rockrose 1090068 1280

Zuiverheid – actie op vele fronten. Ontdek de meest waardevolle eigenschappen van purge!

Laatst bijgewerkt op: 09.01.2022

Sinds enige tijd staat kuisbeenbes in de belangstelling als een kruid met veelzijdige gezondheidsbevorderende effecten. Er is veel geschreven over de belangrijke invloed ervan op het immuunsysteem, het vermogen om het risico op kanker te verminderen, het bestrijden van schadelijke vrije radicalen en micro-organismen, en tenslotte de belangrijke rol ervan bij gewichtsverlies. Een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten en andere waardevolle bestanddelen is namelijk een argument ten gunste van dit kruid. Maar is purge echt goed voor bijna alles? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van purge? Hoe gebruik je purge?

Wat is dit voor plant?

Purges(Cistus L.) is een kleine groenblijvende struik van ongeveer 20 soorten die behoort tot de familie van de purgatieven. De bekendste en meest gebruikte in de kruidengeneeskunde is het Grijze Vagevuur (Cistus incanus). De plant heeft karakteristieke bloemen met een gerimpelde structuur en een licht harsachtig aroma.

 Puree

De bloemen zijn zeer teer, ongeveer 3-7 cm in diameter, de bloemblaadjes zijn meestal roze, zelden violet, paars of wit, de hartjes zijn geel. Ze zijn zeer decoratief en daarom kweken veel mensen deze heester in potten. In het voorjaar en de zomer kan hij buiten op het terras of balkon worden gezet, maar in de winter moet hij binnen worden gehouden wegens zijn grote gevoeligheid voor lage temperaturen.

Gebruik van de plant

De plant wordt vooral aangetroffen in West-Azië en de landen rond de Middellandse Zee, alsmede in Noord-Afrika, met inbegrip van Tunesië en Marokko. Hij wordt zowel als sierplant als op industriële schaal geteeld, hoofdzakelijk voor medicinale doeleinden. Het neemt een belangrijke plaats in in de natuurgeneeskunde en wordt het meest verkocht als gedroogd kruid om te brouwen. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in kruidenmengsels met meerdere ingrediënten (bv. detox-thee, thee voor een goede spijsvertering of immuniteit).

Extracten van puree worden verwerkt in kruidengeneesmiddelen en voedingssupplementen, alsmede in preparaten voor uitwendig gebruik, hoofdzakelijk in de vorm van zalven en gels. Zij helpen bij de bestrijding van seborroe, eczeem, hyperpigmentatie en huidregeneratie. De kruidengeneeskunde maakt gebruik van de bladeren van de kuisplant, die in feite vele gezondheidseigenschappen hebben. Het wordt ook gebruikt in cosmetica. Het is een ingrediënt in crèmes, lotions, shampoos, hydrolaten, wasgels, gezichtsmaskers, haarspoelingen en oliën.

Weegbree – samenstelling. Welke waardevolle stoffen kunnen we in purge vinden?

Puree bladeren zijn rijk aan verbindingen die een gunstige invloed hebben op de werking van het hele organisme. Daarom kan het regelmatig drinken van purge-infusie of het gebruik van purge-preparaten vele kwalen helpen verminderen en bijdragen tot een algemene verbetering van de gezondheid.

Welke ingrediënten we vinden in de zuivering:

 • polyfenolische verbindingen (waaronder flavonoïden zoals quercetine en camferol, alsmede fenolzuren, gallocatechinen, catechinen, proanthocyanidinen, lignanen),
 • terpenen,
 • vetzuren,
 • tannines,
 • harsen,
 • fytosterolen,
 • essentiële oliën,
 • vitaminen.

Kuis – geneeskrachtige eigenschappen

Puree heeft een hele reeks gezondheidseigenschappen, die het best tot hun recht komen bij langdurig en regelmatig gebruik van het kruid, hetzij in de vorm van capsules, hetzij in de vorm van infusies. De positieve effecten van puree op de alvleesklier, de versnelling van het ontgiftingsproces van het lichaam en de bestrijding van micro-organismen en virussen zijn slechts enkele van de waardevolle werkingen van dit kruid.

Antioxiderende eigenschappen van purge, purge voor immuniteit

 een aftreksel van purge, naast los purge kruid

Puree is vooral rijk aan polyfenolen, die fungeren als antioxidanten die schadelijke vrije radicalen bestrijden. Antioxidanten beschermen cellen tegen beschadiging en mutatie en ondersteunen de werking van organen en systemen. Wat het gehalte aan antioxidanten betreft, is zuiveringszout een van de belangrijkste kruiden en superfoods.

Er is waarschijnlijk geen plant met een meer universeel effect dan purge. Het bevat meer antioxidanten dan groene thee of rode wijn, maar heeft geen bijwerkingen. De belangrijkste werking ervan is het versterken van de natuurlijke immuniteit van het lichaam, het reinigen van het lichaam van gifstoffen en het remmen van alle ontstekingsprocessen.

Neutralisatie van vrije radicalen door het kruid blokkeert niet alleen de ontwikkeling van verschillende ziekten, maar ondersteunt ook het immuunsysteem, ondersteunt de werking van de bloedsomloop of verbetert de regeneratieprocessen van weefsels. Een belangrijk aspect van de complexe verbetering van de immuniteit door het kruid is dat het de afscheiding van histamine remt, waardoor allergische reacties minder hevig zijn en minder vaak voorkomen. In veel gevallen kan zuivering allergieën zelfs helemaal elimineren.

Door de aanwezigheid van talrijke antioxidanten vermindert het ook het risico op kanker, atherosclerose, hypertensie en diabetes. Door de hersenen te beschermen tegen toxines en vrije radicalen, voorkomt het ook neurodegeneratieve ziekten (dementie, Alzheimera en de ziekte van Parkinson).

Het hoge antioxidantpotentieel vertaalt zich in nog een andere waardevolle eigenschap van puree. Dit is namelijk het vertragen van de verouderingsprocessen van het lichaam. In veel opzichten is purge ook goed voor onze schoonheid – het ondersteunt de regeneratie van de huid en verbetert de conditie ervan, bestrijdt bacteriën die huidaandoeningen veroorzaken, revitaliseert en verjongt het lichaam.

Bekijk het preparaat voor hoge immuniteit in de vorm van smakelijke gels: Hey!Gummy

 Hey!Gummy

Anti-bacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen van purge

Astragalus remt de ontwikkeling van ontstekingen. Het vertoont sterke antibacteriële, schimmelwerende, parasietenbestrijdende en antivirale eigenschappen. Daarom is het zeer nuttig bij de bestrijding van verkoudheid, griep, sinusitis, infecties van de luchtwegen en andere kwalen die door micro-organismen worden veroorzaakt. Het is ook nuttig als mond- en keelspoeling, bijvoorbeeld bij ontsteking van het tandvlees, het strottenhoofd, de amandelen en de keel.

Door de vermenigvuldiging van schadelijke micro-organismen en virussen af te remmen en hun binnendringing in de cellen te blokkeren, verzacht het purgatief het verloop van infecties en verkort het de duur ervan. Vanwege de bovengenoemde eigenschappen is het de moeite waard purge te gebruiken tijdens de herfst en winter, wanneer verkoudheid veel voorkomt, en in staten van verzwakte immuniteit.

Zuivering en reiniging van het lichaam

Als verzuring of een teveel aan gifstoffen in het lichaam (of beide) een probleem is, zullen purgeerthee of purgeerpreparaten een waardevolle ondersteuning bieden. Puree heeft zowel ontgiftende als alkaliserende (base-vormende) eigenschappen. Het kan zeer nuttig zijn voor mensen die vaak worden blootgesteld aan een vervuilde omgeving, in contact komen met chemicaliën, voor mensen die sigaretten roken, voedsel consumeren of alcohol drinken.Het kan zeer nuttig zijn voor mensen die vaak worden blootgesteld aan vervuilde omgevingen, die in contact komen met chemicaliën, die roken, die veel verwerkt voedsel eten en die over het algemeen een slecht dieet en een ongezonde levensstijl hebben.

De eigenschappen ervan zorgen ervoor dat het evenwicht tussen zuren en basen in het lichaam geleidelijk wordt hersteld. De pH-waarde van het lichaam wordt weer normaal en zware metalen, alle schadelijke stoffen en bijproducten van de stofwisseling die zich in de weefsels hebben opgehoopt, beginnen efficiënt en snel te worden verwijderd.

De ontgiftende eigenschappen van puree zijn het resultaat van het hoge gehalte aan antioxidanten en het vermogen om gifstoffen te binden en te neutraliseren en het metabolisme te verbeteren. Ook de licht diuretische werking bevordert de ontgifting van het lichaam (naarmate de urineproductie toeneemt, neemt de hoeveelheid uitgescheiden gifstoffen toe).

Bekijk de intensieve voorbereiding voor ontzuring en zuivering van gifstoffen: Spirulin Plus

 Spirulin Plus

Puree voor verbetering van hart en bloedvaten

Puree heeft ook positieve effecten op het cardiovasculaire systeem. Het beschermt, versterkt en verzegelt de bloedvaten, zuivert het bloed, verbetert de conditie van de aderen, ondersteunt het hart en verbetert de bloedsomloop. Door de oxidatie van slechte cholesterol (LDL) te blokkeren, voorkomt het de vorming en ontwikkeling van atherosclerose. Bovendien draagt het bij tot de eliminatie van klonters en verstoppingen in de bloedvaten. Het vermindert het risico op ischemische hartziekten, hartaanvallen, beroertes, hypertensie.

Puree om af te slanken, puree voor een goede spijsvertering

Hoe werkt purge bij afslanken? Zoals bekend spelen twee factoren een zeer belangrijke rol in het proces van gewichtsvermindering: een efficiënte ontgifting van het lichaam en een sneller metabolisme. Puree is perfect voor deze beide elementen. Het gezuiverde lichaam verteert voedsel doeltreffender en vermindert het risico van vetophoping, terwijl de stofwisselingsprocessen worden versneld. Bovendien verlagen de polyfenolen in de bladeren van de plant het cholesterolgehalte en remmen ze de werking van enzymen die bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes.

Bovendien hebben studies aangetoond dat het kruid een gunstige invloed heeft op de werking van het spijsverteringskanaal, de afscheiding van maagzuur bevordert en de darmen ontspant. Bij het volgen van een calorie-arm dieet kan het lichaam onderhevig zijn aan zwakte en een verhoogde vatbaarheid voor infecties, waardoor de algemeen versterkende en verjongende werking van deze plant niet zonder betekenis is.

Natuurlijk kunnen we er niet op rekenen dat het drinken van puree thee alleen ons gewicht op miraculeuze wijze zal verminderen. Puree voor gewichtsverlies zal nuttig blijken als we het behandelen als een hulpmiddel om het hele proces te ondersteunen. De sleutel tot succes is altijd verandering van levensstijl – juiste voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Een aftreksel van puree vormt dan een belangrijke aanvulling en zal het gemakkelijker maken het beoogde effect te bereiken.

Kijk hier eens naar: Vetverbranders rangschikking

Reiniging in huid- en haarverzorging

Door de stofwisseling te verbeteren en alle schadelijke stoffen uit het systeem te verwijderen, helpt het de huid te reinigen en verbetert het functioneren, de conditie en het uiterlijk van de huid. Het heeft antibacteriële, ontstekingsremmende, ontsmettende, regenererende en talgregulerende eigenschappen. Vandaar het wijdverbreide gebruik bij de behandeling van acne en andere huidaandoeningen zoals seborrhoeïsche dermatitis, roos, psoriasis, ringworm, eczeem en huiduitslag.

Kuis vervult ook verzorgende en verfraaiende taken. Door de afbraak van collageen in de huid te voorkomen, heeft het een anti-verouderingseffect. Het verbetert de teint, de stevigheid, de soepelheid en de gladheid van de teint. Het bestrijdt verkleuringen, verbetert de teint van de huid, tonifieert en beschermt tegen irritatie. Het heeft ook een positieve invloed op de conditie van haar en nagels.

Regelmatig drinken van purge brengt ook andere voordelen met zich mee. Het helpt namelijk tegen de onaangename geur van zweet, en dankzij de vluchtige stoffen in de bladeren zou het zelfs teken en muggen doeltreffend afweren.

Kijk hier eens naar: Serum Voor Gezicht – Rangschikking

Hoe gebruik je purge op de huid?

We kunnen de infusie gebruiken als huidspoeling, kompres, hydrolaat en haarspoeling. We kunnen ook grijpen naar kant-en-klare preparaten met purge, zoals crèmes, zalven, gels, tonics, lotions, haarconditioners. Met purge kunnen we ook een aantal zelfgemaakte cosmetica maken, die we kunnen gebruiken bij de dagelijkse verzorging en herstelprocedures. Hier zijn er een paar van:

Gezichtsmasker met purge (egaliseert, voedt, verheldert de teint en vermindert hyperpigmentatie)

Combineer ongeveer 75 ml purge infusie met een eetlepel natuurlijke yoghurt, een paar eetlepels gezwollen havermout en vitamine C druppels (ongeveer 5 druppels). Breng de resulterende slurry gedurende 20 minuten op het gezicht aan. Afwassen met lauw water.

Lichaamspeeling met kers (maakt de huid elastisch, glad, verbetert de kleur en verbetert het spannings- en hydratatieniveau)

Combineer twee eetlepels kuiskruid, 3/4 kopje suiker, een half kopje olijf- of olie (bijv. lijnzaad, argan, zonnebloem) en eventueel een eetlepel honing. Na het mengen op het lichaam aanbrengen, enkele minuten masseren en afspoelen met een douche.

Gezichtstonic met kuisheid (reinigt, bestrijdt micro-organismen, normaliseert de talgproductie, vermindert puistjes en verkleuringen, verbetert de kleur, hydrateert, verfrist)

Meng een aftreksel van purge, sap van een geraspte komkommer en een theelepel appelciderazijn in een verstuiverflesje. Bewaar in de koelkast voor meerdere dagen.

Pureek haarspoeling (antiseptische en reinigende werking, bestrijdt seborroe, versterkt het haar, verbetert de conditie van de hoofdhuid, geeft het haar glans en vitaliteit)

Giet ongeveer 2 liter van de infusie van kuis, akkerpaardenstaart, klis en kamille in een grote kom. Laat afkoelen, dompel je haar onder en spoel het een paar minuten uit.

Hoe brouw je purge? Hoe drink je purge?

 Een lepel purgeerkruid, naast een glas purgeerinfusie

Natuurlijk is de gemakkelijkste manier om purge te brouwen het gebruik van de expreszakken purge die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn. De kwaliteit en de herkomst van het kruid kunnen echter niet worden gegarandeerd. De beste oplossing is het gebruik van biologische gedroogde bladeren (geen stengels) van gecontroleerde teelt. Het is verkrijgbaar in stationaire en online kruidenwinkels. U kunt ook voedingssupplementen van goede kwaliteit met puree gebruiken.

Puree is een manier om meer vitaliteit en energie te hebben, een betere immuniteit en welzijn. Hoe bereid ik een puree infusie?

Giet heet water over een theelepel gedroogd fruit (twee theelepels optioneel), laat ongeveer 10 minuten trekken onder een deksel en zeef. We kunnen naar smaak zoeten (met honing, xylitol of suiker). We kunnen ook wat citroensap toevoegen.

Interessant is dat eenzelfde portie gedroogd fruit wel drie keer kan worden gebrouwen. Het aftreksel moet regelmatig worden gedronken, twee- of driemaal per dag gedurende ten minste een maand, waarna een korte pauze kan worden ingelast. In totaal moet de behandeling gedurende enkele maanden worden voortgezet.

We kunnen ook andere kruiden met vergelijkbare eigenschappen aan de purge toevoegen, en zo een intensiever gezondheidsbevorderend effect bereiken. Bijvoorbeeld, de volgende mengsels zullen werken.

Voor het reinigen van het lichaam:

 • een eetlepel groene thee, een eetlepel munt en een eetlepel purgeer,
 • twee eetlepels laxeermiddel en een eetlepel violet,
 • een eetlepel elk van laxeermiddel, brandnetel en akkerpaardenstaart.

Om de alvleesklier en de lever te verbeteren en voor een goede spijsvertering:

 • een eetlepel purge, een eetlepel paardenbloem en een eetlepel kamille,
 • Een eetlepel laxeermiddel, een halve eetlepel salie, een eetlepel munt.

Voor versterking en goede immuniteit:

 • een eetlepel elk van zuiverend middel, rozenbottel en vlierbes,
 • Een eetlepel elk van zuiverend middel, echinacea, ginseng en brandnetel.

Meningen van artsen en gebruikers

Wat de afslankende werking van purge betreft, benadrukken artsen dat het kruid zelf, hoewel het de stofwisseling op milde wijze versnelt en zwellingen kan helpen verminderen, strikt genomen geen afslankmiddel is.

Het heeft echter wel een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen, met name wat betreft het stimuleren van de immuniteit van het lichaam, het verbeteren van de spijsvertering, het elimineren van schadelijke vrije radicalen en micro-organismen en het reinigen van het lichaam van toxines. Dit is wat mensen die purge gebruiken benadrukken in hun meningen. Zij beweren dat het hun algemene conditie positief heeft beïnvloed, het lichaam heeft versterkt, de huidconditie heeft verbeterd en het proces van gewichtsvermindering heeft bevorderd.

Contra-indicaties van purge

Puree is veilig voor iedereen. Er zijn nooit negatieve effecten gemeld in verband met het gebruik ervan. Het nemen van andere geneesmiddelen is geen contra-indicatie. Zelfs zwangere vrouwen en zogende moeders mogen het gebruiken, maar zij moeten het zeker met mate drinken.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin