pexels suzy hazelwood 1309426

Peterselie – gezondheidsbevorderende eigenschappen en voedingswaarde. Waarom peterselie in je dieet?

Peterselie is een van de populairste groenten en een onmisbaar ingrediënt in de meeste soepen. Het is echter niet alleen om culinaire redenen de moeite waard om te eten, maar ook om gezondheidsredenen. Peterselie is vooral een waardevolle bondgenoot van de gezondheid van de urinewegen en een doder van schadelijke micro-organismen. Dankzij het hoge vitamine C-gehalte is peterselie een bondgenoot van een goede immuniteit. Een handje peterselie volstaat om aan de dagelijkse behoefte aan vitamine C te voldoen. Ontdek alle voordelen van peterselie!

Peterselie – een onderschatte groente met een hoge gezondheidswaarde

Peterselie is een ietwat ondergewaardeerde groente, die vooral wordt gezien als onderdeel van soepbouillon en als vulling voor groentesalades. Op zichzelf heeft het echter een zeer interessante (zij het delicate) smaak. Tegelijkertijd is het zeer veelzijdig in gebruik. Het kan in veel gerechten worden verwerkt, zowel koud als warm.

De peterseliewortel heeft een zoete, licht kruidige en licht bittere smaak. Peterseliewortel heeft een frisse, kruidige, licht bittere, licht zoute en licht scherpe smaak. Zowel de wortel als de peterselie hebben verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Peterselie is een tweejarige plant die behoort tot de selderijfamilie. Zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen worden al sinds de oudheid gebruikt. De plant komt oorspronkelijk uit Marokko, Algerije en Tunesië. In het wild komt de plant voor op het Apennijnse schiereiland, de Canarische Eilanden, de Balkan en delen van Afrika. De plant wordt bijna overal ter wereld gekweekt.

Voor commerciële doeleinden worden 2 soorten peterselie gekweekt: peterseliewortel (voornamelijk wortels, soms ook peterseliebladeren) en peterselieblad (voornamelijk wortels). en peterseliewortel (alleen de peterseliebladeren worden geoogst, de wortel is oneetbaar).

Wortelpeterselie en bladpeterselie – voedingswaarden

 Wortelpeterselie

Zowel de wortel als de peterseliebladeren zijn zeer rijk aan mineralen en vitaminen. Deze groente is een van de beste bronnen van vitamine C, kalium en foliumzuur. Het bevat ook vitamine K, wat vrij zeldzaam is in voedsel. Peterselie bevat ook aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels en krachtige antioxidanten in de vorm van carotenoïden en flavonoïden. Peterselie is een schat aan chlorofyl, dat de verwijdering van schadelijke stoffen uit het lichaam vergemakkelijkt.

Omdat peterselie weinig calorieën bevat en een lage glykemische index heeft, terwijl het boordevol waardevolle voedingsstoffen zit, wordt het aanbevolen voor mensen die een dieet volgen om af te vallen.

Waardevolle ingrediënten in peterselie zijn:

  • vitamine C,
  • provitamine A (bètacaroteen),
  • mineralen (kalium, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, koper, mangaan, zink),
  • B-vitamines,
  • vitamine K,
  • vitamine E,
  • voedingsvezels,
  • aminozuren,
  • carotenoïden,
  • flavonoïden,
  • furanocoumarines,
  • chlorofyl,
  • etherische olie (en daarin onder andere: myristicine, eugenol, apiol, terpenen en limoneen).

Peterselie – gezondheidsbevorderende eigenschappen

 Gehakte peterselie

Peterseliewortel en peterselie hebben positieve effecten op de gezondheid. Hun regelmatige consumptie zal ons helpen om vitamine- en mineralentekorten aan te vullen en de immuniteit te verbeteren. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van peterselie?

Peterselie en de urinewegen

Frequente consumptie van peterselie is een bewezen huismiddeltje om de werking van de urinewegen te verbeteren en een bekende methode om hardnekkige klachten aan de urinewegen, zoals plasklachten, te bestrijden.

Peterselie heeft een diuretisch effect (het stimuleert de nieren om te werken en verhoogt de urineproductie), en is daarnaast ontstekingsremmend, antibacterieel en antiseptisch. Deze vier eigenschappen maken het een effectief middel tegen blaasontsteking en verschillende urineweginfecties.

Bovendien vergemakkelijkt peterselie het legen van de blaas door te werken als een diureticum en tegelijkertijd de gladde spieren van de urinewegen te ontspannen. Het is daarom een waardevolle ondersteuning bij prostaatproblemen bij mannen. Het is de moeite waard om toe te voegen dat peterselie, door de werking van het urinewegstelsel te verbeteren, het uitscheidingsproces van urine reguleert en het gevoel van constante aandrang om te plassen vermindert bij mensen met incontinentieproblemen.

Bekijk het multi-ingrediënten incontinentiepreparaat met peterselie-extract: UrinoFix

Diastolische eigenschappen van peterselie

Peterselie heeft diastolische eigenschappen. Het vermindert de gladde spierspanning van het maag-darmkanaal, de galwegen en de urinewegen. Het verlicht dus maag- en darmkrampen, bijvoorbeeld na het eten van een zware maaltijd, en helpt ook bij menstruatiepijn. Om buikkrampen te verlichten, is het aan te raden om een warme infusie van peterselie te maken en te drinken.

Peterselie voor een goede spijsvertering

Wanneer peterseliewortel aan voedsel wordt toegevoegd, verbetert het de motiliteit van de darmen en helpt het de gladde spieren in het maagdarmkanaal te ontspannen.Dit helpt buikpijn, een vol gevoel na het eten, winderigheid en constipatie te verlichten. Het versnelt ook de afvoer van opgehoopt darmgas. Bovendien stimuleert peterseliewortel en peterselie de afscheiding van speeksel en maagsap, waardoor de vertering van voedsel verbetert.

Ontgiftende eigenschappen van peterselie

Dankzij zijn vochtafdrijvende eigenschappen stimuleert en versnelt peterselie het reinigingsproces van de nieren, de lever en het hele lichaam van gifstoffen. Tegelijkertijd helpt het om overtollig water uit het lichaam te verwijderen en verwijdert zo zwellingen, vermindert het gevoel van zwaarte en leidt het tot gewichtsverlies en vermindering van cellulitis. Een uitstekend patent voor het ontgiften van het lichaam met peterselie is om elke dag (ongeveer een week lang) smoothies met peterselie of peterseliewortel te maken en te drinken.

Peterselie voor immuniteit en versterking van het lichaam

De vitamine C in peterselie versterkt het immuunsysteem. Het draagt bij aan een verhoogde activiteit van de lymfocyten en helpt om binnendringende ziekteverwekkers efficiënter te onderscheppen en te neutraliseren. Het vermindert dus de vatbaarheid voor infecties en als ze zich toch voordoen, helpt het ze sneller te bestrijden. Het is ook vermeldenswaard dat peterselie, dankzij het gelijktijdige gehalte aan vitamine C, ijzer en chlorofyl, een ideale groente is om bloedarmoede te voorkomen en te bestrijden.

Een effectieve en eenvoudige manier om de immuniteit te verbeteren: NuviaLab Immune

Desinfecterende eigenschappen van peterselie

Peterselie werkt goed als bacterieremmer en ontsmettingsmiddel bij ontstekingen in de mond, tandvlees en keel. Een desinfecterende peterseliespoeling kan heel eenvoudig worden bereid: giet een handvol gehakte peterselie in een glas kokend water. Doe er wat vers geraspte gember (of in poedervorm) en kaneel bij. Na 10 minuten zeven, koelen en spoelen we de mond en keel.

Peterselie en zijn gunstige effecten op hart en bloedvaten

Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C, flavonoïden, kalium en magnesium is peterselie een bondgenoot van een gezonde bloedsomloop. Het helpt de bloeddruk en het hartritme te normaliseren, versterkt en verzegelt de bloedvaten en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Dankzij vitamineK zorgt het voor een goede bloedstolling.

Beschermende en versterkende effecten van peterselie op het gezichtsvermogen

Vitamine A, luteïne, zeaxanthine, vitamine C – dankzij deze bestanddelen zorgt peterselie voor de gezondheid van het visuele apparaat. Het immuniseert tegen schadelijke externe factoren (zoals blauw licht), bestrijdt vrije radicalen die destructief werken op de structuren van het oog en ondersteunt een normaal gezichtsvermogen.

Krachtige antioxiderende eigenschappen van peterselie

Dankzij de vele antioxidanten beschermt peterselie cellen tegen schade en mutatie en vermindert het de kans op levensstijlziektes zoals atherosclerose, kanker, diabetes en hypertensie.

Medicinaal gebruik van peterselie

 Peterselieblaadjes in de vijzel

Men kan niet ontkennen dat peterselie goede versterkende eigenschappen en gunstige effecten op het bloed heeft. Het helpt bij de zuivering en verbetert de samenstelling ervan. Door een grote dosis ijzer, vitamine K, chlorofyl, foliumzuur en vitamine C te leveren, bestrijdt het bloedarmoede en alle symptomen ervan, zoals zwakte, constante vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid, hoofdpijn en flauwvallen.

Peterselie is een effectief hulpmiddel bij zwakte, bloedarmoede, voedingstekorten en gebrek aan vitaliteit. Het is ook de moeite waard om het te gebruiken bij kwalen zoals:

  • urinewegproblemen (bijv. verminderde urineproductie, urine-incontinentie, blaasontsteking, urineweginfecties, constante aandrang om te plassen, problemen met het volledig legen van de blaas),
  • prostaatproblemen,
  • nierproblemen,
  • reuma,
  • jicht,
  • vasthouden van water in het lichaam, zwelling van het lichaam, water cellulitis,
  • vitaminetekorten,
  • stofwisselingsproblemen en ophoping van gifstoffen in het lichaam,
  • hartkloppingen, spiertrillingen veroorzaakt door kaliumtekort,
  • hoge bloeddruk,
  • verhoogd cholesterolgehalte,
  • bloedarmoede,
  • huidinfecties,
  • verzwakt gezichtsvermogen, verminderd gezichtsvermogen,
  • spijsverteringsklachten (bijv. indigestie, winderigheid).

Hoe consumeer je peterselie voor gezondheidsbevorderende doeleinden?

De consumptie van peterselie voor gezondheidsbevorderende en medicinale doeleinden verschilt van die voor culinaire doeleinden. Ten eerste moet het in voldoende grote hoeveelheden worden gebruikt, dat wil zeggen ongeveer 30 g – 50 g verse peterselie per dag of 1-2 wortels per dag.

De frequentie van consumptie is ook belangrijk. Als we willen dat peterselie ons helpt onze gezondheid te verbeteren, is het het beste om het meerdere keren per week of zelfs dagelijks (1-2 keer per dag) te nemen, afhankelijk van de kwaal. De duur van het gebruik van peterselie hangt ook af van het soort gezondheidsprobleem en de ernst ervan. Meestal werken behandelingen van 1 week tot enkele weken goed. We kunnen peterselie ook continu gebruiken, maar in kleinere doses en minder vaak.

Hoe je peterselie kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren:

  • het drinken van blender smoothies met peterselie (wortel of peterselie),
  • infusies van peterseliewortel drinken,
  • infusies van peterseliewortel drinken,
  • peterselieolie drinken,
  • het drinken van peterselie bio sap,
  • het eten van gezondheidsbevorderende salades met veel peterselie,
  • kruidensamenstellingen met peterselie drinken.

Infusie van peterselie: Giet een grote handvol gehakte peterselie over een glas kokend water, laat 5-10 minuten trekken onder een deksel, zeef en drink.

Infusie van peterseliewortel: Giet een glas kokend water over 2-3 eetlepels gepoederde of geplette peterseliewortel. Laat 15 minuten afgedekt trekken. Zeef en drink.

Gebruik peterselie infusies 2-3 keer per dag.

Peterselie – gebruik in de keuken

 Gehakte peterselie op een snijplank

Peterseliewortel is het meest bekend als ingrediënt van het populaire groentemengsel dat de basis vormt van bouillons en andere soepen, namelijk peterselie. Peterseliewortel heeft echter nog veel meer toepassingen, waaronder als bestanddeel van eenpansgerechten met groenten, salades, stoofschotels, stoofschotels, vlees- en groentegerechten.

Peterselie kan ook op tientallen manieren gebruikt worden. Het werkt perfect zowel koud als warm.

In de koude variant kunnen we het gebruiken als ingrediënt in pasta’s en smeersels voor broodjes, kwark, broodjes, dressings, dipsauzen, pestosauzen. Enkele beproefde warme peterseliegerechten zijn: omeletten en andere eiergerechten, groentekoteletten, gehaktballetjes, gehaktballetjes en gehaktballetjes, pastagerechten, rijstgerechten, aardappelkoteletten, soepen en groenteschotels, en cassoulettes.

Omdat verse peterselie een van de kruiden is die zich onderscheidt door zijn tegelijkertijd frisse, kruidige, verfrissendeOmdat verse peterselie een van de kruiden is die zich onderscheidt door zijn tegelijk frisse, kruidige, verfrissende en licht prikkelende en zoute smaak, is hij ook perfect voor vis- en zeevruchtengerechten.

Hoe bewaar ik peterselie?

Verse peterselie kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Verwijder gewoon het elastiekje van de bos, snijd de onderste delen van de takjes af, doe de peterselie in een pot met een beetje water en bewaar de pot in de koelkast.

Je kunt de peterselie ook invriezen. Hiervoor spoel je de peterselie eerst af, droog je hem goed af, hak je hem fijn, doe je hem in een plastic doos of ziplockzak en bewaar je hem in de vriezer.

Peterselie – contra-indicaties

Het gebruik van peterselie of preparaten met peterselie in grote hoeveelheden wordt niet door iedereen aanbevolen. Het is goed om te onthouden dat peterselie wat oxaalzuur bevat en het risico op nierstenen kan verhogen. Mensen met lithiasis en ernstige nieraandoeningen moeten er voorzichtig mee zijn.

Peterselie kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken en een abortief effect hebben, dus zwangere vrouwen moeten er ook mee oppassen.

Teelt van peterselie

Peterselie kweken in de tuin of op het veld is heel eenvoudig en probleemloos. De groente heeft een hoge vorstbestendigheid en is niet veeleisend. Het enige wat je moet doen, is zorgen voor een zonnige standplaats en goed gedraineerde, volle grond. Vergeet niet om onkruid binnen het gewas te verwijderen. Het is ook belangrijk om regelmatig water te geven (zodra de grond een beetje droog wordt). De grond mag niet drassig, maar licht vochtig zijn.

Category: gezondheid

Article by: admin