smoothie 1578253 640

Rode bietensap – eigenschappen, werking, recept. Ontdek de ongewone kracht van sap uit een gewone groente

Rode biet, of rode biet, is een van de goedkoopste, meest voorkomende en gezondste groenten ter wereld! Je kunt ze overal en altijd kopen, ongeacht het seizoen. Aangezien ze rijk zijn aan vitamine C, vitamine E, mineralen en vele andere waardevolle stoffen, is het de moeite waard ze tot een frequente gast in de keuken te maken. Het elixer van gezondheid, vitaliteit en jeugdigheid, d.w.z. bietensap, kan gemakkelijk thuis uit rode bieten worden verkregen. Er zijn verschillende manieren om het te bereiden. Het kan gebaseerd zijn op rauwe of ingemaakte rode biet, maar we kunnen er ook veel andere ingrediënten aan toevoegen, of rode bietensiroop van maken.We kunnen ook bietensiroop of bietenzuurdesem maken met vergelijkbare eigenschappen. Hoe maak ik bietensap? Waarom is het belangrijk om regelmatig rode bietensap te drinken?

Rode biet – voedingswaarden. Een groente met uitstekende gezondheidseigenschappen

 Een bos bieten

Als we ons organisme willen versterken en ons welzijn willen verbeteren, moet bietensap regelmatig worden geconsumeerd! De rode biet is een van de belangrijkste plantaardige krachtpatsers als het gaat om voedingswaarde en de aanwezigheid van biologisch actieve bestanddelen. Het bevat zelfs verschillende elementen die zeer zelden in voedsel worden aangetroffen, zoals cesium en rubidium.

De sterke rood-paarse kleur van bieten is het resultaat van een hoog gehalte aan pigmenten uit de beta-cyaninegroep (hoofdzakelijk betanine), die een uiterst gunstige invloed hebben op onze gezondheid, onder meer op de bloedsomloop. Deze pigmenten, evenals verscheidene andere bio-stoffen die in de samenstelling van rode biet aanwezig zijn, werken als antioxidanten en beschermen ons lichaam tegen schadelijke vrije radicalen.

Lijst van ingrediënten in rode biet:

  • vitamine A,
  • vitamine C,
  • vitamine E,
  • vitamine K,
  • een breed spectrum van B-vitamines,
  • kalium,
  • magnesium,
  • mangaan,
  • calcium,
  • ijzer,
  • natrium,
  • zink,
  • selenium,
  • silicium,
  • chloor,
  • fosfor,
  • fluor,
  • koper,
  • kobalt,
  • cesium,
  • lithium,
  • rubidium,
  • voedingsvezels,
  • choline,
  • fytosterolen,
  • flavonoïden,
  • eiwitten,
  • alfa-liponzuur (ALA),
  • betacyaninen (betanine),
  • betaxanthinen (vulgaxanthine),
  • organische zuren (waaronder appelzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur, oxaalzuur),
  • resveratrol,
  • nitraten.

Essentiële rode bietensap – gezondheidseigenschappen

 Bietensap in een glas, naast een appel en een biet

Bietensap ondersteunt , dankzij een breed scala aan biologisch actieve stoffen, de werking van alle organen en systemen van ons lichaam. De waardevolle eigenschappen zullen ook door onze huid en ons figuur gewaardeerd worden! Hier volgen enkele van de belangrijkste werkingen van dit gezondheidselixer:

Rode bietensap voor een gezond cardiovasculair systeem

Het regelmatig drinken van rode bietensap is een van de meest effectieve natuurlijke manieren om de werking van het cardiovasculaire systeem ingrijpend te verbeteren. Dankzij antioxidanten en mineralen zoals kalium, magnesium en calcium ondersteunt deze drank de hartfunctie, verbetert hij de bloedsomloop en helpt hij een te hoge bloeddruk te verlagen en te normaliseren.

Dankzij de nitraten stimuleert het de productie van stikstofmonoxide in het lichaam, waardoor de bloedvaten verwijden en het transport van bloed en zuurstof naar de cellen en weefsels toeneemt.

Vitamine C en talrijke flavonoïden aanwezig in rode bietensap verbeteren de conditie van de bloedvaten – ze versterken ze, dichten ze af, voorkomen overmatige permeabiliteit. Door de werking van de aderen te verbeteren, vermindert bietensap de ernst van problemen met spataderen en vermindert het de zwelling van de onderste ledematen.

Bovendien verlaagt bietensap, dankzij talrijke antioxidanten en fytosterolen, het cholesterolgehalte (de voor de gezondheid ongunstige fractie, namelijk LDL), beschermt het het hart, vermindert het de kans op hartaanvallen en hart- en vaatziekten zoals hypotensie.Het beschermt het hart, vermindert het risico op hartaanvallen en hart- en vaatziekten zoals ischemische hartziekten (coronaire hartziekten), reguleert het homocysteïnegehalte, voorkomt de opbouw van atherosclerotische plaque en de vorming van bloedklonters.

Bietensap is ook een goede methode om bloedarmoede te voorkomen en te bestrijden. Dankzij het gehalte aan ijzer, zink, koper en B-vitaminen mobiliseert bietensap het lichaam om de productie van rode bloedcellen te verhogen en heeft het een bloedvormende werking.

Rode bietensap voor een goede immuniteit en effectieve bestrijding van ziekteverwekkers

Sap van rode bieten is een drank met een sterk antibacterieel en ontstekingsremmend effect. Het systematisch drinken van rode bietensap zal ons minder vatbaar maken voor diverse infecties, verkoudheden, ontstekingen van de luchtwegen, griep en andere virale aandoeningen.

Bietensap ondersteunt ons immuunsysteem volledig, versterkt het organisme, bestrijdt overtollige vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor oxidatieve stress van de cellen en die hun schade en gevaarlijke mutaties veroorzaken.

Dankzij zijn antioxiderende eigenschappen vermindert bietensap het risico op verschillende beschavingsziekten, zoals kanker, atherosclerose, beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Mede door zijn antioxiderende werking vertraagt bietensap de verouderingsprocessen van het lichaam.

Kijk eens naar de probiotica capsules voor hoge immuniteit: Probiosin Plus

Rode bietensap voor gewichtsverlies, spijsvertering, normale bloedsuikerspiegel en goede leverfunctie

Bietensap bevat voedingsvezels, een van de belangrijkste bestanddelen van een vermageringsdieet. Hierdoor stimuleert het de darmperistaltiek, verbetert het de spijsvertering en helpt het de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Het vergroot ook de controle over de eetlust, onderdrukt het verlangen naar zoetigheid en elimineert hongeraanvallen die leiden tot ongecontroleerde opname van calorieën.

En dankzij alfa-liponzuur verbetert het de stofwisseling en helpt het sneller calorieën te verbranden. Dit alles maakt het voor ons gemakkelijker om door het proces van afvallen te gaan.

Rauwe biet heeft een lage glykemische index (30), zodat sap van deze groente permanent op het menu kan komen van mensen die worstelen met insulineresistentie, diabetes en pre-diabetes. Het wordt zelfs sterk aanbevolen – dankzij alfa-liponzuur en voedingsvezels vertraagt het de afbraak van suikers, voorkomt het plotselinge pieken in de bloedglucose en verhoogt het de gevoeligheid van weefsels voor insuline.

Maar niet alleen bij overgewicht en glycemische problemen, maar ook bij diverse spijsverteringskwalen en in het geval van een overbelaste lever, kan bietensap ons helpen.

Het bevordert de verwijdering van onnodige stofwisselingsproducten uit het systeem, verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel, elimineert constipatie, winderigheid en helpt het regelmatige ritme van de stoelgang te herstellen. Het is nuttig bij hyperaciditeit, reflux, brandend maagzuur, maagzweren. Het heeft een positieve invloed op de lever (ontgift, beschermt, ondersteunt de regeneratie), ondersteunt de galwegen.

Check: Rangschikking van tabletten voor gewichtsverlies

Rode bietensap helpt bij het ontzuren en het reinigen van het lichaam van gifstoffen

Een zeer belangrijke eigenschap van rode bietensap is de ontzurende en ontgiftende werking. Bietensap is alkalisch, wat helpt om het zuur-base-evenwicht in het systeem te herstellen. Dankzij de voedingsvezels en antioxidanten stimuleert het het proces van de verwijdering van gifstoffen en afzettingen uit het lichaam, waardoor de stofwisseling verbetert.

Door de verzuring tegen te gaan en het lichaam te zuiveren van schadelijke stoffen, verbetert het onze stemming en helpt het ons af te komen van hardnekkige kwalen zoals: hoofdpijn, slechte adem, spijsverteringsproblemen, concentratieverlies, apathie, zwakte.

Bekijk de handige capsules voor ontzuring en reiniging: Spirulin Plus

Andere waardevolle eigenschappen van rode bietensap

  • Bietensap versterkt botten en gewrichten, het heeft ook een gunstige invloed op de werking van de spieren (verhoogt hun niveau van zuurstoftoevoer en voeding) en verhoogt het uithoudingsvermogen van het lichaam.
  • Bietensap helpt om de menopauze soepeler door te komen (vermindert opvliegers, bestrijdt migraine, verbetert de stemming, verhoogt de weerstand tegen lichamelijke en geestelijke vermoeidheid).
  • Bietensap verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hersenen, zodat het zeer nuttig kan zijn bij het voorkomen van dementie of het remmen van de ontwikkeling ervan.
  • Bietensap versnelt de genezing van wonden.
  • Bietensap, rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, is een natuurlijk elixer van jeugdigheid en een goede huidconditie. Het stimuleert de aanmaak van collageen, beschermt de huidcellen tegen vrije radicalen, remt het verouderingsproces en de vorming van rimpels. Het verbetert de stevigheid van de huid, voedt de huid en laat haar er vitaler uitzien. Als we systematisch bietensap consumeren, zullen we ook ons haar en onze nagels voeden en versterken.
  • Enkele malen per week een portie rode bietensap is een doeltreffende manier om weer vitaal en energiek te worden en ons humeur te verbeteren. Bovendien ondersteunt deze drank, dankzij zijn hoge voedingswaarde, de concentratie en verbetert hij in ruime mate de hersenfunctie.

Wie heeft er vooral baat bij het drinken van rode bietensap?

Bietensap wordt aanbevolen voor mensen die vechten tegen hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten. Het wordt ook aanbevolen voor verzwakte mensen met een verminderde immuniteit, die vaak infecties, verkoudheid en bloedarmoede oplopen, en tijdens het herstel na ziekten, operaties en verwondingen.

Het drinken van bietensap wordt ook aanbevolen in situaties van lichamelijke en geestelijke uitputting, hormonale schommelingen, bij depressie en in slechte zenuwtoestand. De consumptie van rode bietensap is ook een goede optie in geval van een niet geheel gezonde voeding met veel sterk bewerkte voedingsmiddelen, evenals het gebruik van stimulerende middelen, het leiden van een “drukke” levensstijl, aanzienlijke geestelijke inspanning en chronische stress.

Bietensap is ook heilzaam voor mensen die worden blootgesteld aan zware lichamelijke arbeid en voor amateur- en beroepssporters. Het is ook de moeite waard om te drinken in geval van huidziekten, slechte huidconditie, verzwakte nagels en dun, broos, futloos en uitvallend haar.

Bietensap moet ook worden geconsumeerd door mensen die lijden aan problemen met de lever en de galwegen, spijsverteringHet bietensap moet ook worden gebruikt door mensen met lever- en galwegenproblemen, problemen met de spijsvertering, overgewicht en mensen die op zoek zijn naar natuurlijke methoden voor ontgifting, het afvallen van een paar kilo’s en een uitgebreide toevoer van waardevolle voedingsstoffen aan het lichaam.

Bekijk het preparaat dat de immuniteit versterkt en gewichtsverlies bevordert in de vorm van gels: Hey!Gummy

Hoe drink je bietensap?

 Bietensap in een spoor

Zowel rauw bietensap als ingemaakt bietensap moet dagelijks of bijna dagelijks worden gedronken om de volledige gezondheidsbevorderende effecten te ervaren. Begin met kleinere hoeveelheden (bv. een derde van een glas bietensap in combinatie met een derde van een glas water). Verhoog geleidelijk de hoeveelheid die u drinkt tot u ongeveer 200 ml per dag hebt bereikt.

Het is het beste om bietensap in het eerste deel van de dag te drinken – het zal dan ons metabolisme verbeteren, ons energie geven gedurende vele uren en ons voorzien van vele waardevolle ingrediënten, die ons ondersteunen op het moment dat we het meest actief zijn.

Bietensap – recept, manieren van serveren. Waar kan de paarse groente mee gecombineerd worden?

De bereiding van rode bietensap is zeer eenvoudig en snel.

Snijd de rauwe bieten eerst in dikkere plakken en doe ze dan in de sapcentrifuge. In plaats van een sapcentrifuge, kunnen we een slowjuicer gebruiken. Als u geen van beide hebt, kunt u de bieten in fijnere stukjes snijden en ze vervolgens blancheren.

Elk van deze methoden om sap te extraheren is goed, de keuze ervan hangt natuurlijk af van de apparatuur waarover u beschikt en van uw eigen gemak en smaak. Sap dat in een sapcentrifuge is gemaakt, is helderder en dunner (veel van het vruchtvlees komt weg), terwijl sap uit een sapcentrifuge helderder en dunner is (veel van het vruchtvlees komt weg).Het sap uit een sapcentrifuge is helderder en dunner (veel pulp verdwijnt), terwijl het sap uit een sapcentrifuge en blender dikker en geconcentreerder is (het is niet ontdaan van pulp), en dus iets meer voedingswaarde heeft.

Het sap van rauwe bieten zelf heeft een specifieke, licht aardse smaak. Sommige mensen vinden het erg lekker, maar er zijn er ook die er helemaal niet van houden. Als u niet van de smaak van puur bietensap houdt, kunt u het afwisselen met andere ingrediënten en op die manier de karakteristieke nasmaak kwijtraken.

Waarmee moet bietensap worden gecombineerd? Er zijn genoeg mogelijkheden. Onder andere de volgende zijn perfect geschikt:

  • appel,
  • oranje,
  • grapefruit,
  • aardbeien,
  • citroen,
  • kalk,
  • avocado,
  • peper,
  • wortelen,
  • komkommer,
  • selderij,
  • tomaat,
  • rapen,
  • koolrabi,
  • selderij,
  • spinazie,
  • knoflook,
  • veldsla,
  • peterselie,
  • marjolein,
  • dille,
  • tijm,
  • lavas,
  • koriander,
  • basilicum,
  • munt,
  • gember.

De genoemde ingrediënten kunnen uiteraard vrijelijk met elkaar worden gecombineerd.

Hier is een heel eenvoudig recept voor bietensap met toevoegingen:

4 grote rauwe bieten, 2 appels, 2 wortels en een halve selderij worden gewassen, gesneden en dan door een sapcentrifuge gehaald. Voeg citroensap toe, een snufje zout en suiker naar smaak, een snufje chili voor de pittigheid en je bent klaar.

Gepekeld bietensap – recept

 bietensap in kilish

Ingemaakte bieten (en het sap dat tijdens het inmaken wordt gemaakt) zijn rijk aan probiotica (melkzuurbacteriën die goed zijn voor ons lichaam), waardoor ze extra gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten. Natuurlijk bevatten ingemaakte bieten ook een hele reeks waardevolle bio-stoffen die rauwe bieten in hun samenstelling hebben.

Gepekeld bietensap (d.w.z. bietenzuurdesem) beïnvloedt de conditie van de intestinale microflora positief, verbetert de spijsvertering, vermindert ontstekingen, bestrijdt ziekteverwekkers, ondersteunt de darmwerking, stimuleert het proces van lichaamsontgifting en versnelt de opbouw van een hoge immuniteit van het lichaam.

Hoe maak je ingemaakte bietensap?

Ongeveer 1-1,5 kg bieten schillen we, wassen we en snijden we in kleine stukjes. Doe het in een grote glazen pot. Leg piment, een paar teentjes knoflook, peperkorrels en laurierblaadjes tussen de bieten. Giet er ongeveer 2 liter afgekoeld gekookt water in met 2 eetlepels zout. Het water moet de bieten volledig bedekken. Leg er een sneetje zuurdesem roggebrood op. Dek af met een bord. Zet op een warme plaats voor ongeveer een week. Na deze tijd is het sap klaar om te drinken.

Rode bieten siroop – recept

Naast rode bietensap heeft ook rode bietensiroop gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het is de moeite waard om het vooral te gebruiken bij verminderde immuniteit, verzwakt organisme, verkoudheid en infecties van de luchtwegen. Het is geweldig tegen hoest en heesheid, helpt bij keelpijn, een droge keel en bij sinusitis en catarre.

Hoe bietensiroop bereiden?

Snijd de onderkant van een grote biet af en leg hem op een bord of schaal. Hol de groente aan de bovenkant uit. Het gat moet ongeveer 2-3 centimeter in diameter zijn, het moet ook vrij diep zijn, maar je moet voorzichtig zijn dat je er niet doorheen prikt. Giet er honing of suiker in. De siroop zal na een paar uur verschijnen. Drink de bietensiroop na 1 eetlepel meerdere malen per dag.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin