Depositphotos 416804364 S

Wat voor striae – crèmes, zalven en oliën, of misschien massages en lichaamsbeweging? Hoe kun je striae voorkomen en bestrijden?

Zwangerschapsstriemen zijn een hardnekkige en moeilijk te behandelen aandoening die wordt veroorzaakt door intense uitrekking van de huid. Hierdoor wordt de samenhangende, uniforme structuur van de huid verstoord, wat op zijn beurt leidt tot de vorming van littekenweefsel. Hoewel het moeilijk is striae, vooral oudere striae, volledig uit te bannen, zijn er een aantal manieren om de zichtbaarheid ervan aanzienlijk te verminderen. Er zijn ook methoden om de vorming van striae gedeeltelijk te stoppen. Ontdek wat de oorzaken van striae zijn en hoe u ze kunt bestrijden!

Wat zijn striae?

 Striae op de buik

Op het gebied van gezondheid zijn striae geen probleem, maar cosmetisch gezien zijn ze voor veel mensen erg vervelend. In de vorm van rode strepen langs de huid, gevolgd door grote littekens, tasten ze de esthetiek van het silhouet aan. In tegenstelling tot wat het lijkt, zijn striae een heel gewoon verschijnsel. Ze treffen tot 80% van de bevolking. Ongeveer 70% van de adolescenten en ongeveer 90% van de zwangere vrouwen hebben er last van. Wat zijn striemen en hoe ontstaan ze?

Striae zijn specifieke beschadigingen van het bindweefsel dat de huidstructuur vormt. Ze worden gevormd door het intens en snel uitrekken van de huid. Ze ontstaan wanneer ons lichaam snel van proportie verandert, bijvoorbeeld bij een snelle toename van lichaamsvet of spiermassa. De functie van de fibroblasten, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de belangrijkste huidopbouwende eiwitten collageen en elastine, wordt dan verstoord. De huid rekt sterk uit en kan de aanmaak van nieuwe collageenvezels niet bijhouden, terwijl de oude gedeeltelijk worden afgebroken.

Waar verschijnen striae?

Zwangerschapsstriemen verschijnen meestal op die delen van het lichaam waar de huid het meest uitgerekt is en het meest aan uitrekking wordt blootgesteld, nl:

  • op de billen,
  • op de dijen,
  • op de buik,
  • op de heupen,
  • op de borsten.

Ze kunnen ook voorkomen op de rug, schouders en kuiten.

Hoe zien striae eruit?

Striae zijn parallelle spichtige banden die in de loop van de tijd veranderen. Het proces van striaevorming kan worden verdeeld in twee fasen. De eerste is de ontstekingsfase en duurt enkele maanden. In de tweede fase is er een proces van atrofie van de letsels en littekenvorming.

Verse striae zijn licht bol en rood van kleur (omdat de bloedvaten en de collageenvezels beschadigd zijn). Ze kunnen een paarse tint aannemen. Ze lijken op scheurtjes in de huid of recente snijwonden. Ze kunnen gezwollen en pijnlijk zijn, en licht jeuken, knellen of branden. Na verloop van tijd nemen striae de vorm aan van witachtige, parelachtige, licht holle littekens.

Welke factoren dragen bij tot het ontstaan van striae?

 Een man met zwangerschapsstriemen op zijn buik

Striae komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar het probleem treft vooral de dames. Striae wordt vooral veroorzaakt door hormonale factoren (bv. wanneer het cortisolgehalte, het stresshormoon, te hoog is, wat op zijn beurt bijdraagt tot een verminderde werking van de fibroblasten en de celvernieuwing en de collageenproductie vertraagt). De oorzaak kan ook liggen in snelle schommelingen van het lichaamsgewicht, in bepaalde ziekten en het gebruik van bepaalde medicijnen. Soms is een genetische aanleg doorslaggevend.

Striae ontstaan meestal

  • tijdens de puberteit, als gevolg van hormonale veranderingen en snelle lichaamsgroei,
  • tijdens de zwangerschap,
  • als gevolg van een snelle groei van de spiermassa,
  • bij professionele atleten,
  • als gevolg van het gebruik van steroïde middelen,
  • als gevolg van verhoogde oestrogeenspiegels,
  • als gevolg van vitamine- en mineralentekorten,
  • bij bepaalde ziekten (bijvoorbeeld het syndroom van Cushing),
  • bij hoge niveaus van stresshormoon,
  • als gevolg van snelle gewichtstoename.

Hoe kunnen we de vorming van striae op de huid voorkomen?

Hoewel we niet veel invloed hebben op de fysiologische veranderingen van het lichaam, kunnen we striae tot op zekere hoogte bestrijden. We kunnen zowel het risico op het ontstaan ervan verminderen als de mate van zichtbaarheid ervan beïnvloeden. Hoe kunnen we striae doeltreffend bestrijden?

  • Probeer een gezond lichaamsgewicht te behouden. Eet een gezond dieet en leid een actieve levensstijl. Vermijd drastische veranderingen in uw dieet. Pas op voor fastfood, snoepgoed, kant-en-klaarmaaltijden, zoute snacks en witmeelproducten. Een dieet op basis van dergelijke producten leidt vaak tot een snelle gewichtstoename (en dus tot striae).
  • Verzorg uw huid systematisch. Ze moet regelmatig worden ingeolied, gehydrateerd, soepel gemaakt, verzacht en verstevigd en de dode huid moet worden verwijderd. Hoe droger en onverzorgder de huid, hoe groter de kans op striae.
  • Zorg voor een constante aanvoer van vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de huid, met name: vitamine A, vitamine E, B-vitaminen, vitamine C, zink, koper, silicium.
  • Zorg voor lichamelijke activiteit. Sterke spieren, die vaak gestimuleerd worden om te werken, betekenen tegelijkertijd een strakkere, stevigere en veerkrachtigere huid.
  • Tijdens hormonale schommelingen of veranderingen in de lichaamsverhoudingen (bv. zwangerschap, cyclus van opbouw van spiermassa, menopauze) moeten we crèmes gebruiken om striae tegen te gaan.

Striae verwijderen – hoe kom je van oude striae af en hoe verminder je de zichtbaarheid van nieuwe?

 vrouw masseert dijen met een houten borstel

Zoals met alle littekens is het verwijderen van striae niet eenvoudig en vergt het een aanzienlijke hoeveelheid toegewijde tijd. Het is waar dat het grondig verwijderen van littekens van striae (vooral die welke lang geleden zijn verworven) een zeer moeilijke taak is, maar het goede nieuws is dat het mogelijk is om de Het goede nieuws is dat het mogelijk is om de zichtbaarheid van striae drastisch te verminderen, de kleur van de weefsels binnen de laesies te egaliseren en de oneffenheden te egaliseren tot het punt waarop de striae bijna onzichtbaar zijn.

Voor de beste resultaten bij het verminderen van striae is het raadzaam ze zo vroeg mogelijk aan te pakken, bij voorkeur wanneer ze nog vers zijn en voordat het typische littekens worden. Bij oudere striae hebben we ook de kans om het weefsel te vernieuwen, de littekens te maskeren en hun zichtbaarheid te verminderen, de grond zit hem in de keuze van de juiste preparaten, natuurlijke ingrediënten en huidverzorgingsmethoden. Wat ook belangrijk is, is onze consistentie bij het toepassen van huidbehandelingen en natuurlijk een dosis geduld.

Striae verminderen kan worden uitgevoerd door een professional of thuis. Onder de professionele behandelingen kunnen we kiezen uit:

  • microdermabrasie,
  • diepe peelings (bijv. met glycolzuur),
  • fractionele laser behandelingen,
  • platelet-rich plasma behandelingen,
  • 3D gefractioneerde micro-naald radiofrequentie,
  • carboxytherapie,
  • echografie,
  • mesotherapie.

Behandelingen die we thuis kunnen uitvoeren zijn onder andere:

  • mechanische, enzymatische en chemische peelings,
  • massages met speciale crèmes en lotions voor striae of massagetoebehoren (bijv. Chinese bubbels),
  • toepassing van een intensief serum voor striae en littekens,
  • toepassing van lichaamsmaskers,
  • toepassing van zalven en oliën.

Geavanceerd serum tegen striae met hoge doeltreffendheid: Smooskin

Hoe kom je van striae af – striaecosmetica of misschien thuismethoden?

Zowel cosmetica voor striae als huismiddeltjes kunnen een doeltreffende manier zijn om ze te neutraliseren en weefselregeneratieprocessen te stimuleren. Zoals bij veel huidproblemen worden de beste resultaten verkregen wanneer verschillende methoden om striae te verwijderen naast elkaar worden gebruikt. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam om dagelijks een kwalitatief goede striaecosmetica aan te brengen in combinatie met regelmatig scrubben, maskers, massage en lichaamsbeweging. En laten we gezonde voeding niet vergeten!

Massages voor striae

Massages stimuleren sterk de microcirculatie in de huid, gaan zwellingen tegen en bevorderen een betere celvoeding. Ze verbeteren het metabolisme en versnellen de afvoer van gifstoffen uit het onderhuidse weefsel. Ze doen de huid gemakkelijker regenereren en maken haar elastischer. Voor het masseren tegen striae kunnen eenvoudige accessoires worden gebruikt, zoals een Chinese bel, een siliconenborstel met pitten, een roller, een ruwe spons of elektrische massagetoestellen. Het beste is om 2-3 keer per week massages van enkele minuten per keer uit te voeren.

Zwangerschapsstriemen en lichaamsbeweging

Het spreekt vanzelf dat regelmatige lichaamsbeweging een goede gezondheid, een onberispelijke geestelijke en lichamelijke conditie en een slank figuur bevordert. Het is echter goed te beseffen dat lichaamsbeweging ook een bondgenoot is van een mooie huid. Wanneer de spieren intensief werken, wordt de doorbloeding van het gebied gestimuleerd, wat leidt tot een betere zuurstofvoorziening en voeding van de cellen, waaronder de huidcellen. Een systematische training van de lichaamsdelen in kwestie maakt de huid in deze zones strakker, elastischer, minder slap, minder vatbaar voor cellulitisvorming en minder vatbaar voor verslapping, beschadiging, barsten.

Thuispeelingen voor striae

Peels zijn een uiterst nuttig hulpmiddel voor huidherstel thuis. Ze stimuleren de bloed- en lymfecirculatie, waardoor de kwaliteit van de huid verbetert. Tegelijkertijd hebben ze een exfoliërend en zuiverend effect, waardoor de dode huid beter wordt verwijderd en de vorming van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.

We kunnen een zelfgemaakte scrub bereiden met eenvoudige ingrediënten die we gewoonlijk in onze keuken hebben. Voorbeelden zijn:

  • koffie, kaneel, olie,
  • koffie en kokosolie,
  • bruine suiker, plantaardige olie, citroensap,
  • zeezout, lijnzaadolie,
  • honing, olie, sinaasappelsap,
  • gember, honing, olie,
  • amandelolie, gemalen lijnzaad.

Oliën voor striae

Plantaardige oliën, systematisch in de huid gewreven, hebben een verbazingwekkend effect op de conditie van de huid. Ze hebben een multidirectioneel effect, verjongen de huid en verwijderen verschillende onvolkomenheden.

Ze verbeteren de microcirculatie, versnellen de regeneratie van de huid en verminderen de zichtbaarheid van huidveranderingen. Ze hebben ook een voedende, ontstekingsremmende en kalmerende werking. Ze verhogen de elasticiteit van de huid. Ze helpen de uniforme textuur van de huid te herstellen. Ze beschermen en versterken de huid en gaan zo het afbreken van collageenvezels tegen. Ze zijn ook nuttig bij het bestrijden en voorkomen van striae.

Oliën die we kunnen gebruiken om striae teniet te doen en tegen te gaan zijn onder andere:

  • druivenpitolie,
  • macadamia olie,
  • lijnzaadolie,
  • kokosolie,
  • shea boter,
  • amandelolie,
  • geraniumolie,
  • gemberolie,
  • jojoba olie,
  • arganolie.

Plantenextracten voor striae

De strijd tegen striae wordt ook ondersteund door zorgvuldig geselecteerde plantenextracten. Ze voeden de huid, revitaliseren haar en leveren essentiële vitaminen en mineralen. Ze maken de huidtextuur glad en uniform. Ze stimuleren de celvernieuwing en bestrijden het probleem van een te droge huid. Door de rekbaarheid en elasticiteit van de huid te vergroten, gaan ze schade aan de huid tegen.

Voor de door striae aangetaste huid is het de moeite waard om toe te passen:

  • aloë vera sap,
  • sojakiemen,
  • luzernescheuten,
  • geplette avocadopulp,
  • Centella Asiatica extract,
  • kurkumapasta en plantaardige olie,
  • citroensap,
  • aardappelsap,
  • geklopte eiwitten.

De beste crèmes tegen striae – wat zijn hun kenmerken?

Er zijn veel cosmetica voor striae verkrijgbaar in apotheken, stationaire drogisterijen en online. De meest gewaardeerde en effectieve striaecrèmes en lotions zijn die waarin we een samenstelling vinden van vele ingrediënten die zeer effectief zijn in het stimuleren van het herstelproces van de huid.

Idealiter omvatten de actieve ingrediënten plantaardige oliën en extracten in combinatie met voedende en beschermende vitaminen. Ook stoffen die de collageenproductie in de huid stimuleren moeten aanwezig zijn. Een preparaat dat zeer effectief is in de strijd tegen striae is een rijke crème met hoge activiteit Revamin Stretch Mark.

Zwangerschapsstriemen en striae na de zwangerschap – hoe ze te vermijden en hoe ze te bestrijden als ze verschijnen?

 zwangere vrouw smeert haar buik in met crème

Een van de meest voorkomende ongewenste gevolgen van een zwangerschap, in termen van veranderingen in het uiterlijk van het lichaam, is striae. Tijdens de zwangerschap rekt de huid in de buikstreek sterk uit door de groei van de foetus. Ook de huid van de borsten wordt sterker uitgerekt (door de intensieve werking van de borstklieren en de toename van het borstvolume).

Om het risico op striae tijdens en na de zwangerschap zoveel mogelijk te beperken, is het de moeite waard de huid zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te hydrateren en te elastiseren . Men kan een beroep doen op anti-striae crèmes of huismiddeltjes (zoals het aanbrengen van oliën en plantenextracten op de huid).

Bronnen:

  • https://www.healthline.com/health/stretch-marks-on-breasts
  • https://www.healthline.com/health/purple-stretch-marks
  • https://www.healthline.com/health/white-stretch-marks
  • https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks

Category: schoonheid

Article by: admin