reinigen en alle activiteiten vermijden die de huid verder kunnen irriteren en de roodheid kunnen verergeren. Wat is er precies mee gemoeid?

Allereerst is het raadzaam lauw water te gebruiken voor het wassen van uw gezicht en geen warm of, nog erger, heet water. En vermijd sponzen, scrubs en borstels die de tere huidstructuur kunnen beschadigen. Het is beter om je gezicht alleen met je handen schoon te maken. Wees voorzichtig met het drogen van je huid. In plaats van met een handdoek over uw huid te wrijven, drukt u hem gewoon op uw gezicht om het water kwijt te raken.

Vergeet niet uw make-up grondig te verwijderen voordat u naar bed gaat en geen verouderde of oude cosmetica van slechte kwaliteit te gebruiken.

Gebruik een vochtinbrengendedagcrème met een UV-filter, en een nachtcrème met voedende, verzachtende en vaatvernauwende bestanddelen.

Het is ook de moeite waard om af en toe een zelfgemaakt masker aan te brengen dat de huid gladder maakt, de bloedvaten versterkt en de teint verheldert. Een serum voor het gezicht, bijvoorbeeld met vitamine C, kan ook zeer nuttig zijn om uw teint te egaliseren en eventuele huidoneffenheden te doen verdwijnen.

Bekijk verjongende, verfraaiende, imperfectie-corrigerende gezichtsserums: EleveRenew

 EleveRenew

Actieve bestanddelen in cosmetica die populair zijn bij de couperosehuid

 • Panthenol – verzacht irritaties, stimuleert huidregeneratieprocessen, verzacht en egaliseert de huid, hydrateert, vermindert roodheid, verbetert huidpigmentatie.
 • Vitamine C – maakt de bloedvaten soepeler en sluit ze af, vermindert de neiging tot de vorming van vasculaire spataders, verheldert de teint, egaliseert de kleur en vermindert verkleuringen. Bovendien vertoont het anti-verouderingseigenschappen. Het beschermt de huidcellen tegen beschadiging, stimuleert de collageenproductie en voorkomt de vorming van rimpels. Vermindert tekenen van vermoeidheid, verheldert de teint en laat deze er gezonder en vitaler uitzien.
 • Vitamine K – vermindert de intensiteit van roodheid in het gezicht, egaliseert de teint van de huid, vermindert de zichtbaarheid van vasculaire spataders. Heeft een positieve invloed op de conditie van de bloedvaten. Door hun wanden te versterken voorkomt het onderhuidse bloedingen.
 • Extract van paardenkastanje – versterkt de bloedvaten, verbetert hun elasticiteit en vermindert de permeabiliteit, waardoor spataders en erytheem minder zichtbaar worden.
 • Arnica-extract – verbetert de elasticiteit van de haarvaten, voorkomt microbloedingen, vermindert verkleuringen, verbetert de teint van de huid. Kalmeert de gevoelige huid, ondersteunt de regeneratie van de huid bij irritatie en beschadiging. Vermindert huidontsteking, bestrijdt micro-organismen.
 • Ginkgo biloba (ginkgo biloba) – maakt de bloedvaten sterker, rekbaarder, minder breekbaar en minder doorlaatbaar. Verbetert de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van de huid. Beïnvloedt gunstig de kwaliteit van de teint, stimuleert vernieuwingsprocessen.
 • Haver – ondersteunt de huidvernieuwing, heeft een verzachtende, verzachtende en hydraterende werking. Verheldert en egaliseert de teint. Dankzij de aanwezigheid van vele waardevolle vitaminen (b.v. vitamine E, vitaminen van de B-groep) en mineralen (b.v. koper, zink) voedt het de huid en geeft het haar stevigheid en elasticiteit. Het verbetert ook de teint van de huid.
 • Kamille – kalmeert irritatie, voedt, verzacht, bestrijdt vrije radicalen, verbetert de teint, vermindert ontstekingen en helpt verkleuringen te verminderen.
 • Toverhazelaar – verheldert en revitaliseert de teint, en is tegelijkertijd reinigend, antibacterieel en verfrissend. Dankzij de positieve invloed op de conditie van de bloedvaten ondersteunt het de verzorging van de couperose teint. Vermindert roodheid en vasculaire spataders, brengt de teint van de huid in evenwicht.
 • Zoethoutwortelextract – beschermt de huid tegen schadelijke factoren, heeft antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Stimuleert de regeneratie en verbetert de kwaliteit van de huid. Verheldert de teint, versterkt de bloedvaten, voorkomt de vorming van vasculaire spataders, vermindert roodheid.
 • Vlierbessenextract – is een rijke bron van vitamine C, brengt de teint in balans en vermindert de zichtbaarheid van haarvaatjes en roodheid, heeft een ontstekingsremmend effect, geeft de teint vitaliteit en glans.

Maak kennis met de verhelderende, anti-verouderende crème met vitamine C die verkleuring tegengaat: EleverSkin Glow

 EleverSkin Glow

De volgende ingrediënten zullen ook goed werken bij de verzorging van uw vasculaire huid (we kunnen ze gebruiken voor zelfgemaakte gezichtsmaskers):

 • frambozenzaadolie,
 • lijnzaad,
 • peterselie,
 • aloë vera,
 • calendula,
 • klei,
 • witte moerbei,
 • rozenolie,
 • citroensap,
 • Kurkuma,
 • teunisbloemolie,
 • macadamia olie,
 • appel cider azijn,
 • komkommer.

Ingrediënten in cosmetica die door de couperosehuid niet worden gewaardeerd en moeten worden vermeden

 • Alcohol – irriteert, leidt tot overmatige verwijding van de bloedvaten, veroorzaakt huidontsteking en roodheid, verhoogt de zichtbaarheid van vasculaire spataders, kan jeuk en een branderig gevoel veroorzaken.
 • Menthol, pepermunt, pepermuntolie, eucalyptusolie – zitten boordevol intense aromatische stoffen, veroorzaken een verkoelend en tintelend effect op de huid. Op de normale huid veroorzaken zij meestal geen nadelige effecten, maar op de zeer tere en gevoelige huid, zoals de vasculaire huid, kunnen zij de roodheid versterken, irriteren, overgevoeligheid veroorzaken en branderig aanvoelen.
 • Kamfer, aceton – kunnen de tere vaathuid sterk irriteren en resulteren in erytheem, plaatselijke rode vlekken op de huid, waardoor meer bloedvaatjes zichtbaar worden, alsmede een branderig gevoel en pijn.
 • Ureum – wordt niet aanbevolen voor de ondiep gevasculariseerde huid, omdat het kan leiden tot een verhoogde absorptie van actieve stoffen door de bloedvaten en een sterke hyperreactiviteit van de huid. Als gevolg daarvan kan de roodheid intenser worden en kunnen de vasculaire spataders toenemen.
 • Zeep – bevat uitdrogende bestanddelen, kan erytheem, jeuk en een branderig gevoel veroorzaken.

Aanvullende huidverzorgingstips voor de couperosehuid

Hoe verzorg ik mijn vasculaire huid in de zomer?

 het gezicht van een vrouw met een zonnebril en een hoed
 • Bij de verzorging van de capillaire huid in de zomer is het gebruik van een crème met SPF-filter (d.w.z. een UV-filter) een prioriteit. In het voorjaar is een crème met een filter SPF 20 voldoende, terwijl in de zomer, wanneer de UV-straling bijzonder sterk is, crèmes met een filter SPF 30 of zelfs SPF 50 worden aanbevolen. Een goede bescherming tegen de zon in de vorm van een crème met een filter is zeer belangrijk. Een dergelijk preparaat voorkomt niet alleen roodheid en een toename van de zichtbaarheid van vasculaire spataders, maar beschermt ook tegen uitdroging en vroegtijdige veroudering van de huid.
 • Als u een vasculaire huid heeft, moet u uw verblijf in kamers met airconditioning beperken.
 • Vermijd langdurig zonnebaden en plotselinge temperatuursveranderingen (bv. van warm weer naar een zeer koele, sterk geklimatiseerde auto komen).
 • Houd uw lichaam goed gehydrateerd (drink minstens 2 liter water per dag).
 • Vermijd tijdens de vakantie zwemmen in zwembaden en kies in plaats daarvan voor zwemmen in meren of de zee (in zwembaden hebben we te maken met chloorwater, dat slecht is voor de huid van haarvaten).
 • Zorg ervoor dat je je huid goed hydrateert.

Hoe verzorgt u de capillaire huid in de winter?

 • Gebruik luchtbevochtigers tijdens het stookseizoen (droge lucht is schadelijk voor de capillaire huid).
 • Probeer niet te lang in de kou en de harde wind te blijven.
 • Gebruik beschermende crèmes.
 • Vermijd sauna en solarium.
 • Vermijd het eten van zeer warm voedsel en dranken.
 • Vermijd zitten in de directe nabijheid van radiatoren en kachels.

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/health/broken-blood-vessels-on-face
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/sensitive-skin
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321387
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/312845

Category: schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin