spice 1027958 1280

Kaneel – voor gewichtsverlies, voor gezondheid, voor smaak! Ontdek de meest waardevolle eigenschappen van kaneel

Laatst bijgewerkt op: 31.10.2021

Kaneel is een van de populairste specerijen, die zich onderscheidt door een uniek aroma en een unieke smaak, en die steevast wordt geassocieerd met smakelijke zoete gerechten. Niet iedereen weet echter dat kaneel, behalve zijn smaak, talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Het is ook een van de meest gewaardeerde planten met afslankende eigenschappen. Kaneel heeft een sterk ontstekingsremmend effect, is de hoeder van een efficiënte spijsvertering, verbetert de stofwisseling, speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. De rol ervan bij de bestrijding van micro-organismen kan niet worden overschat. Dit is echter niet het einde van de voordelen van kaneel. Er zij op gewezen dat talrijke genezende eigenschappen door onderzoek zijn bevestigd, zodat het ongetwijfeld de moeite loont het arsenaal aan voordelen van kaneel dagelijks te gebruiken.

Kaneel – een specerij van onschatbare waarde met een breed scala aan culinaire toepassingen

Kaneel is een specerij die over de hele wereld populair is en wordt toegevoegd aan allerlei gerechten, zowel zoete als zoute, en ook aan dranken, zoals glühwein en bier. Kaneel is verkrijgbaar in de vorm van poeder of stokjes. Dankzij het gehalte aan kaneelolie heeft het een uniek aroma (warm, kruidig, intens, prikkelend voor de zintuigen). Ook de smaak van de specerij is ongewoon (licht branderig en zoet en kruidig tegelijk).

Zowel de smaak als de geur van de specerij maken kaneel tot een van de meest karakteristieke, temperamentvolle toevoegingen aan gerechten (toegevoegd aan een gerecht verandert kaneel bijna altijd de smaak en wordt het de overheersende noot).

Kaneel wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar heeft ook een groot aantal cosmetische toepassingen. Extracten van kaneelschors zijn onder meer te vinden in crèmes, lotions, wasgels en shampoos. Kaneelpoeder is ook een uitstekend ingrediënt voor zelfgemaakte schoonheidsbehandelingen, zoals gezichts- en lichaamsmaskers en scrubs. Kaneel wordt ook gebruikt in farmaceutica en kruidengeneeskunde en sinds kort ook in sportsupplementen.

Kaneel wordt gewonnen uit de gedroogde bast van de kaneelboom. Kaneel is een groenblijvende boom die tot de laurierfamilie behoort. Hij bereikt een hoogte van 10-15 meter. In natuurlijke omstandigheden komt hij vooral voor in Zuidoost-Azië. Hij groeit in tropische, droge bosgebieden. Tegenwoordig worden kaneelbomen echter overal in de subtropen en de tropen geteeld.

De meest gewaardeerde (en mogelijk minst schadelijke in overmaat) kaneelsoort is Ceylon-kaneel (Cinnamomum verum). In gemalen vorm is hij lichter van kleur dan de Chinese variëteit, en zijn rolletjes rollen bilateraal op in plaats van tot één stokje zoals de Chinese kaneel (Cinnamomum cassia L.).

Kaneel – samenstelling

 Kaneelstokjes, naast kaneelpoeder

Kaneel is niet alleen een smaakmaker in veel gerechten, het is ook een bron van veel waardevolle voedingsstoffen. Sommige bevatten echt veel kaneel, bijvoorbeeld calcium, kalium of ijzer.

Kaneel bevat ook overvloedige hoeveelheden antioxidanten (b.v. catechinen en epicatechinen) die ons lichaam beschermen tegen beschavingsziekten, alsmede cinnamaldehyde dat een wapen is tegen bacteriën, schimmels en virussen. Vanwege het gehalte aan polyfenolen, kalium en magnesium gebruiken steeds meer mensen kaneel ook om de bloeddruk te verlagen en de hartfunctie te verbeteren.

Kaneel bevat een hele reeks bio-stoffen die waardevol zijn voor onze gezondheid, waaronder:

 • polyfenolen (catechinen, epicatechinen, flavonen, isoflavonen, flavonolen, chlorogeenzuur, ellaginezuur),
 • tannines,
 • terpenen,
 • cinnamaldehyde,
 • slijmstoffen,
 • harsen,
 • vluchtige oliën,
 • cuminol,
 • eugenol,
 • koffiezuur,
 • kaneelzuur,
 • voedingsvezels,
 • vitamine C,
 • B-vitamines,
 • vitamine K,
 • vitamine A,
 • vitamine E,
 • fosfor,
 • calcium,
 • magnesium,
 • ijzer,
 • zink,
 • mangaan,
 • chroom,
 • natrium,
 • kalium.

Kaneel – gezondheidsbevorderende eigenschappen

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van kaneel strekken zich uit tot vele gebieden van het functioneren van ons lichaam.

Dit zijn de belangrijkste:

 • Kaneel helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het reguleert het metabolisme van koolhydraten, vertraagt de opname van suikers in de bloedbaan en voorkomt zo glucosepieken. Het verhoogt ook de gevoeligheid van de weefsels voor insuline en normaliseert de afscheiding ervan.
 • Kaneel heeft een gunstige invloed op de werking van het spijsverteringsstelsel en verbetert het spijsverteringsproces. Het ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten, ondersteunt de werking van de darmen, alvleesklier en lever, stimuleert de productie van maagsap en gal. Het voorkomt spijsverteringsproblemen zoals indigestie, misselijkheid, hyperaciditeit, een vol gevoel in de maag, een opgeblazen gevoel in de onderbuik.
 • Kaneel is rijk aan antioxidanten waardoor het schadelijke vrije radicalen neutraliseert, het verouderingsproces van het organisme vertraagt, de afweerbarrière tegen ziekteverwekkers versterkt, regeneratieprocessen ondersteunt en ontstekingen bestrijdt. Door cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en hun beschadiging en mutaties te voorkomen, vermindert het de kans op kanker. De antioxiderende werking van kaneel vertaalt zich ook in een lager risico op andere beschavingsziekten, bv. hart- en vaatziekten, suikerziekte, oogziekten.
 • Kaneel heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem. Het ondersteunt de bloedstolling, heeft een positieve invloed op de conditie van de bloedvaten, verbetert de bloedsomloop, verbetert de werking van het hart. Het verlaagt het cholesterol- en triglyceridengehalte en werkt bloeddrukverlagend. Het vermindert het risico op atherosclerose en hartziekten.
 • Kaneel heeft ontstekingsremmende, antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Het ondersteunt ons immuunsysteem. Het is nuttig bij de behandeling van verkoudheid, griep en infecties van de bovenste luchtwegen. Het heeft een verwarmende en koortswerende werking.
 • Kaneel (dankzij bestanddelen als kaneelolie, cinnamaldehyde en cinnamylacetaat) heeft een sterk ontsmettende werking. Het beschermt voedsel tegen bederf en helpt het te bewaren.
 • Kaneel ondersteunt aanzienlijk de behandeling van ziekten die door Candida-schimmels worden veroorzaakt. Het is werkzaam tegen Escherichia coli bacteriën en Salmonella typhimurium.
 • Vanwege de antiseptische, antioxiderende en verfrissende eigenschappen, zijn zowel kaneelschors, kaneelolie als kaneelzaadKaneelzaden worden gebruikt in cosmetica, bij de productie van crèmes, zalven, parfums, lotions (bijvoorbeeld om cellulitis te bestrijden).
 • Er wordt gewezen op de positieve rol van kaneel bij de verbetering van de werking van de hersenen. Het verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, helpt het peil van de neurotransmitters te reguleren, verbetert het geheugen en de concentratie, en beïnvloedt de denkprocessen positief. Verbetert het geestelijk welzijn, verlicht nerveuze spanning. Het beschermt neuronen tegen beschadiging en vermindert het risico van neurodegeneratieve ziekten, waaronder Alzheimera en Parkinson.
 • Kaneel ondersteunt de urinewegen en reguleert de nierfunctie. Door zijn diuretische werking verbetert het de afvoer van gifstoffen door het lichaam.
 • Door de aanwezigheid van isoflavonen helpt het de hormoonhuishouding te reguleren en gaat het de hinderlijke symptomen tegen die optreden bij schommelende hormoonspiegels (bijv. tijdens de menopauze, voor de menstruatie).
 • Door zijn ontstekingsremmende, verwarmende en pijnstillende eigenschappen vermindert het gewrichtspijnen (waaronder reumatische, overbelaste en posttraumatische gewrichtspijnen).

Kaneel voor gewichtsverlies

 Gemalen kaneel, naast een kaneelstokje

Het extract van de schors van de kaneelboom heeft niet alleen een gunstige invloed op de werking van het spijsverteringskanaal, het bestrijdt een opgeblazen gevoel, indigestiediarree en maagklachten, maar kan zelfs maagzweren, hyperaciditeit en voedselvergiftiging voorkomen. De gunstige invloed van kaneel op het spijsverteringskanaal brengt ook de effecten teweeg die verwacht worden door veel mensen die worstelen met overgewicht.

Kaneel behoort tot de groep van de thermogene stoffen, d.w.z. stoffen die de stofwisseling versnellen. Het effect van kaneel is dat de lichaamstemperatuur stijgt, waardoor het metabolisme van het lichaam toeneemt en dus ook het energieverbruik, om de lichaamstemperatuur weer in evenwicht te brengen. Omdat het lichaam “harder moet werken”, verbranden we intensiever calorieën. Uiteindelijk bevordert dit sneller gewichtsverlies.

Een ander belangrijk effect van kaneel in het kader van gewichtsverlies is de verbetering van de spijsvertering en de nierfunctie, waardoor het lichaam zichzelf doeltreffender reinigt. Kaneel heeft ook een positieve invloed op de stofwisseling van vetten en koolhydraten die via de voeding worden aangevoerd – het remt de absorptie en opslag ervan in de vorm van vetweefsel, waardoor verdere gewichtstoename wordt voorkomen.

Bovendien verhoogt kaneel, onder meer dankzij het chroom- en vezelgehalte, het verzadigingsgevoel en onderdrukt het het verlangen naar zoetigheid, dat in veel gevallen de reden is van gewichtstoename. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren, beschermt het ons tegen aanvallen van honger die leiden tot ongecontroleerde calorie-inname.

Hoe kan kaneel gebruiken om af te vallen? Men kan ofwel een voedingssupplement met kaneelextract nemen (bv. Piperinox), ofwel systematisch speciale brouwsels met kaneel nuttigen, waarvan hieronder enkele voorbeelden worden gegeven.

Cocktail met kaneel om af te vallen

Onder gewichtsverlies surfers, is een recent populair recepteen smoothie bestaande uit:

 • 1 glas yoghurt of kefir,
 • een halve theelepel kaneel
 • een halve theelepel gember,
 • een snufje chili.

Dit soort mengsel heeft een mobiliserend effect op het stofwisselingsproces, verhoogt de snelheid van de calorieverbranding en helpt om op efficiëntere wijze overtollig gewicht te verliezen. Over het algemeen is kaneel om af te slanken een zeer nuttig middel bij het verbranden van vet en het bestrijden van overgewicht en zwaarlijvigheid.

Dieet smoothie met kaneel en havermout

Een andere interessante samenstelling om af te vallen is smoothie havermout-kaneel. Het voordeel ervan is dat het niet alleen de stofwisseling versnelt en de spijsvertering regelt, maar ons ook helpt de honger te overwinnen. Het is voedzaam en smakelijk, een goed alternatief voor dikmakende snacks. Het kan zelfs een van de maaltijden van de dag vervangen (b.v. tweede ontbijt of middagthee).

De ingrediënten van smoothie zijn:

 • een half kopje havermout,
 • een grote kop natuurlijke yoghurt,
 • 1 theelepel kaneel,
 • 2 bananen,
 • 2 appels,
 • 1 theelepel honing of xylitol.

Giet gewoon heet water over de havermout, wacht tot het opzwelt, meng dan de ingrediënten en de smoothie is klaar. In plaats van bananen kunnen we meloen gebruiken, in plaats van appels kunnen we peren of pruimen gebruiken, en in plaats van yoghurt kunnen we melk, sojamelk, karnemelk of kefir gebruiken.

Afslankend en gezondheidsbevorderend brouwsel met kaneel en honing

Naast de hierboven genoemde cocktails is er nog een ander brouwsel dat het vermelden waard is. Een gezondheidsbevorderende combinatie die al sinds de oudheid bekend is, is honing en kaneel. Dit mengsel zorgt in de eerste plaats voor opwarming, waardoor de stofwisseling versnelt, het cholesterol-, glucose- en bloeddrukniveau wordt gereguleerd en het beschermt tegen problemen met het spijsverteringskanaal. Kaneel en honing verhogen de immuniteit en de vitaliteit, helpen infecties te bestrijden en verbeteren de kwaliteit van de mentale functies en de slaap.

Een glas honing moet licht worden verwarmd, voeg een theelepel kaneel toe, meng goed en drink elke ochtend een eetlepel op een lege maag.

Lees ook: Witte moerbei voor gewichtsverlies

Kaneel – contra-indicaties

Men mag niet uit het oog verliezen dat elk voedingsmiddel, zelfs natuurlijk, dat in overmaat wordt geconsumeerd, schade kan veroorzaken. In het geval van kaneel moet men voorzichtig zijn met de hoeveelheden, omdat het coumarine bevat. Deze stof kan bijdragen tot bloedverdunning. Een teveel aan kaneel kan ook leiden tot lever- of nierbeschadiging. Niemand van ons consumeert echter buitensporige hoeveelheden kaneel, dus hoeven we ons niet al te veel zorgen te maken over deze bijwerkingen.

Met name mensen die lijden aan nier- of leveraandoeningen of zweren in het spijsverteringskanaal en zwangere vrouwen moeten hun kaneelinname beperken . Maar zelfs gezonde mensen wordt niet aangeraden handenvol kaneel te eten, maar het alleen in kleine hoeveelheden (een halve theelepel of een theelepel) te gebruiken als voedingsadditief of in gezondheidsbevorderende of gewichtsverliesconco’s.

Cosmetische eigenschappen van kaneel

Kaneel is perfect als bestanddeel van huiscosmetica voor zowel huid- als haarverzorging. Mensen met een zeer gevoelige en allergische huid moeten er echter voorzichtig mee zijn.

Kaneel – effect op de huid

Kaneel heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen en kan daarom zeer nuttig zijn bij de bestrijding van acne, seborroe en mee-eters. Anderzijds kan kaneel zeer waardevol zijn voor mensen die met een eenvoudige, natuurlijke methode de conditie van hun huid willen verbeteren, deze willen verjongen en verhelderen. Het heeft een voedende, regenererende, oxygenerende, gladmakende, verhelderende en verkleurende werking.

Hoe gebruik je kaneel op de huid? Hier zijn enkele voorbeelden van zelfgemaakte cosmetica:

 • Zuiverend masker met kaneel (2 theelepels kaneel, 2 theelepels natuurlijke yoghurt, 1 theelepel honing). Meng de ingrediënten tot een gladde pasta, breng aan op het gezicht en vermijd de huid rond de ogen. Wacht 10 minuten en spoel vervolgens royaal af.
 • Revitaliserend masker met kaneel (1 theelepel kaneel, 2 theelepels gemalen lijnzaad, een halve geplette banaan, 4-5 theelepels sinaasappel- of citroensap). Nadat u de ingrediënten grondig hebt gemengd, brengt u de resulterende smurrie op uw gezicht aan. Wacht ongeveer 15 minuten en was het dan af.
 • Lichaamsscrub met kaneel (2 theelepels kaneel, 1 theelepel gember, een half kopje suiker, 2-3 eetlepels olijfolie). Meng alle ingrediënten. Breng de scrub aan op het lichaam, masseer zachtjes gedurende 2 minuten en spoel vervolgens af.

Kaneel – werking op het haar

Het echte recept voor verzwakt, beschadigd, ruw en futloos haar kunnen thuisbehandelingen zijn waarin kaneelolie of kaneelpoeder de hoofdrol speelt. Beide ingrediënten geven het haar glans en vitaliteit en hebben een versterkende, anti-kroes, gladmakende, kleurversterkende, voedende en herstellende werking.

Zelfgemaakte haarmaskers met kaneel:

 • Kaneelmasker voor dof, volumineus, beschadigd haar (1,5 theelepels kaneel, 2 theelepels olijfolie of lijnzaadolie, 1 appel geraspt op de kleinste mazen, 1 eierdooier). Meng de ingrediënten goed door elkaar. Breng de resulterende slurry aan op je haar gedurende 20 minuten. Spoel en was je hoofd.
 • Kaneelolie masker voor zwak, dun, uitvallend haar (2 theelepels kaneelolie, 1 theelepel ricinusolie, 1 perzik, 3 lepels tarwezemelen). Kaneelolie gemengd met castorolie. Rasp de perzik op een rasp op kleine mazen. Giet heet water over de zemelen en wacht tot ze opzwellen. Combineer alle ingrediënten en breng aan op het haar. Was het haar na 30 minuten. Was je haar.

Kaneel recepten

 Geraspte kaneel

Gebakken rijst met appels en kaneel

Ingrediënten:

 • 1 zak (10 dkg) gekookte rijst
 • 3 appels
 • 2 eidooiers
 • een half kopje suiker of xylitol
 • vanillesuiker
 • citroensap
 • theelepel geraspte verse kaneel
 • handvol sultanarozijnen

Maken:

Appels schillen, in blokjes snijden, besprenkelen met citroensap, mengen met een beetje suiker (of xylitol). Klop de dooiers met de rest van de suiker (of xylitol), voeg toe aan de rijst, evenals de andere ingrediënten – sultana’s, kaneel, appels. Vet de ovenvaste schaal in met boter, leg de rijst erin en strooi er suiker over. Zet in de oven voorverwarmd op 180 graden, bak ongeveer 15 minuten.

Kaneel-gember cakejes

Ingrediënten:

 • 30 dkg bloem
 • 20 dkg boter
 • 10 dkg suiker
 • 1 ei
 • een halve theelepel kaneel
 • snufje gember
 • een halve theelepel bakpoeder

Maken:

Meng bloem met kaneel, gember, bakpoeder. Hak op een deegplank bloem met koude boter, voeg suiker en ei toe, kneed snel tot een glad deeg. Vorm er een bal van en zet die minstens een half uur in de koelkast. Rol vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 5 mm, snijd er de vormpjes uit die u wilt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer 15 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Nadat ze zijn afgekoeld kun je ze met glazuur bestrijken.

Havermout-kaneel pannenkoeken

Ingrediënten:

 • 1 glas havermout
 • 1 ei
 • 2 el bloem
 • korreltje zout
 • 2-3 el melk
 • 1 theelepel kaneel
 • fruit

Maken:

Vlokken, bloem, melk, ei, zout en kaneel samenvoegen tot een glad beslag, zoals voor pannenkoekenbeslag, alleen wat dikker. Schep in een hete koekenpan (bij voorkeur olie met een neutrale geur), vorm pannenkoeken en bak ze aan beide kanten goudbruin. Leg er na het bakken wat fruit op, bijvoorbeeld pruimen of gestoofde appels, bestrooi eventueel met poedersuiker.

Banaan-kaneel cocktail

De bereiding van deze drank vergt geen inspanning en geeft niet alleen plezier maar ook energie. Pel de banaan, snijd hem in plakjes, doe hem in een grote kom, voeg natuurlijke yoghurt en een flinke snuf kaneel toe en mix.

Check: Rangschikking van de meest doeltreffende tabletten voor gewichtsverlies

Category: afslanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin