Depositphotos 228245054 S

Hoge suiker (hyperglykemie) – symptomen, oorzaken, behandeling. Hoe reguleer je de bloedsuikerspiegel?

Hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) is een toestand waarbij te veel glucose in ons bloed circuleert, wat leidt tot verslechtering van de werking van het lichaam. De meest voorkomende oorzaak van hyperglykemie is een geleidelijk toenemende verstoring van het koolhydraatmetabolisme van het lichaam, die voornamelijk het gevolg is van een slechte voeding en het daarmee gepaard gaande overgewicht of zwaarlijvigheid. Een te hoge suikerconcentratie in het bloed, vooral wanneer die met een toenemende frequentie optreedt, is een gevaarlijk verschijnsel. Het leidt tot een aantal ziekten, met diabetes op de voorgrond. Ernstige hyperglykemie kan ons leven en onze gezondheid in gevaar brengen. Een verhoogde suikerspiegel is echter een aandoening die in veel gevallen kan worden teruggedrongen, zelfs in het geval van gediagnosticeerde diabetes. Hoe suiker te verlagen? Hoe verlaag je de bloedsuikerspiegel en krijg je weer een gevoel van welzijn?

Hyperglykemie – wat is het en waarom komt het voor?

Een te hoog suikergehalte in het bloed (ook hyperglykemie of overdiagnose genoemd) is een toestand waarbij er een bovennormale concentratie glucose in ons bloed is. Hoe hoger het suikergehalte, hoe slechter het lichaam werkt en hoe ernstiger de symptomen.

Hyperglykemie wordt meestal veroorzaakt door slechte eetgewoonten en een ongezonde levensstijl, maar kan ook verband houden met hormonale schommelingen, stofwisselingsstoornissen of ontstekingsaandoeningen in het lichaam. Het kan ook het gevolg zijn van bepaalde ziekten of van het gebruik van bepaalde medicijnen.

Te veel suiker – een niet te onderschatten probleem

Zoals reeds vermeld, wordt een hoge bloedsuikerspiegel meestal veroorzaakt door een slechte voeding die wordt gedomineerd door koolhydraten met een hoogZoals reeds gezegd, wordt de stijging van de glykemie meestal veroorzaakt door een onaangepast voedingspatroon, dat wordt gedomineerd door koolhydraten met een hoge glykemische index, vette en sterk bewerkte voedingsmiddelen en tegelijkertijd te weinig vezels bevat.

Diabetische aandoeningen ontwikkelen zich meestal geleidelijk. Na een maaltijd die rijk is aan enkelvoudige suikers, voelt men zich plotseling slaperig en moe, en dan is er een verhoogde maagzuiging en een sterk verlangen om iets te eten (bij voorkeur zoet). Na verloop van tijd komen deze voorvallen vaker voor, treedt het probleem van de gemakkelijke en snelle gewichtstoename op, schommelt de bloedsuikerspiegel vaker en heviger.

Om het glucosegehalte in het bloed te normaliseren, begint het lichaam meer en meer insuline af te scheiden (dit hormoon is verantwoordelijk voor de afgifte van glucose aan de cellen, waardoor het suikergehalte in het bloed daalt). De cellen worden echter steeds resistenter tegen de werking van insuline, en de bloedglucosespiegel blijft verhoogd en het wordt steeds moeilijker om hem omlaag te brengen. Op die manier ontwikkelt zich insulineresistentie, die vervolgens overgaat in pre-diabetes, die vervolgens overgaat in diabetes type 2.

Als een te hoog suikergehalte een probleem is dat ons zorgen baart, is het de moeite waard er meteen de strijd tegen aan te binden. Hoe vroeger u uw eetgewoonten verandert en uw lichaamsgewicht vermindert, hoe groter de kans dat u de ernstige vorm van diabetes en de complicaties ervan vermijdt.

Normale bloedsuiker en hyperglykemie

 een glucometer in je hand

Als de symptomen van hyperglykemie (over-suiker) en hypoglykemie (onder-suiker) vaker en heviger optreden, zijn zij een alarmsignaal dat er iets mis is met het koolhydraatmetabolisme in het lichaam. We kunnen onze bloedglucosespiegels controleren met een bloedglucosemeter of met speciale laboratoriumtests.

Wanneer kunnen we spreken van hyperglykemie, en wanneer is de bloedsuikerspiegel normaal?

Voor volwassenen is de normale nuchtere bloedsuikerspiegel 70-99 mg/dl

Wanneer de nuchtere bloedsuikerspiegel tussen 100-125 mg/dl ligt, betekent dit dat we een abnormale nuchtere bloedsuikerspiegel (IFG) en pre-diabetes hebben.

Wanneer de nuchtere bloedsuikerspiegel (in twee metingen) hoger is dan 126 mg/dl, betekent dit diabetes.

Wat de bloedsuikerspiegel na een maaltijd (twee uur erna) betreft, wordt een resultaat van minder dan 140 mg/dl als normaal beschouwd.

Wanneer het bloedglucosegehalte twee uur na een maaltijd tussen 140 en 199 mg/dl ligt, wijst dit op pre-diabetes.

Wanneer het twee uur na een maaltijd gemeten bloedglucosegehalte hoger is dan 200 mg/dl, wijst dit op diabetes.

De gegeven bloedsuikernormen gelden voor volwassenen. Vermeldenswaard is dat voor ouderen de normen er iets anders uitzien, ze zijn iets breder. De nuchtere bloedglucosenorm voor ouderen is bijvoorbeeld 80-140 mg/dl, en minder dan 180 mg/dl na een maaltijd.

De meest voorkomende symptomen van hyperglykemie

Hyperglykemie treedt op wanneer er een tekort aan insuline in het lichaam is, of wanneer de cellen niet reageren op de werking van insuline en daardoor de bloedglucosespiegel niet kan worden verlaagd.

Symptomen van abnormaal hoge bloedglucosespiegels kunnen optreden kort na het eten van een maaltijd die rijk is aan licht verteerbare koolhydraten, of ze kunnen optreden (Hoe langer uw lichaam niet in staat is suiker te verminderen, hoe erger en gevaarlijker de symptomen zullen zijn).

Symptomen van hoge bloedsuiker:

  • moe te voelen,
  • zwakte,
  • erger te voelen,
  • concentratieproblemen,
  • slaperigheid,
  • hoofdpijn en duizeligheid,
  • toegenomen dorst,
  • overmatige eetlust,
  • droge mond,
  • frequent urineren,
  • visuele verstoringen,
  • misselijkheid en overgeven,
  • huidproblemen (vaak terugkerende huidinfecties, overmatige uitdroging van de huid, jeuk van de huid)
  • frequente urineweg- en genitale infecties,
  • moeilijkheden met wondgenezing.

Oorzaken van hyperglykemie

 dokter houdt een donut met glazuur in de ene hand en een centimeter in de andere

Een te hoge bloedsuiker is een gevolg van stoornissen in de insulinehuishouding (insulinetekort of onvoldoende insulinewerking op weefsels en cellen). De meest voorkomende oorzaak van hyperglykemie is een verkeerde voeding, maar het verschijnsel kan ook andere oorzaken hebben.

De belangrijkste oorzaken van hoge suiker:

  • Diabetes type 1 – een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen de pancreascellen aanvallen die verantwoordelijk zijn voor de insulineproductie. Een tekort aan insuline bij type 1-diabetes draagt rechtstreeks bij tot een verhoogde bloedglucose. Het overslaan van een insulinedosis, of te weinig insuline, zijn factoren die bij type 1-diabetes ernstige hyperglykemie kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot levensbedreigende complicaties (ketoacidose, keto coma). Ophoping van glucose in het bloed kan ook leiden tot neuropathie en beschadiging van de bloedvaten, verlies van het gezichtsvermogen.
  • Diabetes type 2 – een beschavingsziekte veroorzaakt door zwaarlijvigheid, slechte voeding, ongezonde levensstijl. De volgende factoren kunnen bijdragen tot het ontstaan van hyperglykemie bij diabetes type 2: stopzetten van de behandeling, verkeerde keuze van geneesmiddelen, overslaan van insulinedoses, negeren van de aanbevelingen van het diabetisch dieet, innemen van te weinig anti-diabetische preparaten.
  • Dieetfouten – te veel maaltijden, te veel producten rijk aan eenvoudige suikers in dehet eten van te veel maaltijden, te veel producten rijk aan enkelvoudige suikers in het menu, te veel meel en vette producten in het menu, een menu gebaseerd op sterk bewerkte voedingsmiddelen.

Andere factoren die hyperglykemie kunnen veroorzaken zijn:

  • stress,
  • gebrek aan fysieke activiteit, sedentaire levensstijl,
  • alcoholmisbruik,
  • bepaalde ziekten, ontstekingen in het lichaam, infecties, hevige pijn,
  • hormonale stoornissen,
  • metabole stoornissen,
  • zwangerschap.

Hyperglykemie – welke tests moeten worden uitgevoerd?

Er zijn een aantal tests voor mensen die symptomen opmerken die kenmerkend zijn voor hyperglykemie en die willen nagaan of zij insulineresistentie, diabetes of pre-diabetes hebben.

Tests om diabetes en pre-diabetes vast te stellen

  • nuchtere glucose test,
  • nuchtere insulinespiegel,
  • orale glucosetolerantietest (nuchter en twee uur na het drinken van een glucoseoplossing),
  • bloed glucose,
  • geglyceerde hemoglobine,
  • metabole klem methode,
  • HOMA-IR index,
  • lipidenprofiel.

Hoe kan ik hoge suiker verminderen? Hoe diabetes te voorkomen?

Suikerrijk dieet

 een bord gezond voedsel

Zowel in het geval van vroegtijdige problemen met hyperglykemie als bij de preventie van diabetes is het belangrijkste het lichaamsgewicht tot een normaal niveau terug te brengen en te veranderenHet belangrijkste, zowel voor vroegtijdige problemen van hyperglykemie als voor de preventie van diabetes, is het lichaamsgewicht tot een normaal niveau terug te brengen en de eetgewoonten te veranderen en voedingsmiddelen te elimineren die bijdragen tot snelle schommelingen in het bloedglucosegehalte (voedingsmiddelen met een hoge glykemische index).

Producten niet aanbevolen voor mensen die kampen met een hoge bloedsuikerspiegel:

  • snoepjes,
  • witmeelproducten (bv. wit brood en witte broodjes, witte pasta, suikerwerk),
  • witte rijst en fijne grutten (bijv. griesmeel),
  • zeer rijp en zeer zoet fruit,
  • suiker, honing, jam,
  • zoete gekleurde dranken en sappen met toegevoegde suiker,
  • gezoete yoghurts en zuiveldesserts,
  • Chips, gebakken aardappelen,
  • chips, sticks en andere zoute snacks,
  • gezoete ontbijtgranen,
  • corn flakes,
  • vet vlees en vleeswaren,
  • worsten van lage kwaliteit, ingeblikt voedsel,
  • fast food,
  • kant-en-klare maaltijden.

Producten aanbevolen voor mensen die worstelen met een hoog suikergehalte:

  • groenten (in grote hoeveelheden),
  • minder zoet en minder rijp fruit (met mate),
  • volkoren brood,
  • volkoren pasta,
  • bruine rijst,
  • zaden en pitten (bv. pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad),
  • natuurlijke havermout,
  • zemelen,
  • yoghurts zonder toegevoegde suiker, kefir, karnemelk,
  • kazen,
  • eieren,
  • mager vlees,
  • mager vlees van goede kwaliteit.

Lichamelijke activiteit en hoge suiker

Het is zeer belangrijk voor problemen met hoge suiker om te stoppen met een sedentaire levensstijl. Weinig lichaamsbeweging is een factor die de ontwikkeling van diabetes sterk beïnvloedt, en omgekeerd – systematische lichaamsbeweging verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes en vermindert de insulineresistentie.

Tijdens de inspanning (zelfs matige inspanning) hebben de cellen van ons lichaam een grotere behoefte aan glucose, dat de energiestof voor hen is. Daardoor verbruiken ze intensiever glucose, waardoor het suikergehalte in de bloedsomloop daalt.

Wat belangrijk is, als we proberen het suikergehalte in het bloed te verlagen, is het ook de moeite waard te zorgen voor een goede ontspanning, stress en uitputting te vermijden, en een goede nachtrust te krijgen. Deze schijnbaar onbelangrijke factoren hebben een grote invloed op de koolhydraatbalans van het lichaam. Een goede psychofysieke conditie is een bondgenoot van een stabielere, lagere bloedsuikerspiegel.

Natuurlijke remedies voor hoge suiker

Het doel van de behandeling van diabetes is de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en hyperglykemie tegen te gaan. Speciale plantenextracten met de werking van verbetering van het insuline-glucosemetabolisme in het organisme kunnen een grote steun zijn bij het proces van suikervermindering. Multicomponent voedingssupplementen op basis van deze extracten werken ook zeer goed.

De beste natuurlijke ingrediënten die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren zijn

Maak kennis met Redusugar – een innovatief preparaat met 9 van de meest effectieve natuurlijke stoffen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel

redusugar

BESTEL NU REDUSUGAR

Bronnen:

  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/low-blood-sugar-treatment.html
  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/low-blood-sugar.html
  • https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/hyperglycemia

Category: gezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin