40349501725 7d5cf4cf23 k

Kokosolie – afvallen met behulp van ’s werelds gezondste olie

Laatst bijgewerkt op 26.10.2021

Kokosolie wordt niet zonder reden beschouwd als een van de gezondste oliën ter wereld. Dit is te danken aan de unieke samenstelling, waarin we, naast een rijk palet aan waardevolle vetzuren voor ons lichaam, een hele reeks vitaminen en bio-elementen kunnen vinden. Ook de consistentie en de fysische eigenschappen (waaronder het rookpunt) van kokosolie maken het tot een van de bekendste bronnen van vet.

Door zijn specifieke gezondheids- en verzorgende eigenschappen, alsmede zijn actieve ondersteuning bij het afslanken, heeft kokosolie talrijke toepassingen gevonden, zowel in de keuken als in de cosmetica. En hoewel het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren enige twijfels kan doen rijzen, zijn ze door hun structuur niet zo schadelijk als dierlijke vetten. Bovendien zou geen zinnig mens kokosolie in overmaat consumeren. Een kleine hoeveelheid MCT-zuur heeft op geen enkele manier een nadelige invloed op het lichaam.

Kokosolie – consumeer het, maar niet te veel!

Er wordt veel gesproken over de gezondheidsvoordelen van kokosolie, maar men is ook van mening dat het verzadigde vetzuren bevat, zodat je er voorzichtig mee moet zijn. Ja, we moeten voorzichtig zijn, want niets, zelfs niet het gezondste product ter wereld, is gezond als het in overmaat wordt gegeten, maar tegelijkertijd is het niet de moeite waard om onszelf helemaal te ontzeggen, omdat we dan veel voordelen mislopen.

Wat de in kokosolie aanwezige vetzuren betreft, zij erop gewezen dat deze door hun kenmerkende structuur veilig zijn, zowel voor ons figuur als voor de gezondheid. Wat is hun specificiteit?

Karakteristieke structuur van kokosolie

Kokosolie bevat 80-90% verzadigde vetzuren en ongeveer 8% onverzadigde vetzuren (enkelvoudig onverzadigde vetzuren ongeveer 6% en meervoudig onverzadigde vetzuren ongeveer 2%). De rest bestaat uit andere verbindingen.

Een groot deel (meer dan 60%) van de verzadigde vetzuren in kokosolie zijn middellangketenige vetzuren (MCT) met 6-12 koolstofatomen.

Middellangeketenvetzuren worden gekenmerkt door kortere ketens dan de langeketenvetzuren die in dierlijke producten voorkomen. Dankzij deze eigenschap worden ze veel sneller door het lichaam opgenomen, verteerd en gemetaboliseerd.

In plaats van in het lichaam te worden opgeslagen en in de vorm van vetweefsel in de energiereserves terecht te komen, worden vetzuren met middellange keten door het lichaam voortdurend gebruikt als brandstof voor de weefsels. De unieke structuur van de vetten in kokosolie maakt het zeer heilzaam wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, zowel voor de algemene conditie als voor de gezondheid.De unieke structuur van kokosolie maakt het zeer heilzaam wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, zowel voor de algemene conditie van het lichaam, de cardiovasculaire gezondheid, het cholesterolgehalte en het uiterlijk van het figuur.

Hoeveel kokosolie moet ik per dag consumeren?

Hoeveel kokosolie is optimaal? Hoeveel kokosolie per dag kunnen we ons veroorloven? De norm is om ongeveer 2 eetlepels kokosolie per dag te consumeren.

Als u echter vaak andere vetbronnen in uw dagelijks menu gebruikt (u houdt bijvoorbeeld van andere oliën, olijfolie, boter, room) en als u bezig bent met afvallen en elke calorie nauwkeurig telt, kunt u zich beperken tot 1 eetlepel kokosolie per dag.

Kokosolie en palmolie – twee zeer verschillende oliën verward met dezelfde

Kokosolie wordt soms verward met palmolie, maar in feite is er een groot verschil. Nou ja, behalve misschien het feit dat ze beide van plantaardige oorsprong zijn en vetstoffen zijn. Terwijl kokosolie wordt gemaakt van de noten van de kokospalm (geperst uit de kopra, of pulp van de kokospalmvrucht), wordt palmolie gewonnen uit de vrucht van de oliepalm (of Guinea palm).

De oorsprong is één ding, en de eigenschappen zijn iets anders. Zoals bekend heeft kokosolie vele waardevolle eigenschappen en is het een van de gezondste oliesoorten, terwijl palmolie juist het tegenovergestelde is. Het heeft een hele lijst van beruchte gebreken en is helaas een kenmerk van het slechtste soort voedsel.

Palmolie is van slechte kwaliteit, heeft geen voedingswaarde, is goedkoop, chemisch gehard en zit vol met transvetten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt op grote schaal gebruikt in verwerkte voedingsmiddelen. Wij vinden het in de overgrote meerderheid van zoetwaren, kant-en-klare instantgerechten, bouillonblokjes, margarines, geroosterd brood en vele andere producten. Daarom is het de moeite waard rekening te houden met de nadelige effecten van palmolie (het verhoogt bijvoorbeeld het gehalte aan slechte cholesterol, is kankerverwekkend) voordat we naar een ander product grijpen dat palmolie bevat.

Geraffineerde kokosolie vs. ongeraffineerde kokosolie

 Gehakte kokosnoot

Kokosolie, ook bekend als kokosvet of kokosboter, is een steeds populairder product. Het is niet alleen te vinden in natuurvoedingswinkels, maar ook in supermarkten (in de schappen van super foods of biologische voeding) en in kleinere kruidenierszaken.

Kokosolie heeft een ongewone vaste vorm voor plantaardige oliën (het lijkt op boter). Het wordt pas vloeibaar wanneer het in contact komt met hoge temperaturen. Er zijn twee soorten kokosolie op de markt – geraffineerde kokosolie en ongeraffineerde kokosolie. Wat zijn de kenmerken van het een en het ander?

Geraffineerde kokosolie

Geraffineerde kokosolie is bijna transparant of licht witachtig. Het heeft geen smaak en geen geur. Het is ideaal om te bakken en te braden, aangezien het rookpunt slechts 204 graden Celsius bedraagt.

Geraffineerde kokosolie verliest als gevolg van het raffinageproces, wanneer het aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, helaas veel van zijn belangrijke gezondheidskenmerken. Het is misschien langer houdbaar, maar het heeft niet het aangename kokosaroma en niet zoveel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Natuurlijk ontneemt de raffinage de olie niet volledig haar voedingswaarden, maar vermindert zij slechts het niveau ervan.

Ongeraffineerde kokosolie

Ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie heeft een witte kleur en een specifieke smaak en geur van kokosnoot met een delicate nootachtige noot. Zij is rijker aan voedingswaarden dan geraffineerde olie, bevat aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten, vitaminen en bio-elementen, en heeft een breed scala aan gezondheidsbevorderende eigenschappen. Volgens veel voedingsdeskundigen veroorzaakt het niet alleen geen groei van vetweefsel, maar ondersteunt het ook het proces van calorieverbranding. Om deze redenen is het duurder dan geraffineerde kokosolie.

Ongeraffineerde kokosolie is geschikt voor allerlei gerechten, om in te bakken en te braden, om op brood te smeren en als toevoeging aan koude gerechten. Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie is 177 graden Celsius. Bovendien wordt ongeraffineerde kokosolie veel gebruikt in cosmetica. Het hydrateert, beschermt en voedt de huid en het haar. Het is ook een uitstekend middel tegen diverse huidontstekingen.

Kokosolie – samenstelling

De waardevolle eigenschappen van kokosolie worden bepaald door de unieke samenstelling, voornamelijk de aanwezigheid van caprylzuur en laurinezuur, waarvan de positieve inwendige en uitwendige effecten door wetenschappelijk onderzoek zijn bevestigd. Bovendien bevat kokosolie een groot aantal vitaminen en mineralen.

Een unieke combinatie van verzadigde vetzuren met middellange keten (die andere eigenschappen hebben dan dierlijke vetten) en enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzurenDe unieke combinatie van verzadigde vetzuren met middellange keten (die andere eigenschappen hebben dan dierlijke vetten) en enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat het spijsverteringsstelsel, de lever, de alvleesklier en de galblaas minder worden belast.

Waardevolle ingrediënten aanwezig in kokosolie

  • laurinezuur,
  • myristinezuur
  • caprylzuur
  • caprylzuur,
  • palmitinezuur,
  • stearinezuur,
  • oliezuur,
  • linolzuur,
  • linoleenzuur,
  • polyfenolen,
  • tocoferolen,
  • tocotriënolen,
  • fytosterolen,
  • B-vitamines,
  • vitamine E,
  • vitamine C,
  • vitamine K,
  • calcium,
  • zink,
  • ijzer,
  • magnesium,
  • kalium.

Kokosolie – gezondheidsbevorderende eigenschappen

De invloed van kokosolie op de gezondheid is groter dan we denken, vooral als we er systematisch naar grijpen, minstens 4-5 keer per week. Dit vet, vooral in de ongeraffineerde versie, is een middel om de conditie van het hele lichaam te verbeteren en vele kwalen te verminderen. Het is ook een methode om het risico van vele beschavingsziekten te verminderen, infecties te bestrijden en de immuniteit te verbeteren.

Hier zijn de belangrijkste eigenschappen van kokosolie:

  • Regelmatig gebruik van kokosolie leidt tot een betere vetstofwisseling, waardoor het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) daalt en het HDL-cholesterol (goede cholesterol) stijgt. Door het cholesterolgehalte in het bloed te normaliseren en het hart en de slagaders te beschermen, voorkomt kokosolie de ontwikkeling van atherosclerose en andere hart- en vaatziekten.
  • Kokosolie heeft een positief effect op de koolhydraatstofwisseling in het lichaam. Het levert onmiddellijk een grote portie energie zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen. Het helpt ook de insulinesecretie door de alvleesklier te normaliseren. Door deel te nemen aan het proces om de cellen van glucose te voorzien, heeft het een invloed op de verlaging van de bloedsuikerspiegel.
  • Kokosolie heeft een uitstekend effect op de werking van de geest, waardoor de concentratie en het denkproces verbeteren. Het voorziet onze hersenen van energie, waardoor ze efficiënter werken. Kokosolie zou ook een gunstige invloed hebben op de preventie van Alzheimera de ziekte van Parkinson en dementie. Dit komt doordat het middellange-keten vetzuren en antioxidanten bevat die de hersenfunctie helpen verbeteren.
  • Kokosolie heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, waardoor het een krachtige bondgenoot is in de strijd tegen alle negatieve effecten van vrije radicalen. Dankzij antioxidanten vermindert het ontstekingen en verbetert het het proces van weefselregeneratie. Het beschermt cellen tegen beschadiging, doet het lichaam langzamer verouderen en vermindert het risico op kanker.
  • Kokosolie is perfect voor uitwendig gebruik – op de huid, het haar en zelfs de tanden. Het heeft een zuiverende, versterkende en antibacteriële werking.
  • Kokosolie bevordert de immuunfunctie van het lichaam. Het elimineert ziekteverwekkers die de gezondheid van ons lichaam bedreigen. Het bestrijdt virussen, schimmels, gisten, bacteriën en parasieten die verantwoordelijk zijn voor diverse ziekten en infecties. Vermindert de vatbaarheid voor verkoudheid, griep, infecties van de luchtwegen, huidziekten, ontstekingen van de urinewegen. Het heeft ook een licht pijnstillend effect.
  • Kokosolie versterkt het lichaam, geeft meer kracht, verhoogt de fysieke prestaties. Het verlicht de symptomen van vermoeidheid, geeft snel energie en zet ons weer op de been, zelfs wanneer we erg moe en slaperig zijn.
  • Kokosolie heeft een gunstige invloed op botten en gewrichten.
  • Kokosolie helpt het hormonale evenwicht in het lichaam te herstellen.

Gebruik van kokosolie in cosmetica

 Kokosolie in een pot, naast bloemblaadjes

Er zijn veel kant-en-klare producten, crèmes, zalven, lotions, conditioners, waarin kokosolie is verwerkt, omdat de voedende en verzachtende eigenschappen ervan al heel lang bekend zijn. Bovendien kunnen we het in zijn pure vorm rechtstreeks op de huid van ons gezicht of onze handen aanbrengen, het als haarmasker gebruiken of er onze tanden mee reinigen om ze witter te maken. En dat is nog niet alles, u kunt het ook gebruiken als make-up remover en zelfs als vervanging voor traditioneel scheerschuim.

Kokosolie heeft sterk hydraterende, voedende en regenererende eigenschappen. Het maakt de huid elastischer, gladder en steviger. Kokosolie, geschikt voor alle huidtypes, versterkt de natuurlijke beschermende barrière van de epidermis. Het egaliseert de kleur en vermindert verkleuring. Het heeft ook een uitstekend effect op het haar. Het versterkt ze, maakt ze sterker, gezonder uitziend en glanzender.

Kokosolie is een onvervangbare helper in de strijd tegen acne, irritatie en ontstekingen van de huid. Het dringt diep door in de huid, elimineert schadelijke bacteriën en micro-organismen, verzacht ontstekingen, bevordert de vermindering van littekens en verkleuringen veroorzaakt door acne laesies. Het is nuttig bij de bestrijding van alle nadelige huidsymptomen en is ook geschikt voor mensen met een tere, gevoelige of allergiegevoelige huid.

Hoe gebruik je kokosolie op de huid?

Kokosolie kan gemakkelijk worden gebruikt om zelfgemaakte cosmetica te maken om de conditie van de huid te verbeteren. Maskers en scrubs zijn de meest voorkomende behandelingen met kokosolie. Het kan ook worden gebruikt als basis voor bodylotions.

Hier zijn enkele cosmetische samenstellingen met kokosolie:

  • Voedend en hydraterend masker met kokosolie (1 eetlepel gesmolten kokosolie, een halve geplette banaan, 1 eetlepel citroensap). Meng de ingrediënten goed, breng het aan op het gezicht gedurende 20 minuten en spoel het af.
  • Reinigend en balancerend kokosolie masker (1 eetlepel gesmolten kokosolie, 1 eetlepel groene klei, een scheutje rozenwater of gewoon water). Combineer de ingrediënten, 15 minuten op het gezicht aanbrengen en afwassen.
  • Verstevigende en verjongende scrub met kokosolie (4 eetlepels gesmolten kokosolie, 4 eetlepels koffiedik, 2 eetlepels kaneel). Maak een homogene massa van de ingrediënten. Breng aan op het lichaam, masseer gedurende 2 minuten en was af.
  • Regenererende bodylotion met kokosolie (3 eetlepels gesmolten kokosolie, 3 eetlepels gesmolten bijenwas, 2 eetlepels amandelolie). Meng alle ingrediënten tot een gladde massa. Zet in de koelkast om uit te harden. Breng de balsem aan op de gereinigde huid.

Hoe gebruik je kokosolie voor je haar?

Kokosolie versnelt de regeneratie van het haar, maakt het sterker en gladder. Het zal ook de gezondheid van de hoofdhuid ondersteunen. Je kunt kokosolie rechtstreeks op je haar aanbrengen, er een oliebehandeling mee maken of een masker bereiden met kokosolie en andere waardevolle haaringrediënten.

  • Regenererend en beschermend haarmasker met kokosolie (2 eetlepels gesmolten kokosolie, geplette avocadopulp, 1 eetlepel arganolie). Breng de gemengde ingrediënten aan op het haar gedurende een half uur, was het af, was het haar met een milde shampoo.
  • Herstelvan gezondheid, vitaliteit en glans haarmasker op basis van kokosolie (3 eetlepels gesmolten kokosolie, 2 eidooiers, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel kurkuma). Breng het mengsel van deze ingrediënten op het haar aan, masseer de hoofdhuid licht in, was het hoofd na 20 minuten met een milde shampoo.

Kokosolie voor gewichtsverlies

Het lijkt erop dat kokosolie, door de aanwezigheid van vetzuren, de vorming van overgewicht bevordert. Er is echter niets misleidender. Zoals reeds gezegd, heeft kokosvet een specifieke chemische structuur, die verschilt van andere vetten. Het is bepalend voor het feit dat het een product is dat gemakkelijk wordt geabsorbeerd en snel door het lichaam wordt gebruikt om energie te produceren. Daarom wordt het niet omgezet in vetweefsel en wordt het niet afgezet.

Kokosolie voor gewichtsverlies kan zeer nuttig zijn, omdat het de stofwisseling versn elt en de verbranding van calorieën verhoogt, terwijl het ook helpt het lichaam te reinigen van gifstoffen. Bovendien vergemakkelijkt het de absorptie van voedingsstoffen, waaronder calcium en magnesium, die zo belangrijk zijn voor de goede werking van het lichaam.

Bovendien vermindert het gebruik van kokosolie de eetlust en bevordert het een langdurig gevoel van verzadiging. Deze eigenschappen, gecombineerd met een snellere stofwisseling en een verhoogde ontgifting kunnen (bij regelmatig en langdurig gebruik van kokosolie) leiden tot een vermindering van opgehoopte reserves in de vorm van vetweefsel, vooral in de buikstreek.

Een belangrijk voordeel van kokosvet is de regulerende werking met betrekking tot het cholesterol- en glucosegehalte. Natuurlijk moeten we niet overdrijven met de hoeveelheid olie die we innemen, want die is toch vrij calorierijk. Anderzijds is het moeilijk te verwachten dat iemand het in overmaat zou willen consumeren.

Check: Rangschikking van tabletten voor afslanken

Kokosolie – toepassingen in de keuken

 kokosolie in een potje

Kokosolie kan een prima alternatief zijn voor andere soorten olie en olijfolie, om nog maar te zwijgen van dierlijke vetten, als het gaat om het bakken van voedsel.

Het hoge rookpunt van zowel geraffineerde als ongeraffineerde vormen maakt het niet alleen een gezonder alternatief, maar ook handiger in het gebruik. In ongeraffineerde vorm geeft de olie een exotische smaak en aroma aan gerechten.

Het kan worden gebruikt om te bakken en te braden, bijvoorbeeld door het op toast te smeren in plaats van boter. Door zijn romige textuur is het in het algemeen ideaal voor bakwaren in plaats van allerlei soorten smeersels.

Kokosolie kan ook worden toegevoegd aan: soepen, sauzen, dressings, rijst, pasta, groente- en vleesgerechten, en ook aan gebak, koekjes, desserts en havermout.

Kokosolie – recepten om gewichtsverlies te ondersteunen

Lichte zomergroentesoep

Smelt een lepel kokosboter in een steelpan, bak er wat fijngesneden groenten in (je kunt er (u kunt bloemkool- of broccoliroosjes, courgette, aubergine toevoegen), giet er 1 liter kokend water bij en laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout, peper, zoete paprika, kerriepoeder en een snufje gember. Na het koken, mixen tot een gladde pasta. U kunt een lepel lichte yoghurt toevoegen aan de soeproom. Serveer met croutons of gepofte erwten.

Instant groentekoteletten

Was de bloemkool- en broccoliroosjes en kook ze lichtjes (ze moeten halfhard zijn). Pureer de groenten met een vork of pers. Voeg ei, zout, peper, nootmuskaat, gehakte dille of peterselie toe. Strooi er volkorenmeel bij om de juiste consistentie voor de karbonades te verkrijgen, voeg indien nodig gefruite ui toe. Vorm er pasteitjes van, wentel ze voorzichtig door volkorenmeel en bak ze in kokosolie tot ze goudbruin zijn.

Haverkoeken

Smelt 100 ml kokosolie in een steelpan. Doe er 200 gram havermout in, 150 gram bloem (bij voorkeur volkoren), voeg 1 ei en 3 eetlepels honing toe, meng alles en laat afkoelen. Vorm vervolgens balletjes met een diameter van ongeveer 4 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak elk balletje een beetje plat. Bak op 180 graden voor ongeveer 20 minuten. Eenmaal afgekoeld, goed afgesloten bewaren.

Fit pudding met chia zaden en kokosolie

Breng 200 ml melk aan de kook, giet er 3 theelepels chia-zaden in en laat het op een laag vuur ongeveer een minuut koken, terwijl u voortdurend roert. Voeg een theelepel honing toe, roer en zet weg om af te koelen. Smelt een eetlepel kokosolie in een koekenpan, voeg de in plakjes gesneden appels, peren of pruimen toe, naar wens. Stoof een paar minuten tot ze zacht zijn, voeg ondertussen een flinke snuf kaneel toe. Laat het fruit afkoelen. Doe de chia pudding in de serveerschalen en leg het fruit erop.

Category: afslanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin