grapefruit g94fb819da 640

Ontgifting van het lichaam – hoe kan men het lichaam op een doeltreffende manier met natuurlijke middelen van gifstoffen zuiveren?

Laatst bijgewerkt op: 09.03.2022

Ontgifting van het lichaam (ook bekend als body detox, ontgifting van het lichaam of gewoon het reinigen van het lichaam van gifstoffen) is een behandeling waartoe iedereen van tijd tot tijd zou moeten besluiten. De frequentie van de herhaling hangt af van onze levensstijl en de mate van besmetting van ons organisme. Zoals bekend leiden verschillende milieufactoren, een overmaat aan stimulerende middelen en onjuiste voeding tot ophoping van schadelijke stoffen in de weefsels. Symptomen zoals een slechte conditie van huid, haar en nagels, hoofdpijn, gebrek aan energie, verminderde immuniteit, spijsverteringsproblemen, kunnen wijzen op een hoog niveau van opgehoopte toxines. Een ontgiftingskuur zal ons helpen ons lichaam te bevrijden van alle overbodige en schadelijke stoffen en zal ons metabolisme en de werking van ons lichaam weer in evenwicht brengen, wat zich zal vertalen in een beter welzijn.

Waarom hopen gifstoffen zich op in ons lichaam?

mint geb7cb223a 640

Ontgifting van het lichaam is gericht op het verwijderen van zware metalen, onnodige producten van de stofwisseling, schadelijke stoffen, die in het lichaam terechtkomen door het gebruik vanHet doel van ontgiften is het verwijderen van zware metalen, afvalstoffen, schadelijke stoffen die via voedingsmiddelen of ongezonde voedingsmiddelen in het lichaam terechtkomen, alsmede darmafzettingen, d.w.z. alles wat afvalmateriaal vormt, overbodig is en de normale werking van het lichaam verstoort.

Ons lichaam is natuurlijk uitgerust met zelfreinigende mechanismen, dus waarom stapelen gifstoffen zich in het lichaam op, waardoor het een aantal hinderlijke symptomen veroorzaakt en zelfs het risico op gevaarlijke beschavingsziekten verhoogt? De belangrijkste reden is hun overmaat. Wij nemen gifstoffen in grote hoeveelheden op omdat zij praktisch overal aanwezig zijn. We nemen ze op met voedsel, lucht of water. Ze kunnen zelfs door ons eigen lichaam worden geproduceerd als gevolg van metabolische veranderingen, chronische stress of als gevolg van abnormale reacties van het immuunsysteem.

De belangrijkste oorzaken van de ophoping van gifstoffen in het lichaam zijn

 • gebruik van stimulerende middelen (alcohol, drugs, sigaretten, koffie),
 • ongezond voedsel (sterk bewerkt en rijk aan verzadigde vetten en kunstmatige suikers),
 • milieuvervuiling (smog, vervuild water, vervuilde bodem),
 • die veel medicijnen slikt,
 • langdurige stress.

Het lichaam ontdoet zich van gifstoffen door:

 • huid (met zweet en talg),
 • de lever (een van zijn belangrijkste functies is het filteren en neutraliseren van gifstoffen),
 • de longen (door hoesten, niezen, enz.)
 • in de darmen (via de ontlasting),
 • nieren (met urine).

Als gevolg van de absorptie van buitensporige hoeveelheden toxines blijken de zelfreinigende mechanismen ontoereikend te zijn. Het lichaam kan de eliminatie van schadelijke stoffen niet bijhouden, waardoor deze diep in de weefsels doordringen en de werking van vele organen verstoren en de stofwisseling in de war sturen. Ze veroorzaken ook een aantal aanhoudende symptomen.

Gifstoffen hopen zich in het lichaam op vele plaatsen op, onder meer in het vetweefsel, de galblaas, de huid, het haar, de nagels, maar ook in belangrijke organen zoals de lever, de longen, de darmen, de nieren en zelfs de hersenen.

De meest voorkomende symptomen van een teveel aan gifstoffen in het lichaam

 • hoofdpijn,
 • zwakte,
 • slechtere fysieke prestaties, gebrek aan vitaliteit, zwaarte,
 • verminderde immuniteit, verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid en infecties,
 • gebrek aan energie, frequente vermoeidheid, slaperigheid,
 • spijsverteringsproblemen (bv. maagpijn, diarree, constipatie, winderigheid, onregelmatige stoelgang),
 • aantasting van de huid (bv. droogheid, frequente huidinfecties, verkleuring, irritatie, moeilijk te genezen wonden),
 • grijze, doffe teint,
 • uitslag, acne,
 • een metaalsmaak in de mond,
 • slechte adem, tandplak op de tong,
 • wallen en blauwe plekken onder de ogen,
 • breekbare, broze nagels,
 • haaruitval en verslechtering van dehaarconditie,
 • slechte geestelijke gezondheid,
 • gedaalde stemming, apathie,
 • depressieve staten,
 • prikkelbaarheid,
 • slaapproblemen,
 • concentratieproblemen, slechte mentale prestaties,
 • gewichtstoename, problemen met gewichtsverlies.

Ontgifting van het lichaam – minder en meer radicale methoden

 Een tomaat en een vork op je bord

Wanneer het lichaam niet in staat is tot zelfreiniging en ons signalen geeft in de vorm van de hierboven genoemde symptomen, is het noodzakelijk om naar aanvullende middelen te grijpen, die het proces van verwijdering van gifstoffen uit het lichaam stimuleren. Er zijn vele methoden om het lichaam te reinigen, maar sommige zijn zeer beperkend (ondeskundig uitgevoerd, kunnen ze ons meer kwaad dan goed doen) en niet voor iedereen geschikt.

Een van die radicale methoden om het lichaam te reinigen is uithongering. Enerzijds kan het zeer nuttig zijn om zich te ontdoen van toxines die zich in de weefsels hebben opgehoopt, maar anderzijds is het een veeleisende en niet gemakkelijke behandeling. Allereerst moet het organisme er goed op voorbereid zijn. Reeds 2 weken voor de hongerstaking moet u beginnen met de producten die u dagelijks eet uit uw dieet te schrappen, en de laatste dagen mag uw menu alleen bestaan uit grutten, groenten en fruit. Een reinigingsvasten mag niet langer dan een paar dagen duren. Een hongerstaking van te lange duur draagt bij tot uitputting van het lichaam. Het kan later ook leiden tot een intensievere opname van gifstoffen door het lichaam.

Een andere radicale methode om het lichaam te ontgiften is hydrocolonotherapie, d.w.z. het verwijderen van afzettingen uit de dikke darm. De procedure wordt uitgevoerd door gefilterd, warm water onder gepaste druk in de dikke darm te brengen. Daardoor worden alle fecale afzettingen, voedselresten, toxines, parasieten, gist, voedselconserveringsmiddelen, medicijnresten en zelfs galstenen samen met het water uit de dikke darm verwijderd. De procedure is weliswaar doeltreffend, maar niet comfortabel en aangenaam, en daarom besluiten niet veel mensen het te doen.

Reinigingsdiëten behoren ook tot de meer rigoureuze manieren om het lichaam te ontgiften. Ze gaan meestal gepaard met strenge dieetbeperkingen. Dergelijke diëten zijn meestal gebaseerd op vers geperst groente- of vruchtensap, groentesoepen of blendercocktails. Sommige reinigingsdiëten houden in dat men gedurende enkele dagen slechts één of enkele voedingsmiddelen eet, b.v. appelen, rijst, griesmeel, boekweit, groenten.

Helaas kunnen dit soort diëten, door de beperking van het menu tot enkele ingrediënten, leiden tot voedingstekorten en tot verslechtering van de stemming, vertraging van de stofwisseling, onregelmatige werking van de organen en stoornissen van de koolhydraatstofwisseling in het lichaam. Niet iedereen kan overleven op een dieet van alleen maar groenten, rijst of sapjes.

We hoeven echter niet onze toevlucht te nemen tot harde en controversiële methoden. Wij beschikken ook over een reeks meer toegankelijke methoden om het lichaam te ontgiften, waaronder kruiden die diuretische eigenschappen vertonen. Met dergelijke kruiden worden gifstoffen effectief samen met de urine uit het lichaam uitgescheiden. Er zijn ook kruiden die de lever ondersteunen bij het filteren van het bloed. Een kruidenbehandeling is echter slechts een van de vele huismiddeltjes om het lichaam te reinigen van gifstoffen.

Kijk eens naar een eenvoudige manier om je lichaam grondig te ontgiften: Spirulin Plus

SpirulinPlus pro5 300x200 1

Waar te beginnen met het ontgiften van het lichaam?

Het reinigingsproces van het lichaam van toxines moet worden voorafgegaan door de eliminatie van de factoren die het meest bijdragen tot de ophoping van schadelijke stoffen. Daarom moeten we producten met een hoog gehalte aan dierlijke vetten, witmeelproducten, snoep, zoute snacks, kant-en-klaarmaaltijden en kant-en-klare sauzen uit onze voeding weren. Rood vlees moet ook worden vermeden; in plaats daarvan kunt u mager wit vlees en magere zeevis kiezen, maar niet in grote hoeveelheden.

Melk en gezoete zuivelproducten moeten ook worden beperkt. Het is het beste om sigaretten, koffie en alcohol helemaal op te geven (of in ieder geval hun aandeel in ons dagelijks leven te verminderen), omdat zij een Zij hebben een zeer negatieve invloed op ons lichaam, niet alleen door de ophoping van gifstoffen, maar ook door overbelasting van cruciale organen, zoals de longen of de lever.

Om het lichaam te ontgiften, moeten we meer groenten en fruit, en water in het menu opnemen. Volkorenproducten, zaden en grutten worden ook aanbevolen. In het algemeen moeten alle bewerkte voedingsmiddelen van ons menu verdwijnen en worden vervangen door natuurlijke producten. Vóór de detox is het ook raadzaam de caloriewaarde van de maaltijden een beetje te verlagen en moeilijk verteerbare gerechten uit te sluiten. Al deze procedures zullen ons helpen het lichaam te ontlasten, het spijsverteringsstelsel tot rust te brengen en het lichaam voor te bereiden op een grondige ontgifting.

Natuurlijke lichaamsontgifting – grapefruit behandeling

 doormidden gesneden grapefruit

Grapefruit onderscheidt zich door uitstekende ontgiftende eigenschappen. Het zuivert het bloed, ontgift de lever en de nieren en verbetert hun werking, neemt actief deel aan het filteren en neutraliseren van gifstoffen. Het vertoont ook antioxiderende eigenschappen, bestrijdt vrije radicalen en schadelijke micro-organismen, vermindert ontstekingen. Tegelijkertijd verbetert het de stofwisseling, helpt het onnodig vetweefsel te verbranden en vitaliseert en mineraliseert het het lichaam.

Hoe voer je een grapefruit detox uit?

Een ontgiftende grapefruitkuur kan worden uitgevoerd door elke dag vers geperst grapefruitsap te drinken. Eventueel kunt u gekocht sap gebruiken, maar dat moet dan wel een echt sap van goede kwaliteit zijn, geen nectar, die tegenwoordig volop te koop is. Ten tweede mag het niet gezoet zijn en geen andere additieven bevatten.

We drinken meerdere malen per dag grapefruitsap – het eerste glas ’s morgens, op een lege maag, het tweede – rond het middaguur, in de rest van de dag grijpen we naar nog eens 2 porties. Voor een beter effect kunnen we vers citroensap en een kleine hoeveelheid olijfolie aan het sap toevoegen. De behandeling met grapefruit moet ten minste een week en bij voorkeur 2-3 weken duren.

Hoe het lichaam te reinigen met de hulp van geneeskrachtige planten – kruiden detox

 Kruideninfusie in een glas, naast bulkkruiden

Met een detoxkuur op basis van kruiden bevrijdt u uw lichaam niet alleen van achtergebleven gifstoffen, maar ook van opgehoopt water onder de huid.

Hetvasthouden van water in het lichaam is een veel voorkomend verschijnsel dat onder meer het gevolg is van het eten van te veel natriumrijke producten, het drinken van te weinig vocht en hormonale schommelingen. Een teveel aan onderhuids water leidt tot zwelling van het lichaam (o.a. in de dijen, het gezicht, de vingersDe ophoping van toxines en het vasthouden van water in het lichaam kunnen leiden tot zwelling van het lichaam (b.v. in de dijen, het gezicht, de vingers, de buik, de kuiten, de enkels) en tot een gevoel van zwaarte, volheid, watercellulitis en gewichtstoename. Ophoping van gifstoffen en vasthouden van water in het lichaam gaan vaak hand in hand.

Het dagelijks drinken van kruidenthee met diuretische en ontgiftende eigenschappen zal ons helpen om beide ongunstige verschijnselen te elimineren, wat bijdraagt aan de verbetering van ons welzijn en gewichtsverlies.

Om een kruidenbehandeling uit te voeren, gebruiken we geneeskrachtige planten die diuretische eigenschappen bezitten en tegelijkertijdreguleren de stofwisseling, stimuleren de galafscheiding, ondersteunen de lever en verbeteren de spijsvertering. Deze omvatten:

 • Brandnetel – door zijn diuretische werking helpt het om het lichaam te reinigen van gifstoffen en onnodige stofwisselingsproducten. Het leidt ook tot de verwijdering van overtollig urinezuur uit het systeem, waardoor jicht wordt voorkomen. Het verbetert de stofwisseling, ondersteunt de spijsvertering en verlaagt het gehalte aan slechte cholesterol. Het ondersteunt de galwegen en voorkomt infecties van de urinewegen. Het heeft een gunstige invloed op de conditie van de bloedvaten en versterkt het lichaam.
 • Paardenbloem – reinigt het lichaam effectief van gifstoffen, ondersteunt de lever, nieren en galwegen, helpt zware metalen uit het lichaam te verwijderen. Paardebloemkruid vermindert ook ontstekingen in het lichaam, zorgt voor een goede werking van de alvleesklier, stimuleert de afscheiding van maagsap, helpt de spijsvertering, verbetert de werking van het lichaam.Het ondersteunt de spijsvertering, reguleert de stoelgang, bestrijdt spijsverteringsstoornissen en helpt bij het efficiënter kwijtraken van overgewicht.
 • Berk – rijk aan flavonoïden, organische zuren, trierpenen, minerale zouten. Het heeft een ontgiftende, antibacteriële, schimmelwerende, antivirale en ontstekingsremmende werking. Berkenbast werkt vochtafdrijvend en stimuleert de uitscheiding van gifstoffen en andere schadelijke stoffen uit het lichaam, terwijl het de urinewegen ondersteunt en infecties voorkomt. Het verdunt het bloed, verwijdt de bloedvaten, heeft een antioxiderende werking, ondersteunt het immuunsysteem en helpt verkoudheid te bestrijden.
 • Duizendblad – heeft diuretische, zuiverende, ontstekingsremmende en anti-allergene effecten. Het heeft ook een bloedstelpende werking. Het helpt om zich te ontdoen van onnodige producten van de stofwisseling uit het systeem, evenals van gifstoffen die erin achterblijven. Het ondersteunt het spijsverteringsstelsel, stimuleert de galproductie en verbetert de spijsvertering.
 • Viola tricolor – bevordert, dankzij zijn sodore en diuretische werking, het proces van ontgifting van het organisme. Beïnvloedt de huidconditie gunstig, bestrijdt eczeem en andere huidveranderingen. Het regelt de stofwisseling, verwijdert alle schadelijke stoffen uit het lichaam en kan een licht laxerende werking hebben. De violette bloem ondersteunt ook de bloedsomloop, reguleert de bloeddruk en versterkt de bloedvaten. Het helpt bij infecties van de urinewegen, nierstenen en reuma.
 • Akkerpaardenstaart – staat vooral bekend om zijn haarversterkende eigenschappen, het voorkomen van haaruitval en het versnellen van de haargroei. Maar het ontbreekt ook niet aan ontgiftende eigenschappen. Dankzij zijn diuretische werking verwijdert het gifstoffen en schadelijke metabolieten uit het lichaam. Het helpt ook bacteriën, parasieten en schimmels te elimineren. Akkerpaardenstaart heeft ook een positieve invloed op hart en bloedvaten. Het verbetert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de werking van de alvleesklier.
 • Groene thee – bevat grote hoeveelheden antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en het verouderingsproces vertragen. Het neemt ook actief deel aan het reinigen van het lichaam van gifstoffen. Het verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel, bevordert de afscheiding van spijsverteringsenzymen, waardoor de spijsvertering wordt verbeterd. Groene thee infusies en extracten reguleren ook de stofwisseling en ondersteunen de vetverbranding.

Hoe kruiden gebruiken om het lichaam te ontgiften?

We maken een mengsel van geselecteerde kruiden of gebruiken ze afzonderlijk. Giet een glas kokend water over 1-2 eetlepels gedroogde kruiden en houd het afgedekt ongeveer 10 minuten. Drink de infusies 2-3 keer per dag.

Andere kruiden en voedingsmiddelen die de reiniging van het lichaam van gifstoffen stimuleren zijn:

 • groene gerst,
 • gember,
 • zuiveren,
 • klis,
 • madeliefje,
 • Mariadistel,
 • calendula,
 • peterselie,
 • chlorella en spirulina,
 • zuurkoolsap,
 • bietensap,
 • appels,
 • selderij,
 • aloë vera,
 • boerenkool,
 • havermout.

Ultra een eenvoudige manier om het lichaam te reinigen van gifstoffen – citroen behandeling

 twee glazen water met citroen

Citroen is een van de fruitkoplopers op het gebied van lichaamsontgifting! Een reinigingskuur ermee is uiterst eenvoudig, snel en betaalbaar. Citroensap intensiveert de productie van urine, waarmee in het lichaam opgehoopte gifstoffen worden afgevoerd. Daarnaast versnelt citroensap de stofwisseling, vergemakkelijkt het gewichtsverlies en helpt het verzuring van het lichaam tegen te gaan.

Hoe voer je een citroenkuur uit?

Voeg het sap van een halve citroen toe aan een glas water. Drink het elke morgen op een lege maag. Drink ongeveer 3 glazen water met citroensap extra gedurende de dag.

Om de ontgifting van het lichaam nog effectiever te maken, is het een goede oplossing om een ander ontgiftend ingrediënt aan het citroensapwater toe te voegen, bijvoorbeeld gember, chilipeper, kaneel of kurkuma. De citroenkuur zou minstens 2 weken moeten duren, maar het is zeker de moeite waard om van uw ochtendglas citroenwater een permanente gewoonte te maken!

Ontgifting van het lichaam – wat moeten we nog meer onthouden?

Het aanbrengen van een reinigende behandeling is niet alles. Als men besluit dit uit te voeren, moet men er ook voor zorgen dat het organisme niet wordt blootgesteld aan de absorptie van andere toxines, waardoor de effecten van de ontgifting zouden worden verstoord. Daarom moeten we afzien van stimulerende middelen, bewerkt voedsel, kleurige zoete dranken, fastfood en snoep. Om ervoor te zorgen dat de detox blijvende effecten heeft, moeten we er ook voor zorgen dat gezonde eetgewoonten en het vermijden van stimulerende middelen worden voortgezet na het einde van de behandeling.

Hoe versterk je de effecten van ontgifting?

Zowel tijdens als na de ontgifting van het lichaam is het de moeite waard de voeding te baseren op producten die rijk zijn aan Voedingsvezels (groenten, peulvruchten, volkorenproducten, granen, granen).

Voedingsvezels zijn een uiterst doeltreffend middel om de darmperistaltiek te stimuleren en alle afzettingen, bijproducten van de stofwisseling, voedselresten en toxines uit het spijsverteringskanaal te verwijderen . Hierdoor blijven er geen gistende resten achter in de darmen, en wordt ons lichaam dus niet vergiftigd!

Maak kennis met voedingsvezels voor gewichtsverlies en ontgifting: Fibre Select

pro4 1 1 300x200 1 Fibre Select class=”wp-image-3928″>

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin