groenten

Vitaminen voor het haar, versterk uw haar en verbeter de conditie ervan aanzienlijk met de volgende voedingsstoffen!

Laatst bijgewerkt op: 26.05.2021

Er is een breed scala aan voedingsstoffen (waaronder vitaminen en mineralen) die een enorme invloed hebben op de sterkte en de kwaliteit van het haar. Een dieet dat gebaseerd is op junkfood, sterk verwerkte producten die arm zijn aan deze bestanddelen, is vaak de belangrijkste factor die verantwoordelijk is voor de achteruitgang van ons haar, voor vroegtijdig grijs worden of overmatig haarverlies.

De basis van elke haarversterkende en revitaliserende behandeling zou daarom de introductie van een gezond dieet moeten zijn, rijk aan elementen die nodig zijn voor een goede haargroei. Hier zijn enkele haarvitaminen en andere ingrediënten, die, indien regelmatig aangevuld, de conditie van uw haar aanzienlijk kunnen verbeteren!

Waarom wordt haar zwakker?

Er zijn veel factoren die de conditie van het haar beïnvloeden. Verzwakking en verlies van het haar kunnen het gevolg zijn van systemische ziekten, huidziekten, uitputting van het lichaam, bijvoorbeeld ten gevolge van zwangerschap en bevalling, en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Het lijdt ook geen twijfel dat verschillende schoonheidsbehandelingen in de vorm van kleuren, permanenten, veelvuldig gebruik van krultangen, stijltangen en droogtangen en zelfs te hard borstelen een negatief effect hebben op de conditie van het haar.

Maar de meest voorkomende oorzaak van verzwakking en haarverlies is waarschijnlijk een verkeerde voeding, met name een gebrek aan vitaminen en mineralen, die essentieel zijn voor het behoud van een mooi en gezond kapsel.

Vitaminen voor het haar – in welke vorm moet dat? Dieet? Of misschien supplementen?

Als we ons haar willen voeden en regenereren en het willen beschermen tegen uitvallen, moeten we eerst zorgen voor de uitgebreide vitaminisering en mineralisering ervan.

Dit kan op twee manieren gebeuren – hetzij door de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen in de voeding op te nemen, hetzij door gebruik te maken van kant-en-klare haarsupplementen (een voorbeeld hiervan is een multicomponentpreparaat voor kaalheid bij mannen Profolan en een multivitamine haarversterkend preparaat in de vorm van fruitgels Jelly Bear Hair).

De beste en meest doeltreffende oplossing is echter een combinatie van de twee. Schuw daarom groenten, fruit, granen en andere gezonde producten niet, en neem tegelijkertijd dagelijks haarpreparaten van goede kwaliteit.

Haarvitamines – Belangrijke voedingsstoffen voor gezond haar

 Groenten en Fruit

Vitamine A

VitamineA (betacaroteen) heeft een uiterst belangrijke invloed op de conditie van het haar, maar ook van de huid en de nagels. Het is verantwoordelijk voor de juiste groei van de haarcellen en bewaakt de correcte metabolische processen die in de haarfollikels en het haar plaatsvinden. Dankzij vitamine A is ons haar sterk, gezond, dik en groeit het snel genoeg.

De beste voedingsbronnen van vitamine A zijn: wortelen, groene groenten, paprika’s, tomaten, abrikozen, pruimen, pompoen, vette melk, vette kazen, lever, eieren en vette vis.

Vitamine E

VitamineE (bekend als de vitamine van de jeugd) behoort tot de familie van antioxidanten. Het beschermt de celmembranen, helpt verouderingsprocessen van onze lichaamscellen (inclusief haarcellen!) te vertragen, helpt bij het vervoer van voedingsstoffen naar de haarbollen, ondersteunt regeneratieprocessen van de haarfollikels, verbetert het uiterlijk en de sterkte van het haar.

Grote hoeveelheden vitamine E komen voor in: zaden, pitten en kiemen, noten, amandelen, plantaardige oliën, olijfolie, volkorenproducten, lever, melk, eieren, avocadovruchten, maar ook in peterselie, paprika, sla, spruitjes en spinazie.

Biotine

Biotine is ook bekend als vitamine H of B7. Het is een zeer belangrijke vitamine als ons doel is haar te versterken, haaruitval tegen te gaan en de haargroei te versnellen. Dankzij biotine bereiken voldoende hoeveelheden kostbare zwavel de haarmatrix, en hoe meer zwavel, hoe sterker en dikker het haar. Bovendien regelt dit bestanddeel de stofwisseling en stimuleert het de haargroei.

Melk, eieren, vis, lever, vlees, noten, groenten, fruit, zemelen en granen zijn rijk aan biotine.

Vitamine C

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een stof met een veelzijdige, onschatbare heilzame werking op het lichaam. Het is niet alleen een van de sterkste antioxidanten, maar ook een element dat betrokken is bij een aantal vitale processen, waaronder de werking van de bloedsomloop, de absorptie van ijzer of de synthese van collageen en hyaluronzuur.

Dankzij zijn eigenschappen reinigt en hydrateert vitamine C het haar perfect, geeft het het glans en verlengt het de levensduur van de kleur, voorkomt het gespleten haarpunten en overmatig haarverlies.

Grote hoeveelheden zitten in zwarte bessen, rozenbottels, paprika, peterselie, broccoli, spruitjes, citrusvruchten en andere vruchten en groenten.

Vitamine D3

Vitamine D3 is een even belangrijke voedingsstof die essentieel is voor de gezondheid; bovendien heeft zij een aanzienlijke invloed op de goede groei en de goede conditie van het haar.

Inmiddels wordt geschat dat maar liefst 80% van de mensen met haarproblemen een tekort aan deze stof heeft. Vitamine D3 stimuleert de haarfollikels, reguleert de cyclus van de haargroei, voorkomt overmatig haarverlies, de verzwakking ervan en nadelige veranderingen in de haarstructuur, zoals droogte, dofheid en broosheid.

De natuurlijke bron is natuurlijk de zon, maar vitamine D wordt ook geleverd door vette zeevis, eigeel, paddestoelen.

B vitaminen

B-vitaminen zijn van groot belang voor het hele organisme, ook voor de conditie van ons haar, ze zitten vooral in graanproducten, groene en peulgroenten, noten, vlees en vis.

Zij blokkeren niet alleen haaruitval, maar stimuleren ook de groei van nieuw haar, en sommige van de B-vitaminen dragen bovendien bij tot het behoud van kleurvitaliteit en een mooie glans. En zo:

 • riboflavine, of vitamine B2, voorkomt haaruitval,
 • Pantotheenzuur, d.w.z. vitamine B5, bevordert de regeneratie, vertraagt het grijs worden en kaal worden, verzacht huidontstekingen
 • pyridoxine, of vitamine B6, speelt een belangrijke rol in het proces van haargroei, helpt ook de kleur te behouden,
 • foliumzuur, of vitamine B9, speelt een soortgelijke rol, namelijk het stimuleert de haargroei en voorkomt dat het grijs wordt,
 • Vitamine B10, “de vitamine in de vitamine” genoemd, heeft een invloed op het behoud van de haarkleur en -dichtheid, beschermt tegen haaruitval,
 • Evenzo vitamine B12, die bovendien het haar versterkt en het oliegehalte reguleert.

Haarmineralen – de ongelooflijke kracht van bio-elementen

 Walnoten

Zink

Zink is een uiterst belangrijk mineraal omdat het een belangrijke rol speelt bij de vorming van keratine, de basisbouwsteen van het haar, en een tekort eraan kan leiden tot diverse huidziekten en haaruitval. Bovendien is zink een sterke antioxidant, en door stimulatie van de thymusklier heeft het een aanzienlijke invloed op de weerstand van de haarbol en -stengel. Grote hoeveelheden zink zijn te vinden in cacao, pompoenpitten en amandelen.

Jodium

Afgezien van het feit dat jodium reguleert de werking van de zweetklieren en voedt de haarfollikels, het heeft een invloed op het goede haargroeiproces. Het is ook verantwoordelijk voor de elasticiteit, flexibiliteit en glans van het haar. Een jodiumtekort verstoort de werking van de schildklier en beïnvloedt de conditie van het haar, aangezien dit afhankelijk is van het juiste hormoonniveau in het lichaam. De meest overvloedige bronnen van jodium zijn zeevis en zeevruchten.

IJzer

Dit element speelt een belangrijke rol bij de correcte deling van cellen, wat zich rechtstreeks vertaalt in de algemene conditie van het hele lichaam, inclusief de gezondheid van het haar. Bij ijzertekort wordt het haar dof en broos en de regeneratie ervan vertraagt of stopt zelfs. IJzer zit in dierlijke producten, vooral in slachtafval, maar ook in graanproducten, eigeel, zaden en pitten, en cacao.

Silicium

Het is een essentiële factor bij de vorming van collageen. Het stimuleert de haargroei, zorgt voor stevigheid en elasticiteit, en voorkomt bovendien de ophoping van verschillende giftige stoffen in de huidcellen. Een laag siliciumgehalte in het lichaam betekent onder meer een lagere productie van collageen, en daardoor verlies van stevigheid en elasticiteit van het haar, verzwakking van de haarbollen en, als gevolg daarvan, kaalheid. Silicium wordt over het algemeen vooral aangetroffen in volkoren graanproducten.

Koper

Koper heeft op zijn beurt een belangrijke invloed op het behoud van de kleur, waardoor vergrijzing en verkleuring worden voorkomen. Aangezien het deelneemt aan de vorming van elastine en collageen, draagt het ook bij tot het behoud van de elasticiteit en de soepelheid van het haar. In natuurlijke voeding zit het in cacao, noten en zaden.

Zwavel

Zwavel maakt het haar sterk en glanzend, dus als uw haar overmatig uitvalt, kan dat een teken zijn van een zwaveltekort. Zwavel is betrokken bij de synthese van keratine, de belangrijkste bouwsteen van het haar. Omdat het de talgklieren reguleert, is het bovendien noodzakelijk voor vet haar. Selenium wordt vooral gevonden in uien en knoflookplanten.

Selenium

Het is een uiterst belangrijk element omdat het de schadelijkheid van giftige stoffen vermindert en helpt deze uit het lichaam uit te scheiden, waardoor het haar wordt beschermd tegen de schadelijke effecten van toxines. Het is ook een sterke antioxidant en bovendien ondersteunt het de heilzame werking van zwavel. Selenium wordt aan het lichaam geleverd door het eten van bijvoorbeeld noten, vis, kippeneieren, verwerkte granen, paddestoelen.

Magnesium

Magnesiumtekort veroorzaakt zwak en breekbaar haar, gespleten haarpunten, overmatig haarverlies en roos. In hun natuurlijke vorm bevatten vis, volkoren granen, zaden, amandelen en cacao het meeste magnesium.

Aminozuren voor Haar – de bouwstenen van haarstructuren

De belangrijkste aminozuren voor gezond haar zijn:

 • arginine – stimuleert de haargroei door het stikstofmonoxide te verhogen en de bloedsomloop te verbeteren, wat bijdraagt tot een betere voeding van de haarfollikels, aanwezig in zuivelproducten, vis, noten en zaden,
 • methionine – bouwelement van haar, huid en nagels, niet door het lichaam zelf aangemaakt, aanwezig in vis, vlees en graanproducten,
 • cysteïne – vergelijkbaar met methionine, bevat zwavel, helpt bij het transport van ijzer en zink, met de leeftijd daalt het niveau ervan in het organisme, het is aanwezig in eieren, knoflook, broccoli, paprika’s,
 • cystine – een aminozuur dat bijzonder belangrijk is voor de immuniteit en een goede conditie van het haar, het is aanwezig in dezelfde producten als cysteïne,
 • taurine – een derivaat van cysteïne; een tekort hieraan leidt tot een slechter functioneren van het hele lichaam, ook van het haar, dat zwak en dun wordt
 • tyrosine – aangezien het de basis is voor de productie van melanine, beïnvloedt het het kleurbehoud, bovendien remt het haaruitval; het zit in vis, noten en zaden.

Omega 3 zuren voor het haar – de bewaker van de juiste structuur en snelle haargroei

 olijfolie en groene olijven

Er is veel geschreven over het belang van omega onverzadigde vetzuren voor het lichaam. Niet iedereen weet echter dat ze naast volstrekt fundamentele functies zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verbeteren van de immuniteit of het vertragen van het verouderingsproces, nog een aantal andere gunstige effecten hebben.

Het is onder andere goed voor de conditie van de huid, het haar en de nagels. Omega 3 zuren Zij spelen een sleutelrol met betrekking tot haar of huid. Ze stimuleren een goede haargroei, zorgen voor gezond haar en zien er mooi uit.

Voedingsmiddelen zoals vette zeevis, algen en schaaldieren, tofu, soja- en koolzaadolie, sojabonen en noten bevatten de meeste omega 3-vetzuren.

Haartabletten – een snelle oplossing voor haarproblemen

De basis voor een goede gezondheid in het algemeen, inclusief het uiterlijk van ons kapsel, is natuurlijk een goede voeding. In bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij een aanzienlijke verslechtering van de haarconditie of wanneer u snelle en beslissende resultaten verwacht, is het echter de moeite waard uw dieet met supplementen te ondersteunen.

Momenteel zijn er veel preparaten van goede kwaliteit op de markt die de regeneratie van het haar ondersteunen. Deze omvatten, onder andere:

Geavanceerde voorbereiding op kaalheid Folisin

folisin

Locerin- een doeltreffend product dat de haargroei stimuleert en versnelt

locerin

Category: schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin