Depositphotos 147232345 s 2019

Spirulina – een blauwgroene alg en zijn ontelbare gezondheidsbevorderende eigenschappen

Eeuwenlang is de mensheid op zoek geweest naar natuurlijke remedies voor diverse lichamelijke en geestelijke kwalen. Vroeger was het een noodzaak, maar ook nu, ondanks de grote vooruitgang op het gebied van de geneeskunde, worden er talrijke onderzoeken gedaan naar geneesmiddelen die rechtstreeks uit de natuur worden gehaald. Niet zelden blijken zij voor de bestrijding van gezondheidsproblemen doeltreffender te zijn dan de klassieke farmaceutische middelen. Een van de plantaardige grondstoffen die nuttig zijn bij het herstellen van de gezondheidstoestand en het wegnemen van vele lastige kwalen is spirulina. Het heeft een uiterst waardevolle samenstelling voor ons organisme en vertoont een hele reeks positieve effecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat spirulina sinds enige tijd een hit is op de markt van superfoods en voedingssupplementen. Leer de meest waardevolle eigenschappen van spirulina kennen.

Spirulina – wat is het?

Onder de handelsnaam spirulina zijn er blauwgroene microalgen die Arthrospira platensis worden genoemd. Zij leven in het aquatisch milieu, behoren tot de groep van de cyanobacteriën en komen voor in de vorm van spiraalvormige, draadvormige kolonies. Ze worden beschouwd als een van de oudste levensvormen op aarde.

Reeds vele eeuwen geleden werd spirulina beschouwd als een zeer waardevol voedingsmiddel en een tegengif voor talrijke kwalen. De voedingswaarden ervan werden onder meer door de Maya’s en de Azteken gewaardeerd. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd het op de markt gebracht als voedingssupplement. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld geteeld, waarbij Azië en Amerika de belangrijkste teeltgebieden zijn.

Spirulina kwam op de markt van voedingssupplementen en farmaceutica toen bleek hoe rijk het is aan voedingsstoffen en hoeveel heilzame eigenschappen het heeft. De hoge waarde van spirulina wordt ook ondersteund door het feit dat dit organisme geen permanente celwanden heeft, waardoor de waardevolle bestanddelen die het bevat, gemakkelijk door ons worden opgenomen en zeer goed worden geassimileerd.

Ook de indrukwekkende samenstelling van spirulina verdient de aandacht – het is een van de beste bronnen van eiwitten (maar liefst 60-70% van het drooggewicht bestaat uit eiwitten), tegelijkertijd is het een schatkamer van antioxidanten (bijv. chlorofyl, fycocyanine), onverzadigde vetzuren, het bevat ook een breed scala aan mineralen en vitaminen die gewoonlijk te weinig in onze dagelijkse voeding zitten. Dankzij de hoge voedingswaarde is spirulina een van de beste manieren om tekorten aan belangrijke voedingsstoffen aan te vullen.

Spirulina – samenstelling. Welke waardevolle stoffen kunnen we vinden in de smaragdalg?

 Spirulina in tabletten en cocktail met spirulina

Het enorme aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen van spirulina is een direct gevolg van de unieke en overvloedige samenstelling ervan. Hier is een lijst van spirulina’s waardevolle bio-componenten:

Vitamines in spirulina

Spirulina bevat een rijk complex aan vitaminen, zoals:

 • vitamine A (betacaroteen),
 • vitamine E,
 • vitamine C,
 • vitamine K,
 • vitamine D,
 • B-vitaminen (B1, B2, B3, B6, biotine, B8, foliumzuur, B12).

Wat moet worden benadrukt, is dat niet alleen het aantal vitaminen, maar ook de doses van bepaalde vitaminen in spirulina zeer hoog zijn. Zo is bèta-caroteen in spirulina maar liefst 10 keer meer aanwezig dan in wortelen. Vitamine B1 en B2 zitten meer in spirulina dan in de meeste andere voedingsmiddelen. Vitamine B12 zit er meer in dan in enig ander voedsel.

Essentiële aminozuren en eiwitten

De bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd, zijn aminozuren. Zij worden onderverdeeld in die welke het lichaam zelf kan produceren (endogeen) en die welke het niet kan produceren (exogeen, essentieel) en die dus via de voeding moeten worden aangevoerd. Wat aminozuren betreft, is spirulina een perfecte leverancier van eiwitten. Niet alleen bevat het enorme hoeveelheden (het bestaat voor ongeveer 70% uit eiwit), maar het is ook een compleet, heilzaam eiwit (dat een volledige reeks essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevat).

Daarom moet worden gezegd dat eiwitten uit spirulina uiterst waardevol voor ons zijn, zodat het de moeite waard is dit product systematisch in ons dieet op te nemen, vooral als we een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, of een dieet waarin we de inname van vlees, zuivelproducten en eieren beperken. Door de rijkdom aan eiwitten is spirulina een ideale aanvulling op het menu van personen die trainen.

Mineralen in spirulina

Het is zeldzaam om zo’n breed scala aan mineralen in één voedingsproduct te vinden als in spirulina. Bovendien komen veel van deze stoffen hier in zeer grote doses voor, zodat deze alg een uitstekend middel is om een tekort aan mineralen aan te vullen.

Het is ook vermeldenswaard dat de bio-elementen in spirulina gemakkelijk door ons organisme worden opgenomen, wat ook het grote voordeel ervan is. Laten we ijzer in spirulina als voorbeeld nemen – daar zit veel meer van dan bijvoorbeeld in lever, eieren of andere dierlijke producten en bovendien wordt het beter opgenomen. Een ander voorbeeld – calcium. Er zit meer van in spirulina dan in eieren, natuurlijke yoghurt, melk. De hoeveelheid kalium in spirulina is ook indrukwekkend.

De lijst van mineralen gevonden in spirulina:

 • kalium,
 • zink,
 • selenium,
 • magnesium,
 • calcium,
 • koper,
 • mangaan,
 • Jodium,
 • natrium,
 • ijzer,
 • chroom,
 • zwavel,
 • silicium.

Onverzadigde vetzuren (NNKT) in spirulina

Vetten zijn een belangrijke voedingsstof die vele belangrijke functies vervult (b.v. verbetering van de werking van het zenuwstelsel, ondersteuning van de bloedsomloop, bescherming van inwendige organen, vorming van celmembranen). Niet elk vet is echter een gezond vet. Transvetten en verzadigde vetten die in overmaat worden geconsumeerd, kunnen zeer schadelijk voor ons zijn. In het dagelijks menu moeten we vooral grijpen naar producten die onverzadigde vetzuren bevatten, en die vertegenwoordigers zijn van onder meer noten, granen, plantaardige oliën en spirulina.

In spirulina vinden we onverzadigde vetzuren zoals: gamma-linoleenzuur (uit de groep omega 6-vetzuren), alfa-linoleenzuur (uit de groep omega 3-vetzuren), oliezuur (uit de groep omega 9-vetzuren). Door het hoge gehalte aan NNKT heeft spirulina een gunstige invloed op de werking van belangrijke organen zoals hersenen of hart, verbetert het de conditie van weefsels en ondersteunt het vele processen die in het lichaam plaatsvinden.

Andere waardevolle bestanddelen van spirulina

Spirulina bevat ook nucleïnezuren en antioxidanten die onze cellen beschermen in de vorm van pigmenten zoals: chlorofyl, fycoerythrine, fycocyanine, xanthofylen, carotenoïden. In de samenstelling van deze rijke alg vinden we ook waardevolle enzymen, voedingsvezels en polysacchariden.

Spirulina – gezondheidsbevorderende eigenschappen

De enorme populariteit van spirulina, vooral bij mensen die een gezonde levensstijl leiden en die steun nodig hebben na verschillende gezondheidsturbulenties te hebben doorgemaakt, is te danken aan de positieve invloed ervan op de werking van organen en weefsels en de doeltreffende verbetering van regeneratieprocessen. De rijke samenstelling van spirulina vertaalt zich ook in de versterking van de verdedigingsfuncties van het lichaam tegen ongunstige factoren. Hier zijn de belangrijkste eigenschappen van spirulina:

Ontgifting van het lichaam

Spirulina stimuleert de processen van het reinigen van het organisme van alle schadelijke stoffen. Het beïnvloedt de betere werking van de urinewegen, verhoogt de urineproductie en draagt zo bij tot de doeltreffende eliminatie van toxines en bijproducten van de stofwisseling (deze worden met de urine intensief uit het lichaam verwijderd).

Dankzij chlorofyl zuivert spirulina het bloed en stimuleert het de ontgifting van de lever en de darmen. Het bindt zware metalen die in ons lichaam aanwezig zijn en leidt tot hun efficiënte uitscheiding. Belangrijk is dat spirulina, behalve een reinigende werking, ook een ontzurende werking heeft.

Betere lichamelijke conditie, langere jeugd

Spirulina is een uitzonderlijk voedzaam product dankzij hetwelk wij ons met waardevolle stoffen vullen en onze algemene gezondheid verbeteren. Het heeft de beste effecten wanneer het regelmatig en gedurende een langere periode wordt gebruikt. Dankzij het hoge gehalte aan eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten maakt spirulina ons organisme vitaler en houden onze weefsels en organen langer een onberispelijke conditie.

Spirulina heeft ook een zeer goede invloed op de conditie van huid, haar en nagels. Onze teint ziet er gezonder en jonger uit, het haar is sterker, valt minder uit, heeft een mooiere kleur en is beter gevoed, de nagels zijn sterker en beter bestand tegen beschadiging.

Preventie van kanker en andere beschavingsziekten, verbetering van de immuniteit

Bèta-caroteen, chlorofyl, vitamine E, fycocyanine, alfa-linoleenzuur – dit zijn slechts enkele van de vele antioxidanten die in spirulina aanwezig zijn. Hun rol is het opvangen en elimineren van schadelijke vrije radicalen, die onze cellen vernietigen en bijdragen tot de ontwikkeling van kanker. Bovendien verminderen antioxidanten niet alleen het risico op kanker, maar voorkomen zij ook andere beschavingsziekten zoals: hoge bloeddruk, atherosclerose, hartziekten, beroertes, diabetes, oogziekten, neurodegeneratieve ziekten (b.v. dementie).

Dankzij de grote hoeveelheden eiwitten en antioxidanten in spirulina wordt onze natuurlijke immuniteit versterkt, regenereert het lichaam efficiënter, zijn we minder vatbaar voor ziekten, infecties, allergieën. Deze alg heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking. Het ondersteunt de strijd tegen HIV, griep, herpes en bloedarmoede.

Dankzij de antioxidanten die spirulina bevat, worden ook de verouderingsprocessen van het organisme vertraagd. Ook dankzij antioxidanten en onverzadigde vetzuren verbetert de conditie van onze bloedvaten, stabiliseert de bloeddruk, wordt het cholesterolgehalte gereguleerd.

Positieve invloed op de hersenen, stabilisatie van het zenuwstelsel

Dankzij het gehalte aan aminozuren, onverzadigde vetzuren, zink, selenium, magnesium, vitaminen uit een groep B, heeft spirulina een zeer gunstige invloed op ons zenuwstelsel. Het voedt de hersenen en verbetert de efficiëntie ervan, draagt bij tot de verbetering van de concentratie en het geheugen, beschermt de neuronen tegen beschadiging, vermindert mentale vermoeidheid, verbetert de stemming.

Spirulina en gewichtsverlies

 spirulina in tabletten en spirulina in poeder

Ook moet worden gewezen op een ander voordeel van spirulina, namelijk multi-tasking hulp bij gewichtsverlies. De beste effecten worden verkregen wanneer de supplementatie met spirulina wordt gecombineerd met een caloriearm dieet en meer lichaamsbeweging. We kunnen dan rekenen op een snellere en gemakkelijkere manier om onnodige kilo’s kwijt te raken.

Spirulina versnelt de stofwisseling en intensiveert het proces van vetverwijdering uit het lichaam. Het ondersteunt de werking van de lever en de alvleesklier en verbetert de stofwisseling van vetten en koolhydraten in de voeding. Dankzij enzymen en vezels reguleert het de spijsvertering, verbetert het de darmperistaltiek en vermindert het spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en een zwaar gevoel na de maaltijd. Het draagt ook bij tot de ontwikkeling van een gunstige bacteriële darmflora.

Dankzij het fenylalaninegehalte remt spirulina het hongergevoel af, waardoor we de ingenomen calorieën beter onder controle kunnen houden. En dankzij de complexe koolhydraten voorkomt deze alg plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel. Daardoor worden wij niet langer geplaagd door aanvallen van honger en is onze eetlust gestabiliseerd. We hebben ook minder trek in zoetigheid.

Door de aanwezigheid van jodium kan spirulina ook het proces van gewichtstoename afremmen en gewichtsverlies ondersteunen bij mensen bij wie overgewicht gepaard gaat met schildklierproblemen.

Wat belangrijk is voor actieve lijners, spirulina verhoogt de energie en vitaliteit en vermindert vermoeidheid en moeheid. Dankzij goed opneembare eiwitten ondersteunt het de werking van onze spieren. Het verhoogt hun capaciteit en versnelt de regeneratie.

Spirulina – meningen van gebruikers

Het is een van de populairste en best aanbevolen producten uit de categorie superfoods. Bij regelmatig gebruik bereiken de meeste mensen hun gezondheidsdoelen.

De meest benadrukte voordelen van deze alg zijn: verbetering van de immuniteit, briljante effecten bij het reinigen van het lichaam van gifstoffen, verbetering van de huidconditie, snellere regeneratie, verbetering van het lichamelijk en geestelijk welzijn, aanvulling van voedingstekorten en verbetering van de bloedresultaten. Volgens vele meningen is spirulina ook een zeer goede ondersteuning in geval van bloedarmoede, hypothyreoïdie en kwalen van het hart- en vaatstelsel.

Spirulina – toepassing

De meest populaire vormen van spirulina zijn spirulina poeder en spirulina tabletten. Er zijn ook multicomponent voedingssupplementen met spirulina in capsules verkrijgbaar.

Spirulina in poedervorm is een goede optie voor ons als we het in ons dagelijks menu willen gebruiken. Het kan worden toegevoegd aan vele gerechten en biodranken, waaronder blender-smoothies, sappen, pasta’s, sauzen, soepen, yoghurt, kwark, omeletten, pannenkoeken en bakkerswaren.

Spirulina in tabletvorm daarentegen zal een betere keuze zijn voor mensen die de voorkeur geven aan snelle, gemakkelijke oplossingen op het gebied van supplementatie (zij nemen liever een tablet dan dat zij gezondheidsbevorderende brouwsels bereiden). Een spirulina supplement zal ook een goede oplossing zijn voor mensen die last hebben van de specifieke smaak en geur (vergelijkbaar met die van vis).

De laatste tijd worden preparaten met meerdere ingrediënten, die naast spirulina ook andere werkzame stoffen bevatten die de werking van het organisme ondersteunen en het reinigen van toxines, steeds populairder.

Spirulin Plus – combinatie van de kracht van spirulina en andere waardevolle ingrediënten

Er zijn veel producten met spirulina verkrijgbaar op de markt voor voedingssupplementen. De beste oplossing voor ons zal echter een preparaat zijn met een rijke samenstelling, waarin de kracht van deze algen gecombineerd wordt met de kracht van verschillende bekende en gewaardeerde geneeskrachtige planten. Een goed voorbeeld is Spirulin Plus.

 Spirulin Plus

Samenstelling van Spirulin Plus

Het hoofdbestanddeel van Spirulin Plus is de hierboven beschreven spirulina, die wordt ondersteund door een andere alg met een hoge gezondheidsbevorderende waarde – chlorella. Wat heb je nog meer aan dit product? Hier zijn de andere ingrediënten:

 • Paardenbloem – een van de meest waardevolle kruiden met ontgiftende en leverondersteunende effecten. Stimuleert de galafscheiding, zorgt voor een betere spijsvertering. Het reguleert het suiker- en cholesterolgehalte in het bloed en onderdrukt op doeltreffende wijze de eetlust. Het heeft ook antibacteriële en antivirale eigenschappen.
 • Alfalfa – versterkt het lichaam, geeft meer kracht, zuivert en ontzuurt het lichaam. Het verbetert het proces van de vertering van koolhydraten, draagt bij tot de verlaging van het gehalte aan slechte cholesterol en de bloedsuikerspiegel.
 • Zink – een element dat van cruciaal belang is voor onze immuniteit en voor de conditie van onze huid, haren en nagels. Bovendien verbetert zink de werking van de geest en heeft het een gunstige invloed op de stofwisseling.
 • Groene thee – stimuleert de afvoer van gifstoffen en overtollig water uit het lichaam, verbetert de spijsvertering, verbetert het vetmetabolisme. Het geeft energie en verbetert de stemming. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten (in de vorm van polyfenolen) zuivert het schadelijke vrije radicalen uit het organisme, ondersteunt het het hart en de bloedsomloop en beschermt het tegen kanker. Het heeft ook een positief effect op de conditie van huid en haar.
 • Brandnetel – heeft een diuretische werking, waardoor gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd en het lichaam minder opzwelt door overtollig water. Brandnetel is ook een van de meest doeltreffende manieren om uw lichaam fit, krachtig, vitaal en perfect immuun te houden.

Ontdek andere eigenschappen van het product door Spirulin Plus reviewte bezoeken

Spirulin Plus – meningen van internetgebruikers

De effecten van het preparaat komen overeen met wat de fabrikant op de officiële website beweert. Dit wordt bevestigd door talrijke adviezen over Spirulin Plus. Zoals door internetgebruikers wordt gemeld, is bij regelmatig gebruik een grote verbetering van de conditie van het hele lichaam zichtbaar.

Demeest genoemde resultaten zijn: gewichtsvermindering, verminderde eetlust, effectieve ontgifting van het lichaam, ontzuring, betere stemming, normalisering van de bloeddruk, verlaging van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, meer energie en vitaliteit, duidelijk betere lichamelijke en geestelijke conditie, verbeterde huid- en haarconditie.

Beschikbaarheid, prijs en dosering

De aanbevolen dosering is 2 maal daags 1 capsule (een half uur voor de maaltijd). De kosten van een enkel pakje zijn niet hoog, maar bij aankoop van een grotere hoeveelheid is de prijs van het preparaat beslist lager.

SpirulinPlus pro 6 300x200 1

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin