pexels photo 285284

Vrouwelijke kaalheid, oorzaken, symptomen, therapie, preventie

Haaruitvalbij vrouwen is veel zeldzamer dan bij mannen, maar toch stellen we vast dat het probleem van overmatig haarverlies de laatste tijd steeds meer vrouwen treft. In veel gevallen zijn agressieve schoonheidsbehandelingen, waarmee we ons haar voortdurend kwellen, de voornaamste boosdoeners.

Haaruitval bij vrouwen – de oorzaken

Mooi, goed verzorgd haar is een attribuut van vrouwelijkheid. Daarom is haaruitval een bijzonder gênante en ongewenste toestand voor het schone geslacht. Overmatige haaruitval bij vrouwen wordt soms toegeschreven aan genetische factoren – als de moeder of vader aan gevorderde kaalheid leed, is de aandoening erfelijk en neemt de intensiteit ervan toe naarmate de patiënte ouder wordt. Erfelijke kaalheid komt echter betrekkelijk zelden voor bij vrouwen, veel vaker betreft dit probleem mannen die kaalheid “erven” van hun vaders.

De oorzaak van kaalheid bij vrouwen is vaak een ziekte waarmee het lichaam te kampen heeft (b.v. seborrheïsche dermatitis, ringworm, roos, bloedarmoede, hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie), en toegenomen haaruitval is dan een van de symptomen.

Aanzienlijk haarverlies kan ook geassocieerd worden met:

 • seizoensgebonden zwakte van het organisme,
 • tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen,
 • chronische stress,
 • zwangerschap,
 • immunodeficiëntie.

Bovendien kan kaalheid bij vrouwen het gevolg zijn van hormonale stoornissen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of vroegere therapieën.

Soorten kaalheid

De meest voorkomende vormen van haaruitval zijn:

 • alopecia androgenica, d.w.z. bovenmatig haarverlies veroorzaakt door een overmaat aan hormonen – androgenen in het bloed;
 • alopecia areata, gekenmerkt door het geleidelijk ontstaan van gebieden met eerst dunner wordend haar en vervolgens het volledig ontbreken daarvan, die zich tot steeds grotere clusters samenvoegen
 • Telogenetische alopecia, meestal omkeerbaar, plotseling optredend na traumatische ervaringen of ernstige ziekten, waarbij tijdelijk geen haargroei optreedt;
 • Anagene alopecia veroorzaakt door een plotselinge remming van de celdeling van de haarmatrix en resulteert in de buitensporige broosheid en broosheid ervan;
 • Alopecia seborrheica gaat meestal gepaard met andere vormen van haaruitval, maar de hoofdoorzaak is een overproductie van talg door de hoofdhuid, waardoor de haarfollikels beschadigd raken en het haar dunner wordt en uitvalt;
 • alopecia met littekens, ditmaal onomkeerbaar, als gevolg van permanente beschadiging van de haarfollikels, gekenmerkt door de vorming van littekens op de hoofdhuid, waardoor normale haargroei wordt verhinderd.

Alopecia androgenetica bij vrouwen

een vrouw kijkt naar een haarborstel vol met haar

Gewoonlijk vindt dit soort verschijnsel zijn oorsprong in een ontregeld hormonaal evenwicht, meer bepaald een onevenwicht tussen het androgeen- en oestrogeenniveau in het lichaam. Soms kan het echter het gevolg zijn van ziekten zoals tumoren en gezwellen van de voortplantingsorganen, schildklierziekten, bloedarmoede, het syndroom van Cushing. Bovendien kan alopecia androgenetica bij vrouwen aan vele andere factoren te wijten zijn.

Hoewel dit type haarverlies bij beide geslachten het meest voorkomt, verloopt het bij vrouwen anders dan bij mannen.

Bij mannen wordt het haar geleidelijk dunner op het voorhoofd en de slapen, geleidelijk naar de bovenkant van het hoofd toe, wat vaak tot volledige kaalheid leidt.

Bij vrouwen begint het meestal boven op het hoofd en eindigt het zelden in volledig haarverlies. Deze verschillen zijn te wijten aan een verschillend hormonaal evenwicht bij beide geslachten.

Alopecia androgenetica bij vrouwen – symptomen

Alopecia bovenop het hoofd bij vrouwen, zich uitend in dunner wordend en steeds zichtbaarder haarverlies, zijn in de meeste gevallen de eerste symptomen van androgenetische haaruitval. Het volgende stadium is de uitbreiding van de openingen van de top van het hoofd naar andere gebieden, tot het dunner worden van het gehele hoofd, zodat de huid zichtbaar wordt. De frontale en temporale haarlijn is echter behouden. Soms, hoewel beduidend minder vaak dan bij mannen, komt frontale kaalheid ook bij vrouwen voor.

Alopecia androgenetica kan in verschillende fasen van het leven van een vrouw optreden, bijvoorbeeld na een zwangerschap of tijdens de menopauze, maar het komt het vaakst voor na de leeftijd van 30 jaar. Het komt ook voor bij zeer jonge vrouwen, in de twintig, wanneer een teveel aan androgeen de werking van de haarfollikels en de hele haargroeicyclus verstoort. Als gevolg daarvan wordt het dun en zwak, valt het sneller uit en groeit nieuw haar langzaam of helemaal niet.

Alopecia androgenetica bij vrouwen – behandeling

De behandeling van alopecia androgenetica is in de eerste plaats gericht op het normaliseren van de hormoonspiegels, voornamelijk androgenen. Naast het gebruik van specifieke supplementen, geneesmiddelen of cosmetica zijn ook een goede voeding en levensstijl belangrijk.

Het gaat er vooral om het lichaam te voorzien van vitaminen, mineralen en vetzuren Omega 3 die de conditie van het haar ondersteunen. Lichamelijke activiteit stimuleert de bloedsomloop en verhoogt daardoor de toevoer van voedingsstoffen naar de haarfollikels.

Er is een breed scala van cosmetica en supplementen die het kaal worden vertragen of zelfs stoppen of de haarbollen stimuleren. Ten slotte zijn er specifieke behandelingen mogelijk – haarverdikking, en in ernstiger situaties implantaten of zelfs transplantatie.

Haartransplantatie wordt steeds populairder en, wat belangrijk is, is sinds enige tijd ook in Polen beschikbaar. De procedure bestaat erin een stukje behaarde huid (meestal van het achterhoofd) te nemen, het in kleine stukjes te verdelen en het op een onbehaarde plaats in te planten. Het is geen goedkope procedure, maar hij is zeker doeltreffend.

Alopecia androgenetica bij vrouwen – foto’s

Op de volgende foto’s ziet u de typische symptomen van alopecia androgenetica bij vrouwen, namelijk dunner worden en kloofjes, vooral rond de bovenkant van het hoofd.

kaalheid bij vrouwen
kaalheid bij vrouwen
kaalheid bij vrouwen

Vrouwelijke kaalheid

Dit type alopecia wordt gekenmerkt door het geleidelijk optreden van dunner wordende en vervolgens volledig haarloze haarpunten die in de loop van de tijd uitgroeien tot steeds grotere haarloze gebieden. De huid is daarentegen niet ontstoken en het proces kan omkeerbaar zijn, maar het kan ook leiden tot totale kaalheid.

De oorzaken van alopecia areata kunnen uiteenlopend zijn, vaak gaat het om een immunologische aandoening waarbij het immuunsysteem de lichaamseigen cellen aanvalt, in dit geval de haarfollikels.

Het kan ook worden veroorzaakt door afwijkingen in de werking van inwendige klieren, het zenuwstelsel of psychosomatische stoornissen.

Vrouwelijke haaruitval wordt niet altijd veroorzaakt door ziektes of genen

Een veel voorkomende oorzaak van kaalheid bij vrouwen is de blootstelling van het haar aan sterke stoffen, die het uiterlijk ervan zouden moeten verbeteren, maar tegelijkertijd een vernietigende werking op het haar hebben. Verzwakt en uitvallend haar kan de oorzaak zijn:

 • Bleekmiddelen – bevatten oxiderende stoffen in zeer hoge concentraties. Ze zijn ingrijpender dan conventionele haarverven. Het gebruik van bleekmiddelen wordt beschouwd als de meest destructieve manier om de haarkleur te veranderen. Het is zeker beter om ze te vermijden. Ze verzwakken de haarbollen, veroorzaken meer haaruitval en zijn verantwoordelijk voor droogheid en verlies van glans. In het geval van dun en delicaat haar kunnen ze een echte ramp op je hoofd veroorzaken.
 • Haarkleurstoffen bevatten ammoniak en oxidanten, die schadelijk zijn voor het haar. Zij zijn minder agressief dan bleekmiddelen, maar ook zij verzwakken het haar en veroorzaken overmatig haarverlies. Zij zijn ook vaak de oorzaak van haarverslechtering, verlies van elasticiteit en zachtheid, dofheid en droogheid van het haar.
haar tijdens het kleuren
 • Haardrogers, krultangen, stijltangen – frequente blootstelling aan zeer hoge temperaturen heeft een verwoestend effect op het haar. Ze zijn niet alleen gevoelig voor haaruitval, zwak en dun, maar hun structuur lijdt er ook sterk onder – ze splijten, verliezen hun natuurlijke zachtheid en elasticiteit, beginnen te “pluizen” en worden overdreven droog.
 • Haarverzorgingsproducten – Soms beseffen we niet eens hoeveel chemicaliën er in shampoos en haarstylingsproducten zitten. Siliconen, detergenten, parabenen, glycolen, verdikkingsmiddelen, glansversterkers, kunstmatige aroma’s… In feite zijn preparaten die verondersteld worden het uiterlijk van ons haar te verbeteren, een bom van schadelijke stoffen voor het haar, met verzwakking en haaruitval tot gevolg.

Huismiddeltjes tegen kaalheid en haarverbetering

Het belangrijkste is om de factoren die tot het haarverlies kunnen hebben bijgedragen te elimineren. Het is dus de moeite waard om, althans voor een tijdje, af te zien van verven, bleken, föhnen, alle krultangen en stijltangen.

U dient ook de inhoud van eerder gebruikte haarverzorgingscosmetica en shampoos te controleren. Er zijn nu een heleboel zachte, biologische shampoos en conditioners op de markt zonder dergelijke schadelijke en alomtegenwoordige chemicaliën.

Bovendien hebben wij een hele reeks huismiddeltjes om haaruitval te voorkomen en voor haarvernieuwing te zorgen. Denk maar aan het oliën van je haar, het inwrijven van plantenextracten in je hoofdhuid of het gebruik van maskers.

Inoliën, naar analogie van andere behandelingen, wordt over een langere periode uitgevoerd (ongeveer zes maanden), regelmatig om de paar dagen, met gebruikmaking van olie van hoge kwaliteit – teunisbloem, argan, lijnzaad, macadamia of kokosnoot.

Voor insmeren kunt u onder meer aloë vera of fenegriek gebruiken, voor maskers olijfolie, gist, eieren, yoghurt, avocado.

De rol van goede voeding en voedingssupplementen

Een glas met een groene smoothie, spinazieblaadjes rondom

De goede conditie van het lichaam, en dus ook van de huid en het haar, is voor een groot deel het gevolg van een goede voeding, in dit geval vooral rijk aan vitamine A, C, E en B, koper, zink, ijzer en onverzadigde vetzuren.

De essentie van een effectieve therapie werkt op twee niveaus – naar binnen en naar buiten, wat betekent dat u niet alleen uw haar en hoofdhuid met ecologische preparaten moet verzorgen, maar er ook voor moet zorgen dat uw lichaam met essentiële voedingsstoffen wordt versterkt.

De gunstige effecten van het nieuwe dieet zullen worden versterkt door het gebruik van hoogwaardige voedingssupplementen met meerdere ingrediënten. Ze moeten extracten bevatten van planten die het haar regenereren en versterken, bv. brandnetel en akkerpaardenstaart, alsook koper, zwavel, zink en biotine.

Een van deze supplementen met bewezen effectiviteit is Locerin – een zorgvuldig geselecteerd complex van waardevolle plantenextracten, vitaminen en mineralen.

Locerin tabletten

Locerin bevat onder meer extract van brandnetel, akkerpaardenstaart, bamboe en een van de nieuwste verworvenheden van de cosmetologie, een extract van biologische groene erwtenscheuten – AnaGain™ Nu, dat haaruitval aanzienlijk afremt en de groei van nieuw haar stimuleert. Locerin bevat ook biotine en mineralen die belangrijk zijn voor de conditie van het haar.

Bij elke therapie moet men echter bedenken dat de garantie voor de doeltreffendheid ervan regelmaat, regelmatigheid en geduld is, vooral omdat men een tijd moet wachten op de effecten.

Bronnen:

Category: schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin